Paljastamme Itä-Lännen äänemme

Kuva: SuperJymy Oy / Iivari Vihannon ruoska nähdään Itä-Lännen takakentän polttoheitoissa.

Kuva: SuperJymy Oy / Iivari Vihannon ruoska nähdään Itä-Lännen takakentän polttoheitoissa.

Itä-Länteen äänestetyt pelaajat julkaistiin tiistaina ja median äänestyksessä kuhunkin joukkueeseen valittiin kaksi ulkopelaajaa. Päätimme kertoa julkisesti Supervuoron toimituksen äänet ja perustelut valinnoillemme.

Ensimmäiset valinnat vuoden 2024 Itä-Länsi-otteluihin on tehty ja yhteensä 20 pelaajaa on jo nimetty arvo-otteluihin.

Lue lisää: Lännen lukkarikiistan toisinto ja Idän itsestäänselvyys
Lue lisää: Lukkarivalinnat naisten Itä-Länteen ovat ihan fifty-sixty

Yleisö sai äänestää kaikkien joukkueiden aloittavat lukkarit sekä kaksi jokeripelaajaa per joukkue. Yleisöäänestyksen perusteella joukkueisiin valituiksi tulivat seuraavat arvo-ottelijat.

Miehet, Itä: Aapo Komulainen, Joosua Rättö, Patrik Wahlsten
Miehet, Länsi: Petteri Alanen, Perttu Ruuska, Jukka-Pekka Vainionpää
Naiset, Itä: Veera Toikka, Maria Kaakinen, Kiira Kautto
Naiset, Länsi: Minttu Vettenranta, Janette Lepistö, Aino-Kaisa Mantere

Media puolestaan sai valita joukkueisiin kaksi ulkopelaajaa. Kaikki äänestykset tapahtuivat Itä-Lännen valitsijoiden asettamilta listoilta. Media äänesti arvo-otteluun mukaan seuraavat pelaajat.

Miehet, Itä: Tuomas Jussila, Iivari Vihanto
Miehet, Länsi: Iiro Kuosa, Severi Lassila
Naiset, Itä: Nelli Huotari, Noora Pasi
Naiset, Länsi: Tiia Peltonen, Silja Syrjälä

Meiltä Supervuoron toimituksesta mediaäänestykseen osallistui kolme toimittajaamme. Tässä toimituksemme kertoo kukin omat valintansa sekä perustelut ääniensä takaa.

Supervuoron äänet miesten Itä-Länteen

Matti Liljaniemi: Niko Korhonen, Tuomas Jussila, Elmeri Lieto, Elmeri Anttila
Joonas Kauppinen: Iivari Vihanto, Konsta Kettunen, Valentin Ikonen, Severi Lassila
Karri Kovanen: Iivari Vihanto, Konsta Kettunen, Elmeri Anttila, Elmeri Lieto

Supervuoron äänet naisten Itä-Länteen

Matti Liljaniemi: Virpi Hukka, Nelli Huotari, Tiia Peltonen, Silja Syrjälä
Joonas Kauppinen: Nelli Huotari, Venla Karttunen, Tiia Peltonen, Emilia Linna
Karri Kovanen: Virpi Hukka, Noora Pasi, Silja Syrjälä, Tiia Peltonen

Matti Liljaniemen äänten perustelut

Niko Korhonen
Harri Broman ja Ari Mononen marssivat kauppaan ja ostivat kiiltävimmän Rolls-Roycen. Silloin ei tule yllätyksenä, että kone kehrää kuin kissa, vauhti on tasaista ja miellyttävää ja takapenkillä kyydissä hymyilyttää. Niko Korhonen on ollut JoMassa kaikkea sitä, mitä mieheltä saattoi odottaa ja vielä vähän enemmän.

Korhosen kärkilyöntiprosentti on heittämällä uran paras tällä hetkellä alkukaudesta. Ulkona virheetöntä suorittamista. Iso tujaus johtajuutta päälle. ”Gorba” on pesäpallokenttien Rolls-Royce.

Tuomas Jussila
Tuomas Jussila on ollut oma itsensä, ja kun Tuomas Jussila on Tuomas Jussila, on hän maailman paras pesäpalloilija. Sisällä takavaihdot eivät ihan ole olleet koko ajan timanttisia, mutta se on pieni kritiikin kohde, kun ulkona Jussila on tutusti polttolinjan herra ja hidalgo.

KeKi on sarjassa toisena ja Jussila odotetusti siihen suurin syy.

