Ennakko: Kaupin karnevaalit Komulaisen komennossa – mestaruutta hakemassa

Kuva: Antti Haapasalo / Mansen veteraanikaksikko Juha Puhtimäen ja Henri Puputin peli-ilmeen varassa on paljon tamperelaisten menestystoiveista.

Kuva: Antti Haapasalo / Mansen veteraanikaksikko Juha Puhtimäen ja Henri Puputin peli-ilmeen varassa on paljon tamperelaisten menestystoiveista.

Viime kausi päättyi Mansen osalta finaalien sijaan pronssitappioon Kempeleessä. Joukkueen talvisten vastoinkäymisten jälkeen suoritusta voi pitää jopa odotukset ylittäneenä. Tälle kaudelle tamperelaiset pääsevät tavoittelemaan mitalipelipaikkaa huomattavasti rauhaisamman talvikauden jälkeen.

Sijoitus: 4. (runkosarjan 6.)
Pelinjohtaja: Jani Komulainen
Tulleet pelaajat: Elmeri Lieto (JoMa)
Lähteneet pelaajat:

Viime syksy oli tamperelaiselle pesäpalloilulle jopa poikkeuksellinen, kun ulkopuolelta hankittiin ainoastaan yksi uusi pelaaja, Elmeri Lieto. Viime kesänä Joensuun Mailaa edustanut Lieto tuo Mansen heikohkoon linjapelaamiseen lisää laatua ja tehoja.

Jani Komulainen jatkaa joukkueen pelinjohtajana ja kakkospelinjohtajaksi hankittiin viime kesänä Puijon Pesiksen viuhkassa ollut Altti-Jussi Ronkainen. Uskon tuon parivaljakon toimivan hyvin. Yhteisiä kokemuksia heillä on jo Sotkamon ajoilta, joten eivätköhän kemiat ole kunnossa.

Talvisuper oli Mansen osalta ailahteleva. Tämä menee osittain poissaolojen piikkiin, mutta myös tekemisen laatu heittelehti paljon. Alkusarjassa joukkue pelasi hyvää pesäpalloa, mutta lopputurnauksessa suoritus jäi hieman piippuun. Kun Perttu Ruuska kuitenkin löi pojille pronssit kaulaan, lopputulokseen voidaan Mansen joukkueessa olla tyytyväisiä.

Mansen suurin valtti on ehdottomasti sisäpelivoima. Ruuska oli talvikaudella järkyttävässä vireessä, ja tuohon kun Lieto ja vanhat konnat antavat taustatukea, siinä on moni vastustaja helisemässä.

Komulaisen pelityyli on Sotkamon Jymystä omaksuttu tarkka, ehkä jopa passiivinen pelitapa, joka saattaa hieman syödä Mansen räiskyvää tulivoimaa. Ymmärrän prosenttipelin lainalaisuudet, mutta toivoisin vähän lisää yllätyksellisyyttä.

Sisäpelin kysymysmerkit löytyvät nollatilanteesta. Etenemisaikoja selatessa Mansen miehiä löytyy hyviltä sijoilta ja kotikatsomon silmätestikin näyttää, että äijät kyllä kulkevat, mutta eri asia on, miten heidät saadaan kentälle.

Kun kentällemenoprosentteja vertaillaan, Kaupin miehet ovat kaukana kärjestä. Tuohon vielä päälle pesäpallostadionin remontin viimeinen vaihe ja uusittu nurmi; vaikeaksi menee. Mikäli kentällemeno ei parane, ei kukaan keulanmiehistä pääse omaan rooliinsa ja silloin ollaan paljon Ruuskan varassa.

Ulkopelistä ei suurta kritisoitavaa löydy. Juha Puhtimäki on 38-vuotiaana lukkarina jo eittämättä uransa ehtoopuolella, mutta ainakin talvella homma kulki vielä mainiosti ja veteraani on yhä yksi Superin parhaista lautasella.

Simo VainikainenTomi Lehtonen -duo on mennyt etukentällä koko ajan parempaan suuntaan, linja parani Liedon hankinnan myötä ja takakentällä tehot kyllä riittävät.

Kysyimme kaikkien Superpesis-joukkueiden pelinjohtajilta ja kapteeneilta neljä kysymystä tulevasta kaudesta.

