Seuralegenda Yli-Sissala hamuaa pudotuspeleihin Ankkureissa: ”Olisi kiva pelata jostakin muusta kuin sarjapaikasta”

Alajärven Ankkureita koko pelaajauransa edustanutta Nestori Yli-Sissalaa voi hyvällä syyllä kutsua jo seuralegendaksi. Joukkueen kapteenina toimiva 28-vuotias Yli-Sissala debytoi Superpesiksessä jo vuonna 2013 kasvattajaseuransa riveissä. Kyselyjä on tullut vuosien mittaan muuallekin, mutta ainakin tähän asti mies on pysynyt niin sanotusti kotona.

– Onhan tässä vuosia jo kertynyt yllättävän paljon täällä. Nuorena poikana kun pääsi mukaan ja Matti Iivarinen oli valmentajana ja joukkueessa oli Aki Oravan kaltaisia pelaajia, ei sitä osannut muualle haikaillakaan. Eikä se ollut silloin mielessäkään. Hienoa oli vaan päästä pelaamaan Superpesistä ja edustusjoukkueessa.

– Oma rooli on kasvanut vuosien saatossa ja kuitenkin sopivaa vaihtelua ollut joukkueissa, Yli-Sissala muistelee.

Kasvattajaseura merkitsee luonnollisesti oman kylän pojalle paljon. Yli-Sissala on nähnyt seurassa niin hyviä kuin huonojakin aikoja. Vaikka tähän asti ura onkin edennyt Alajärvellä, poissuljettu vaihtoehto ei maiseman vaihto tulevaisuudessa kuitenkaan ole.

– Totta kai Ankkurit merkitsee minulle paljon. Kotiseura ja täällä on paljon lapsuuden kavereita kenen kanssa pelataan edelleen. Nykyään on oppinut arvostamaan sitä, kun saa pelata Superpesistä. Joskus on seuralla mennyt huonomminkin, nyt toiminta on saatu hyvälle mallille.

– Mutta ajatus on, että en ole ikinä lupauksia antanut, ettei koskaan minnekään muualle. Jää nähtäväksi, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Tällä hetkellä olen kuitenkin tyytyväinen täällä. Keskusteluja on ollut useina vuosina eri paikkoihin, mutta esimerkiksi Ykköspesiksen vuodet täällä ovat kehittäneet minua älyttömästi. Sain isoa vastuuta sisä- ja ulkopelissä.

– Silloinkin olisi ollut mahdollisuus pelata Superpesistä, Yli-Sissala toteaa.

Pudotuspelit kiinnostavat

Viime vuosina Ankkureiden kohtalo on ollut olla hissijoukkue Superpesiksen ja Ykköspesiksen välillä. Tänä vuonna joukkueen kapteeni haluaa, että siihen tulee muutos ja joukkue pelaa pudotuspeleissä. Paikkaa Superpesiksessä hän pitää seuralle elintärkeänä, varsinkin kun seuran toiminta on mennyt viime vuosina hyvin eteenpäin.

– Pudotuspelipaikka on joukkueen tavoitteena. Henkilökohtaisesti haluan sinne todella kovasti. Menestyminen kuitenkin kiinnostaa, kun sitä ei ole oikein koskaan tullut. Olisi kiva pelata jostakin muustakin kuin sarjapaikasta.

– Karsintapelit on hienoja, mutta joskus olisi kiva pelata niitä toisenkin pään pelejä. Henkisesti karsintapelit on aika raskaita pelejä. Kyllä niistä peleistä haluaisi päästä jo pois.

Viime kaudella Ankkurit joutui karsinnoissa ensin mittelemään täydet viisi ottelua Koskenkorvan Urheilijoita vastaan ja sen jälkeen vielä kaatamaan Kankaanpään Mailan neljässä ottelussa. Sarjanousija kuitenkin onnistuneesti säilytti paikkansa Superissa, mikä oli merkittävä juttu niin seuralle kuin Yli-Sissalalle.

– Se on tärkeä asia seuralle, että pelataan Superpesiksessä. Siinä on iso ero Ykköspesikseen. Toiminnan pitää olla seurassa tervettä, realistista ja avointa. Kaikkien pitää tietää missä mennään ja mikä on tavoite. Kaikkein tärkeintä on, että kaikki seurassa olevat haluavat olla mukana.

