Vuoden pesäpalloilija, Miesten Superpesis

Kuva: SuperJymy (Janne Kuronen) / Roope Korhonen löi juoksuja yksi toisensa jälkeen, murskaten historiankirjoja siinä sivussa.

Kuva: SuperJymy (Janne Kuronen) / Roope Korhonen löi juoksuja yksi toisensa jälkeen, murskaten historiankirjoja siinä sivussa.

Voiko Vuoden pesäpalloilijan valinta tänä vuonna kohdistua kehenkään muuhun kuin yhteen mieheen? Ei meidän raatimme mielestä, vaikka yksi nikottelija joukkoon mahtuikin.

Järjestämme Supervuoron toimituksessa oman palkintogaalamme näin verkon yli. Palkitsemme seuraavien kahdeksan päivän aikana kahdeksassa eri kategoriassa niin miesten kuin naisten Superpesiksen kauden parhaita pelaajia.

Lue myös: Vuoden koppari, Miesten Superpesis
Lue myös: Vuoden koppari, Naisten Superpesis

Pesäpalloliiton virallinen palkintogaala järjestetään Helsingin Kalastajatorpalla torstaina 20. lokakuuta, jolloin palkintonsa saavat myös liiton valintaraadin mielestä parhaiksi arvostetut pelaajat.

Äänestykseemme osallistuivat Supervuoron toimitusvastaava Matti Liljaniemi sekä toimittajat Joonas Kauppinen ja Aki-Petteri Pulkkinen. Ääniä jaoimme kukin viidelle pelaajalla jokaisessa kategoriassa, ja ääniä sijoituksensa mukaan pelaajat saivat 7-5-3-2-1. Tällä halusimme painottaa ykkös- ja kakkossijoille arvostamiamme pelaajia.

Kaikki palkintomme ovat koko pesiskauden perusteella jaettuja, mutta painotimme luonnollisesti kauden tärkeimpien pudotuspeliotteluiden merkitystä.

Sotkamon Jymylle täydet ykkössijat, mutta ei kuitenkaan kaikki samalle miehelle. Painotukset äänissämme vaihtelivat melko merkittävästikin.

Matti Liljaniemi:
1. Aapo Komulainen
2. Tuomas Jussila
3. Elmeri Lieto
4. Roope Korhonen
5. Elmeri Anttila

Joonas Kauppinen:
1. Roope Korhonen
2. Niko Korhonen
3. Aapo Komulainen
4. Tuomas Jussila
5. Elmeri Anttila

Aki-Petteri Pulkkinen:
1. Roope Korhonen
2. Teemu Nurmio
3. Elmeri Lieto
4. Jere Vikström
5. Aapo Komulainen

Aki-Petteri Pulkkinen: Matti, laitoit Roope Korhosen neljänneksi äänestyksessä… Tuuppas nyt itse kertomaan mikä homma? Satumainen kausi, mutta ei riitä. Selityksiä selityksiä.

Matti Liljaniemi: Itse olen aina ajatellut tätä Vuoden pesäpalloilijaa niin, että jos joku pelaa vain puolet otteluista, pitää silloin tehdä jotain aivan ylimaallisen eeppistä, jotta voisi tulla valituksi kauden parhaaksi.

Roopehan pelasi kaikin puolin nappikauden, mutta ei nyt kuitenkaan aivan eri planeetalta kuin muutkaan Superin parhaat lyöjät.

Omissa papereissa Tuomas Jussilan ja Aapo Komulaisen panos sisäpeliotteidensa lisäksi ulkokentällä on ollut niin valtava omille joukkueilleen ja niiden menestykselle, että se ansaitsee arvonsa – vähintään sen puolikkaan verran.

Joonas Kauppinen: No minähän olen ihan Roopen kelkassa tässä äänestyksessä. Kuten sanoit, ei ollut eri planeetalta, mutta äärimmäisen vakuuttavassa kunnossa koko kauden. Ja kun ottaa huomioon kuinka valtava hänen roolinsa oli Sotkamon rosterissa, pakko hänen on pysti saada.

Jussila on varmasti kokonaisvaltaisesti sarjan paras pelaaja, mutta eikös nämä mestarijoukkueesta yleensä valita.

Mielestäni Aapokin lasketaan peluriksi, joka pelaa vain puolet ottelusta. Sisäpeliroolia toki enemmän kuin Roopella roolia ulkona, mutta silti vähäisesti.

Aki-Petteri Pulkkinen: Jussila olisi toinen varsin pätevä vaihtoehto, kuten jo edellä todettiin, mutta Joonaksen sanoin totean myös, että yleensähän se Vuoden pesäpalloilija mestaruusjoukkueesta tulee. Niin tälläkin kertaa.

Samaa mieltä virkaveli Kauppisen kanssa Komulaisesta: pelasi kaudella vaihtelevasti ykköskärjen kotiuttajana numerolla, mutta lopulta rooli oli aika vähäinen. Potentiaali on kiistaton, mutta ei riitä vielä tässä vaiheessa Vuoden pelaajaksi.

Roopehan rikkoi merkkipaaluja ja tilastoihmeitä vaikka kuinka tänä kalenterivuonna, ja niitä arvostettaneen pitkään tulevaisuudessa. Siksi pidän häntä lähes päivänselvänä valintana.

