Vuoden linjapelaaja, Naisten Superpesis

Kuva: Antti Haapasalo / Eeva Mäki-Maukola oli Superin eliittiä vielä viimeiseksi jääneellä kaudellaankin.

Kuva: Antti Haapasalo / Eeva Mäki-Maukola oli Superin eliittiä vielä viimeiseksi jääneellä kaudellaankin.

Hippoksen supertähti ei saanut uralleen ehkä toivomaansa huipennusta, mutta jyväskyläläisten linjassa tähti säkenöi samaan tapaan kuin aina aiemminkin. Harmittelemme sitä, että listamme kärkikaksikko päätti uransa jo nuorena.

Järjestämme Supervuoron toimituksessa oman palkintogaalamme näin verkon yli. Palkitsemme seuraavien kahdeksan päivän aikana kahdeksassa eri kategoriassa niin miesten kuin naisten Superpesiksen kauden parhaita pelaajia.

Lue myös: Vuoden etukenttäpelaaja, Miesten Superpesis
Lue myös: Vuoden etukenttäpelaaja, Naisten Superpesis

Pesäpalloliiton virallinen palkintogaala järjestetään Helsingin Kalastajatorpalla torstaina 20. lokakuuta, jolloin palkintonsa saavat myös liiton valintaraadin mielestä parhaiksi arvostetut pelaajat.

Äänestykseemme osallistuivat Supervuoron toimitusvastaava Matti Liljaniemi sekä toimittajat Joonas Kauppinen ja Aki-Petteri Pulkkinen. Ääniä jaoimme kukin viidelle pelaajalla jokaisessa kategoriassa, ja ääniä sijoituksensa mukaan pelaajat saivat 7-5-3-2-1. Tällä halusimme painottaa ykkös- ja kakkossijoille arvostamiamme pelaajia.

Kaikki palkintomme ovat koko pesiskauden perusteella jaettuja, mutta painotimme luonnollisesti kauden tärkeimpien pudotuspeliotteluiden merkitystä.

Äänestystuloksemme oli hyvin samankaltainen miesten Superin puolella: ykkössija ja täydet 21 pistettä linjan kuningattarelle, kun taas hänen takanaan hajontaa oli paljon.

Matti Liljaniemi:
1. Eeva Mäki-Maukola
2. Sara-Ella Kemppainen
3. Kaisa Peräaho
4. Venla Karttunen
5. Tiia Peltonen

Joonas Kauppinen:
1. Eeva Mäki-Maukola
2. Kaisa Peräaho
3. Sara-Ella Kemppainen
4. Tiia Peltonen
5. Emilia Linna

Aki-Petteri Pulkkinen:
1. Eeva Mäki-Maukola
2. Ida Lähde
3. Venla Karttunen
4. Sara-Ella Kemppainen
5. Kaisa Peräaho

Matti Liljaniemi: Sara-Ella Kemppainen oli Eeva Mäki-Maukolan tapaan pelaaja, joka lopetti uransa henkilökohtaisella huipulla. Rooli sisäpelissä oli aiempia Manse-kausia pienempi, mutta linjassa Kemppaisen pelistä tuli ajoittain sellaisia tuomasjussila-viboja.

Vasta 23-vuotiaan ulkopelitähden lajista poistuminen on menetys niin Manselle kuin naispesikselle. Pudotuspeleissä ja finaaleissa tontti ja vastuu vain kasvoivat, ja Kemppainen haravoi kaikki kohti tai edes sinne päin tulleet pallot itselleen ja teki niistä varmasti palot.

Aki-Petteri Pulkkinen: Mäki-Maukola on Suomen paras linjapelaaja kokonaisuutena, mutta hän ei kyennyt tällä kaudella aivan viime kausien kaltaiseen huippusäkenöintiin. Parhaimmillaan aivan täysin pitelemätön. Otti rohkeutensa ja nopeutensa ansiosta koppeja ja kiinniottoja, joita voisi kuvitella näkevän unissa.

Ida Lähde puolestaan oli niin finaaleissa kuin runkosarjassakin aina kovimmissa paikoissa hyvä. Vaikeuttaa vastustajan tekemistä, kun räpylä ”väärässä” kädessä. Nopea, hyvä heittämään vaikeista asennoista ja pääsääntöisesti pallovarma. Hyvä heittokäsi kruunaa kokonaisuuden.

Joonas Kauppinen: Mäki-Maukolaa nostittekin jo hyvin esille. On loistava pelaaja.

Virkiän Kaisa Peräaho on pelaajana hyvin samankaltainen kuin Mäki-Maukola. Todella lajitehokas, heittovoimainen pelaaja, joka pystyy virheliikkeensäkin paikkaamaan nopeilla jaloilla ja terävällä kädellä.

Lapuan linjan tärkeimpiä palasia, joka nousee etenkin takatilanteissa valtavaan arvoon. Uskon, että hänen ulkopeliroolinsa tulee ensi kaudelle hieman vaihtumaan. Luulen, että uusi pelinjohtaja Jussi Muilu ottaa hänen heittovoimastaan enemmän irti.

ML: Naispesäpallon, ja ihan yleisesti pesiksen, kannalta ikävä juttu, että kaksi absoluuttista eliittipelaajaa lopetti huipulta. Vaikka monella tapaa sarjalla meneekin hyvin ja suunta on ylöspäin, tämä on todella negatiivista.

Mäki-Maukola todella ansaitsi tittelinsä ja Kemppainen olisi jatkaessaan ollut selvä manttelinperijä ulkokentällä.

Vuoden linjapelaaja: Eeva Mäki-Maukola, Jyväskylän Kirittäret

Äänestyksen tulos:
Eeva Mäki-Maukola 21
Sara-Ella Kemppainen 10
Kaisa Peräaho 9
Venla Karttunen 5
Ida Lähde 5
Tiia Peltonen 3
Emilia Linna 1

Palkintogaalan aiemmat palkitut ja aikataulut

Vuoden etukenttäpelaaja, Miesten Superpesis
Vuoden etukenttäpelaaja, Naisten Superpesis
Vuoden kotiuttaja, Miesten Superpesis
Vuoden kotiuttaja, Naisten Superpesis
Vuoden etenijä/vaihtaja, Miesten Superpesis
Vuoden etenijä/vaihtaja, Naisten Superpesis
Vuoden lukkari, Miesten Superpesis
Vuoden lukkari, Naisten Superpesis
Vuoden positiivinen yllättäjä, Miesten Superpesis
Vuoden positiivinen yllättäjä, Naisten Superpesis

16.10. Kopparit
17.10. Vuoden pesäpalloilijat