En ole
@LBC mutta sääntö sanoo, että jos pelituomari on nostanut kätensä rajoittaakseen heittelyä lukkari ei voi kuin syöttää tai heittää polttaakseen eli pallon pitää mennä sellaiseen pesään jonne pallon tullessa ulkopelaajan haltuun on mahdollisuus saada palo.
Tulkintaa on paljon mutta yleisesti ottaen polttoyrityksen tulee olla todellinen. Eli on pakko heittää pesälle ja minusta pallon pitäisi myös saapua pesälle niin että tilanne on täpärä. Jos kakkosvahti tulee heittoa vastaan niin minusta pitäisi tuomita vapaa mutta ainakaan ykköspesiksessä ei aina näin käy.
Kuinka monta kertaa käden nostamisen jälkeen voi yrittää polttamista sääntö ei ymmärrettävistä syistä sano mitään. Tuomari päättää milloin riittää. Muistini mukaan Kopla-JoMa finaalisarjassa Puhti teki palon kolmannella heitolla käden noston jälkeen mutta voin muistaa väärin.
Asia kuvataan sääntöjen 22 pykälässä estäminen
Ulkojoukkueen tarpeettomasta heittelystä ja muusta pelin viivyttämisestä tuomitaan ensin huomautus ja pelin viivyttämisen jatkuessa vapaataivaloikeus kärkietenijälle
Koska sääntö on ylimalkainen niin tulkinta annetaan sitten pesäpallotuomarin ohjekirjassa
”Ulkojoukkueen turhasta heittelystä tuomitaan ensin huomautus ja sen jatkuessa vapaataival kärkietenijälle.” Pelituomarin antaman huomautuksen (käsi pystyssä) jälkeen ulkopelaajilla on oikeus heittää, mutta heittojen on oltava sellaisia, että niillä on mahdollisuus polttaa etenijä tai ainakin oleellisesti vaikeuttaa tämän pesältälähtöä. Ehdoton minimivaatimus on, että huomautuksen jälkeinen heitto suuntautuu suoraan joko lähtö- tai päätepesälle. Säännön tarkoituksena ei ole antaa etenijöille automaattista lentävää lähtöä huomautuksen jälkeen.
Hmm tuossa on myös oleellisesti vaikeuttaa pesältälähtöä eli äärikärkkymisen estäminen sallitaan.