Eräät pelaajat, joista haluaisin myös keskustella ovat Joensuun Mailan Elmeri Lieto ja Hyvinkään Tahkon Teemu Nurmio. Kumpikin jäi ulos mitaleilta, mutta kaudet olivat kerrassaan fantastiset.

Erityisesti Nurmiolla. Sarjan paras nollatilanteen purkaja ja Tahkon kerran kerrasta tärkein pelaaja. Ajatuksia?

ML: Rupesitteko te pojat katsomaan pesistä vasta finaaleissa? 😉

Meitähän eivät sido mitenkään perinteet, että valinta pitää mestarijoukkueesta tehdä, mutta selvästi menneisyyden haamut painavat teitä nuorisoakin!

Ja nyt opponoin aika vahvasti tähän Komulaisen nollarooliin sisäpelissä. Kyllä, loppuotteluissa ja pudotuspeleissä rooli jäi pienemmäksi, mutta suurimman osan runkosarjasta numero oli 5 ja Aapo oli Jymyn toiseksi paras kotiuttaja ja Hannes Pekkisen ohella ainoa, jolta juoksuja sopi odottaa numerolla.

Totta kai sekin jotain kertoo, että Mikko Kuosmanen ei sitten enää tosipaikassa Komulaiselle lyöntivuoroja samaan tapaan jakanut.

Lieto oli omalla listallakin kolmosena. Jäi lopulta vähän unholaan monilta, kun jonkun vamman takia joutui jokeripaitaan pudotuspeleissä. Siitä saa eräs pirkanmaalainen pääsarjaseura todella kovan vahvistuksen. Mihinkäs se Elmeri sinulta jäi Joonas?

JK: Se on muuten hyvä kysymys se. Ehkä omalla listallani jäi niukasti kuudennelle sijalle, mutta uskon, että ensi kesänä Lieto löytyy kolmen parhaan joukosta.

Haluaisin nostaa tähän kilpailuun mukaan yhden sotkamolaisen lisää, Niko Korhosen. Hän täyttää ne kaksi kriteeriä, jotka tässä ovat pyörineet: on kokonaisvaltaisesti hyvä ja voitti mestaruuden. Ei pelannut uransa parasta kautta, mutta suoritti tasaisen tappavasti, niin sisällä kuin ulkona.

A-P: Niko Korhonen on hyvä nosto. Kuten sanoit, täyttää juuri ne kriteerit. On kuin Jussila: vakiokasvo tässä keskustelussa. Ulkopelirooli oli kuitenkin raa’alla katseella tarkasteltuna pienempi kuin aikaisemmin, minkä vuoksi en aivan Jussilan, Korhosen ja Liedon tasolle nosta.

Tämä nyt on jo hypoteettinen ”jos ja jos” -kysymys, mutta jos Mikko Kanala olisi ollut koko kauden terve, olisiko ollut teidän listoillanne korkealla mestaruudella tai ilman? Minulla ilman muuta kärjessä.

ML: Ei mitään Niko Korhosta vastaan, mutta eikös hän ollut Jymylle kolmanneksi tärkein pelaaja? Vaikea silloin nähdä Vuoden pesäpalloilijana. Ensi kaudella mahdollisuus ottaa taas isompi rooli parrasvaloissa ja Broman Groupin rahapussi meni ihan oikeaan osoitteeseen.

Kanalan kohdalla ”jos Mikko olisi terve” alkaa tässä kohdin uraa olla sellainen, että sen on vaan vaikea nähdä toteutuvan koko kauden osalta. Hienoa kuitenkin, että noinkin ehjä kausi Kanalalle tuli!

Mutta eikö tässä kuitenkin yksimielisiä olla siitä, että kärkinelikkomme on ihan oikea? Se on sitten makuasia painottaako enemmän koko kautta vai pudotuspelejä.

JK: Kyllä, täysin oikea.

A-P: Kyllä, mielestäni nelikkomme on juuri se, mikä pitää.

Vuoden pesäpalloilija: Roope Korhonen, Sotkamon Jymy

Äänestyksen tulos:
Roope Korhonen 16
Aapo Komulainen 11
Tuomas Jussila 7
Elmeri Lieto 6
Teemu Nurmio 5
Niko Korhonen 5
Elmeri Anttila 2
Jere Vikström 2

Palkintogaalan aiemmat palkitut

Vuoden koppari, Miesten Superpesis
Vuoden koppari, Naisten Superpesis
Vuoden linjapelaaja, Miesten Superpesis
Vuoden linjapelaaja, Naisten Superpesis
Vuoden etukenttäpelaaja, Miesten Superpesis
Vuoden etukenttäpelaaja, Naisten Superpesis
Vuoden kotiuttaja, Miesten Superpesis
Vuoden kotiuttaja, Naisten Superpesis
Vuoden etenijä/vaihtaja, Miesten Superpesis
Vuoden etenijä/vaihtaja, Naisten Superpesis
Vuoden lukkari, Miesten Superpesis
Vuoden lukkari, Naisten Superpesis
Vuoden positiivinen yllättäjä, Miesten Superpesis
Vuoden positiivinen yllättäjä, Naisten Superpesis