Supervuoro Verkkolehti »

Mikä on suosikkisi pesäpallosanastossa?

Viestejä
448
Enpä ole ajatellut, mutta luulisin, että takakulmaan tuleva sopiva koppi jää kopiksi aika kovakätiselläkin kaverilla, jos kolmosella on Rytköstä, Eskelistä, Purmosta ja mitä näitä nyt on.
Olisi mukavaa tietää, kuinka kävisi edellisille, jos kopparina on Jussi Korhonen tai sitten joku keskiverto heittokädellä omaava koppari. Korhosen kädellä en yrittäisi karata edes Purmosena, mutta ehkä tuossa toisessa vaihtoehdossa se voisi onnistua.
 
Viestejä
3,238
On kai siinä mielessä, että jos karkaa jo niin aikaisin, että koko ulkokenttä ehtii sen liian hyvin havaita ja reagoida. Siinähän se taito on ja nykyään tätä ei todellakaan paljoa enää käytetä, ehkä joillekin kädettömille koppareille joskus.
Äääh... Lue alkuperäinen, johon vastasin. Ei tuomarilla ole tämän kanssa mitään tekemistä, sitä kommentoin.
 

kontiola

Takalukija ei ole koppari, tai jos on niin kopparin paikalle on sitten mennyt joku etukentän/linjan pelaaja. Takalukija pelaa keskisellä takakentällä aika suurilla vapauksilla koppareiden etu- ja muiden linjapelaajien takapuolella. Takalukija on onnekkaassa asemassa, että läpäri on harvoin (jos ei pallo vaihda takalukijasta suuntaa) osallinen läpilyöntiin mutta toisaalta jos takalukija ei lue/haista onnistuneesti lyöntejä niin katsomoon näyttää siltä, että sisäjoukkue vie ulkokenttää mielin määrin. Niinkuin tietty viekin. Kun takalukija on selvä niin etulukijan sijainnin päättely varmaan onnistuu, tosin siihen rooliin on kyllä etenkin takatilanteessa toinenkin nimi.
Tarkentaisin tästä mielelläni vielä hieman, jos sopii.
Jos ulkopelin pelaajilla on nämä "perusidentiteetit"
ppkentta2
Pelipaikat:
L = Lukkari
S = Sieppari
1v = 1-vahti
2v = 2-vahti
3v = 3-vahti
2p = 2-polttaja
3p = 3-polttaja
2k = 2-koppari
3k = 3-koppari
kuka noista on useimmin takalukija, kuka etulukija?
 
Viestejä
11,817
kuka noista on useimmin takalukija, kuka etulukija?

En tiedä, tuo on niin kiinni pelaajan kyvykkyyksistä ja kuka on lyömässä ja mikä tilanne. Lukkari on melekinmaina lukkari koko pelin jos ei loukkaannu mahdollisia vedätyksiä lukuunottamatta ja ne on kyllä harvinaisia nykysäännöillä. Ja kopparit harvoin jos koskaan tulevat etukentälle tai linjaan. Ja kyllä ne takapesävahdit ovat siellä rajoissaan useimmiten ja melkein aina kulmissa.

Jäljelle kait jää yleisemmin nelikko sieppari, 1-vahti ja polttajat jotka jakavat nuo lukijan paikat -kait(?).

Mutta uskoakseni 1-vahti on useammin etulukija kuin takalukija ja olisiko kakkospolttaja yleisin takalukija?

Mutta muistini mukaan esim. Sasu Toikka Koplassa ollessaan pelasi aika usein takalukijana vaikka olikin pöytäkirjassa sieppari/1-vahti - tai sitten muistan ihan omiani.
 
Viestejä
2,641
Ymmärtääkseni etu- ja takalukija ovat lähinnä vaihtotilanteessa käytettyjä nimityksiä. Siellähän ovat silloin ykkösvahti ja sieppari etukenttää hoitamassa, joten lukijat ovat tässä katsannossa polttajia. Olen myös ymmärtänyt, että etulukijaa pidetään jossain määrin vanhan ajan kakkospolttajan perillisenä ja takalukijaa kolmospolttajan. Kakkos- ja kolmospolttajasta puhuminen kun ei nykykuvioilla ole erityisen mielekästä.

