Väittely: Kärjessä mennään minimaalisilla marginaaleilla

Kuva: Antti Haapasalo / Pystyykö Joensuun Maila toistamaan Talvisuperin voiton nyt myös syksyn tosipeleissä?

Kuva: Antti Haapasalo / Pystyykö Joensuun Maila toistamaan Talvisuperin voiton nyt myös syksyn tosipeleissä?

Toimituksemme perkasi miesten Superpesiksen sijoille 1-7 ennakkoon sijoittamamme joukkueet läpi. Kolmikoltamme löytyi näkemyksiä joka joukkueen tulevasta kaudesta, ja sarjan kärjessä ovat ennakkoasetelmat jälleen huipputasaiset ja marginaalit todella pienet.

Luvassa on jälleen todella tasainen Superin kausi, missä ennakkosuosikit ovat selvät, mutta mahdollisuuksia mitalipeleihin ja mestaruuteenkin on useilla joukkueilla. Viekö talven ykköshankinta Niko Korhonen joensuulaiset kohti finaalia? Miksi mikään muuttuisi, kun Veto ja Jymy jatkavat lähes muuttumattomina?

Kempeleen Kirin pronssikausi oli huima, mutta onko nyt edessä väistämätön alamäki? Mansesta ei ole kuulunut juuri mitään, mutta se lienee tällä kertaa pelkästään positiivinen asia?

Lue myös: Väittely: Miesten Superin peräpäässä putoamispeikko on tuplaten suurempi

Väittelyyn ottivat osaa Supervuoron toimituksesta Aki-Petteri Pulkkinen, Joonas Kauppinen ja Karri Kovanen.

Joonas Kauppinen: Ei paljoa kauden avauksessa painanut Vimpelin pojilla pelinjohtajan vaihdos! Onko se taas Vedon vuoro voittaa mestaruus? Onhan tuo kokoonpano jopa selvästi paras, ja tuohon kun laitetaan Saarikentän tuoma kotietu, ei taida haastajaa löytyä.

Karri Kovanen: Vahva oli startti Vedolla kauteen. Kyllä se tänä vuonna on taas ”Pojan” aika uida Savojoessa. Miehistö on koko sarjan laadukkain ja se on säilynyt tismalleen samana viime vuodesta, ja runko ollut kasassa jo useamman vuoden.

Aki-Petteri Pulkkinen: Herroiltahan tuli varsin yhteneväinen näkemys tähän heti kärkeen. Minäpäs esitän sitten haaston. Mikä Sotkamon Jymyssä olisi muuttunut niin paljon, että se ei juhlisi myös ensi syksynä? Nopeutta riittää vaikka muille jakaa.

Roope Korhonen ei yksinkertaisesti voi pelata yhtä satumaista kautta kuin viime kaudella, joten se voisi olla Akilleen kantapää. Muussa tapauksessa pidän Jymyä suurimpana suosikkina. Ei välttämättä runkosarjassa, mutta pudotuspeleissä kyllä.

JK: Sotkamoa ei kyllä saa aliarvioida. Niko Korhosen lähdöstä kyllä selvitään omilla pojilla ja Juuso Latulla, mutta voiko Iiro Haimi, voiko kukaan, täyttää Mikko Kuosmasen saappaita.

Täytyy muuten Sotkamon pelaajistosta nostaa esiin Jere Heikkinen. Nuori mies on useamman vuoden taistellut pelipaikasta ja vihdoin sen sai. Pidän varsin hyvänä kandidaattina jopa kauden läpimurtopelaajaksi.

KK: Kyllähän Jymyn kohdalla varmaan suurin mielenkiinto kiinnittyy pelinjohtoon. Isot on Haimilla saappaat täytettäväksi. Mutta pelaajistohan on edelleen erittäin laadukas, siitä ei pääse mihinkään.

Viime vuonna finaaleissa tuntui, että Veto oli pelillisesti edellä, mutta Jymy osasi iskeä juuri oikeilla hetkillä ja hyödynsi mestaruuden arvoisesti Vedon virheet.

Heitetään tähän perään nyt samalla väite, että finaalissa nähdään Vedon seurana Joensuun Maila. Mitäs jätkät sanoo siihen?

A-P: En tiedä kuinka paljon pelinjohtosirkus vaikuttaa mielipiteeseeni, mutta minun varovaisissa papereissani se on Veto, jonka olisin valmis korvaamaan JoMalla finaaleissa.

Joensuusta on puhuttu varsin maltillisesti, ja porukka on saanut hioa peliään ja taktiikoitaan ”varjoissa”. Tässä joukkueessa on jotakin erityistä, minkä kanssa muut kärkiporukat saavat olla erityisen varpaillaan.

KK: Jos joku joukkue, niin nimenomaan Veto, kestää tuon talven sekoilun pelinjohdon kanssa. Kari Kleemolan porukka tullaan mittaamaan toden teolla vasta välierissä. Luotan, että materiaalietu muihin + Saarikenttä tulevat riittämään tänä syksynä siihen, että joukkue juhlii vuoden tauon jälkeen mestaruutta.

