Urheilulehti: Pesäpallossa laajaa nuoriin naisiin ja alaikäisiin kohdistuvaa häirintää

Kuva: Janne Kuronen / Kuvituskuva Itä-Länsi-ottelusta.

Kuva: Janne Kuronen / Kuvituskuva Itä-Länsi-ottelusta.

Urheilulehti on artikkelissaan haastatellut kymmenkuntaa naispesäpalloililjaa, jotka kertovat lajin parissa kokemastaan häirinnästä. Artikkeli on julkaistu myös Helsingin Sanomissa lehden tilaajille.

Urheilulehden haastattelemien pelaajien mukaan epäasiallinen käytös on tiedettyä paljon yleisempää. Osa häirintää kokeneista on ollut tapausten aikaan alaikäisiä.

Artikkelissa viitataan myös Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) vuonna 2020 suorittamaan kyselytutkimukseen. Tutkimukseen vastanneista pesäpallon naispelaajista 46 % oli kokenut seksuaalista tai sukupuolista häirintää, ja vakavimmat tapaukset olivat raiskauksia.

Suek kertoi myös, että lukemat ovat korkeammat kuin muissa lajeissa. Suurin osa kyselyyn vastanneista naispelaajista oli 16-20-vuotiaita.

Urheilulehdelle useat naiset kertoivat, millaista häirintää he ovat itse kokeneet pesäpallossa.

– Perseille taputtelu ja sellainen yleinen tytöttely on enemmän sääntö kuin poikkeus, yksi pesäpalloilija kertoi.

– Jokaisesta joukkueesta löytyy ihmisiä, jotka ovat laittaneet minulle jotakin hämärää, toinen kertoi.

Muutaman miehen nimi toistuu naisten Urheilulehdelle kertomissa kokemuksissa.

– Yksi superpesispelaaja on lähetellyt viestejä, joissa hän ehdotti tapaamista ja epäsuorasti pyysi harrastamaan seksiä kanssaan. Olin silloin alaikäinen, yksi naisista sanoi.

– Minulla on omia kavereita ja tuttavia, jotka ovat olleet noin 15-vuotiaita, kun aikuinen pesispelaaja on laittanut heille epäilyttäviä viestejä. Olen aika paljonkin kuullut tuollaisia juttuja, mutta ne ovat pysyneet pienemmän porukan tietoisuudessa, toinen nainen kertoi.

Pesäpallossa on viimeisen kahden vuoden aikana ollut useita laajasti julkisuutta saaneita häirintätapauksia, joista osan käsittely on yhä kesken.

Kun häirinnästä kertoneet ja Suekin kyselyyn vastanneet ovat valtaosaltaan nuoria naisia, jopa alaikäisiä, voidaan todeta ongelman lajin sisällä olevan akuutti, eikä kyse ole historiallisista tapauksista.

– On todella valitettavaa, jos tällaista tapahtuu ja siitä ei uskalleta tai haluta kertoa. Rohkaisisin kaikkia puhumaan, jotta asioihin voidaan puuttua, Pesäpalloliiton puheenjohtaja Ari Mononen kertoi Urheilulehdelle.