Vuoden pesäpalloilija, Naisten Superpesis

Kuva: Antti Haapasalo / Tiia Peltonen pelasi nappikauden, mikä päättyi Pesäkarhujen mestaruuteen.

Kuva: Antti Haapasalo / Tiia Peltonen pelasi nappikauden, mikä päättyi Pesäkarhujen mestaruuteen.

Tittelistä käytiin lähes yhtä hurja taisto kuin Porin Pesäkarhujen ja Manse PP:n välillä mestaruudesta loppuotteluissa. Emme tarvinneet superäänestyskierroksia, mutta yksimielisyyttä ei vielä pitkän väännönkään jälkeen kehkeytynyt.

Järjestämme Supervuoron toimituksessa oman palkintogaalamme näin verkon yli. Palkitsemme seuraavien kahdeksan päivän aikana kahdeksassa eri kategoriassa niin miesten kuin naisten Superpesiksen kauden parhaita pelaajia.

Lue myös: Vuoden koppari, Miesten Superpesis
Lue myös: Vuoden koppari, Naisten Superpesis

Pesäpalloliiton virallinen palkintogaala järjestetään Helsingin Kalastajatorpalla torstaina 20. lokakuuta, jolloin palkintonsa saavat myös liiton valintaraadin mielestä parhaiksi arvostetut pelaajat.

Äänestykseemme osallistuivat Supervuoron toimitusvastaava Matti Liljaniemi sekä toimittajat Joonas Kauppinen ja Aki-Petteri Pulkkinen. Ääniä jaoimme kukin viidelle pelaajalla jokaisessa kategoriassa, ja ääniä sijoituksensa mukaan pelaajat saivat 7-5-3-2-1. Tällä halusimme painottaa ykkös- ja kakkossijoille arvostamiamme pelaajia.

Kaikki palkintomme ovat koko pesiskauden perusteella jaettuja, mutta painotimme luonnollisesti kauden tärkeimpien pudotuspeliotteluiden merkitystä.

Kaksi porilaista, yksi tamperelainen, kuuma kilpa. Lopulta Vuoden pesäpalloilijaksemme nousi mestarijoukkueen kokonaisvaltaisesti tärkein palanen.

Matti Liljaniemi:
1. Virpi Hukka
2. Tiia Peltonen
3. Aino-Kaisa Mantere
4. Kaisa Peräaho
5. Eeva Mäki-Maukola

Joonas Kauppinen:
1. Emilia Linna
2. Tiia Peltonen
3. Virpi Hukka
4. Johanna Pirskanen
5. Eeva Mäki-Maukola

Aki-Petteri Pulkkinen:
1. Tiia Peltonen
2. Virpi Hukka
3. Emilia Linna
4. Johanna Pirskanen
5. Aino-Kaisa Mantere

Matti Liljaniemi: Nyt olen vihainen kuin Nasse-setä. Olisin piru vie pudottanut Tiia Peltosen, huippukaudestaan huolimatta, alemmaksi, jos olisi teidän äänistänne tiennyt ennakkoon. Ettehän te nyt voi valita vuoden parhaaksi ketään muuta kuin Virpi Hukan?

Porilaiset saivat sen Silmun ja Emilia Linna pudotuspelien MVP:n, siinä on jo palkintoja kylliksi. Mutta Hukan suoritustaso niin sisällä kuin ulkona oli aivan käsittämättömän kova alkukesästä viidenteen finaaliin asti. Kukaan muu ei yltänyt lähellekään sitä. Luojan kiitos, että Hukka sai viimein pelata ehjän kauden!

Joonas Kauppinen: Vähän samoin perustein, millä menin miehissäkin, eli mestaruus tuon ratkaisi. Kyllähän Hukka on paras naispesäpalloilija, mitä tämä maa päällään kantaa. Porin duo Linna – Peltonen oli kyllä äärimmäisen hyvä koko kauden ajan, joten toivottavasti sinne menee muutakin henkilökohtaista tunnustusta kuin pudotuspelien MVP.

Aki-Petteri Pulkkinen: Voisin kopioida ja liittää tähän herra Kauppisen vastauksen. Mestaruuteen nojaan hyvin vahvasti myös naisten puolella. Peltonen oli runkosarjassa täysin pitelemätön. Ainoastaan Mansea vastaan finaaleissa alkoi kunnolla tökkiä.

Ja kyllä, Hukka on paras naispesäpalloilija, mitä mantereelta löytyy. Oli sitä sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä, mutta annan myös pienen arvon sille, kuinka kovien pelaajien kanssa hän sai pelata. Hänen edessään meni sellaisia jalkoja, että alle 60 kärkilyöntiprosentti Hukan tasoiselta pelaajalta olisi ollut grande katastrof.

ML: Tässä nyt siis jätettiin kaikkien mielestä ylivoimaisesti maailman paras pelaaja, joka pelasi parhaan kauden valitsematta parhaaksi. Hukka teidät pojat periköön!

Peltonen ehtii kyllä vielä Vuoden pesäpalloilijan tittelin pokata kerran jos toisenkin, kun nyt, vasta teini-ikäisenä, oli ainakin omalla listallani se ainoa pelaaja, joka Hukkaa tosissaan pystyi haastamaan.

