Lähtökohtaisesti en jaksa uskoa jokereiden valintaan vuoden pesäpalloilijaksi, vaikkakin Simo Eerikäinen valittiin vuonna 2007 tykkipleijareiden jälkeen valittiinkin jokerin paikasta huolimatta.
Sotkamon voittaessa valinta olisi varsin haastava, vaikkakin vain kahden kauppa. Pelkän sisäpelin perusteella Rytkönen varmastikin valittaisiin, mutta hän on ollut vaikeuksissa ulkopelissä. Niko Korhosen valinta olisi laadukkaamman ulkopelin takia perusteltua, mutta voi olla, että valitsijat arvostaisivat tuontiennätystä korkeammalle. Kaikilla muilla rooli seilannut pitkin kautta, joten en näe heillä mahdollisuuksia. Pleijareiden arvokkain pelaaja olisi Jymyn voittaessa varmastikin liekeissä ollut Roope, pelaavat pojat ulkona miten tahansa, joten siitä ei saatane erottavaa tekijää vuoden palloilijan valintaan. Muilla kotiuttaminen on ollut sen verran vaikeaa, että Roopen rooli suorastaan ylikorostuu ja häneltä vaaditaan paljon onnistumisia Sotkamon mestaruuden saavuttamiseen. Periaatteessahan Roopellakin on saumat painaa Eerikäisen kaltaiset lukemat tauluun ja runkosarjastakin kakkossija kotiutuksiin, mutta joukkueessa on sen verran kovia haastajia, että ei riitä vuoden pesäpalloilijatitteliin. Eiköhän se Rytköselle kääntyisi kunhan ei sekoile aivan totaalisesti ulkopelissä.
Mansessa vaihtoehtoja on myös pari kappaletta. Jussilahan sen todennäköisesti veisi kokonaisvaltaisuudellaan, mutta Puhtimäkeäkin voisi moni valitsija äänestää. CV:ssä mm. numerolta hienot 61 lyötyä runkosarjaan ja vahva ulkopeli. Pieni lisä myös ihan vain miehen näkyvyydestä, mikä voisi jonkun valitsijan vaakakupissa hieman painaa. Myllyniemikin on ollut hyvä tekijä läpi kauden, mutta ei vain taida riittää. Vähän sama tilanne pudotuspelien arvokkaimman kanssa, tosin Jussila on ainakin tässä vaiheessa melko selvästi Puhtia edellä, mikä sataa Jussilan laariin myös vuoden pesäpalloilijan tittelissä. Niemeen en jaksa uskoa samalla tavalla kuin Roopeen, sillä Mansessa useammalla kotiuttajalla on tähän mennessä ollut hyvä meininki. Tosin muutama todella pahasti revennyt jakso pientä aiheuttaa numeroissa pientä inflaatiota.
Vimpelin kohdalla pakka on aikalailla levällään. Kakkosena pelannut on tosin vaihtunut kauden aikana, mikä helpottaa valintaa Kanalan ja O. Heikkalan pudotessa vaihtoehdoista. Isokedolla sisäpeli riittäisi laadultaan, mutta rooli kärkenä ei ole ainakaan historiallisesti ollut meriitti vuoden pesäpalloilijavalinnassa ja pudotankin hänet sen perusteella ulos vaihtoehdoista. Anttilalla runkosarjassa vimpeliläisitä eniten kärkkäreitä parhaalla prosentilla ja Rinta-aho sarjan kovin numerolla kotiuttanut. Runkosarjan osalta Ruuska on hieman jäljessä sisäpelissä, vertaillaan sitten Anttilan vaihtopelaamiseen tai Rinta-ahon kotiuttamiseen.
Ulkopelin arvioinnin osalta käytän omien silmieni tukena erinomaista blogia, jonka tekijä on keräänyt ulkopelitilastoja runkosarjasta.
Runkosarjan ulkopelitilastoyhteenveto
Karkeasti sanoisin, että kaikki kolme ovat pelanneet laadukkaan kauden ulkopelissä. Ruuska on ollut hyvä lukkari, Rinta-aho on ollut todella pallovarma eikä Anttilakaan ole vuotanut. Anttilalla on ehdottomasti näkymättömin rooli ulkopelissä ihan vain kopparin pelipaikan takia, mikä laskee hänen osakkeitaan vaikka lähihistoriassa Puputti ja R. Korhonen onkin valittu siltä tontilta vuoden pesäpalloilijaksi. Ruuskahan vie pleijareiden arvokkaimman tittelin Vimpelin voittaessa mestaruuden, sillä mestaruus edellyttää hyvää lukkarointia ja sehän on lisäksi seksikkäämpi pelipaikka ihan vain aktiivisuuden ja näkyvyyden takia. Lisäksi Rinta-ahon sisäpelirooli jää vitosena Ruuskaa pienemmäksi, sillä tulikuuma Mäkelä vie isoimman vastuun kotiutuksista, eikä vitoselle jää niin isoa roolia kotiutuksiin. Vimpelin voittaessa Ruuska valitaan vuoden pesäpalloilijaksi.