Sitkeään ryhmäänsä tyytyväinen Pokela ihmettelee vastustajaansa: ”Heille ei riitä se voittaminen, vaan heidän pitää osoittaa olevansa ylivertaisia”

Kuva: Antti Haapasalo / Porissa oli sunnuntaina juhlatunnelmaa, kun kotiyleisö kiitteli pelinjohtaja Pokelaa.

Kuva: Antti Haapasalo / Porissa oli sunnuntaina juhlatunnelmaa, kun kotiyleisö kiitteli pelinjohtaja Pokelaa.

Naisten Superpesiksen loppuottelussa voitot ovat avausviikonlopun jälkeen tasan 1-1. Tuo tulos on ainakin omaan silmään varsin oikeutettu. Pesäkarhut oli Tampereella pelatussa avausottelussa parempi, mutta hävisi tuon pelin. Manse oli toisessa osaottelussa kilpailijaansa edellä, mutta voitto jäi Poriin.

Selvänä haastajana finaalisarjaan lähteneen Porin Pesäkarhujen viuhkavelho Jarkko Pokela purki viikonlopun tapahtumia ja pohti tulevan viikonlopun taisteluja Supervuoron haastattelussa.

Onko avausviikonlopusta jo toivottu?

– Kyllä tässä alkaa olla energiat täynnä. Otimme pari päivää lepoa, kuten naispesiksessä yleensäkin, kun täytyy käydä koulussa ja töissä. Nyt keskiviikkona palattiin sorvin ääreen.

– Ainakin itsellä on sellainen olo, että edellisestä viikonlopusta on palautunut ja innolla odotetaan tulevaa viikonloppua, Pokela totesi.

Monien asiantuntijoiden papereissa ja kerroinasettelussa sarjan odotetuin lopputulos oli Mansen ylijuoksu voitoin 3-0. Pesäkarhut kuitenkin osoitti, että joukkue on täysillä taistelussa mukana, eikä mitalien värejä voida vielä kirkossa kuuluttaa.

Miten tyytyväinen olet joukkueesi avausviikonlopun edesottamuksiin?

– Sunnuntain ottelun pieniä miinuksia lukuun ottamatta saatiin ihan hyvä suoritus irti loppuviimein molempina päivinä. Siellä on niitä selkeitä juttuja, missä meidän pitää olla sisäpelissä parempia, ja tietyt hetket pelata ulkona paremmin.

– Varmasti tänä viikonloppuna tullaan tarkistamaan lauantai-illan ja sunnuntaiaamun ohjelmaa, miten ollaan sitten paremmin valmiita sunnuntain pelin alkuun.

– Olemme tällä kaudella pystyneet näyttämään todeksi, että olemme sitkeä ryhmä ja pystymme pelin edetessä oppimaan ja löytämään keinot pärjätä. Loppuviimein tulos 1-1 on varmaan aika oikea tästä viikonlopusta, Pokela kertoi.

Vahva ulkopeli lopahti sunnuntaina, haussa tylyyttä

Ennen sarjaa epäiltiin, miten Pesäkarhujen ulkopeli riittää haastamaan Mansen huippunopeaa ja lyöntivoimaista ryhmää. Lauantain ottelussa tilanteilla tai juoksuilla ei juhlittu, mutta sunnuntaina peli olikin sitten hurjaa tykitystä ja tilanteillakin suorastaan mässäiltiin.

Kuva: Antti Haapasalo / Pesäkarhujen ulkokentällä on onnistuttu, kuten tässä tuulettavat Emilia Itävalo ja Silja Syrjälä osoittavat.
Kuva: Antti Haapasalo / Pesäkarhujen ulkokentällä on onnistuttu, kuten tässä tuulettavat Emilia Itävalo ja Silja Syrjälä osoittavat.

Avausottelussa jäätävä esitys Pokelan ryhmältä, mutta sunnuntaina Manse naulasi peräti 25 kolmostilannetta. Mitä ennen sunnuntain ottelua tapahtui?

– Jos oikein sitä 25:tä tilannetta miettii, osittain se varmasti johtuu siitä, että ensimmäinen jakso vähän lopahti. Teimme ulkona ihan selviä pelivirheitä, missä olisi pitänyt saada pelinvirtaus poikki ja niitä ei käytetty.

– Esimerkkinä Virpi Hukan ensimmäinen ykköstilanne. Laitoimme siihen säilytyskuvion ja syötettiin metrinen, ja Hukka löi sauman paskaksi. Tolppasyötöllä olisi luultavasti tullut pieni ja toinen palo ykköselle.

Manse saikin Porin sunnuntain otteluun lentävän lähdön. Hukan ykköstilanteen purun jälkeen Anna Ala-Kauhaluoma löi vieraiden ensimmäisen juoksun ja hetkeä myöhemmin Hukka itse toi tamperelaisten toisten. Lopulta toisen ottelun avausjaksolla vierasjoukkue kasasi kahdeksan juoksua.

– Sellaisia pieniä virheitä meille tuli siinä paljon. Tarinan juoni on varmasti ensi viikonloppuna sama, että sitä Mansen sisäpelin virtausta pitää saada poikki, olla tyly ja muistaa, miten niitä tilanteita pelataan.