Ja kyllähän sitä Saaga-Angelia Raudasojaa olisi mukava kenen vaan vaihdella, mutta Hukka pystyi laittamaan mitä tahansa muutakin kuin vain koukkunäppiä kakkosrajaan: vartta, pussaria, kovia saumoihin. Ja yhtä lailla kotiutti, kun tarvitsi, eteni sarjan kärjen tahtiin, kun tarvitsi. Takakentällä ei tästä maasta löydy yhtä kokonaisvaltaista kopparia, jolla on sekä pelisilmää, nopeutta että heittokättä.

Vaikka ei tosissaan kärkipaikalle ollut tällä kaudella asiaa, niin nyt kun Eeva Mäki-Maukola päätti pelaajauransa, sinne myös pieni kunnianosoitus. Vaikka Kirittärien kausi oli pettymys, oli “Mäkki” tuttuun tapaan sarjan eliittiä.

JK: Kuten jo aiemmin mainitsin, niin Hukka on paras naispesäpalloilija ja vaikka etenijät toivatkin hänelle etua, niin uskon, että Hukka olisi onnistunut sama kuka siellä olisi ollut myllertämässä.

Mäki-Maukola on hyvin samankaltainen pelaaja kuin Tuomas Jussila miehissä, ja jos alettaisiin spekuloimaan kautta aikain parhaita pelaajia, olisi varmasti korkealla tuolla listalla.

A-P: Kolmanneksi sijoittunut Linna ei ole saanut kuin yhden maininnan debatissamme. Sanotaan nyt vain se, että ei MVP-pysti tullut vahingossa.

Ja Mäki-Maukola, mäkin itken. Historian paras naispelaaja, joka ei koskaan voittanut Vuoden pesäpalloilija -titteliä? Ei ainakaan kauas jää. Paula Saloranta toinen.

ML: Vaikka tässä nyt olen Hukan puolesta agitoinutkin, ei yhtään mitään pois Pesäkarhujen kaksikolta. Linna oli pudotuspeleissä fantastinen, kantoi vastuuta joukkueen kapteenina ja kun Susanna Puisto ei enää ollut lyömässä naisia kotiin, otti senkin taakan harteilleen. Ulkopelin rooli oli aika paljon pienempi kuitenkin kuin Hukalla tai Peltosella, vaikka siellä Linna sen tonttinsa mainiosti ja virheettömästi vetikin.

Sellainen täytyy vielä sanoa, että jos tässä valittaisiin jenkkiläiseen MVP-tyyliin yksittäistä joukkueelleen arvokkainta tai tärkeintä pelaajaa, eikös se olisi Aino-Kaisa Mantere?

JK: No olisi varmasti. Aivan järkyttävillä tehoilla naista kotiin koko kauden ajan. Sarjan ylivoimaisesti paras jokeri.

Jos nyt nostetaan muitakin joukkueelleen arvokkaita pelaajia esille, Johanna Pirskanen on pakko mainita. Huikeilla tehoilla nollatilannetta purkanut ja joensuulaisten peliä avannut Pirskanen on roolissaan sarjan paras.

A-P: Allekirjoitan sekä Mantereen että Pirskasen. Pirskanen oli suurin yksittäinen syy miksi Joensuun Maila pelasi nähdyt pleijarit.

ML: Pirskasen ulkopelissä näkyy vielä hieman kokemattomuus. Kun (ja uskon, että se on kun, ei jos) saa paketin kasaan, on takakentälläkin ihan yhtä kova luu kuin nollassa.

Kahden kärjestä nyt ainakin oltiin samaa mieltä pääosin. Voidaanko ennakoida, että jos pitäisi vedonlyöntikertoimia ensi kauden parhaasta pelaajasta tehdä, Peltonen ja Hukka ne suurimmat suosikit ovat jälleen?

JK: Toivotaan, että [Veikkauksen kertoimenlaskija, Teemu] Eirtovaara meille tällaisen kohteen vielä avaisi. Hyppäisin tämän keskustelun perusteella isolla panoksella Hukan kelkkaan.

A-P: Ehdottomasti Peltonen ja Hukka kahden kärki.

Vuoden pesäpalloilija: Tiia Peltonen, Porin Pesäkarhut

Äänestyksen tulos:
Tiia Peltonen 17
Virpi Hukka 15
Emilia Linna 10
Aino-Kaisa Mantere 4
Johanna Pirskanen 4
Kaisa Peräaho 2
Eeva Mäki-Maukola 2

Palkintogaalan aiemmat palkitut

Vuoden koppari, Miesten Superpesis
Vuoden koppari, Naisten Superpesis
Vuoden linjapelaaja, Miesten Superpesis
Vuoden linjapelaaja, Naisten Superpesis
Vuoden etukenttäpelaaja, Miesten Superpesis
Vuoden etukenttäpelaaja, Naisten Superpesis
Vuoden kotiuttaja, Miesten Superpesis
Vuoden kotiuttaja, Naisten Superpesis
Vuoden etenijä/vaihtaja, Miesten Superpesis
Vuoden etenijä/vaihtaja, Naisten Superpesis
Vuoden lukkari, Miesten Superpesis
Vuoden lukkari, Naisten Superpesis
Vuoden positiivinen yllättäjä, Miesten Superpesis
Vuoden positiivinen yllättäjä, Naisten Superpesis