Tunneskaala parempi kuin hittileffassa, SMJ venytti ratkaisun torstaille

Kuva: Joona-Pekka Hirvonen / SMJ-lukkari Tea Santahuhta piti JoMan hyvin aisoissa valtaosan ottelusta.

Joensuussa mentiin melkoista vuoristorataa, niin tunteiden kuin pelillistä, kun Seinäjoen Maila-Jussit kukisti kotijoukkue-Mailan supervuorossa Aino-Kaisa Mantereen lyönnillä. Puolivälieräsarja siirtyy yötä myöden Seinäjoelle ratkaisevaan viidenteen otteluun torstaina.

SMJ vei avausjakson puhtaasti 6-0, kun Mantere täräytti ensin yhden juoksun avausvuorossa ja perään toisessa vuorossa kunnarillaan kolme kerralla. JoMalla oli taas vaikeuksia saada naisia edes kolmospesälle, joten jakson kuva oli alusta loppuun selvä.

Toisellakin jaksolla Jussittaret johti peliä 3-1, kun mentiin päätösvuoroon. Silti vieraiden kotiuttamisen pieni tehottomuus kostautui, kun joensuulaiset saivat neljännessä tehtyä kolme juoksua ja napattua siten jaksovoiton.

Seinäjokisten sisäpeli pyöri läpi ottelun emäntiä paremmin, mutta ratkaisuhetkillä Juha Antikaisen joukkojen ulkopeli horjui.

Supervuorossa SMJ kuitenkin sai nollattua kotijoukkueen ja ratkaisun pamautti kukapa muukaan kuin Mantere.

– Aikamoista tunneskaalaa siinä sai mennä, Mantere kertoi.

– Se on hienoa, mitä tunneskaalaa tässä saa kokea – parempaa kuin hyvissä elokuvissa. Välillä on surua ja tuskaa, välillä on elämän ihanuutta, Antikainen sanoi.

JoMa voitti puolivälieräsarjan kaksi ensimmäistä ottelua ja on ollut kahteen otteeseen ottelupallossa kiinni. Joensuulaiset eivät ole kuitenkaan pystyneet sinetöimään kovaa yllätystään ja nyt välieräpaikkaa täytyy hakea heti perään torstaina Seinäjoelta – ja tällä kertaa myös Arttu Jurvakaisen ryhmä on viidennessä ottelussa selkä seinää vasten.

– Kumpi tahansa menee välieriin, on äärimmäisen sitkeä joukkue.

– Tämmöinen klisee: nämä pelithän ratkeavat siihen, kumpi saa pallot kiinni ja kumpi osuu palloon. Tänään liian monta kertaa me ei osuttu kunnolla palloon ja parissa kohtaa ei saatu kiinni, Jurvakainen kertoi.

Edellisen voitto-ottelun jälkeen SMJ:n lyöjäjokeri ja –kuningatar Mantere kertoi itseluottamuksestaan ja mietti olevansa aivan ylivoimainen. Vaikka hänen saldonsa on nyt neljän ottelun jälkeen 2+22 ja keskiviikkonakin tili karttui 1+4 lyödyillä, ei Mantere ollut läheskään niin maaginen kuin sarjassa tähän asti.

– Tänään ei ollut meikäläinen aivan ylivoimaanen. Pesäpallo on itseluottamuslaji. Silloin kun napsuu, pitää itseään hehkuttaa ja ottaa se kaikki.

– Jos käy tällainen tilanne, että toisella jaksolla on aivan pyllystä, sitten supervuoroon on sitä itseluottamusta vielä jäljellä. Sitä pitää pönkittää silloin, kun sujuu, jotta pystyy edelleen ratkaisemaan, Mantere kertoi.

Sateisessa Joensuun keskiviikkoillassa lähes pimeän tuloon asti venyneen ottelun jälkeen SMJ:llä on käynnissä pitkä bussireissu kohti Seinäjokea. Vastaavasti JoMakin joutuu lähtemään matkalle vierasotteluun lähes heti aamukahvien perään.

Otteluohjelmasta valittajia – mihin on päädytty JoMan kahden joukkueen muuten päällekkäisen ohjelman myötä – ei kuitenkaan löydy kummastakaan joukkueesta. Eikä senkään puoleen miestenkään joukkueesta. Kaikilla kun on kivaa silloin, kun saa pelata pesäpalloa!

– Onpa kyllä kiva pelata. Ainakin omasta joukkueesta voin sanoa, että se on täynnä pesiksestä innostuneita, ja saamme pelata. Se on aika siistiä. Halutaan jokaisesta hetkestä ottaa kaikki irti, JoMan kapteeni Marianne Roiha sanoi.

Torstain ottelu Seinäjoelta nähdään myös Ruudun päälähetyksenä.