Tuo joukkue on ollut niin pitkään jo ydinrungon osalta yhdessä, että se antaa valtavan edun moneen muuhun joukkueeseen nähden.

JK: Joensuussa voi olla kyllä potentiaalinen finaaliporukka. Vaikka lähteneet pelaajat ovat isoja nimiä, väittäisin JoMan kuitenkin jopa vahvistuneen viime kaudesta. Jo Talvisuperissa nähtiin mihin tuo porukka pystyy, joten miksi sama temppu ei toistuisi kesällä.

Mansekin on kyllä potentiaalinen joukkue. Perttu Ruuska ja Kaupin karnevaalit, olisihan se nättiä nähdä finaaleja Tampereella.

A-P: Samaa mieltä Joensuun Mailasta. Miksi joukkue ei pystyisi uusimaan Talvisuperin urotekoaan. Eväät siihen ovat. Vaikka joukkueen ulkopelin johtaja Iiro Kuosa siirtyi uusiin maisemiin, Joni Lehikoinen on pätevä korvaaja etukentällä.

Sisäpelissä kysymysmerkkejä ei ole. Nopeutta, vaihtotilannetaitoa ja kotiutuspotentiaalia on riittävästi.

Manse on erittäin hyvä nosto tähän väliin. Uskon, että Perttu Ruuska nappaa ”vihdoin” uransa ensimmäisen lyöjäkuninkuuden tulevalla kaudella. Vaikka kotiuttajamateriaali on Mansessakin suhteellisen laaja, on Ruuska selvä ykköskotiuttaja. Jani Komulaisen projekti etenee.

Kuva: Antti Haapasalo / Manse PP:n Perttu Ruuska tavoittelee Superin lyöjäkuninkuutta.
Kuva: Antti Haapasalo / Manse PP:n Perttu Ruuska tavoittelee Superin lyöjäkuninkuutta.

KK: Kyllä on Joensuun pojat kulkeneet lujaa talvella Konsta Kettusen johdolla. Onko jopa koko sarjan nopein porukka?

Mansella on selvästi paremmat lähtökohdat tähän kuin viime kauteen, kun ovat nyt saaneet rauhassa valmistautua Komulaisen johdolla alusta lähtien. Minäkin uskon siihen, että Ruuska vetää elämänsä kauden mailan varressa ja on lähellä lyöjäkuninkuutta.

Manse on erittäin potentiaalinen joukkue tulevalle kaudelle. Ovat saaneet valmistautua aika rauhassa, ilman suuria otsikoita, sopii varmasti heille hyvin.

JK: Tuo etenemisvoima on kyllä JoMan valtti, siellä on uusi fysiikkavalmentaja painanut hyvää duunia.

Manselta ei välttämättä löydy vastaavaa voimaa etenemisen puolelta, mutta kylläpä vain äijät lyövät palloa kovasti, kun sille päälle sattuvat.

KK: Manselta nostettava esiin myös loistavan viime kauden Joensuussa pelannut Elmeri Lieto, yksi mielenkiintoisimmista hankinnoista tälle kaudelle. Tuleeko jälleen tykkikausi vai miten iso rooli on luvassa uudessa joukkueessa?

A-P: Kyllä, pitää paikkansa. Sama pätee mielestäni pitkälti myös Kouvolan porukkaan, vai mitä olette mieltä? Lyöntivoimaa kyllä riittää, jalkojen määrä ja laatu pitkän kauden mitassa ovat kysymysmerkkejä.

Pallonlyöjien peliä rauhoittanee paljon se, että Elias Pitkänen palaa lautasen äärelle. Vaikka heittokäsi ei välttämättä heti olisikaan täydessä iskussa.

KK: Täältä ei löydy enää luottoa KPL:ään. Ei tulla näkemään mitalipeleissä. Pitkäsen paluu lautasen äärelle erittäin iso juttu, mutta mikä on pelikunto? Pysyykö Patrik Vartama pelikunnossa? Liikaa kysymysmerkkejä…

JK: On kysymysmerkkejä, ei käy kieltäminen. Kouvolan juniorituotanto on kuitenkin jo niin pitkään ollut aivan Suomen kärkitasoa, että vaikka sieltä Vartamat ja kumppanit välillä sivussa olisivat, aina löytyy uutta vasuria tilalle.

Kotiuttajiakin on niin paljon, että joutuukohan pelinjohtaja Petri Tuuva lähtemään kolmella kurkolla kesään.

KK: Hypätäänpä seuraavaksi vaikka Hyvinkään suunnalle. Yksi kysymys heti alkuun. Pelinjohtajat olivat äänestäneet ennen kauden alkua parasta lukkaria. Eniten ääniä sai Petteri Alanen. Hieman yllätti ainakin minut, onko hän todella niin hyvä?