– Olen ollut sellaisessakin vaiheessa mukana, että oli vähän hämyistä aikaa, vaikka Superpesiksessä pelattiinkin. Alajärvellä on juniorijoukkueiden määrät nousseet. Siellä tehdään hyvää työtä ja Superpesis-joukkueella on iso vaikutus siihen.

Vaikka Ankkurit onkin sarjatasojen välillä seilannut, ovat seurassa nyt taustat kunnossa, junioritoiminta on mainiolla tasolla ja myös talven harjoitusolosuhteet kunnossa.

– Toimintatapa seurassa on tällä hetkellä oikea. Juniorityö on laadukasta naperoista asti. Harrastajamäärät ovat nousussa ja junioreissa vähän jo menestytäänkin. Sitä kautta pääsee pelaajia edustusjoukkueeseen mukaan.

Tälle kaudelle Ankkurit sai vahvistuksiksi ryhmään Kossussa erinomaisen kauden pelanneen Petteri Kortelaisen sekä JymyJusseista siirtyneen Viljo Sillanpään.

– Se vaatii sen, että pysytään ylhäällä ja joukkue kehittyy koko ajan. Tehdään sopivia täsmähankintoja niihin osa-alueisiin, mitä ei omista pelaajista saada. Se on se ainut tapa tällä hetkellä. Sarja on mennyt siinä mielessä kovaksi, että rahalla rakennetaan kovia joukkueita. Täällä kun ei rahaa niin paljon ole, muuta vaihtoehtoa ei oikein ole. Pikkuhiljaa pitää parantaa, niin minä sen näen.

– Silläkin on vaikutusta, että nykyään pitkiä sopimuksia tehdään jo todella ajoissa. Se haastaa pienempiä seuroja, kun niitä yksittäisiä täsmähakuja yritetään tehdä. Pelaajia on vähemmän saatavilla jo seuraavalle kaudellekin.

Tärkeät pelit edessä

Ankkureita pääsee seuraamaan perjantaina 17.5 sekä maanantaina 20.5 Ruudun päälähetyksen merkeissä. Perjantaina joukkue kohtaa Pattijoen Urheilijat kotikentällä ja maanantaina vastassa on JymyJussit Seinäjoella. Vaikka pelataan vasta alkukautta, Alajärvellä ottelut on merkattu punakynällä kalenteriin. Ennakkoon vastassa olevat joukkueet tulevat taistelemaan samoista sarjasijoituksista.

– Totta kai tärkeitä pelejeä edessä. Kaikki pelit ovat toki oleellisia, mutta meidän iso teema on ollut talvesta asti, että saataisiin tulosta päävastustajia vastaan. Nyt on isoja pisteitä jaossa ja näihin peleihin on hyvin valmistauduttu. Pitää ottaa huomioon, että samoista sijoista varmaan pelataan, kapteeni ennakoi.

Peleistä Pattijokea ja JymyJusseja vastaan Yli-Sissala odottaa viihdyttäviä ja juoksurikkaita. Tv-peleistä Ankkureilla ei ole kovin vahva historia ja siihen lähdetään hakemaan nyt muutosta.

– Kelit lämpenivät nopeasti, niin sillä on iso vaikutus pelaamiseen. Kovaa ja railakasta lyöntipeliä odotan puolin ja toisin. Meidän pitää ainakin parantaa ainakin Hyvinkää-pelistä. Pallo ja miehet kulkevat nyt kovemmin, joten odotan iloista ja letkeää pesistä.

– Sen verran on jo vuosia ja tv-pelejä alla, niin ei sillä juurikaan ole vaikutusta pelaamiseen. Enkä usko, että niitä kukaan jännittää. Mutta ne ei ole kyllä menneet meillä historian saatossa kovin hyvin. Joku siinä on ollut, ettei ole niissä pärjätty.

– Nyt on oiva paikka sitä saldoa lähteä petraamaan. Alajärvellä on perjantaina ilmaisottelu. Toivottavasti saadaan myös paikan päälle paljon porukkaa niin se luo tunnelmaa katsomoon, Yli-Sissala päättää.