Eirtovaara: ”Manse on ollut todella, todella hyvä”

Kuva: Kiia Salminen / Voittoputkessa tuuletteleva Manse PP ja Saaga-Angelia Raudasoja ovat nousseet mestarisuosikiksi ohi Porin Pesäkarhujen.

Kuva: Kiia Salminen / Voittoputkessa tuuletteleva Manse PP ja Saaga-Angelia Raudasoja ovat nousseet mestarisuosikiksi ohi Porin Pesäkarhujen.

Veikkauksen seniorianalyytikko Teemu Eirtovaara vastaa pesisvedonlyönnin kertoimista ja katsoo joka kausi tuntikaupalla Superpesis-otteluita lisätäkseen vetovalikoimaan oman mutu-mausteensa. Kertoimenlaskija arvioi Supervuorolle naisten Superpesiksen kautta tähän mennessä.

Eirtovaara kertoi lauantaina julkaistussa haastattelussaan, että naisten Superpesis on kotimaisten kesälajien kolmanneksi pelatuin sarja: heti miespesiksen ja ykkösenä olevan Veikkausliigan jälkeen. Tämä onkin tulos, mihin niin mies itse kuin työnantajansa ovat hyvin tyytyväisiä, ja johon ovat myös pyrkineet omalla tasa-arvoisella toiminnallaan.

– Miesten Superpesis kerää vaihtoa noin puolitoistakertaisen määrän naisten Superpesikseen. Se on todella, todella pieni ero mihin tahansa muuhun lajiin verrattuna. Meillä on linja ollut pitkään, että tarjonta on identtistä molempiin sarjoihin, samoin riskirajat.

Lue myös: Kertoimenlaskija Eirtovaara paljastaa, miten pesäpallokertoimet syntyvät
Lue myös: Eirtovaara: ”Sotkamo on ainoa, jolla on realistinen mahdollisuus haastaa Veto”

Miesten puolella Eirtovaara piti kiinni mestaruusasetelmasta, joka oli jo kauteen lähdettäessä: Vimpelin Veto on selvä suosikki ja Sotkamon Jymy ainoa todellinen haastaja.

Jos miesten puolella kauteen lähdettäessä oli yksi suosikki, naisissa taas ennakolta mestaruuden piti olla kahden kauppa. Ja siltä tilanne näyttää nyt elokuussakin, ja näin myös me olemme kirjoittaneet, mutta ennakkosuosikin asema on vaihtunut reilut sata kilometriä itään Porista Tampereelle.

– Pesäkarhuthan on pelannut hyvän kesän, he ovat ihan siellä, missä pitikin. Manse on huomattavasti ylempänä kuin mitä arveltiin. Mestaruuskertoimien päälaelleen kääntyminen ei johdu siitä, että Pesäkarhut olisi pettänyt, vaan Manse on ollut todella, todella hyvä.

– Pesäkarhujen vahvuudeksi ennen kautta ajateltiin ulkopeli, ja että siinä he ottavat sen eron Manseen. Nyt Manse on päästänyt vähemmän tilanteita ja Mansen takatilanteen puolustusprosentti on todella korkea. Kaikki tietävät sen sisäpelin vahvuuden, mutta Manse on ollut myös ulkona ollut selvästi paras joukkue – ja se nostaa heidät ykköseksi, Eirtovaara arvioi kärkikaksikkoa.

15 ottelun voittoputkessa runkosarjan loppusuoralle kruisaileva Manse PP on viime syksyä paremmassa tilanteessa erityisesti sen takia, että sen lukkaripeli on vahvistunut merkittävästi. Viime vuoden finaaleissa tamperelaisten peliä haittasi suuresti se, että Senni Sallinen ei pystynyt lautasella pelaamaan ja kauden jälkeen takaisin Raumalle siirtynyt Jasmin Andreasen joutui hätäapulukkariksi.

Seniorianalyytikko Eirtovaaran data kertoo, että Manse on vain todella, todella hyvä joukkue tällä hetkellä.
Seniorianalyytikko Eirtovaaran data kertoo, että Manse on vain todella, todella hyvä joukkue tällä hetkellä.