Pöytäkirjaan merkataan useimmiten pelipaikat takatilanteen mukaan tai sitten ihan miten sattuu. Harvassa joukkueessa tosiaan nykyään kaikki pelaajat pysyvät perinteisillä paikoillaan joka tilanteessa.
 
Viestejä
2,641
Minä olen aina ajatellut, että takatilanteessa (linkin takana Hautalan mainioita selityksiä takakuvioista) sauma on perinteisissä kuvioissa ykkösvahdin ja polttajan ja luukku polttajan ja pesävahdin välissä. Moderneissa kuvioissa sauman sijaan kait enemmin tappimiestä ohitetaan (?).
Eikös niitä saumoja ole kolme kappaletta (kolmos-, keski- ja kakkossauma)? Noihin kun vielä lisätään kakkos- ja kolmosluukku, niin saadaan termi kullekin kuuden ulkopelaajan (lukkari ja kopparit pois lukien) väliselle raolle kotipesästä päin katsottuna. Noin olen tuon itse tottunut ajattelemaan.
 

kontiola

Suurkiitos näistä! On hienoa oppia, että monissa käsitteistä on ... öö pelivaraa. Matka ymmärrykseen ei tunnu näin niin saavuttamattomalta.

@Oscarty @mr Madizine @Punamusta @Tuoppi tai muut pohjoiskarjalaiset - tulisiko teille mieleen mitään paikallisia erikoissanoja tai ilmauksia? Tai jotain muuta ketjun inspiroimaa? Olisi kiva kuulla, niin voisin tehdä tarvittaessa pohojaalaaseen vaikutuksen. Tai muuten vain yrittää osoittaa pesishemmoille, ettei hessalaiset ole aina ihan toivottomia tapauksia
 
Viestejä
2,641
Laitetaan nyt vielä tämäkin, vaikkapa teemalla lukeminen kannattaa aina

Perttu ei puhu etulukijasta, takalukijasta kylläkin. Tulipa vaan mieleen, kauanko näitä lukija-nimityksiä on mahdettu käyttää? forumin arkeologia ulottui ainakin vuoteen 2014 ja löytyi näemmä myös nimimerkki etulukija samoilta ajoilta.
Puhutaan tuossa välipelaajasta, joka on sama asia kuin etulukija. Uusi terminologiahan liittyy 90-luvun puolenvälin vaihtotilannepelaamisen mullistukseen. Äkkiseltään löysin asiaa sivutun Hautalan erinomaisen blogin lisäksi ainakin seuraavissa jutuissa:

 

LBC

Viestejä
3,644
Puhutaan tuossa välipelaajasta, joka on sama asia kuin etulukija
Juu, näin. Jostain syystä ei käyttänyt lukija-sanaa.

Se, mikä vielä tuli noista ryhmittymisistä mieleen, että kun ei tämän tasoisella seurannalla meinaa oppia tunnistamaaan pelaajia varsinkaan ruudusta, niin paikallinen tuotantokin voisi ainakin pelin alussa käyttää jopa ylikorostetusti ulkopelaajien nimiä. Pääsisi kärryille, millä joukkueella mitenkin ryhmitytään eri tilanteisiin.
 
Viestejä
325
Itse lämpenen termistössä surriaiselle. Surriainen on yleensä mielletty epäonnistuneeksi lyönniksi mikä huonon osuman takia tippuu kenttään. Parin viime kauden aikana etenkin enemmän lämmittänyt mieltä, kun Ruudun selostajat ovat kertoneet kuinka epäonnistuneella lyönnillä pääsi kentälle, kun surriainen tippui ykkös- ja kolmospesän väliin. Lopulta Tokkarikin myönsi, että kai tuo on tarkoituksellista, kun erään joukkueen harjoituksia oli katsonut ja eräs tolpilla pelaava pelaaja oli useamman peräkkäisen surriaisen lyönyt noin 0,5m x 0,5m neliöön. Yksi surriainen kauteen voi olla tuuria, mutta, jos pelaaja menee surriaisella kolme kertaa samassa pelissä kentälle niin sitä on jo harjoiteltu.
 