Vaikein tiputettava: Iivari Vihanto

Elmeri Lieto
Mansen tähtihankintaa ei ihan vielä Rolls-Royce -kaupan pihasta haettu, mutta Elmeri Lieto on kovaa vauhtia matkalla sinne samalle statukselle ja miehen omien toiveiden mukaisesti parhaaksi pesäpalloilijaksi.

Uudessa ympäristössä ottanut heti ohjaksia käsiinsä. Mansessa on tietynlainen sukupolvenvaihdos meneillään, kun enää ykkösalfauroksia eivät ole Juha Puhtimäki ja Henri Puputti, vaan Lieto ja kapteenin tittelin napannut Perttu Ruuska. Liedon ulkopeli on ollut erinomaista ja sisällä takavaihdossa ja kotiutuksissa liki täydellinen mailassa.

Elmeri Anttila
Vedon alkukausi ei ollut sitä, mitä odotettiin. Kaiken hulabaloon keskellä yksi tekijä on ollut pysyvä ja muuttumaton: Elmeri Anttilan takuuvarma suoritustaso sisällä ja ulkona. Anttilasta mikään ei ole jäänyt kiinni, kun vaihtopeli on ilmeettömän automaattista ja takakentällä ison tontin pelaaminen virheetöntä.

Vaikein tiputettava: Valentin Ikonen

Virpi Hukka
Mansen supertähti saa pelaamisen näyttämään naurettavan helpolta. Totta kai vaihtopelissä on eduksi, kun edessä on useimmiten sarjan parhaita etenijöitä, mutta Virpi Hukka vaihtaisi vaikka varmaan äänestäjänkin kaksi pesäväliä, jos ihan pakko olisi.

Suoritustaso sisällä ihan älyttömän vakuuttavaa ja paikka kärkilyöntitilaston kärjessä on Hukalla. Ulkona harvempi joukkue lähtee edes testaamaan konkaria.

Nelli Huotari
Koko äänestyksen vaikein paikka oli tässä. Kumman uskomattoman hyvää kautta pelaavista joensuulaisista jätät ulos? Itse en pystynyt sitten millään pistämään sisään äänestyslipuketta, missä ei Nelli Huotarin nimeä olisi.

18-vuotias Huotari on ollut erinomainen niin sisällä kuin ulkona, ja on myös nousemassa kovaa vauhtia joukkueen liideriksi. Silti Noora Pasin ruksimatta jättäminen korpesi, kun toinen Joensuun tähdistä pelaa aivan yhtä ilmiömäistä kautta.

Vaikein tiputettava: Noora Pasi

Tiia Peltonen
Pesäkarhujen timantti Tiia Peltonen vaihtaa, kotiuttaa, hoitaa ulkona noin neliökilometrin ruutua ja on yksinkertaisesti vain ihan pirun kova. Kotiutusprosentti huimasti yli 70. Monipuolisuusihme, josta uusi pelinjohtaja Jussi Haapakoski on varmasti syvästi kiitollinen.

Silja Syrjälä
Jussittariin paluun tehnyt Silja Syrjälä jatkaa siitä, mihin Pesäkarhuissa mestaruusvisiitillä jäi. Yksi sarjan parhaista etukenttäpelaajista ja erinomainen myös mailassa. Kun lukkari Tea Santahuhta ei ole läheskään samaa tasoa kentän puolella kuin Minttu Vettenranta, on Syrjälän suoritus ulkona vieläkin vakuuttavampi.

Aino-Kaisa Mantere on suurin tekijä SMJ:n kärkipaikkaan sarjataulukossa, Syrjälä toiseksi suurin.

Vaikein tiputettava: Emma Kiviniemi

Joonas Kauppisen äänten perustelut

Iivari Vihanto
Täytyy myöntää, että Vihannon valintaa hieman puolsi myös hänen esityksensä syksyn finaaleissa. Yksi sarjan parhaita koppareita ja yksi nopeimmista kärkimiehistä, on mahdollistanut myös alkaneella kaudella paljon. Noin lajitehokasta kaveria on mukava seurata.

Konsta Kettunen
Niin etenijä- kuin kärkilyöntitilaston kärkipaikoilla keikkuva Kettunen pelaa elämänsä kesää ja on helppo valinta tähdistöotteluun. Hän on sisäpeliroolissaan Suomen paras tällä hetkellä, eikä ulkopelaamisestakaan moitittavaa löydy.

