Supervuoro

Hyvinkään Tahko 2019

Kausi on nyt avattu kahdella tappiolla. Kovia vastustajia toki olleet mutta vähän kyllä harmittaa kun molemmissa peleissä pisteitä olisi ollut napsittavissa. Kopla kyllä ansaitsi voiton, mutta ei se tasoero nyt ihan ylitsepääsemättömältä näyttänyt. Molemmat toki parantavat kauden vanhetessa.

Olen samoilla linjoilla parin edellisen kanssa siinä, että Rouhiainen olisi nyt kyllä siirrettävä kärkeen. Late kutoseksi tai jokeripaitaan, mutta nyt olisi aika kokeilla Teemua kärjessä. Hoksun vaihtopeli oli ihan "sinnepäin". Vielä kun saisi ne pomput ruutuun(kuten pari kertaa kävikin) niin alkaa hyvältä näyttää. Vartama taas ei ole ihan vakuuttanut. Toki onnistuu välillä mutta sitten niitä "täystuho" lyöntivuoroja tulee vähän turhan usein. Melkein saisi pienillä viedä ettei ainakaan Metu tyhjään kenttään joudu lyömään. Muutenkin tuo etutilanteen purku oli haastavaa kun Wahlillakin oli aika huono päivä. Olisi voinut välillä koittaa vaikka Brandtin laittaa etutilanteeseen Wahlin sijaan.
Huusko pelasi ihan asiallisesti. Muutama linkku osui ihan hyvin kohdalleen, mutta ei oikein saanut polttoheittoja lähtemään kun jotenkin pallo aina pyörähti näpeistä mutta yritystä oli ja tosiaan löi yhden pinnankin joten kyllä hänelle voi suht puhtaat paperit antaa.
Seuraavat vastukset ovat ennakkoon vähän heikompia mutta tekemisen taso ei kyllä saa laskea. Sekä Siipelta että Pattulta pitäisi kyllä kairata 3 pinnaa.
 
Miksi Aleksanteri Haukka ei pelannut? Toinen kysymys: miten saataisiin Metun kotiutus/läpilyönti uhka realisoitua? Ettei joutuisi aina vaihtamaan äijää eteenpäin? Entä olisiko Atte Brandtille annettava lisää kotiutusvastuuta? Tai käytettävä Attea vaihtajana?
 
Viestejä
263
No joo, sellainen peli. Myös minun näkemys on tuosta koppitilanteesta, että vasta kopin jälkeen irtosi. Tuo estämistilanne onkin kinkkisempi ja sitä nyt ei voi oikein virallisten sääntöjen mukaan tuomita väärin. Aika tulkinnanvarainen tilanne. Toikka kyllä väisti, mutta toisaalta oli jo siinä kohdassa, että vaikeutti ulkopelaajan suorittamista. Siis väisti, mutta väistikö tarpeeksi? Tuomariston mielestä kyllä, joten sillä mennään.

Laitetaan sitten vielä vähän huomioita:

- Joko Haamu ymmärtää laittaa Rouhiaiselle tolpat hihaan? En näe mitään syytä peluuttaa Vierimaata ykkösenä. Ja kuten edellä todettiin, Vierimaata tarvittaisiin kyllä jokeripaitaan. Koplakin hyökkäsi eilen paljon juuri Vierimaata vastaan, eikä varmasti ole sattumaa

- Hokkasen eteneminen on kyllä jäykän näköistä verrattuna toissakauteen. Ainakin kahdesti Hokkanen paloi tilanteessa, jossa Rouhiainen tai Vierimaa olisi tuonut juoksun. Sisäpeli muuten toki lupaavaa ja ulkona Hokki on tunnetusti joukkueen kantavia pelaajia

- Huusko pelasi mielestäni vain kohtalaisen ottelun, mutta valittiin silti ykköstähdeksi. Pystyi kyllä tekemään muutaman näyttävän suorituksen, mutta Kouvolan ykköskärkeen ei ollut mitään aseita. Koplan numeroiden 1-3 yhteenlasketut kärkkärit 19/22. Ei tuota kolmikkoa toki moni muukaan saa kiinni, mutta ei ollut KT minun papereissa parhaimmillaan eilen

- Tahkon peluutus on kyllä kaukana optimaalisesta. Kuten todettu, ykköskärjessä on etenemisvoimaa tasan yhden pelaajan verran. Hokkanen ja Vartama ovat vain kohtalaisia etenijöitä ja homma lässähtää kasaan, jos kärki ei pääse kentälle. Siitä seuraa se, että jokeripaidassa ei yksinkertaisesti riitä töitä Korhoselle, Wahlille ja erityisesti Brandtille.

- Ulkopelissä viime kauden puutteellisen liikkeen lisäksi toisena vaihtoehtona täysin epärytmissä tapahtuva liike. En pidä tuota kuitenkaan vielä tässä vaiheessa suurena ongelmana, sillä nostan hattua valmennukselle siitä, että nykytrendeihin yritetään lähteä entistä aktiivisemmin mukaan. On se vain ajoittain surkuhupaisaa seurattavaa, kun linjassa joku lähtee lyönnistä täydellä vauhdilla täyttämään, mutta se viereinen kaveri ei liiku sitten mihinkään. Mutta kuten todettua, virheistä oppii ja kyllähän ne kuviot ja kuvionvaihdot vielä iskostuvat kauden mittaan. Eikä jokainen joukkue lue ulkokenttää samalla tavalla kuin mestarihaastaja tai pelikirjakierteen jopa aloittanut Sotkamo.
 
Viestejä
263
Miksi Aleksanteri Haukka ei pelannut? Toinen kysymys: miten saataisiin Metun kotiutus/läpilyönti uhka realisoitua? Ettei joutuisi aina vaihtamaan äijää eteenpäin? Entä olisiko Atte Brandtille annettava lisää kotiutusvastuuta? Tai käytettävä Attea vaihtajana?
Haukka oli hallipeleissä ulkopelin heikoin lenkki ja sisäpelissä kovin suureen rooliin en usko. Vaihtoehdoksi kävisi toki myös Haukka Vierimaan tilalle, Kauppinen linjasta sieppariksi ja Haukka kolmosvahdiksi. Toisaalta jos Vartama ei ota steppiä, niin vaihtaisin kylmästi Vartaman kakkoskärkeen ja Wahl kolmosvahdiksi numerolle kolme. Näin ollen ykköskärki olisi muodossa Rouhiainen - Hokkanen - Wahl - Nikkanen ja kakkoskärki muodossa Vartama - Patova - Kettunen - Haukka. Tuohon voisi vielä tehdä sellaisen muutoksen, että Huusko Patovan jälkeen kakkoskärkeen, niin taakse tulisi lisää leveyttä.

Tahkon ongelma on tosiaan tuo kotiutuspuolen pelaajien suuri määrä suhteessa muuhun osaamiseen ja erityisesti etenemisvoimaan. Kylmä fakta on se, että kotiuttamisen kanssa ei voi tehdä kompromisseja. Nikkanen ja Korhonen ovat ensisijaiset pelaajat, joille tilanteita pyritään rakentamaan.

Sen jälkeen sitten on loogista, että Huuskoa saatetaan peluuttaa eri tilanteissa, joko lyöntijärjestyksen tai etenemiskykyjen vuoksi. Brandt on vain niin hidas, että on etenijänä täysin käyttökelvoton, kun Huusko pystyy vielä jossain määrin kulkemaan pesävälejä. Sama pätee Aten kohdalla vaihtajana käyttämiseen. Jos etutilanteessa kolmosvaihto epäonnistuu, kentälle jää kakkostilanne ja yksi riippakivi. Ja koska Atte on kotiuttajana vasta kolmos-nelosviulisti, ei hän tule kauden aikana kovin montaa kertaa pääsemään myöskään palottomaan tai edes yhden palon tilanteeseen lyömään.

Minä ymmärrän täydellisesti esimerkiksi sen skenaarion, että tärkeistä pisteistä pelattaessa Korella otetaan kaksi kertaa kotiin ennemmin kuin säästellään tilannetta Brandtille. Kunhan pelaaminen ei mene ennalta-arvattavaksi.

Mitä Nikkasen läpilyöntiuhkaan tulee, niin vaihtotilanteessa on myös uhkaa. Kouvola tosin antoi jatkuvasti ilmaisia vaihtoja Metun vuoroilla ja pelasivat rajoja. Win-win -tilanne, kun ajoissa vastaavaa rajojen kiinnipitämistä ei kuitenkaan nähdä, niin tuleepahan edes jollekin tilanteita, kun rakentelu muuten tökkii.

Jos minä siis saisin päättää torstain lyöntijärjestyksen, se olisi seuraavanlainen:

1. Rouhiainen, 2K
2. Hokkanen, 2V
3. Wahl, 3V
4. Nikkanen, 3K
5. Vartama, 1V
6. Patova, 3P
7. Huusko, L
8. Kettunen, 2P
9. Kettunen, S
J. Vierimaa
J. Korhonen
J. Brandt

Tuossa pointtina olisi nimenomaan jakaa sitä osaamista vielä laajemmalle, mutta tuoda homogeeniseen jokeriosastoon lisää etenemisvoimaa. Ei ole realistista odottaa, että käytännössä kahdella miehellä rullaava kakkoskärki (en pidä Kettusta tai Kauppista vielä kykenevinä tasaisiin onnistumisiin) pystyisi luomaan tilanteita sillä tahdilla, että Brandtin peluuttaminen olisi järkevää. Toisaalta ykköskärjessä sitten Nikkanen - Korhonen - Huusko - Brandt -nelikolle ei missään nimessä voi kaikille riittää tilanteita. Kummassakin tapauksessa häviäjä olisi Brandt ja sitä potentiaalista leveyttä jäisi käyttämättä.

Toinen vaihtoehto olisi Haukka kolmosvahdiksi, jokerikolmikoksi sitten Vierimaa, Wahl, Korhonen, joka olisi monipuolisin vaihtoehto.
 
Kyllähän tässä edellä on asiaa puhuttu🤔 Late jokeriksi ehdottomast, mutta onko korvaaja sitten Wahl, ei onnisunut mailassa, siis peräpäähän ehkä 8, Kauppinen eteen Haukka jokeriksi, Brandt vilttiin, ei tällä hetkellä pysty kotiuttamaan eikä vaihtamaan🙂 Liian helpoilla näpyillä tuli tikit, Late lähti lähes pesän takaa ja vasta lyönnistä, varma pojo, samoin Kauppinen vahvasti myöhässä. Pari pinnaa Aineelta hukassa ja väistötilanne, ensin juostaan ulkopelaajan syliin ja sitten hypätään sivuun kun esto on jo tapahtunut, Aine jälleen hukassa. Silti, kovat vastustajat ja niukat tappiot, peli on mennyt eteenpäin, tästä on hyvä jatkaa kunhan virheitä edelleen vähennetään, varsinkinkin kun ne olivat helppoja ja hölmöjä virheitä😏😎
 
Tuli muuten mieleen, luin lehdestä uteliaisuuttani LMV:n pelistä, koska Rippehän kävi pelaamassa siellä pelin J:kylän Lohea vastaan. Murskaavan kovat kehut sai lukkaroinnista ja kotiutukset 4/4, toki suomensarjaa, mutta silti todistanee taitojen olevan ainakin jollain tasolla tallella, eikä ikäkään vielä paina😂
 

Boolsonfire

Brandt on selkeästi syöny Boltsin murot. Niin tai näin, boltsille aina väärin päin. EI kelvannu edes viime vuonna kun veteli toukokuun Nikkasta paremmin ja sen jälkeen ollut käytännössä Haimin popcorn-osastoa sisäpelin osalta.

Brandt on tilastojen perusteella klassinen numerolla lyövä ja sitä tukee lyöntivalikoima, mutta Haimi ei sitä tällä systeemillä ikinä näe. Syö itseluottamusta tulla kahdella palolla viimeisenä käytännössä lyömään ja sitten edessä vielä ”ylläriotot” ekassa pelissä.

Tilastoja selatessa Brandt menee kyllä aika monen pelaajan edelle sisäpeli osalta tässä rosterissa.