Eirtovaara kertoikin, että tämän kaltaisessa lukkarivaihdoksessa yksittäisen pelaajan vaikutus joukkueensa voiton todennäköisyyteen voi olla jopa hurjat kymmenen prosenttiyksikköä.

– Isot tekijät siinä ovat se, että Venla Tanhuasta osattiin odottaa, että hän on hyvä lukkari ja tuo parannuksen sinne lautaselle, mutta hän on ollut aivan erinomainen lukkari kesän edetessä. Lina Oleniuksen siirto ulkopeliin taas on poistanut sieltä yhden heikon lenkin.

Pesäkarhujen riveissäkin on nähty yksi merkittävä vaihdos, kun takuuvarma lyöjäjokeri ja yksi kaikkien aikojen parhaista kotiuttajista on poissa riveistä. Susanna Puisto ei enää marssi lyömään naisia kolmoselta kotiin, joten porilaisten kotiutusvoima löytyy nyt numerolla lyövistä pelaajista.

– Pudotuspeleissä se haastava tilanne on, että jos pudotuspeleissä ei tilanteita enää saada [Tiia] Peltoselle ja [Emilia] Linnalle, sitten voi näkyä enemmän Susanna Puiston puuttuminen. Mansellakin tosin on sama tilanne, kun Eskola ja Olenius ovat yhdeksikössä. Molemmilla siis sama tilanne, että parhaat kotiuttajat eivät ole jokeripaidassa.

Eirtovaara ei halua vähätellä Antti Vihtkarin ja Jarkko Pokelan suojattien takana kärkkyviä haastajia, vaan heillä kaikilla pulmaksi nousee se, että edellä on kaksi timanttisen kovaa ryhmää.

– Haastajien suurin ongelma on se, että kärkikaksikko on niin kova tällä hetkellä.

– Maila-Jussit on meidän datamme ollut kesän kolmanneksi paras joukkue, parempi kuin Virkiä tai Kirittäret. Noilla kahdella taas kesän alku oli aika vaatimaton. Maila-Jussit pelaa mitaleista ihan täysillä.

Kauden positiivisia yllättäjiä analyytikon listalla ovat erityisesti kaksi joukkuetta. Varsinkin sarjanousija Haminan Palloilijat on pelannut fantastisen kauden, vaikka joukkue oli yleisesti ja myös Veikkauksen papereissa piirretty toiseksi viimeiselle sijalle ja karsijan paikalle.

– Feran kohdalla vaikka sieltä tiesi, että joukkueessa on paljon nuorta potentiaalia, se on yllättänyt kuinka hyvällä tasolla he ovat pelanneet.

– Hamina on noita harvoja joukkueita, joka on jäänyt kertoimenlaskijaa harmittamaan. Pidin heitä selvästi KeKiä parempana ja ehkä yleistä mielipidettä parempana, mutta siitä huolimatta kesän lopulla on tullut paljon peliä Haminaa vastaan ja hävittiin siinä.

Eirtovaaran mestaruustodennäköisyydet

Manse PP 50,0%
Porin Pesäkarhut 31,5%
Seinäjoen Maila-Jussit 7,5%
Jyväskylän Kirittäret 6,0%
Lapuan Virkiä 4,4%
Fera, Rauma 0,5%
Joensuun Maila 0,1%

– Maila-Jussit on suosikki sijoittumaan runkosarjassa kolmanneksi ja viimeistään sen myötä pysyy myös mestaruustodennäköisyyksissä Kirittärien ja Virkiän edellä. Mutta siltä osin pelataan siis tällä viikolla isoja pelejä.

Eirtovaaran haastattelun pesäpallovedonlyönnistä sekä miesten Superpesiksen kauden mietteet löydät alta.

Lue myös: Kertoimenlaskija Eirtovaara paljastaa, miten pesäpallokertoimet syntyvät
Lue myös: Eirtovaara: ”Sotkamo on ainoa, jolla on realistinen mahdollisuus haastaa Veto”