Supervuoro Verkkolehti »

Vimpelin Veto 2024

Viestejä
303
Tarkkaan en tiedä, miten usein Komulainen mahtaa kulkea Mansessa, mutta eikös Kainuussa ole toinen leipäpuu?

Tuollainen kuvio vaatii varmaan tarkan sopimisen ja osaavaa rinkiä valmennukseen paikan päälle. Ei tuollainen mahdotonta ole, mutta ei Superin tasolla onnistu, ellei ole selvät kuviot.
"Palkkaukseen vaikutti myös se, että Ronkainen pystyy vetämään osan viikkoharjoituksissa, kun Komulainen on siviilityössään Kainuussa Vuokatin koulun johtajana."
 
Viestejä
28
Tietääkö joku kuinka moni Vedon pelaaja asuu näin talvella harjoituskaudella viikot muualla kuin Vimpelissä? Kokoontuuko joukkue aina viikonloppuisin yhteen Harjoittelemaan? Vai tapahtuuko näin vain ns. leiriviikonloppuisin? Toki eri asia kuin pelinjohtajan läsnäolo, mutta ei tietysti merkityksetön asia.
 
Viestejä
467
Tietääkö joku kuinka moni Vedon pelaaja asuu näin talvella harjoituskaudella viikot muualla kuin Vimpelissä? Kokoontuuko joukkue aina viikonloppuisin yhteen Harjoittelemaan? Vai tapahtuuko näin vain ns. leiriviikonloppuisin? Toki eri asia kuin pelinjohtajan läsnäolo, mutta ei tietysti merkityksetön asia.
Kinnunen ja käsittääkseni myös Saukko asuu Kuopiossa tai sieläpäin. Seinäjoella sitten useampi 3-4 pelaajaa ainakin?
 
Viestejä
102
"Palkkaukseen vaikutti myös se, että Ronkainen pystyy vetämään osan viikkoharjoituksissa, kun Komulainen on siviilityössään Kainuussa Vuokatin koulun johtajana."
Johtajan/rehtorin kesäloma alkaa vasta juhannuksen jälkeen. Hänen on suunniteltava tulevan lukuvuoden tuntisuunitelmat ym. Samoin hänen on oltava koululla tavoitettavissa ennen lukuvuoden alkua kuittaamassa tavaratoimitukset ym. juoksevat asiat. Sotkamossa ei näköjään ole rehtoreita. Erikoista noinkaan isossa koulussa.
 
Viestejä
167
Olen kyllä itse pettynyt, että Vimpelin kaltaisessa "huippuseurassa" sekoillaan pelinjohtajien kanssa tällä tavalla. Kuka muu tuntee samalla tavalla?
Meillä penkkiurheilijoilla on suurenmoinen etuoikeus päästä arvostelemaan kunkin tahon toimintaa, niin hyvässä kuin pahassa. Mistään ei tarvitse kantaa vastuuta.

Kuinka kukaan voi edes epäillä, etteikö Vimpelissä ole kartoitettu kaikki mahdolliset pelinjohtajaehdokkaat, kun kävi selville, ettei Niskanen jatka.

Kentiltä on "eläköitynyt" monta menestynyttäkin pelinjohtajaa ja nyt on jotenkin tultu tilanteeseen, että ne toivotuimmat ja "huippuseurojen" havittelemat nimet on kiinnitetty jo pitemmäksi aikaa. Kuinka monella työelämän alalla tehdään työsopimuksia, jotka astuvat voimaan esim. kolmen vuoden kuluttua. Mutta mistä löytyy uutta pelinjohtaja-ainesta - siitä pitäisi olla huolissaan.

En usko Pulliaisen olleen Vedon Top 5-listalla, mutta siihen oli päädyttävä kun haaviin ei tarttunut muita vaihtoehtoja. Sitä on suuremmilla paikkakunnilla ehkä vaikea ymmärtää, mutta Vimpelissä asuvilla on korkea kynnys lähteä oman seuran pelinjohtajaksi kun paikkakunta elää ja hengittää pesäpalloa.

Nyt apuun lähti kuitenkin Kleemola, joka on valmentanut kahta lukuun ottamatta kaikkia Vimpelin pelaajia. Jos pysyy nykypesäpallon kovassa tempossa mukana, niin eihän tässä välttämättä niin huonosti käynyt. Ainakin tuntee joukkueen läpikotaisin ja se joukkue ei ole mikä tahansa!

Muistin kirjoittaneeni joskus puolitoista vuotta sitten hyvän pelinjohtajan ominaisuuksista puoliksi huumorilla. Eli lainaan luvallani myös itseäni.

Miten hyvistä pelinjohtajista voi olla pulaa?!

Pätevyysvaatimukset eivät kuitenkaan ole kohtuuttomat: psykologiasta olisi hyvä olla yliopistotasoinen tutkinto, muuten toiminta erilaisten persoonien kanssa ryhmässä käy hankalaksi. Pedagogista taitoa vaaditaan varsinkin silloin, kun joukkueeseen on kiinnitetty nuoria pelaajia, jotka vaativat enemmän ohjausta, jotta kehitys jatkuu. Siitä ei voi tinkiä kun kaikkialla lukee, että nuorella pelaajalla on aina potentiaalia ja kehitys jatkuu ikäänkuin lineaarisesti. Olisi noloa, jos jonkun kohdalla niin ei kävisikään!

Pitää olla luonnonlahjana saatua ennustajan taitoa, että voi pelata paitsi meneillään olevaa vuoroa, jo seuraavaa kahtakin vuoroa, ettei taas arvostella kuinka torveloa peluutus oli. Välillä pitää muistaa sulkea korvat ja silmät, jottei vahingossa kuule katsomohuutoja tai näe kommentteja kaikenmaailman palstoilla. Tästä voi hieman tinkiä voitetun ottelun jälkeen.

Itseluottamus on syytä olla Aurinkokuningas Tamin tasolla. Silloin ei tule ongelmia pukukopissa kun joukkueen tähdet yrittävät ottaa liian suurta roolia, joku hierarkia sentään on oltava. Itseluottamusta tarvitaan myös kun pitää joukkueensa puolta huutaessaan tuomarille naama punaisena, vaikka tietäisikin olevansa väärässä. Sääntökirja pitää osata kannesta kanteen, sitä kannattaa yrittää tulkita kuitenkin aina itselleen suotuisasti.

On hyvä kun pesäpalloa pelataan pääsääntöisesti valoisaan kesäaikaan, ei se uni meinaa tulla kuitenkaan. Voi katsella kaiket yöt videoita ja tallenteita tulevista vastustajista ja oppia tuntemaan niiden jokainen liike kulloisessakin tilanteessa. Kunhan muistaa tärkeimmän ohjenuoran: paljon tärkeämpää on tuntea oma joukkueensa kuin vastustajansa.

On syytä hallita hyvät vuorovaikutustaidot. Pitää edustaa tyylikkäästi sponsori- ja lehdistötilaisuuksissa. Kun Ruudun revolverihaastattelija lykkää yht'äkkiä mikrofonin kasvojen eteen, pitää muistaa kaikki opetellut fraasit ja valita niistä se oikea - "kotiutuksiin pitää saada laatua", "räpylästä on annettu liikaa" tai "pitää saada ensin tilannetta päälle". Noista jokin kelpaa aina.

Hyvä pelinjohtaja osaa myös hinnoitella itsensä oikein. Ilmaiseksi ei kannata hommaan ryhtyä. Pitää olla kotijoukoille jokin kelvollinen peruste sille, että touko- ja syyskuun välillä on kaksi vapaata viikonloppua. Paitsi jos valitsevat Itä-Länsi-otteluun, niin sitten niitä on yksi.

Kannattaa yrittää hankkia ympärilleen niin hyvän tukiverkoston kuin mahdollista. Hyvä valmennustiimi, huoltajat, kakkospelinjohtaja jne. Silloin on todennäköisempää, että he saavat pelinjohtajankin näyttämään paremmalta. Mutta pelinjohtajan pitää aina olla valmiina siihen viimeiseen tekstiviestiin, jossa ilmoitetaan, että "seuran johto on päättänyt vapauttaa sinut tehtävästä". Kivasti muotoiltu, näyttää paljon paremmalta kuin "saat potkut". Mutta silti pelinjohtajaurasta saattaa nousta ensimmäisenä esiin mielikuva tuosta jälkimmäisestä versiosta, vaikka uralla voi olla paljon hohdokkaampiakin hetkiä. Tällöin pelinjohtajasta voi tuntua, että tulosvastuun taakka on turhan massiivinen yhden ihmisen hartioille.

Pelinjohtajaksi voi olla monta erilaista polkua. Ei ehkä aivan nykypäivän rekrytointifirmojen iskulauseella kuitenkaan, jossa toivotaan kokemusta, mutta tärkeintä on oikea asenne! Pitäisi olla ymmärrystä lajista, sen taktisesta puolesta ja joukkueen johtamisesta. Pitäisi olla ajan hermolla, pysyä pelin rytmissä, osata reagoida, ennakoida, ottaa materiaalista parhaat ominaisuudet irti. Kuitenkin usein yksittäisen pelaajan suoritus määrittelee, pidetäänkö pelinjohtajan ratkaisua nerokkaana vai käsittämättömänä.

Pelinjohtajalla voi olla ansiokas pelaajaura takana tai sitten sellaista ei ole juuri ollenkaan. Historia osoittaa, että molemmilta poluilta voi tulla menestyvä pelinjohtaja. Ainakin jos mittapuuna pidetään käytettävissä olevaa pelaajamateriaalia. Jollekin pelinjohtajalle sarjapaikan säilyttäminen voi olla yhtä suuri onnistuminen kuin jollain huippuresursseilla operoivan mitali.

Kuten kaikesta tästä huomataan, kelpoisuusvaatimukset ovat hyvin vaatimattomat. Jotenkin kysyntä ja tarjonta ei vaan kohtaa. Seurojen kannattaisi sijoittaa toimistonsa jonnekin katsomon yhteyteen. Sieltä voisi löytyä hyvää pelinjohtaja-ainesta - meitä on siellä sankoin joukoin.

Ps. Tulipa juuri tätä kirjoittaessani maukkaita sopimusuutisia. Jotain siellä toimistolla tehdään myös oikein!
 
Viestejä
443


Elmeri Anttila 2027
Mikko Kanala 2026
Severi Lassila 2026
Juho Heikkala 2026
Lauri Vihriälä 2026
Mikko Vihriälä 2026

Huikeaa! Eli nyt on 2025 joukkuekin paria pelaajaa vaille kasassa. Ja 2026 puolet jo kasassa.

Elmeri Anttila 2027
Mikko Kanala 2026
Severi Lassila 2026
Juho Heikkala 2026
Lauri Vihriälä 2026
Mikko Vihriälä 2026
Teemu Kinnunen 2025
Aleksi Lassila 2025
Jere Saukko 2025
J-P Vainionpää 2025
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös