Väittely: Miesten Superin peräpäässä putoamispeikko on tuplaten suurempi

Kuva: Antti Haapasalo / Viekö Sami Partanen KiPan taas pudotuspeleihin asti ja kuinka korkealle Kiteellä kurotetaankaan?

Kuva: Antti Haapasalo / Viekö Sami Partanen KiPan taas pudotuspeleihin asti ja kuinka korkealle Kiteellä kurotetaankaan?

Toimituksemme perkasi miesten Superpesiksen sijoille 8-13 ennakkoon sijoittamamme joukkueet läpi. Kolmikoltamme löytyi näkemyksiä joka joukkueen tulevasta kaudesta, ja sarjan peräpäässä on kysymysmerkkejä enemmän kuin selviä vastauksia.

Jatkuuko Haminan Palloilijoiden hissiliike? Meneekö Kiteen Pallo Sami Partasen johdolla jälleen pudotuspeleihin ja miten käy kiteeläisten suurille tulevaisuuden visioille? Joutuuko Ankkurit jälleen käymään läpi karsintamyllyn?

Lue myös: Väittely: Kärjessä mennään minimaalisilla marginaaleilla

Väittelyyn ottivat osaa Supervuoron toimituksesta Aki-Petteri Pulkkinen, Joonas Kauppinen ja Karri Kovanen.

Aki-Petteri Pulkkinen: Jos nyt lähdetään häntäpäästä liikenteeseen, niin hommahan taitaa olla se, että nousijajoukkue Haminan Palloilijat putoaa takaisin Ykköspesikseen yhden kokeilukesän jälkeen.

Tämä on harmi, sillä hissiliikkeen soisi loppuvan. Hamina nousi omalla tavallaan pahaan saumaan Superiin, kun joukkuemäärä putoaa suoraan ensi kaudeksi. Asetelma on raaka.

HP teki hyviä lisähankintoja täksi kaudeksi ja joukkue on selvästi parempi kuin viime kaudella Ykkösessä, mutta riittääkö se muuhun kuin häntäpään sijoitukseen?

Joonas Kauppinen: Äläpä nyt lähde noin rajusti Vallikentän pelureita tuomitsemaan. Haminalla on kotikentällään hyvät saumat haastaa kovempiakin porukoita, jos tuo ulkopeli viilataan kilpailukykyiseksi.

Häntäpään taistelu on kyllä pirun tiukka. Mites Ankkurit? Joukkue on toki vahvistunut, mutta joutuuko se silti kamppailemaan viimeiseen asti putoamisesta?

Karri Kovanen: Kumpiko tulee olemaan enemmän sekaisin, se kuuluisa Haminan kaupunki vai joukkueen ulkopeli? Ja kuka lyö juoksuja Lauri Rönkön ja Juha Leskisen lisäksi? Kyllä HP:n osalta hissiliike sarjaportaiden välillä tulee valitettavasti jatkumaan.

A-P: Hyvä kysymys. Kotiutusosasto on Rönkön ja Leskisen jälkeen todella ohut. Pohdittavaa riittää myös, miten HP saa tilanteita niin, että Leskinen ja Rönkkö pääsisivät toistuvasti molemmat takomaan samassa sisävuorossa.

Joonakselta oiva huomio. Uskon, että kyllä se aika loppukauteen menee, kun Ankkurit varmistaa sarjapaikkansa. Alajärvellä on kuitenkin enemmän kokemusta näistä äärimmäisen raastavista otteluista häntäpäässä, minkä lasken heidän edukseen.

Uskon, että Alajärven ja Haminan väliset erot nähdään lukkareiden ja saranapelaajien suorittamisessa.

Entäs tämän kaksikon jälkeen? Tuleeko sitten selvempi ero JymyJusseihin ja PattUun?

KK: Alajärvestä vielä sen verran, että sieltä kannattaa ottaa seurantaan Tuukka Etula. Pelasi jo viime vuonna hienon kauden. Etula + lyöjäjokerikaksikko Petteri Kortelainen & Juho Ihamäki pitävät joukkueen Superpesiksessä.

