Toukokuun Positiivinen yllättäjä: Etelä-Pohjanmaan kylmäpäisin 15-vuotias

15-vuotias Matilda Niskakangas on napannut pelipaikan suvereenilla tavalla sarjakärki-Jussittarien ryhmässä.

15-vuotias Matilda Niskakangas on napannut pelipaikan suvereenilla tavalla sarjakärki-Jussittarien ryhmässä.

Viime kauden tapaan Supervuoron toimituksessa haluamme myös nostaa esille positiivisia puolia alkaneesta Superpesis-kaudesta ja valitsemme kauden jokaisena kuukautena Supervuoron Kuukauden positiivisen yllättäjän.

Toukokuun osalta löimme viisaahkot päämme yhteen ja Supervuoron toimitusvastaava Matti Liljaniemi ja toimittaja Joonas Kauppinen pohtivat yhdessä läpi kuka ensimmäisen yllättäjävalinnan on eniten ansainnut.

Joonas Kauppinen: Kylläpä vain on ollut yllättäviä käänteitä naistenkin alkukausi täynnä. Aloitetaan perkaaminen sieltä joukkueesta, joka ainakin itseni yllätti täysin: Joensuun Maila.

Tähänhän voidaan luetella pitkä lista nimiä, jotka ovat suoriutuneet loistavasti, mutta lähden kahdella kovalla pyssyllä liikkeelle: tuo jokerikaksikko, Hanna Toivanen (1+20) – Maria Kaakinen (1+24). Oli jo ennen kauden alkua odotuksia, että nämä pystyvät juoksuja lyömään, mutta tällaista ilotulitusta en osannut odottaa.

Kaksikon kotiutusprosentit lähentelevät kuuttakymppiä ja mailat ovat ilmiliekeissä illasta toiseen.

Matti Liljaniemi: Joensuulaiset voisi listata yksitellen tai yhdessä kärkeen. Ehdottoman positiivinen startti kauteen ja yllättäjiäkin piisaa. Kaakisella oli tietysti mainio kausi alla jo, mutta Toivanen menee kohta, ennen kuin edes kymmenen peliä täynnä, ohi viime kauden lyötyjen saldostaan.

Noora Pasin osalta yllätys ei sinällään ole se, että hän on aika pirun hyvä. Mutta itse ainakin odotin, että Johanna Pirskasen poistuminen rinnalta ja edeltä voisi näkyä negatiivisesti Pasin pelissä. Ja kattia kanssa, Pasi on ollut parempi kuin koskaan.

JK: Kaakinen oli kyllä edeltävälläkin kaudella mainio, mutta nyt kun kolmannes kautta on vasta takana ja puolet tuosta määrästä kasassa, kyllä minä hänellekin pientä yllättäjän viittaa asettelen. En toki yhtä isoa kuin Toivaselle.

Pasi hyvä nosto myös. Ajattelin, että sama kuka siinä Pirskasta siirtelee, niin keikkuu kärkkärilistojen kärjessä, mutta vasta nyt olen tajunnut, että Pasihan on sarjan parhaita ykköstilanteen purkajia. Eikä menoa haittaa, vaikka edessä ei ihan vastaavaa kiituria mene.

Jos vielä jatkan tätä Joensuun listaa, niin tietenkin Nelli Huotari ollut loistava, Jutta Myllyniemi löytänyt oivan sisäpelivireen ja Veera Toikka dominoinut lavalla. Nämä eivät itselle tulleet niin suurina yllätyksinä, joten jätetään heidän osaltaan maininnan tasolle.

Kuva: Saimi Airaksinen / Joensuun alkukausi on ollut juhlien täyteinen.
Kuva: Saimi Airaksinen / Joensuun alkukausi on ollut juhlien täyteinen.

ML: Mutta hypätäänpä nyt sieltä Pohjois-Karjalan lumoistamme pois hetkeksi. Muistan kuinka ennen kauden alkua hehkutit minulle Kirittärien Selina Similää, ja taisit lupailla Vuoden tulokkaan titteliäkin jo.

Ei ole tainnut pettää ainakaan sinua tai Mattias Kitolaakaan? Kirittäret juoksi aika kiireellä uuden sopimuslapunkin jo nuoren naisen nenän eteen.

JK: Kerkesin ennen kauden alkua hehkuttelemaan kaikenlaista ja tämä nyt sattui osumaan kohdilleen! Vaikka Kirittärien alkukausi on ollut vähintäänkin haastava, ykköskärki on kauttaaltaan toiminut loistavasti ja tilannemäärissä mitattuna Kirittäret hätyyttelevät aivan sarjan kärkeä.

ML: Kun nuoriso-osastolla pysytellään, mitenkäs tuo Jussittarien Matilda Niskakangas. Tulokkaalla on ikää 15 vuotta ja Upi Antikainen ihan arkailematta iski heti sarja-avauksesta tytölle nelosen hihaan ja kolmosvahdin tontin.

Tuli ainakin minulle puskista ihan totaalisesti. Ja ennen kaikkea tietysti se, että kyse ei ole vain siitä, että sarjan nuorin tulokas on saanut vakituiseen peliaikaa. Vaan Jussittaret on sarjakärjessä ja Niskakangas on kantanut sen nelosen vastuun sisäpelissä erinomaisesti.

JK: Ajattelin alkuun, että hän käy paikkaamassa Minea Mäkiviitaa pelin verran ja keskittyy sitten lukkaroimaan Ykköspesiksessä. Mutta ei, hän päätti, että sama se on olla molemmissa ratkomassa.

Ja nimenomaan ratkonut hän onkin, käsittämättömän kylmäpäinen ikäisekseen. Toivottavasti sopimusta on jatkettu vaikka kymmenen vuotta näin alkuun.

Siirrytäänpä seuraavaksi hieman vanhempaan, mutta niin ikään ensimmäistä Superin kauttaan pelaavaan, Emilia Helmiseen (26v). Löytyy muuten pehmeät kädet, velvoittaako sukunimi?

ML: Pöytyä ei otsikoihin juuri päädy, eikä Pöytyässä kovin helpolla kukaan pelaajakaan huomiota saa. Mutta Helminen on mainintansa ansainnut. Ihan puhtaasti tilastojen perusteella Superin paras kakkosvaihtaja alkukaudesta.

PöU ei ole ihan sarjan hännillä ja on pystynyt haastamaan keskikastia, Helmisen mainio sisäpeli on iso osa sitä.

Nimiä on heitelty lukuisia esille nyt. Joensuusta listasimme liki koko jengin ja sitten oli kaksi nuorta, nousevaa, kenties tulevaisuuden tähtipelaajaa. Kenet ehdottomasti haluaisit näistä nostaa esille ja valita yllättäjäksemme?

Vaikka JoMan tarina houkuttaakin, jotenkin tuota Niskakankaan liki shokeeraavaa esiinmarssia on omasta mielestä vaikea sivuuttaa.

JK: Annan ilomielin Niskakankaalle tuon tittelin!

Supervuoron toukokuun positiivinen yllättäjä

Matilda Niskakangas, Seinäjoen Maila-Jussit
täydet kahdeksan ottelua sarjakärjen nelosena ja kolmosvahtina
9 lyötyä juoksua
kolmosvaihdot 71 %, kotiutukset 64 %

Kunniamaininnat
Puolet Joensuun Mailasta: Hanna Toivanen, Noora Pasi, Maria Kaakinen
Selina Similän upea läpimurto Kirittärien kärjessä ja linjassa