Vuoden etukenttäpelaaja, Miesten Superpesis

Kuva: Joona-Pekka Hirvonen / Iiro Kuosa ehtii lähes joka palloon etukentällä.

Kuva: Joona-Pekka Hirvonen / Iiro Kuosa ehtii lähes joka palloon etukentällä.

Yksi mies on dominoinut Superpesiksen etukenttiä jo vuosikaudet, eikä tilanne muuksi muuttunut tälläkään kaudella. Pohjois-Karjalan räpylämaestro tosin sai kovan haastajan, kun Sotkamossa toinen kovan luokan ulkopelaaja nousi estradille Jymyssä.

Järjestämme Supervuoron toimituksessa oman palkintogaalamme näin verkon yli. Palkitsemme seuraavien kahdeksan päivän aikana kahdeksassa eri kategoriassa niin miesten kuin naisten Superpesiksen kauden parhaita pelaajia.

Lue myös: Vuoden kotiuttaja, Miesten Superpesis
Lue myös: Vuoden kotiuttaja, Naisten Superpesis

Pesäpalloliiton virallinen palkintogaala järjestetään Helsingin Kalastajatorpalla torstaina 20. lokakuuta, jolloin palkintonsa saavat myös liiton valintaraadin mielestä parhaiksi arvostetut pelaajat.

Äänestykseemme osallistuivat Supervuoron toimitusvastaava Matti Liljaniemi sekä toimittajat Joonas Kauppinen ja Aki-Petteri Pulkkinen. Ääniä jaoimme kukin viidelle pelaajalla jokaisessa kategoriassa, ja ääniä sijoituksensa mukaan pelaajat saivat 7-5-3-2-1. Tällä halusimme painottaa ykkös- ja kakkossijoille arvostamiamme pelaajia.

Kaikki palkintomme ovat koko pesiskauden perusteella jaettuja, mutta painotimme luonnollisesti kauden tärkeimpien pudotuspeliotteluiden merkitystä.

Ykkössijasta olimme täysin yksimielisiä toimituksen kesken. Muuten äänet jakautuivat melko paljonkin ja Mansen Itä-Lännen ensikertalainen oli korkealla tässäkin valinnassa.

Matti Liljaniemi:
1. Iiro Kuosa
2. Hannes Pekkinen
3. Simo Vainikainen
4. Valtteri Luoma
5. Tomi Lehtonen

Joonas Kauppinen:
1. Iiro Kuosa
2. Hannes Pekkinen
3. Antti Korhonen
4. Matias Rinta-aho
5. Tomi Lehtonen

Aki-Petteri Pulkkinen:
1. Iiro Kuosa
2. Tomi Lehtonen
3. Valtteri Luoma
4. Hannes Pekkinen
5. Matias Rinta-Aho

Matti Liljaniemi: Mansen hyvän etutilannepelaamisen takana olivat Simo Vainikainen ja Tomi Lehtonen. Aivan ansaitusti Lehtonen myös pääsi ensi kertaa Itä-Länsi-otteluun, vaikka moni piti valintaa isonakin yllätyksenä.

Vainikaisen pelaamisen taso on joskus aiempina kausina ailahdellut, mutta nyt ulkokentällä mies oli tasaisen timanttinen, kun sisäpelin rooli oli pienempi. Lehtoselta taas läpimurtokausi ja 22-vuotiaalta sopii odottaa vain parempaa.

Aki-Petteri Pulkkinen: Kouvolan Pallonlyöjien Valtteri Luoman pelipaikka vaihteli tilanteiden mukaan, mutta aina edessä ollessaan oli tappava. Pieni ulkopelipaikan vaihtuvuus korostaa miehen vaikutusta etukentällä. Todella lähellä Kultaista räpylää.

Joonas Kauppinen: Iiro Kuosa on yksi sarjan parhaita ulkopelijokereita ja etumiesrankingin ykkösnimi, osittain juuri tämän ansiosta. Hän lukee loistavasti peliä ja on jatkuvasti valmis torjumaan niin kovia kuin pieniä ratkaisuja, loistava räpylämies.

Hannes Pekkinen nousi vielä pudotuspeleissä uudelle tasolle ulkopelaajana. Totta kai kaikki tietävät, että kyseessä oli jo ennen tätä kautta kova pelimies, mutta eteenpäin selvästi mentiin. Vaikka vieruskaveri vaihtui, Pekkinen piti etukentän tasapainossa ja mestaruuteen vaadittavalla tasolla.

Meidän kaikkien listauksista jäi uupumaan Vimpelin Vedon Aleksi Lassila, joten nostan häntä vielä hieman esille. Lassila on kylmäpäinen kaveri. Napsii älyttömän hyvin kovat lyönnit kiinni ja pelaa hienosti myös pieniä vastaan. Ei tee itsestään minkäänlaista numeroa vaikka suoritusten puolesta saisi välillä moottorisahaa käynnistellä.

ML: Kuosan dominanssi jatkui miehen viimeiseksi jääneellä kaudella Joensuun Mailassa. Pekkinen oli toki mainio ulkopelaaja jo Kiteellä, mutta Jymyssä hän pääsi esittelemään taitojaan ratkaisufinaalia myöden. Joskus pienempien seurojen miehet kutistuvat, kun isot parrasvalot kutsuvat, mutta Pekkisellä kävi päinvastoin.

Ensi kaudella on mielenkiintoista nähdä pystyykö ylläpitämään saman illasta toiseen käsittämättömän kovan suoritusvarmuuden, kun seitsemän vuoden jälkeen mies palaa Hyvinkäälle ja Tahkoon.

Vuoden etukenttäpelaaja: Iiro Kuosa, Joensuun Maila

Äänestyksen tulos:
Iiro Kuosa 21
Hannes Pekkinen 12
Tomi Lehtonen 7
Valtteri Luoma 5
Matias Rinta-aho 3
Antti Korhonen 3
Simo Vainikainen 3

Palkintogaalan aiemmat palkitut ja aikataulut

Vuoden kotiuttaja, Miesten Superpesis
Vuoden kotiuttaja, Naisten Superpesis
Vuoden etenijä/vaihtaja, Miesten Superpesis
Vuoden etenijä/vaihtaja, Naisten Superpesis
Vuoden lukkari, Miesten Superpesis
Vuoden lukkari, Naisten Superpesis
Vuoden positiivinen yllättäjä, Miesten Superpesis
Vuoden positiivinen yllättäjä, Naisten Superpesis

15.10. Linjapelaajat
16.10. Kopparit
17.10. Vuoden pesäpalloilijat