kontiola

Tämä "juoksija palaa" kun juoksijan päämääränä on ollut pesä, koska se voi tarkoittaa sekä palaamista että palamista. Jos pesistä pelataan enkux, tuo hieno sävy menetetään. Beisboolissa on sitten varmaan omat nyanssinsa, en yhtään epäile. Mutta maassa maan tavalla ja oma maa mansikka.
Ja @Matti Mansikka! En tahtonut millään uskoa, kun ensi kerran kuulin, että kyseessä on ihan oikean pesäpalloilijan nimi eikä mikään mehevä nimimerkki. Mustikat pelaa sitten mieluiten jotain muuta, hehe. Ja Elmo Lakka yleisurheilee.
 

kontiola

Ja sitten tämä, jonka @Kaptah mainitsi, "mennä maisemiin". Mehtimäellä sotkamolaiselta oppimani vastine oli "mennä metsähallituksen puolelle". Kirjasto-Kerubi-Boltilla samaa tarkoittaa myös "mennä yliopistolle asti", mikä minua kovasti puhuttelee siksi, että yliopisto-opinnot eivät tee autuaaksi, vaikka niitä olisi kertynytkin. Tai ei se ihan samaa sentään tarkoita. "Yliopistolle asti" menee kakkospuolen (vai pitääkö sanoa kakkosrajan? vai kakkosjatkeen?) laittomat, metsähallituksen puolelle menee ne, jotka menee joko takarajasta läpi tai kolmospesän takamaille. Noi jälkimmäiset myös tosiasiassa menee "seikkailupuistoon". Siellä nimittäin on heti aidan takana sellainen aikuisten tarzan-kiipeilypuisto, jossa siirrytään valjailla puusta puuhun ja kuljetaan riippusiltoja.

Ja eiks jokipallo nykyään ole synonyymi onnistuneelle lyönnille, joka panee ulkokentän koville. Mutta @Pallo muuntajalle, jota ei enää nimimerkkilistasta kyllä valitettavasti löydy, tarkoittaa kai sitten taas ulkopelaajille pirullista sisäkenttäpelaajan onnenkantamoista. Vai menikö tämä nyt oikein?

Entäs muut kentät? Ja Sotkamo - oliko siellä joku Shell??

Ja vielä yksi: se aina vähän kirahtaa korvaan, kun sanotaan "syöttö on oikein". Miksei "oikea"? Väitän, että ylioppilasainelautakunta antaisi armotta punakynän näkyä ja ajattelisi ilman muuta, että väärin meni.

Oikean tavoin väärä syöttö kuulostaa paremmalta kuin syöttö, joka "on väärin".

...Niin no, toisaalta kutoessakin (no meilläpäin puhutaan kutomisesta, tai siis meidän perheessä, koska mummi oli pohjalainen) silmukka on oikein tai nurin, mutta siinäkin on takana rakenne "silmukat (tehdään) oikein tai nurin", ja verbi vain lyhennetään pois tiiviissä ohjeistuksissa. Saitteko langanpäästä kiinni? Tuli aika laukkaa taas kerran. Saisiko näihin pohdintoihin ketään asialle lämpenevää kaveria? @toiseksiviimeinenlyöjä ? Tämä on siis rehti rauhansolmintayritys. En käyttänyt sinusta nimeä vastustaja 🙃
Voisitko solmia rauhan? 🙂

ps. minut valittiin koulussa pesisjoukkueeseen aina toiseksiviimeisenä. Olin siitä ylpeä. Siis siitä, ettei viimeisenä. Ja tiedostin senkin, että tyttöjen kesken kaverisuhteet määräsi sen kuka nyt kenetkin otti. Mun kaverit ei olleet korisjengiläisiä eikä uimareita vaan pikemminkin lukijaporukkaa.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Viestejä
11,817
Mutta @Pallo muuntajalle, jota ei enää nimimerkkilistasta kyllä valitettavasti löydy, tarkoittaa kai sitten taas ulkopelaajille pirullista sisäkenttäpelaajan onnenkantamoista. Vai menikö tämä nyt oikein?

