Perttu Ruuska vähät välittää lyöjäkuninkuudesta, haluaa vain mestaruuden, eikä keksinyt syytä lähteä Mansesta

Kuva: Antti Haapasalo / Tuulettaako Perttu Ruuska kauden päätteeksi lyöjäkuninkuuttaan.

Kuva: Antti Haapasalo / Tuulettaako Perttu Ruuska kauden päätteeksi lyöjäkuninkuuttaan.

Manse PP:n 23-vuotias lyöjäjokeri Perttu Ruuska solmi talvella pitkän jatkosopimuksen seuran kanssa. Kolmatta kauttaan Tampereella aloittava Ruuska pelaa Manse PP:n väreissä ainakin syksyyn 2027 asti.

Jatkaminen Tampereella oli Halsuan Toivon kasvatille Perttu Ruuskalle lopulta helppo päätös.

– Koen, että oli oikea ratkaisu tänne aikanaan tulla. Olen nauttinut täällä olosta, ja joukkue ja seura on sellainen, missä viihtyy. Koen, että täällä pystyy urheiluhommaa viemään eteenpäin. Se ei jää kuin korkeintaan itsestä kiinni. Täällä pystyy lyömään kaiken peliin.

– En nähnyt mitään syytä, miksi en jatkaisi täällä. Oli helppo ratkaisu tehdä jo aikaisin pitkä jatkosopimus, Ruuska perustelee päätöstään.

Lyöjäjokerina operoiva Ruuska siirtyi Tampereelle Vimpelin Vedosta kauden 2021 jälkeen. Vimpelissä hän ehti nuorena poikana juhlia mestaruutta kahdesti vuosina 2016 ja 2017. Tuon jälkeen mestaruus on kuitenkin lyöjätykkiä karttanut ja siihen hän haluaa muutoksen tulevana syksynä.

Vain kulta kelpaa

Nuoren lyöjäjokerin kahdella ensimmäisellä kaudella tamperelaisjoukkueessa seura on edennyt mitalipeleihin asti. Syksyllä 2022 kaulaan ripustettiin hopeiset mitalit. Viime kausi puolestaan päättyi tappioon pronssiottelussa.

Viime kauteen lähtöä hankaloitti sekoilu pelinjohdon kanssa. Pelaajalegenda Toni Kohosen pesti pelinjohtajana kesti ainoastaan helmikuulle asti ja tilalle tuli Jani Komulainen. Kohonen ja Manse PP ovat taistelleet potkuista johtuneista asioita oikeudessa asti. Se on kuitenkin nyt mennyttä ja tähän kauteen joukkue on saanut valmistautua rauhassa.

Tampereella kaudelle on ainoastaan yksi tavoite ja se on Suomen mestaruus.

– On varmasti ollut helpompi valmistautua tähän kauteen. Ei sitä voi kiistää, että viime vuonna lähdettiin enemmän tai vähemmän takamatkalta kirimään muita kiinni. Aika lähelle toki päästiinkin. Oli siinä omat haasteensa.

– Tänä talvena ollaan päästy tekemään tosi hyvä ja laadukas talvi. Lokakuun puolivälistä asti on tehty yhdessä hommia lähes päivittäin.

Vaikka Ruuska on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt kahdeksalla Superpesis-kaudellaan pommittaa yhteensä lähes 550 juoksua, on lyöjäkuninkuus vielä kiertänyt vasurin lyöjätykkiä. Siihen ei riittänyt viime kauden 7+87 saldo, eikä edes kesän 2018 11+117.

Lyöjäkuninkuus tai mikään muukaan henkilökohtainen palkinto tai kunnian metsästys ei ole kuitenkaan Ruuskalla päällimmäisenä mielessä.

– Henkilökohtainen tavoitteeni on voittaa Suomen mestaruus. Sen on jo nuoreen ikään oppinut, että henkilökohtaisilla tavoitteilla harvoin mitään tekee, jos joukkue ei pärjää. Silloin harvoin kauteen on tyytyväinen.

– Alkava kausi on onnistunut jos voitamme Suomen mestaruuden. Totta kai omassa roolissa se tarkoittaa myös onnistumista. Ei sillä ole väliä kuitenkaan kuinka monta juoksua olen lyönyt, jos ”Poikaa” nostaa syksyllä, Ruuska toteaa.

Viime kaudella Ruuska sijoittui lyöjätilaston kolmanneksi. Vimpelin Vedossa pelatessaan hänet nähtiin vielä lukkarina ihan Superpesiksessäkin asti. Paluu lautasen äärelle ei ole kuitenkaan käynyt mielessä vaan keskittyminen on täysillä lyöjäjokerin roolissa.

– En ole miettinyt lukkarin roolia. Täysillä keskittynyt lyöjäjokerin hommiin. Siinä yritän olla mahdollisimman hyvä ja auttaa joukkuetta. Eiköhän tällä roolilla jatketa tästä eteenpäinkin, hän arvioi.

Kaupin karnevaaleja luvassa vasta kesäkuussa

Toissa kauden tapaan joukkue joutuu aloittamaan myös nyt kautensa vieraspeleillä sekä parilla kotipelillä evakossa, sillä Kaupin pesäpallostadionin toiseen vaiheen remontti on vielä kesken.

