Joni Rytkösen pelikielto oli ehdottoman oikea ratkaisu

Joni Rytkönen Joensuun Maila

Kuva: Kuvankaappaus Joensuun Mailan julkistusvideolta / Nyt hyllytetty Joni Rytkönen teki Joensuun Mailan kanssa kolmivuotisen sopimuksen.

Urheilun eettinen kurinpitolautakunta on viimein antanut päätöksensä Joni Rytkösen asiassa ja tuominnut huippupelaajan 30.6.2024 asti kestävään pelikieltoon. Vaikka tapaus on selvästi ollut hankala ja monimutkainen, on kurinpitolautakunnan päätös ehdottoman oikea.

Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkinnan jälkeen esitettyjen todisteiden perusteella kurinpitolautakunta katsoi, että Rytkönen on lähettänyt tapahtumien aikaan 14- ja 15-vuotiaille pesäpalloa harrastaville tytöille Snapchatissa runsaasti seksuaalissävytteisiä viestejä, houkutellut harrastamaan seksiä kanssaan ja myös kuvannut itseään masturboimassa.

Tapahtumien kokonaiskulku ja tyttöjen oma osallistuminen viestittelyyn on jäänyt jossain määrin kiistanalaiseksi, ja myös Suek toteaa tämän perusteluissaan.

Kuitenkin yhteys tyttöjunioreihin on syntynyt juuri pesäpallon kautta ja Rytkönen on useasti esiintynyt heille silloisen seuransa Joensuun Mailan vaatteissa sekä lähettänyt viestejä ja kuvia esimerkiksi heti harjoitusten jälkeen.

Lautakunta joutui vaikeaan paikkaan tulkitessaan sosiaalisen median käytön ja kurinpitosääntöjen vaatiman urheiluun liittyvän yhteyden merkitystä tapauksessa. Lopulta se kuitenkin enemmistöpäätöksellä tulkitsi mielestäni oikein, että Rytköselle rangaistus asiassa kuuluu.

Tosin tapaus nostaa esille tarpeen tarkistaa kurinpitosääntöjä. Tulevaisuudessa yhä useampi seksuaalisen häirinnän tapaus toteutuu puhelimien välityksellä, sosiaalisessa mediassa, eikä vaikkapa pelikentillä tai pukukopeissa. Silti jos kontakti syntyy lajiyhteisön sisällä juuri lajiyhteyden myötä, pitäisi sääntöjen suojella heikommassa asemassa olevia.

Tässä tapauksessa ei ollut kiistaa siitä, etteikö Rytkönen olisi todisteina esitettyjä kuvia ja videoita lähettänyt. Se että hänelle ei siitä olisi rangaistusta langetettu, olisi antanut todella ikävän kuvan urheilun sisäisestä suhtautumisesta alaikäisten tyttöjen seksuaaliseen häirintään niin laajemmin urheilussa kuin erityisesti pesäpallon parissa.

Rytkönen näkee yhä itsensä tapauksen uhrina, mutta jossain kohdin miehen olisi syytä kantaa vastuunsa. Kenties toimintansa vääryyden toteamalla ja pyytämällä anteeksi, ura pesäpallon parissa ei olisi kokonaan ohi. Nyt Rytkönen ja asiamiehensä yhä jatkavat kaikkien muiden ja erityisesti Rytkönen alaikäisten uhrien kimppuun hyökkäämistä – kuten hänen tuomion jälkeen antamansa lausunnot osoittavat.

Aikuinen mies tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että hän viestittelee alaikäisille tyttöpesäpalloilijoille. Se että ”ei ollut mitään syytä” selvittää tyttöjen ikää, ei vain kelpaa. Moraalisesti toiminta olisi ollut ainakin minun mielestäni yhtä lailla tuomittavaa, vaikka tytöt olisivat olleet 16 vuotta juuri täyttäneitä.

Valitettavasti tämä tapaus ei lautakunnan tuomioon ja Rytkösen toimintakieltoon pääty. Rytkönen ja asiamiehensä Olli Rauste hutkivat valituksiaan ja rikosilmoituksiaan joka suuntaan vielä pitkään. Pelaajansa asiallisesti koko kaudeksi hyllyttäneellä Joensuun Mailalla on puolestaan päätöksenteon paikka sen suhteen, mitä miehen sopimuksen kanssa tehdään.

Olisin kovin yllättynyt, jos Rytköstä JoMassa enää koskaan nähdään, mutta tietysti kaikki tahot pesäpallossa eivät samaan tapaan ajattele edes tämän tuomion jälkeen.

Muokattu 29.1.2024 klo 20.48: Korjattu Urheilun eettisen kurinpitolautakunnan ja Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) osalta vastuita asiassa. Ratkaisun ja tuomion antoi kurinpitolautakunta, tapausta tutki ja rangaistusta esitti Suek.