Uskoakseni Pallo muuntajalle -nimimerkki viittasi Hyvinkään Pihkalan kakkospuolella sijaitsevaa muuntajakoppiin. Jos pallon saa lyötyä laillisesi sinne niin kenttä kyllä rullaa



Ja sitten tämä, jonka @Kaptah mainitsi, "mennä maisemiin". Mehtimäellä sotkamolaiselta oppimani vastine oli "mennä metsähallituksen puolelle". Kirjasto-Kerubi-Boltilla samaa tarkoittaa myös "mennä yliopistolle asti", .... Entäs muut kentät?

Haminassa Vallikentällä palloa lyödään kakkospuolella valleille, keskeltä takakentälle kun siellä on toinen kenttä poikittain (vai takakatsomoon :unsure:) ja kolmospuolelta Elsan mansikkamaalle vaikka nykykenttä onkin asemoitu niin että alkuperäinen Elsan mansikkamaa ja talo oli jossain kolmoskatsomon takana, itsekin sieltä 70-luvulla palloa joskus etsin kun tenavaharjoitukset pelattiin poikittain.

Legendan mukaan Elsa ei oikein tykännyt kun palloja sinne tuli (itse en muista sellaista) ja toisen legendan mukaan kotijoukkueella oli valmiiksi palloja jemmass Elsan mansikoiden suojissa jos vierajoukkue sattui läpärin kolmosrajasta lyömään.

Ja Kouvolan KSS-Areenalla Sumulaaksossa palloa lyödään maratonportista parkkipaikalle kun läpäri onnisuu menemään koppareiden välistä niin katsojien ja kait pelaajienkin jännityksen aihe on meneekö myös maratonportista. Paikkahan on aluneperin ollut myös yleisurheikukenttä ja kyllähän kunnon yleisurheilukentällä maratonportti on.
 

LBC

Viestejä
3,644
Mehtimäellä sotkamolaiselta oppimani vastine oli "mennä
Minun korvaan tuo kuulostaa enemminkin reilusti kentän ulkopuolelle menneeltä laittomalta lyönniltä, mutt voin olla väärässä. Muut lienee kyllä hienoja paikallisia läpilyöntien tai harhaheittojen kohteita. Niitäkin löytynee vino pino ympäri Suomea.

Jos joku tietää, missä on paskamonttu, niin on todennäköisesti pelannut aikoinaan todella eksoottisella kentällä.
 

Mr. Orange

Tontti= Tontti on pelaajille kentältä vuokrattu pienehkö maa-alue. Parhaimmat tonttipaikat ovat Vimpelissä, jossa ei ole kivenheitonkaan matkaa jokeen.

Auts.
 

kontiola

Uskoakseni Pallo muuntajalle -nimimerkki viittasi Hyvinkään Pihkalan kakkospuolella sijaitsevaa muuntajakoppiin. Jos pallon saa lyötyä laillisesi sinne niin kenttä kyllä rullaa
Aha. Kiitoksia! Minä kun luulin, että muuntaja on yksi niistä esteistä, josta pallo voi pompata minne vain. Kuten ne erinäiset maineikkaat puut missä niitä nyt onkaan.
Minun korvaan tuo kuulostaa enemminkin reilusti kentän ulkopuolelle menneeltä laittomalta lyönniltä, mutt voin olla väärässä.
Ei! Et sinä ole ollenkaan väärässä. Just sitä, mutta lisäksi niin, että kun kakkospuolella ei kasva metsää vaan siinä on ensin pyörätie ja sitten pusikkoa ja sitten punaisia yliopiston tiilirakennuksia, niin se ei sitten mennytkään "metsähallituksen puolelle" vaan se pallo "meni yliopistolle".
Olisi vielä kysymys @Kaptah ille. Mikä sun mielestä on painepallo - ja onko sillä mitään yhteistä painin kanssa?
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös