Kaikki Kankaanpään ja Puijon riitapukarit selvisivät rangaistuksetta

Kuva: Martti Tikka / Kaikki riitapukarit ovat kehissä, kun pallo nousee ilmaan perjantai-iltana Pohjanlinnassa.

Kuva: Martti Tikka / Kaikki riitapukarit ovat kehissä, kun pallo nousee ilmaan perjantai-iltana Pohjanlinnassa.

Pesäpalloliiton kurinpitopäällikkö Meri Vuorio on päättänyt, että rangaistuksia ei määrätä kenellekään keskiviikon Ykköspesiksen välieräottelun tapahtumista Kuopiossa.

Puijon Pesis oli tehnyt tutkintapyynnön Kankaanpään Mailan kakkospelinjohtaja Turo Lauttamuksen toiminnasta. Keskiviikon pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa PuPen pelinjohtaja Altti-Jussi Ronkainen väitti, että Lauttamus olisi Puijon pelaajalle haukkunut tämän lapsia vammaisiksi.

Kankaanpään Maila kiisti vastineessaan, että mitään tällaista huutelua olisi tapahtunut.

Liiton tuomaripäällikkö Joona Tervonen puolestaan oli jättänyt tutkintapyynnön kurinpitopäällikkö Vuoriolle Ronkaisen useita kirosanoja sisältäneestä kielenkäytöstä kyseisessä lehdistötilaisuudessa.

PuPe halusi tutkittavan myös KaMa-koppari Arttu Vilanderin toiminnan, kun tämä vuoronvaihdon yhteydessä kiskaisi takakentältä pallon kohti puijolaisten vaihtopenkille suuntaamassa olleita pelaajia.

Kurinpitopäällikkö Vuorio toteaa, että puijolaisten toimittamasta videoklipistä ei voi kuulla keskustelun sisältöä, jonka Lauttamus ja Puijon Pesiksen pelaaja Miro Kähkönen keskenään käyvät. Videoklipistä ilmenee ainoastaan se, missä paikassa kenttää keskustelu käydään, eikä sillä ole tämän asian ratkaisun kannalta olennaista merkitystä.

Vuorion mukaan videolta nähdään kuinka kaarella olevat Puijon Pesiksen pelaajat Okko Räty ja Waltteri Hämäläinen kääntävät päänsä Kähkösen ja Lauttamuksen suuntaan, kun keskustelua käydään, mutta eivät puutu keskustelun sisältöön, vaikka Lauttamuksen ymmärryksen mukaan keskustelun sisällön kuulevat.

Kurinpitopäällikkö ei katso asiassa selvitetyksi sitä, että Lauttamus olisi toiminut siten kuin PuPen tekemässä tutkintapyynnössä väitetään. Kyse on sana vastaan sana -tilanteesta, josta ei ole olemassa mitään luotettavaa ulkopuolista selvitystä.

Puolestaan Ronkaisen raisun kielenkäytön osalta Vuorio toteaa ratkaisussaan, ettei asiaa voida enemmälti tässä tapauksessa tutkia, koska pyyntö kurinpitomenettelyn aloittamisesta ei ole tullut määräajassa.

Vilanderin tapauksessa KaMa ja pelaaja ovat vastauksessaan kiistäneet sen, että tarkoitus olisi ollut tahallaan osua Puijon Pesiksen pelaajiin. Vuorio toteaa ratkaisussaan, että videolta ei voi päätellä, että Vilander olisi tahallaan yrittänyt heittää pallon päin Puijon Pesiksen pelaajia vaihtopenkkiä kohti ja näin ollen loukata heidän oikeuttaan fyysiseen koskemattomuuteen.

Vuorion mukaan koska ei voida pitää selvitettynä, että Vilander olisi tahallaan heittänyt pallon päin Puijon Pesiksen vaihtopenkkiä ja näin toimimalla loukannut heidän oikeuttaan fyysiseen koskemattomuuteen, ei tilanteesta tuomita rangaistusta.

Puijon ja Kankaanpään Ykköspesiksen välieräsarja jatkuu perjantai-iltana Pohjanlinnassa. KaMa voitti sarjan avausottelun ja kotivoitto veisi kankaanpääläiset Ykköspesiksen finaaliin.