JK: Voi olla, että sarjan kakkoskopparit näkevät jo nyt Kortelaisesta ja Kitron auringosta painajaisia.

Mutta tuo JymyJussit, siellä voi olla viime kesän yllätyksen jälkeen synkempää. Joukkue koki isoja menetyksiä, kun käytännössä koko ykköskeula vaihtoi maisemaa. En kuitenkaan painaisi päätä pensaaseen, sieltä löytyy koko peräpään kovin jokerikaksikko.

Kunhan jotenkin keksitään miten Markus Hallasuota ja Aapo Hiltusta saadaan takatilanteeseen, JymyJussit on kuivilla.

Vaikka nostit tuossa jo Pattijokea esille, niin laittaisin kyllä IPV:n ennen heitä.

Kuva: Antti Haapasalo / Pystyykö Aapo Hiltunen vielä parantamaan huimasta tulokaskaudestaan?
Kuva: Antti Haapasalo / Pystyykö Aapo Hiltunen vielä parantamaan huimasta tulokaskaudestaan?

KK: Ei tarvitse Seinäjoella pelätä sarjapaikan puolesta, mutta ei heitä kyllä puolivälierissäkään nähdä viime kauden tapaan.

Lyöjäjokerikaksikko on niin laadukas, että se takoo riittävän määrän juoksuja. Uudella hankinnalla Matias Litmasella tulee varmasti olemaan iso rooli tilanteen rakentamisessa ykköskeulassa.

JymyJussien suurimmat kysymysmerkit tulevat liittymään joukkueen ulkopeliin.

A-P: Samaa mieltä seinäjokisista. Ei tarvitse pelätä sarjapaikan puolesta, mutta ei kaudesta silti mitään riemumarssia tule. Kuten Joonas totesi, ongelma on siinä, miten miehiä saadaan kolmoselle Hiltusta ja Hallasuota varten.

Ja kyllä, IPV on nostettava esille ennen PattUa. Imatralla on kysymysmerkkejä vähän siellä täällä, mutta ei ehkä yhtä selviä kuin edellä mainituissa häntäpään joukkueissa.

Kotiuttamisesta ei tarvitse olla huolissaan. Toni Laakso ja Mikko Kosonen iskevät varmasti pinnoja, mutta juoksijoiden määrä huolettaa. Huippujalkoja on aivan liian vähän.

KK: Lasken myös IPV:n joukkueeksi, joka tulee taistelemaan sarjapaikastaan. Häntäpään kolmikko erottunee muista. Uuden sarjajärjestelmän myötä myös Imatralla tullaan pelaamaan karsintoja syksyllä.

Joona Mäkelän ja Sasu Toikan lähdöt ovat iso menetys joukkueelle. Uskon kuitenkin, että varsinkin Ukonniemessä tuo joukkue on yllätysvalmis ja saattaa napata myös isojakin voittoja.

Kyllä pelinjohtaja Vesa Toikka saa sytytettyä tuota joukkuetta sen verran, että he saavat sarjapaikan säilytettyä.

Kuva: Antti Haapasalo / Saako IPV pelinjohtajansa Vesa Toikan hymyilemään kuinka monta kertaa kauden aikana?
Kuva: Antti Haapasalo / Saako IPV pelinjohtajansa Vesa Toikan hymyilemään kuinka monta kertaa kauden aikana?

JK: No nyt päästään siihen Pattijokeen! Ei mitään muutoksia viime kauteen, onko se heikkous vai vahvuus? Materiaali periaatteessa riittää vaikka pudotuspeleihin mutta ei silti.

Mikael Mäkelä on roolissaan loistava, mutta sisäpelin helmet jäävät siihen. Antti Kiiskinen kyllä siirtää hänet kakkoselle, mutta siitä eteenpäin menee haastavammaksi.

Entäpä ulkopeli? Onko Topi Still oikeasti niin hyvä kuin hehkutetaan vai saako heikohko etukenttä hänet loistamaan? Joka tapauksessa aika kapeaa on Pattijoella niin sisällä kuin ulkona. Kertokaa nyt jotain ajatuksia!

