Supervuoro
  • Pitäisikö kirjoittaminen rajata vain rekisteröityneille käyttäjille? Kommentoi nyt!

Sääntömuutokset

Viestejä
253
Avaanpa uuden aiheen aiheesta, joka on jo pitempään askarruttanut. Nimittäin alenevat katsojaluvut, ja mitä sille voitaisiin tehdä. Jos ajatellaan pesistä puhtaasti katsojan kannalta, niin tylsintähän pelissä on häntäpään kopinnostelu. Ja toiseksi tylsintä viipyilevät, junnaavat ja keinotekoisesti peliä pitkittävät lukkarit. So. turha heittely, ja taas heittely ja vielä kerran heittely.. Nyt nämä katsojaluvut ovat jo hälyttävällä tasolla. Jos välierät kiinnostaa n. 1000 silmäparia, niin jotain tarttis tehdä.

Talvella hallissa kokeiltiin mielestäni hyvää sääntöä, eli kerran jaksossa voi aloittaa ykkösestä riippumatta siitä, mihin kohtaan lyönnit ovat jääneet edellisessä sisävuorossa. Sitä voisi samantien laajentaa niin, että joka vuoro aloitetaan ykkösestä. Kopittelu jää pois. Ja ajatusta voi jatkaa niin, että sisävuorossa on käytettävissä vain 9 lyöjää ja jokerit. Sen jälkeen vuoro vaihtuu. Tietenkin kolmen palon sääntö pysyy, mutta vuorot ei veny kohtuuttomasti. Tuohon toiseen ongelmakohtaan, eli heittelyyn onkin sitten vaikeampi puuttua.. Itse en ainakaan ole keksinyt miten siitä päästäisiin. Mutta sana on vapaa, pistäkäähän mietintämyssy päähän, ja kirjoittakaa ajatuksianne.
 
Viestejä
1,971
Vs: Sääntömuutokset

9+3 jokeria vuorossa ei sinällään huonolta kuulosta. Mutta jos sattuu toinen karkaamaan reiluun johtoon alussa niin kiinni ottaminen vaikeutuu ehkä kohtuuttomasti. Toisaalta sitten parin juoksun lyötyä peräpään numeroilla ulkopelijoukkueen turha seisottaminen kopeilla kärjen ohi jäisi pois. Sitten jos tosiaan aina alkaisi vuorot numerosta 1 niin peräpää saattaisi jäädä kokonaan lyömättä ehkä koko pelin ajan.
 

Simo

Vs: Sääntömuutokset

Tosiaan tälle pesäpallolle pitäisi tehdä jotain että yleisöä kiinnostaisi tulla katsomaan pelejä.
Minusta pelit venyy liian pitkiksi joskus jopa 3-tuntisiksi.
Näyttää että suurin vastustus muutoksiin on noilla ns. vanhoilla katsojilla ja jopa pelaajillakin.
Nyt jos olisikin tarkoitus houkutella uusia katsojia niin ei toi kopittelua ja pitkät pelit kiinnosta.
Lajiin pitäisi saada räväkkyyttä ja yllätyksellisyyttä enemmän kuin tuota junnaavaa touhua
Se miten se toteutetaan onkin sitten jo paljon haastavampaa
 
Viestejä
5,452
Vs: Sääntömuutokset

no eikö yllätyksellisyys hoidu esim sillä että jätetään jokerit kokonaan pois. Alkaa tulla joka räpyläpelaajalle roolia.
 

Hoiskolainen

Vs: Sääntömuutokset

Jos lähdetään aina ykkösestä peräpäällä ei tee sisävuorossa. mitään.
Jokereita korkeintaan kaksi silloin niitä riittäisi useammalle joukkueelle.

Ennen pelattiin että kolme koppia ja palo taululle.
Esin jos kaksi etenijää ja lyöjää kopittaa kaikki = palo.

Jos kolme lyöjää kopittaa itsensä = palo

Välistä ei jätetä ketään vaan kaikki lyö.
Vuoronvaihto nopeammaksi ja aikalisät huitsin Nevadaan onahn niillä aikaa siinä kaarella puhua ja viuhkalla näytetään pesille mitä on kaarella sovittu.
 

Turakainen50

Vs: Sääntömuutokset

Sääntömuutoksia olisi jo tultava, niistä on puhuttu vuosikaudet, mutta mitään ei ole tapahtunut. Pelit ovat vain menneet entistä pitkäveteisemmiksi, osasyynä tietysti myös lajin taantuminen ja sitä kautta pelaajien tason lasku. Joukkueissa on liikaa joutavia pelaajia, mikä näkyy juuri sisävuoroissa.