Vaikein tiputettava: Supertähdet, jotka onneksi Matin listalta löytyvät.

Valentin Ikonen
On pelannut aiempina kesinäkin hienosti, mutta kehitys tälle vuotta on ollut silmiin pistävää. Harvoin näkee pomputtomalla kaverilla noin korkeita onnistumisprosentteja kakkostilanteessa, toivottavasti prosentit pysyvät korkealla kauden loppuun saakka. Hieman ailahtelevan Tahkon sisä- ja ulkopelin kulmakiviä.

Severi Lassila
Suomen paras ulkopelaaja, eikä tästä tarvi pidemmin kirjoitella.

Vaikein tiputettava: Mikko Kanala

Nelli Huotari
Naisten Superin toiseksi paras numero nelonen. Ehkä paras kotaripelaaja, jos sellaisia haluaa rankingiin laittaa. Yksi sarjan parhaita linjapelaajia kaiken sisäpeliosaamisen ohella.

Venla Karttunen
Kirittärillä on ollut vaikea alkukausi mutta Karttunen on pelannut koko ajan paremmin ja paremmin. Äärimmäisen hyvä vaihtaja ja etulukija. Helppo valinta.

Vaikein tiputettava: Noora Pasi

Tiia Peltonen
Sarjan paras numero nelonen ja yksi parhaista polttajista. Äärimmäisen hyvä tilanteessa kuin tilanteessa. Itä-Lännen kentän paras.

Emilia Linna
Kovapäinen ratkaisija sisällä, loistava linjapelaaja ja välillä myös hyvä etukenttäpelaaja. Vähän ollut vaisu startti kauteen, mutta parantaa peli peliltä, ihan sinne viimeiseen finaaliin asti.

Vaikein tiputettava: Silja Syrjälä

Karri Kovasen äänten perustelut

Iivari Vihanto
Nuori koppari on jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi. Kovakätinen Vihanto on pelannut fantastisen alkukauden ulkokentällä ollen ehkäpä sarjan paras omalla pelipaikallaan. Myös sisäpelissä homma on toiminut loistavasti.

Konsta Kettunen
Mahtavaa alkukautta pelaava Kettunen pelaa ehkä jopa uransa parasta pesäpalloa tällä hetkellä. Kettusen nimi loistaa monessa tilastossa kärkipaikoilla, kärkietenemisissä hän on tällä hetkellä aivan omaa luokkaansa. Myös ulkopelissä hän on hoitanut oman tonttinsa erinomaisesti.

Vaikein tiputettava: Niko Korhonen

Elmeri Anttila
Vaikka Vedon alkukausi on ollut ailahteleva, niin Anttilan taso on pysynyt hyvänä viime kausien tapaan. Takuuvarma suorittaja niin sisällä kuin ulkonakin.

Elmeri Lieto
Ottanut heti ison roolin uudessa seurassaan ja jatkanut siitä, mihin loistavalla viime kaudella jäi. Takuuvarma suorittaja ulkopelissä ja myös sisäpelissä alkukaudesta kovaa jälkeä.

Vaikein tiputettava: Valentin Ikonen

Virpi Hukka
Kokenut Hukka on pelannut erinomaisen alkukauden, vähemmän yllättäen. Kärkilyöntitilaston kärjessä jäätävällä onnistumisprosentilla. Ulkopelissä takuuvarma suorittaja.

Noora Pasi
Joensuun Maila pelaa erinomaista alkukautta ja Noora Pasi on tuikkinut joukkueen yhtenä kirkkaimmista tähdistä. Myös tilastot puhuvat puolestaan: tuotujen juoksujen ykkönen ja kärkilyöntitilaston kakkonen.

Vaikein tiputettava: Nelli Huotari

Silja Syrjälä
Todella vahva alkukausi uudessa seurassaan (palasi takaisin Jussittariin). Todella monipuolinen pelaaja ja varsinkin ulkopelissä ihan sarjan eliittiä. Joukkueen johtaja on ollut erinomainen myös sisäpelissä alkukaudesta.

Tiia Peltonen
Jatkanut siitä mihin viime kaudella jäi. Loistaa oikeastaan pelin jokaisella osa-alueella. Vasta 20-vuotias Peltonen on yksi koko sarjan parhaista pelaajista.

Vaikein tiputettava: Ida Lähde

Lue lisää: Lännen lukkarikiistan toisinto ja Idän itsestäänselvyys
Lue lisää: Lukkarivalinnat naisten Itä-Länteen ovat ihan fifty-sixty