Kuva: Antti Haapasalo / Hyvinkään Tahkon menestys tai sen puute on paljon kiinni Petteri Alasen huippulukkaroinnista.
Kuva: Antti Haapasalo / Hyvinkään Tahkon menestys tai sen puute on paljon kiinni Petteri Alasen huippulukkaroinnista.

A-P: Suora vastaus suoraan kysymykseen: kyllä, Alanen on todella niin hyvä. Vaikka kaikki joukkueet tietävät hänen tasonsa, häntä ei silti saada kuriin. Pidän Aapo Komulaisen ohella monipuolisimpana lukkarina. Pelipää on hyvä, fysiikka sitäkin parempi.

Tahkolla on sitten muilla osastoilla epävarmuustekijöitä, minkä vuoksi Tahkoa ei aivan neljän parhaan joukossa nähdä. Kotiutusosasto kapeni viime kaudesta, ja joukkue joutuu turvautumaan todennäköisesti liikaa ykköskeulaan.

JK: Minäkin annan tähän alkuun suoran vastauksen suoraan kysymykseen: Alanen on sarjan toiseksi paras lukkari. Ja sitten muihin osastoihin. Kuten mainitsit, kotiutusosasto on kapea. Ei välttämättä paperilla, mutta kun pelataan, kaikki ei aina mene kuten suunnitellaan. Silloin olisi tarvetta sille toisellekin lyöjäjokerille.

Ulkopeli tulee olemaan varmasti riittävä, ihan mitalipelitasoa, mutta sisäpelin haasteet sysäävät Tahkon rankingissa isommalle numerolle.

KK: Tahko on kyllä ennakkoon todella mielenkiintoinen joukkue. Vahvistunut viime kaudesta, Atte Kontio, Sasu Toikka ja varsinkin Kuosa ovat erinomaisia hankintoja. Eikä pidä unohtaa myöskään mestaripelinjohtajaa, Jarkko Pokelaa.

Hyvinkäällä suunta on oikea. Tulee varmasti kiusaamaan ”isompia” jo tällä kaudella. Veikkaan, että he taistelevat tosissaan jopa mitalipeleihin pääsystä. Mutta se vaatisi tosiaan kotiutusosastolta muidenkin onnistumista kuin Juha Niemen.

A-P: Kyllä, ei lisättävää. Suunta on oikea. Sitä samaa se on myös Kempeleessä, joka taitaa jäädä viimeiseksi käsiteltäväksi joukkueeksi. Oliko viime kausi silmänlumetta vai onko Kiri tullut huipulle jäädäkseen? Palasia menestymiseen on tälläkin kaudella.

JK: Toivon, että sama toistuisi. Manageri Sami Saloranta on kehitellyt melkoisen buumin Kempeleeseen ja meno oli mitalipeleissä (ja juhlissa) hurja! On kuitenkin selvää, että siellä alkavat vanhimmat hieman kangistua ja kesät käyvät pidemmiksi ja pidemmiksi.

KeKin kokoonpano on todella kapea. Se ei käytännössä kestä kuin yhden poissaolon, ja kun tiedetään herrojen loukkaantumishistoria, tuo on tulella leikkimistä.

KK: Ikä ei tule yksin. Kyllä siellä on sen verran kovia joukkueita muilla, että tänä syksynä mitalipelit jäävät tuolla porukalla haaveeksi.

JK: Nyt kun ratkesi, että Kempeleessä ei sittenkään mitaleja nähdä, niin kenet laitetaan palkintopallille?

A-P: Todella vaikea sanoa, kun sarja on todennäköisesti erittäin tasainen. Jymy on omissa papereissani varma, samoin JoMa. Ehkä Veto sitten kolmas mitalisti?

KK: Veto nähdään varmasti finaaleissa, uskoisin kaveriksi nousevan JoMan. Jymy ja Manse ratkaisevat pronssin kohtalon kuuluisalla ”kumpaa kiinnostaa enemmän” -mentaliteetilla.

JK: Vimpeli, Sotkamo ja Manse. Siinäpä ne ovat järjestyksessä – kiitos ja aamen.

Lue myös: Väittely: Miesten Superin peräpäässä putoamispeikko on tuplaten suurempi

Miesten Superpesiksen sijoille 1-7 asettamiemme joukkueiden ennakot

7. Ennakko: Tahko taittaa pettymystä ja tähyää Pokelan johdolla mitalipeleihin
6. Ennakko: “Doksan” johdolla taas mitaleille vai nähtiinkö KeKin ihme jo pronssikaudella?
5. Ennakko: KPL ilman Haimia on kilpailijoiden puristuksessa
4. Ennakko: Kaupin karnevaalit Komulaisen komennossa – mestaruutta hakemassa
3. Ennakko: Joensuun Maila ilmoittautuu mestaruustaistoon
2. Ennakko: Mestari-Jymy hamuaa kultaa uudessa komennossa
1. Ennakko: Vimpelin Veto lähtee suurimpana ennakkosuosikkina pelinjohtosekoiluista huolimatta