Neljä kysymystä pelinjohtaja Jani Komulaiselle

Teidän kautenne on onnistunut JOS…

– Jos voitamme mestaruuden.

Missä asioissa täytyy onnistua ja kehittyä, jotta tuo tavoite täyttyy?

– Ulkopelissä, se on selkeä ja yksinkertainen vastaus.

Minkä takia kansan kannattaisi saapua katsomaan pesäpalloa juuri Kauppiin?

– Ehdottoman hyvän tunnelman ja räiskyvän sisäpelin vuoksi.

Kuka voittaa ensi kesänä mestaruuden?

– Kyllä se on Manse PP, Tampere. Kyllä se selkeä mahdollisuus on, mutta hyvin täytyy pelata. Sarjasta tulee äärimmäisen tasainen, seitsemän joukkuetta, jotka pystyvät pelaamaan mestaruudesta.

– Huono joukkue ei voita tänäkään vuonna.

Neljä kysymystä kapteeni Perttu Ruuskalle

Teidän kautenne on onnistunut JOS…

– Meidän kausi on onnistunut, jos pystymme maksimoimaan potentiaalimme. Ainakin itse näen, että jos saamme potentiaalimme maksimoitua, voitamme mestaruuden. Silloin kausi on onnistunut.

Kenen joukkuekaverisi peliä olet eniten innostunut näkemään?

– Meiltä löytyisi monta hyvää nimeä tuohon, mutta ensimmäisenä tulee Liedon Elmeri mieleen. Huippupelaaja tulee uutena kaverina mukaan, niin onhan se hieno päästä näkemään oman joukkueen paidassa.

Kuka on pukukoppinne suurin persoona ja miksi?

– Tähänkin olisi monta, mutta kyllä minä tähän ehkä Puputin Henrin sanon. Kokeneena kaverina kun avaa suunsa, kyllä sitä kannattaa kuunnella.

Kuka voittaa ensi kesänä mestaruuden?

– Tämähän oli helppo kysymys, kyllähän se Manse voittaa!

Näkemyksemme

Matti Liljaniemi:
Yksi surullinen saaga on päätöksessään ja Komulainen on saanut johtaa pakkaa rauhassa. Odotan Kaupissa nähtävän huomattavasti valmiimpaa peliä. Harmi vain, että finaalikaksikko on yhä yhtä vahva ja JoMa noussut niiden ykköshaastajaksi. Ei tule mestaruutta Tampereelle.

Karri Kovanen:
Perttu Ruuska pelaa elämänsä kauden mailan varressa ja tulee voittamaan runkosarjan lyöjäkuninkuuden.

Arviomme

Sijoitus: 4.

Materiaali on hyvin lähellä viime kauden finalisteja. Jos Komulainen saa ulosmitattua ryhmästä kaiken potentiaalin, Tampereella voidaan juhlia jopa kultaa. Vaikka joukkueen lähtökohdat ovat huomattavasti viime kesää paremmat, on edellä kuitenkin kolme vielä kovempaa ryhmää.

Kaikkien miesten Superpesiksen joukkueiden ennakkomme

Ennakko: Haminan Palloilijoilla riittää työsarkaa sarjapaikan säilyttämisessä
Ennakko: Ankkurit on vahvistanut jokeriosastoaan – riittääkö se sarjapaikan säilyttämiseen?
Ennakko: Imatralla on edessä kova taistelu sarjapaikan puolesta
Ennakko: JymyJusseilla riittää tulivoimaa jokeriosastolla – miten ulkopeli kestää?
Ennakko: Pattijoella Westersund tavoittelee taidon ja älyn liittoa
Ennakko: Partasen täytyy löytää oikeat numerot KiPan tavoitteiden täyttymiseksi
Ennakko: Tahko taittaa pettymystä ja tähyää Pokelan johdolla mitalipeleihin
Ennakko: “Doksan” johdolla taas mitaleille vai nähtiinkö KeKin ihme jo pronssikaudella?
Ennakko: KPL ilman Haimia on kilpailijoiden puristuksessa
Ennakko: Joensuun Maila ilmoittautuu mestaruustaistoon
Ennakko: Mestari-Jymy hamuaa kultaa uudessa komennossa
Ennakko: Vimpelin Veto lähtee suurimpana ennakkosuosikkina pelinjohtosekoiluista huolimatta