– Toki tuossa nyt on sitä inhimillistäkin puolta. Kun pelataan kaksi peliä vuorokauteen, ja joku saattaa jopa vähän jännittää, niin tietenkin pitää sen kokonaisuuden kanssa elää, Pokela perkasi.

Lukkareiden taisto

Vaikka toisessa finaalipelissä lyötiin yhteensä 19 juoksua, ovat molempien joukkueiden lukkarit pelanneet korkealla tasolla. Mansen Venla Tanhua on pitänyt Pesäkarhut pitkiä jaksoja kurissa, kun taas porilaisten ulkopelin kulmakivenä Minttu Vettenranta etenkin kotiutuslyöntikilpailussa otti Mansen pelinjohtajan Antti Vihtkarin taskuunsa.

Miten tyytyväinen olet lukkarinne suorittamiseen?

– Kokonaisarvion jos antaa, varmasti ollaan hyvän puolella. Tullaan varmasti tiettyjä tilanteita häviämään, mutta tietyt tilanteet täytyy sitten voittaa isosti.

– Kyllähän Vettenranta voitti niitä isosti, ja kun vaikka katsoo kärkipelaajien lyöntien laatua, kuinka paljon tuli kovissa paikoissa koppeja tai laittomia, Minttu onnistui niissä tilanteissa monin paikoin.

– Tuli tärkeillä hetkillä kärpäsiä, ja kuten kaikki tietävät, Manse on monin paikoin nopeampi joukkue. Mutta Vettenranta tasoittaa tilannetta hyvin, ei siellä kukaan etenijä hyvin lähtenyt.

Mansen ja Vihtkarin erikoista peluuttamista tietyissä hetkissä ihmettelimme mekin keskiviikkona, ja myös tamperelaisten Saaga-Angelia Raudasoja kertoi sunnuntain ottelun jälkeen, että nähdyllä pelitaktiikalla ei voittoa finaaliotteluissa ansaita.

Lue myös: Vihtkarin on pakko saada rauha Mansen sisäpeliin

Otimme aiheen puheeksi Pokelan kanssa. Koetko, että Manse hieman jopa sekoili tai hölmöili? Oletteko finaalijoukkueista kovapäisempi porukka?

– Kyllä minä sen näin näen kanssa. Tietenkin jotkut asiat naapurilla puoltavat heitä tässä sarjassa, mutta pesäpallo monesti osoittaa, että tosipaikan tullen on sitten eri tilanne. Niillä juoksuilla, mitä on heinäkuussa lyöty häntäpään jengejä vastaan ei tee enää mitään.

– On mielenkiintoista, että mistä se johtuu, ja mielenkiinnolla odotan, että miten he lähtevät sitä muovaamaan.

Vihtkari paahtoi molemmissa menneen viikonlopun otteluissa välillä kaasu pohjassa siinä määrin, että se hirtti Mansella kiinni. Parhaimmillaan se tuotti toisen pelin avausjakson tapaan kahdeksan juoksua, pahimmillaan sarjan avaussisävuoron tapaan kolme paloa ja karvaan pettymyksen 78 sekunnissa.

– Ensimmäisestä viikonlopusta jäi sellainen olo, että heille ei riitä se voittaminen, vaan heidän pitää osoittaa olevansa ylivertaisia. He luottivat etenkin sisällä, että pesiksen lainalaisuuksista ei tarvitse välittää.

– Pesis on vähän sellainen laji, että jos jokin asia onnistuu, se näyttää nerolta, ja jos epäonnistuu, näytät todella tyhmältä.

Naispesäpallo täyttää katsomot ääriään myöden

Tulevan viikonlopun ensimmäiseen kamppailuun on myyty jo yli 1500 lippua, ja mikäli sama tahti jatkuu, lauantaina Kaupin karnevaaleilla on tupa täynnä. Voidaan myös olettaa, että sunnuntain osaottelussa Porin Erku Areenalla päästään lähemmäs kahtatuhatta katsojaa.

Minkälainen tunnelma näissä matseissa on?

– Kyllä ne hienoja fiiliksiä on. Molemmissa peleissä on vähän samaa, että ne olivat yleisönkin puolelta vähän rauhallisia, tiedä sitten oliko vielä unihiekkaa silmissä. Ratkaisuhetkillä oli sitten hieno pelata ja tunnelma oli katossa.

– Nämä ovat hienoja pelejä pelata ja niitä aikoja vuodesta, jossa kaikki pelaajat ja valmentajat haluavat olla mukana näyttämässä yleisölle parasta. Yleisöllä on kuitenkin aina selvää kumpaa he kannattavat ja siinä sirkuksessa on mukava päästä mittaamaan kuka on kuka.

Lue myös: Vihtkarin on pakko saada rauha Mansen sisäpeliin

Naisten Superpesiksen loppuottelut jatkuvat lauantaina Tampereella ja sunnuntaina Porissa. Molemmat ottelut alkavat jo klo 12.30, joten yleisön tosiaan kannattaa pestä unihiekat ajoissa. Ruudun päälähetyksen lisäksi peli on nähtävissä myös Ylen kanavilla suorana lähetyksenä.