- Jokereita vähennettävä. Jokereita oli ensin yksi, sitten kaksi ja nyt jo kolme. Harvalla joukkueella on oikeasti käyttöä niin monelle, ja jokereita käytetään liikaa kentän tyhjentäjinä sekä toivotaan-toivotaan-lyöjinä. Ei liene ollut jokerien alkuperäinen tarkoitus. Yksi jokeri per sisävuoro riittäisi useimmiten, voihan niitä pelin aikana olla useampia pöytäkirjassa.

- Yksi lyöntikierros per sisävuoro ja sitten vuoronvaihto. Harvemmin toisella lyöntikierroksella enää tapahtuu ihmeitä, mutta peli venyy. Lähinnä käytetään ulkovuorossa olevan joukkueen ryydyttämiseen. Sekö tuo peliin laatua ja säpinää?

- Kopin lyöntiin joku raja. Tästä on puhuttu ainakin 1980-luvulta lähtien. Edellä olevissa viesteissä oli ehdotuksia, joista voisi kehitellä.

- Supervuoro tai kotiutuslyöntikilpailu pois. Siis jompikumpi. Ja jos ei siinä eroa löydy, sitten kolme vihellystä ja tasapeli -> pisteet 1-1.

Yhteenveto: tehkää jo jotain!
 
Viestejä
281
Vs: Sääntömuutokset

Jokereita 1. Jaksot pois (ei löysiä vuoroja). Harvemmin olisi supervuorolle tarvetta. Tasapelikin sopisi runkosarjassa tulokseksi.
 
Viestejä
1,328
Vs: Sääntömuutokset

Hoiskolainen sanoi:
Jos lähdetään aina ykkösestä peräpäällä ei tee sisävuorossa. mitään.
Näin siinä kävisi. Toki voisi olla kolme sisäpelijokeria ja kolme ulkopelijokeria, jolloin sisäpeliä pelattaisiin vain yhdeksällä miehellä, mikä nopeuttaisi sisävuorojen kestoa. Tämä sitten kyllä tappaisi pelaajien kehityksen, kun nuorilla olisi entistä vaikeampaa murtautua sisäpeliin. Nämä aina ykkösestä lähdöt tai jokeripelaajat kostautuisivat kyllä sitten tulevaisuudessa, kun pelin taso tippuisi hiljalleen, kun nuorilla olisi entistä vaikeampaa saada roolia joukkueesta. Toki se olisi helppo ja nopea ratkaisu heti-mulle-kaikki-nyt tilanteessa.

Omasta mielestäni paras vaihtoehto olisi, että lisäkierroksen saa kolmella tai neljällä juoksulla. Nykyäänhän kärkeä haetaan ja peräpää kopitetaan, koska kaksi pinnaa on helppo lyödä pelkällä ykköskärjelläkin. Mikäli lisäkierrokseen vaadittaisiin enemmän juoksuja, jouduttaisiin tällöin rakentamaan peliä peräpäästäkin, jolloin kopittelut vähenisivät sekä suurempi osa pelaajista saisi vastuuta.

Samalla kun lisäkierrokselle vaadittaisiin enemmän juoksuja, tulisi näitä lisäkierroksia vähemmän, jolloin edelleen pelien kestot lyhenisivät. Nykyäänhän pitkissä otteluissa sitä pitkittävät nimenomaan lisäkierrokset, ja eritoten silloin, jos on kaksi paloa taululla, kun toisella kierroksella ei ole muuta virkaa kuin saada lyöntijärjestys jäämään hyvään kohtaan.

Pelkkään yhteen lyöntikierrokseen en halua peliä muutettavan, koska tällöin pelin revetessä tulisi takaa-ajo turhan hankalaksi ilman lisäkierroksia. Samaten välistäjättösääntöä voisi muuttaa. En haluaisi vapaata välistäjättöä, mutta esimerkiksi niin, että yhden sijasta voisi jättää vaikka kaksi välistä. Jos lyönnit jäävät numeroon 7, voi joutua silti yrittämään rakentamaan tilannetta, mikäli lisäkierroksille vaadittaisiin enemmän juoksuja. Mikäli lyönnit jäisivät numeroon 8, joukkueet luultavasti vain kopittaisivat miehet pois. Siksi peliä hieman nopeuttaisi, jos saisi yhden sijasta jättää vaikka kaksi välistä.