Muutenhan ei pelimerkkejä sisäpeliin hirveästi käytettävissä ole - siksi kaikkien vahvuuksia tarvitaan. Hännässä ei messiasta mailan varteen ole eikä tule, eikä katsomossa
 
Jotain pientä fiksausta tuohon lyöntijärjestykseen on kyllä tehtävä. Ennen kauden alkua ajattelin, että suurin kysymysmerkki on numero 2 mutta parin avauspelin jälkeen näyttää siltä, että kolmonen aiheuttaa enempi päänvaivaa. Kiitos Hoksun kohtuullisten onnistumisten. Etenijöinä Late ja Rouhiainen ovat varmasti joukkueen parhaat mutta Laten kentällemeno on tökkinyt liikaa. Siksi tosiaan laittaisin Laten jokeripaitaan ja Teemu kärkeen.

Jotain tällaista.

1.Rouhiainen
2.Hoksu
3.Wahl/Vartama(jopa Patova??) tää on vaikea
4.Nikkanen
5.Patova
6.Wahl/Vartama
7.Huusko
8.Kettunen
9.Kauppinen
10.Korhonen
11.Late
12.Brandt


Tässä Late käytettäisiin sitten vitosen tai kutosen eteen. Numeroille 8 ja 9 ei juuri sisäpeliroolia jäisi.
 
Viestejä
356
Kun kaksi vastustajaa ovat olleet sarjan kovimpien joukosta, se on tarkoittanut, että Tahkon lyöntikierrokset ovat jääneet lyhyiksi ja eräillä pelaajilla näyttöpaikat kovin vähäisiksi. Kauppinen on lyönyt yhden kerran kahdessa pelissä ja Brandtkin varmaan vaan pari kertaa enemmän. Wahl oli ekassa pelissä Tahkon parhaita lyönneissään, toisessa ei. Tee näiden perusteella sitten pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Aina pitää myös ottaa huomioon, mikä on ulkopelin osuus kunkin lyönnin ja lyöntivuoron aikana. Joskus huonolta näyttävä lyönti voi olla seurausta ulkopelaajien liikkumisesta tms. ja vastaavasti onnistuneen vaihdon tai kotiutuksen saamatta jääminen hyvästä ulkopelisuorituksesta.

Em. takia en näe itse tässä vaiheessa tarvetta muulle muutokselle kuin Rouhiainen kärkeen. Toki jotain muutakin pientä normaalia säätöä voidaan tehdä, mutta niiden motiivi ei toistaisen todistusaineiston vähyyden takia voi olla pettyminen jonkin pelaajan suorituksiin tms. Esim. Brandtia pidän minäkin viime kesän näyttöjenkin perusteella ihan varteenotettavana kotiuttajana, kunhan vaan saa tilanteita enemmän hoidettavaksi.

Kahden kolmen seuraavan pelin jälkeen voitaneen enempiäkin johtopäätöksiä jo tehdä.
 
Viestejä
263
Em. takia en näe itse tässä vaiheessa tarvetta muulle muutokselle kuin Rouhiainen kärkeen. Toki jotain muutakin pientä normaalia säätöä voidaan tehdä, mutta niiden motiivi ei toistaisen todistusaineiston vähyyden takia voi olla pettyminen jonkin pelaajan suorituksiin tms. Esim. Brandtia pidän minäkin viime kesän näyttöjenkin perusteella ihan varteenotettavana kotiuttajana, kunhan vaan saa tilanteita enemmän hoidettavaksi.
Minun kohdallani kyse on siitä, että kun kärki ei toimi parhaiden tasolla, jokeriosastolta on löydyttävä etenemisvoimaa. Tässä tapauksessa vaihtoehtoina on Wahlin tai Haukan pelaaminen ulkona. Jos se on Wahl, Brandt mahtuu kokoonpanoon, jos se on Haukka, Brandt putoaa.

Vaikka kärki alkaisi toimimaan, Brandt on vasta kolmos-nelosvaihtoehto. Nikkanen ja Korhonen menevät oikeutetusti edelle. Nikkanen jo lyöntijärjestyksen pyörimisen vuoksi (samasta syystä ymmärrän Huuskon peluuttamisen ennen Brandtia) ja Korhosesta nyt ei tarvitse edes keskustella. Kakkoskärjen onnistumiseen en niin paljoa laita luottoa, että pystyisi tasaisesti tuottamaan ruokaa sekä Korelle että Atelle. Ja taas tilanne, jossa Kore käy kotiuttamassa ykköskärkeä ja kakkoskärki rakentaa tilanteen Brandtille, on vieläkin epätodennäköisempi.

Toisella tavalla rakennetussa joukkueessa Atelle olisi tilausta, wrong time, wrong place. Toivon, että Brandt todistaa minut vääräksi, mutta vallitsevien realiteettien valossa en sille kovin suuria todennäköisyyksiä antaisi.

Nykyisellään epäilen, että Brandt pääsee palottomiin tai yhden palon ajolähtöihin, jossa kotiutettavana on joku joukkueen pääetenijöistä ~10 kertaa kauden aikana. Ja kyse ei siis ole siitä, että Brandt olisi huono pelaaja. Metu ja Kore vain ovat todennäköisempiä juoksun lyöjiä ja siksi ovat marssijärjestyksessä edellä.
 
Viestejä
356
Toki noinkin. Toisaalta olen kyllä pettynyt, jos esim. Siipeä vastaan ei pystytä peliä pyörittämään niin, että kotiutustilanteita tulee muillekin kuin Korhoselle ja Nikkaselle. Mutta toistan itseäni: tarvitaan muutama peli lisää, jotta johtopäätöksiä voi tehdä vähän vakaammalla pohjalla.

Mitä tulee ykköskärkeen, niin syksystä asti on ollut tiedossa, että parhaiden kärkien vertaista Tahko ei kasaan saa (Rouhiaista lukuun ottamatta). Vahvuudet on haettava muualta, ja minun mielestäni toinen vahvuus kahden kovan lyöjän lisäksi pitäisi olla kyky pelata rullaavasti koko joukkueella, ja silloin kaikilla jokereillakin Brandtia myöten siinä on rooli. Mutta selvää on, että neljää viittä sarjan parasta joukkuetta vastaan tällaista rullausta ei saada aikaan, mutta muita vastaan siihen pitäisi pystyä. Mutta aika tämänkin näyttää, pystytäänkö.
 
Boutilla hyviä pointteja edellä. Minäkin pidän Brandtia ihan kelpo pelaajana. Ongelma hänen kannaltaan on joukkueen tämän kauden kokoonpano. Atte on ookoo kotiuttaja ja myös kohtalainen lukkari. Viime kaudella noilla molemmilla osa-alueilla oli tahkolla paikoin jopa suuria puutteita ja se tarjosi Brandtille ajoittain isoakin roolia, josta mies usein myös selviytyi ihan kuivin jaloin. Tänä vuonna kuitenkin tilanne on täysin toinen kun joukkueeseen tuli Korhonen ja Huusko. Brandtin tarve vaan yksinkertaisesti pieneni, kun kotiutus puolelle tuli yksi sarjan kovimpia lyöjiä on lautasen ääreen tulevaisuuden huippumies. Tämä ei toki ole Brandtin vika mutta tällä joukkueella hänelle on vaikea kovin suurta roolia nähdä.
 
Tässä puhutaan paljon Brandtin viime kesästä, mutta se ei ole tällä hetkellä tarpeellista, pelataan tätä kesää, joukkue muuttunut ja hänelle ei ole enää käyttöä nyt niin kuin oli viime kesänä, ei lautasella eikä kotiuttajana, etenemään ei ollenkaan, etenijöitä ja vaihtajia ollaan vailla eikä Brandt vahvista tätä osastoa🤔
 
Mikä olisi oikea rooli Vierimaalle ja Brandtille? Ulkona Vierimaa ei ole mitenkään korvaamaton joten mielelläni näkisin hänet jokeripaidassa. Siinä häntä voitaisiin käyttää etenijänä tai vaihtajana. Brandtin rooliksi näen jonkinlaisen "kolmoskotiuttajan" roolin Nikkasen ja Korhosen jälkeen. Lukkarina häntä tarvitaan vain jos Huusko loukkaantuu tai jos Huusko alkaa jossain ottelussa antamaan (liikaa) vapaataipaleita kotiin (johon en usko). Attea käy hiukan sääliksi! Hänen roolinsa jää tällä kaudella väkisinkin pieneksi. Toivottavasti valmennus onnistuu Attea motivoimaan ettei mies heitä pelaamista ihan läskiksi. Kyllä siinä jonkinlainen virhe joukkueen kokoamisessa on tehty, jos jokin pelaaja jää käytännössä mehupullojen täyttäjäksi.
 