A-P: Kyllähän Still on hyvä, mutta myös etukenttä vaikuttaa. Pakkohan sen on. Nyt vastustajat kuitenkin tietävät, mitä odottaa Stilliltä. Viime vuoden kaltaista ilotulitusta tuskin nähdään.

Mäkelä on pattijokisten sielu. Jos hän kelluu, joukkue kelluu. Yksi vahva ehdokas koko kauden MVP:ksi. Mutta kuten sanoit, Joonas, kapeaa on, kapeaa on. Siitä ei pääse mihinkään.

KK: Lupaava joukkue, mutta vielä ei ole heidän aikansa. Tulee varmasti taistelemaan siitä viimeisestä puolivälieräpaikasta. Mutta ei mitään mahdollisuuksia haastaa enää puolivälierissä, mikäli sinne asti pääsee.

Rahavaikeudet taitavat olla kuitenkin ohi, sen verran oli pelaajabudjetti noussut viime kaudesta?

JK: No ilmeisesti niistä on selvitty, hieno juttu!

Jos Pattijoki ei nappaa viimeistä puolivälieräpaikkaa, niin onko se sitten Kiteelle?

Siellä tehtiin ainakin isoja liikkeitä talven aikana, ovi kävi molempiin suuntiin. Talvisuperissa ei oikein kulkenut, saakohan ensimmäistä täyttä kauttaan pelinjohtajana aloitteleva Sami Partanen tuon homman toimimaan?

KK: KiPa on kyllä erittäin mystinen joukkue. Todella vaikea arvioida. Potentiaalia on varmasti yksittäisissä peleissä haastaa kovempiakin joukkueita, mutta ei sen enempää.

PattUn kanssa taistelevat varmaankin siitä viimeisestä puolivälieräpaikasta. Talvisuper jätti kyllä todella paljon kysymysmerkkejä. Juho Keinänen on tärkeä lisä varsinkin ulkopeliin.

A-P: Ymmärrän kysymysmerkit Kiteen ympärillä. Epäilyjä löytyy varmasti sekä sisä- että ulkopelin osalta, mutta minä jollain erikoisella tavalla uskon, että tämä joukkue on parempi kuin mitä uskotaan.

Nuoret pelaajat ovat vuoden parempia ja nopeampia. Nopeimmat jalat löytyvät edelleen Otto Kauppiselta, mutta muun muassa Kaksoset kirittävät takana.

Lyöjäpuolikin on kunnossa. Jos jokin pettää, se on ulkopeli. Mutta luotan Partasen työhön. Tämä joukkue yllättää vielä!

KK: Eli summa summarum: HP, Ankkurit ja IPV taistelevat sarjapaikasta. JymyJussit hiihtelee välimaastossa ja KiPa ja PattU ratkaisevat viimeisen puolivälieräpaikan. Näinkö se menee?

A-P: Näin minä sen näkisin. Annetaan herra Kauppisen sanoa vielä viimeinen sana tähän!

JK: Minähän liputan tietenkin ainoastaan Kiteen puolesta, mutta kai tässä virallisessa debatissa joutuu nostaa Pattijoen mukaan taisteluun.

Lue myös: Väittely: Kärjessä mennään minimaalisilla marginaaleilla

Miesten Superpesiksen sijoille 8-13 asettamiemme joukkueiden ennakot

13. Ennakko: Haminan Palloilijoilla riittää työsarkaa sarjapaikan säilyttämisessä
12. Ennakko: Ankkurit on vahvistanut jokeriosastoaan – riittääkö se sarjapaikan säilyttämiseen?
11. Ennakko: Imatralla on edessä kova taistelu sarjapaikan puolesta
10. Ennakko: JymyJusseilla riittää tulivoimaa jokeriosastolla – miten ulkopeli kestää?
9. Ennakko: Pattijoella Westersund tavoittelee taidon ja älyn liittoa
8. Ennakko: Partasen täytyy löytää oikeat numerot KiPan tavoitteiden täyttymiseksi