Eli siis; nostetaan lisäkierroksille vaadittavaa juoksujen määrää (aluksi vaikka kolmeen, jos ei vielä auta, niin neljään). Tarvittaessa voisi rukkailla myös välistäjättösääntöä hieman. Ei tarvitse olla mitään valtavia sääntömuutoksia, tai miettiä koko peliä uudelleen, kun jo nykyisiä sääntöjä hieman muuttelemalla pystyttäisiin vaikuttamaan paljonkin tämän hetken ongelmakohtiin.
 

Vieras

Vs: Sääntömuutokset

Ongelmia on vuosien varrella tullut pikku hiljaa lisää. Jokerien määrää on myös pikku hiljaa lisäilty. Nopea keino saattaisi siis olla jokerien vähentäminen. Pelin kesto lyhenee, "ulkopelijokerit" vähenevät, joukkueiden koko pienenee ja siten halpenee, pelaajia riittää useampiin joukkueisiin jne jne. Kuka niitä jokerien lisäämistä joskus kannattikaan?

Jokerien vähentäminen on varmasti riittävä muutos. Omasta mielestäni myös tasapelin voisi sallia lopputulokseksi. Jos tama on liian vanhanaikaista niin haetaan "voittaja" sitten suoraan kotiutuslyönneillä, niin ottelut saadaa tasapituisemmiksi.
 
Viestejä
48
Vs: Sääntömuutokset

Kenttää hiukan leveämmäksi tämä toisi varmasti enemmän juoksuja ja railakkaampaa sisäpeliä. Ei voisi enää pelata läpäreitä pois, kun saumat jää auki liikaa. Kenttää ei mielellään pidemmäksi sillä entisestään se kupperin hakkaaminen lisääntyy.

Yksi voisi olla täysin vapaa lyöntijärjestys. Jäisi pois kaikki sisäpelituristit ja turha kopittelu. Kirjanpidollisesti voisi olla hankala, mutta kai sekin onnistuu.

Peliä ei tarvi lyhentää jos se on mielenkiintoinen ja täynnä toimintaa. Jaksopeli on ainut oikea pelimuoto. Jos vielä haluasi lisää säpinää niin pelataan 3+3 ja vuoroparissa olisi 4 paloa käytettävissä sisävuorossa, näin poistuisi se kun keulasta tulee yks tai kaks käryä niin peli puuroutuu ja menee varovaiseks että taatusti saadaan vuoro päätyyn. Näissä vuoroissa naputellaan koppiväliä perään asti ja yleisö kyllästyy.

Se on ihan sama mitä mieltä me ollaan, koska liitto on niin munaton ettei mitään uudista. Välillä ihmetyttää kuinka edes kehtaavat nostaa palkkaa siellä peukaloita pyöritellen. Nyt liitossa valot päälle ettei hieno laji kuivu kasaan.
 

Hoiskolainen

Vs: Sääntömuutokset

Oliskos sellainen kokeilu kerran Aölajärvellä jossain pelissä että 9 pelaajaa + 3 jokeria.
Kaikki löi sis'vuorossa kerran ja vuoron vaihto vaikka ei ollut paloja yhtään.
Joka kerta lähtö joko ykköestä tai sitten niin että ensin ykkösestä sitten toinen vuoro kakkosesta, kolas kolmosesta jne.

Ei kopiteltaisi kun ei paloja lasketa.
Tällainen kokeilu oli mutta silloin tais joka vuoro lähteä ykkösestä

Ei taitais hyvä olla tämäkään.
 
Viestejä
692
Vs: Sääntömuutokset

Simo sanoi:
Minusta pelit venyy liian pitkiksi joskus jopa 3-tuntisiksi.
Yleensä nämä pitkiksi venyneet ottelut ovat lopulta juuri niitä kaikkein jännimpiä matseja. Hyvänä esimerkkinä 2.8 pelattu Oulu- Kempele ottelu, joka kesti 3 tuntia ja 3 min.
 

Turakainen50

Vs: Sääntömuutokset

Riukulehto sanoi:
Simo sanoi:
Minusta pelit venyy liian pitkiksi joskus jopa 3-tuntisiksi.
Yleensä nämä pitkiksi venyneet ottelut ovat lopulta juuri niitä kaikkein jännimpiä matseja. Hyvänä esimerkkinä 2.8 pelattu Oulu- Kempele ottelu, joka kesti 3 tuntia ja 3 min.
On varmasti hyviä pitkiä otteluita, mutta usein pelin venyminen ei johdu joukkueiden erinomaisuudesta, vaan saamattomuudesta.

Juoksuja en kaipaa lisää, ei missään lajissa suuri maalien/pisteiden/juoksujen määrä yleensä ole merkki tasokkaasta ottelusta. Eikös tällä kaudella ole tullut paljon juoksuja.
 
Viestejä
253
Vs: Sääntömuutokset

Turakaiselta hyviä pointteja. Ne pisimmät pelit on yleensä todella pitkästyttäviä. Ja se useimmiten johtuu lukkareista. Ei ole sattumaa, että Oulun pelit on niitä pisimpiä. Huuskonen syypää siihen odottelullaan. Kunpa ko. herra itse tajuaisi siirtyä sivuun. On sitten sarjan heikoin lukkari mielestäni.
 

Vieras

Vs: Sääntömuutokset

Arvaus sanoi:
Turakaiselta hyviä pointteja. Ne pisimmät pelit on yleensä todella pitkästyttäviä. Ja se useimmiten johtuu lukkareista. Ei ole sattumaa, että Oulun pelit on niitä pisimpiä. Huuskonen syypää siihen odottelullaan. Kunpa ko. herra itse tajuaisi siirtyä sivuun. On sitten sarjan heikoin lukkari mielestäni.
Mikä olisi mielestäsi ollut Lipon sijoitus runkosarjassa sanokaamme keskitason lukkarilla? Neljäs nyt ainakin? kolmas? Kärkikaksikkoon ei varmasti olisi siltikään ollut asiaa?
 

Kärppä

Vs: Sääntömuutokset

Mielestäni mitään mullistavia ja pelin taktisia elementtejä vähentäviä sääntökikkailuja ei tarvitse tehdä ollenkaan, kun vaan yksinkertaisesti:

- Pelataan vain kolme vuoroparia per jakso (tämähän jo ainoanakin muutoksenakin riittäisi pitkälle). Neljäs vuoroparihan melko usein on jo sellainen hohhoijaa-vuoro, kun juoksuero on jo kerennyt kasvaa ratkaisevaksi.

- Ei pelata supervuoroparia lukuunottamatta pudotuspelejä, vaan ratkaistaan toinen sarjapiste kahden jakson yhteenlaskettujen juoksumäärien perusteella. Tämä aktivoittaisi sisäpeliä, myös peräpään osalta. Lisäksi jakson murskavoitolla saisi todennäköisesti varmuudella jo ansaitun palkinnon toisenkin pisteen myötä. Minusta on tyhmää, että hävittyä eka jakson ihan pystyyn vaikka 13-2, voi vielä voittaa ottelun pystymättä itse samaan murskajaksovoittoon. Jos juoksut on tasan, niin sitten vaikka suoraan kolmen parin kotareita, kunnes ratkeaa. Ratkaisupeleissä sitten nykymalliin supervuoroparin kautta, jos niin halutaan.

Mitään muutoksia lyöntijärjestykseen, jokereiden määrään, koppisääntöihin tai välistäjättöihin ei tarvitsisi. Välistä jätöthän voisi tosin noiden myötä poistaa kokonaankin.
 

Turakainen50

Vs: Sääntömuutokset

Lukkareiden viivyttelyvallan lopettamiseen ei tarvita edes sääntömuutosta, riittää tuomarilinjan kiristäminen. Pelituomarilta nyrkki aikaisemmin pystyyn heti kun heittely muuttuu joutavaksi, syöttötuomarilta rohkeasti komento "syötä" jos ryhdytään pitämään meditaatioharjoituksia lautasen äärellä. Ei ole sen vaikeampaa. Muissakin lajeissa otetaan pelin viivyttämiset nykyään ankarasti pois.
 
Viestejä
1,971
Vs: Sääntömuutokset

Aina tuota jaksetaan jankuttaa, että kahden jakson yhteistulos ratkaisee voittajan. Kun ne lyöntivuorot eivät edelleenkään mene välttämättä tasan. Eikä se muutenkaan olisi hyvä juttu, jaksot kun tuppaavat olemaan erilaisia.

Koska jaksot ovat erillisiä, omia kokonaisuuksiaan niin mielestäni voitaisiin kokeilla myös siten, että joka jaksosta jaettaisiin 2 pistettä. Täten tasapelistäkin saisi aina yhden pisteen mukaansa. Nyt se ei ole niin. Lisäksi joka pelistä jaettaisiin tasamäärä pojoja. Supervuoro voitaisiin jättää pois, paitsi pleijareissa.
 
Ylös