Ei siinä joukkueen kasaamisessa ole virhettä, jos sitä vahvistetaan, tässä tapauksessa on vain niin, että parempien tullessa, huonommasta päästä pudotetaan pois ja nyt se saattaa osua ehkä Brandtiin. Fiksuna pelaajana hän pyytäisi siirtoa ehkä ykköseen ja hakisi uutta vautia sieltä ja löytäisi ehkä uuden seuran, joka tarvitsee hänen palveluksiaan. Tulevaisuus Tahkossa tullee olemaan vaikea tai ainakin hyvin mitätön rooli odotettavissa😢
 
Ei siinä joukkueen kasaamisessa ole virhettä, jos sitä vahvistetaan, tässä tapauksessa on vain niin, että parempien tullessa, huonommasta päästä pudotetaan pois ja nyt se saattaa osua ehkä Brandtiin. Fiksuna pelaajana hän pyytäisi siirtoa ehkä ykköseen ja hakisi uutta vautia sieltä ja löytäisi ehkä uuden seuran, joka tarvitsee hänen palveluksiaan. Tulevaisuus Tahkossa tullee olemaan vaikea tai ainakin hyvin mitätön rooli odotettavissa😢
Olen samaa mieltä kanssasi, Brandtin kohdalla tuntuu siltä että häneltä jäi pari Ykköspesiskautta välistä ennen nousua Superiin. Ei ole minun papereissani millään tapaa valmis Superiin. Taso heittelee aivan liikaa ja varmuutta ei ole oikeastaan koskaan löytynyt. Mielestäni hänet voisi laittaa kasvamaan kaudeksi, pariksi muualle. Tämäkään ei oikein toimi että Jokerit koostuu Korhosesta, Wahlista ja Brandtista, koska etenemisvoimaa ei löydy ollenkaan. Vierimaa on siirrettävä jokeriksi!
 

Summanponnistus

Se on selvää ettei Brandtin tahkoon kannata jäädä, mutta muuten on palstalta mielenkiintoista analyysiä.

Huusko oli viime kesänä tilastollisesti SuPerin heikoin, esim nollassa. Tällä hetkellä suurimpaan syötöistä vääriä, mikäli syöttötuomari tuomitsisi heille annetun linjan mukaisesti. Sysipaskassa joukkueessa pelaaminen antoi virheellisen kuvan, kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Toinen juttu on se, että tilastollisesti esim A-poikien sarjassa Brandt oli muihin Tahkon poikiin verrattuna kohtuullisen korkealla. Ja vastuuseen nähden lupaava esitys superissa sekä ykkösessä jokioisilla oli todella hyvä niin linjassa kuin lavalla.

En ymmärrä että joukkue peluuttaa numerolla tällä hetkellä noin puolta (Vartama, Patova, Kettunen, Kauppinen) joista suuriosa on jo kolmen vuoden ajan sisäpelissä kyntensä näyttäneet ja neljännellä ei eväitä sisäpelin ole.

Täällä asiantuntijat arvostelevat kaveria joka on täysin heittopussin roolissa ja ihmeitä odotetaan.

Ei millään pahalla asiantuntijat mutta sekin on myönnettävä mikäli eväät on syöty. Yllämainitut ovat mahdollisuutensa saaneet mutta jos ei eväitä ole sisäpeliin niin sekin on myönnettävä. Brandt on katsomaton kortti ja sisäpeli potentiaaliltaan eri maailmasta kuin muut Nikkasta ja Korhosta lukuunottamatta - he ovat jo sen näyttäneet.

Selvää on se että Brandtin pitäis tahkosta lähteä muualle pelaamaan, Haimin rosterissa ei mahdollisuutta tule(nykyiseen rooliin Haimi voisi ottaa vaikka D-junnun) - tällä systeemillä itseluottamus menee lopullisesti ja otsaan kasvaa tatti.
 
Ylös