Edessä on yhteensä seitsemän vieraspeliä sekä ”kotipelit” Hyvinkäällä ja Ikaalisissa, ennen kuin joukkue pääsee pelaamaan Kaupissa 14. kesäkuuta Joensuun Mailaa vastaan. Ruuskalle tämä kuitenkin sopii ihan hyvin.

– Henkilökohtaisesti tykkään vieraspeleistä alkuun, kun päästään porukalla reissaamaan. Sitten taas kesä-heinäkuun ruuhkissa päästään pelaamaan kotipelejä paljon – se sopii meille.

Kuva: Antti Haapasalo / Perttu Ruuska oli mainiossa lyöntivireessä Talvisuperin otteluissa.
Kuva: Antti Haapasalo / Perttu Ruuska oli mainiossa lyöntivireessä Talvisuperin otteluissa.

Kaupin stadionin rakennusprojektin päätösosa käynnistyi, kun naisten Superpesiksen finaalitkin saatiin Tampereella päätökseensä. Kauppiin rakentuvat joukkueille uudet pukukopit, erilaiset klubitilat ja aitiot.

– Pari vuotta sitten oli vähän samanlainen tilanne. Joukkue on kyllä valmis siihen. Ollaan päästy kuitenkin Kaupin yläkentällä harjoittelemaan ja kohta myös stadionilla. Ei tarvitse reissata ympäri kyliä treenaamassa. En koe, että siitä tulee lisähaastetta.

– Totta kai lähtökohtaisesti vieraspelit ovat aina vähän hankalampia, kun yleensä kotona kaikki joukkueet pelaavat paremmin. Ei me siitä kuitenkaan olla isommin puhuttu. Kaikki joukkueessa sen tiedostaa. Sen mukaan eletään, että missä milloinkin pelataan, Ruuska toteaa.

Tampereen pesishuuma

Tampereella pesäpallon suosio on ollut kovassa nousussa muutaman viime vuoden ajan. Naisten joukkue on pärjännyt jo aiemmin, mutta miesten joukkue on tullut ryminällä Superpesiksen kärkeen 2020-luvun aikana. Mestaruuden miehet voittivat syksyllä 2021.

Tamperelaisyleisö on löytänyt hyvin tiensä Kaupin karnevaaleihin varsinkin syksyn ratkaisupeleissä.

– Aistii kyllä koko ajan, että yleinen kiinnostus nousee täällä. Ihmiset kyselee paljon milloin alkaa pelit ja muuta, koko ajan on kasvamaan päin kiinnostus.

– Se vaatii kovaa työtä, ettei jäädä sille tasolle missä nyt ollaan. Näen kyllä, että potentiaalia on kasvaa vieläkin isommaksi pesiskaupungiksi. Kaksi huippujoukkuetta on pelannut jo useamman vuoden mitaleista ja uusi stadion. Siinä on aika hyvä pohja sille, Ruuska pohtii.

Finaalien pelaaminen tulevana syksynä Kaupissa vaatii joukkueelta maksimaalista onnistumista, sillä kilpailu on koventunut ja laajentunut vuosi vuodelta. Pesäpallolle lajina se tekee luonnollisesti ainoastaan hyvää. Ennakkoon voidaan arvioida jopa seitsemän joukkueen taistelevan mitaleista.

– Kyllähän kilpailu on kovaa. Käytännössä seitsemällä joukkueella on varmaan mahdollisuus mestaruuteen tai ainakin mitaliin. Jos me halutaan voittaa, pitää oma potentiaali ihan maksimoida. Huippupesistä pitää pelata varsinkin syksyllä ja mieluummin toki jo kesällä.

– Syksyllä harvemmin huonot ulkopelijoukkueet juhlii. Siitä se lähtee, että hirveästi ei kärsi räpylästä juoksuja antaa. Ulkopeli pitää saada siihen kuntoon, että se mahdollistaa voittamisen joka ilta.

– Kyllähän meillä lähtökohtaisesti on sellainen sisäpeliarsenaali, että siinä on paljon hyviä mailamiehiä ja joka rooliin pelaajia. Uskon, että se kyllä toimii. Ulkopeliin pitää saada sellainen pohja, millä pystytään pärjäämään sitten syksyn kovissa peleissä.

Viime kaudella Manse nousi runkosarjan kuudennelta sijalta välieriin, mutta joutui taipumaan Vimpelin Vedolle, vaikka vahvan haasteen tamperelaiset Saarikentän ennakkosuosikille antoivatkin. Lähes kaikki asiantuntijat ja myös Superin pelinjohtajat ovat povanneet viime kauden finaalikaksikkoa kärkeen myös nyt, ja myös Ruuska näkee tilanteen samankaltaisena.

– Ehkä Veto ja Jymy ovat kuitenkin lähtökohtaisesti ne, jotka pitää syksyllä pudotuspeleissä kaataa. Siinä ehkä kovimmat ennakkosuosikit kauteen, Ruuska pohtii ennakkoasetelmia.

Manse PP:n taival kohti mestaruuden tavoittelua alkaa tänään perjantaina, kun se matkustaa Ukonniemeen Imatran Pallo-Veikkojen vieraaksi. Joukkueen ensimmäinen ns. kärkikamppailu on edessä 22. toukokuuta Joensuun Mailan vieraana.