Supervuoro

Pesis ja tilastot

Viestejä
1,427
#1
Avataanpa tämä keskustelu ja nimenomaan tänne rekisteröityneille.


Lainattuna JP2012:

JP2012 sanoi:
Olen joitakin vuosia sitten kehittänyt pelaajakohtaisen sisäpelitilaston nimeltä "juoksupisteet". Tämä perustuu ajatukseen, että jokainen tehty juoksu koostuu 8 osa-alueesta, neljästä etenijän suorittamasta pesänvälivaihdosta ja neljästä lyöjän suorittamasta vaihtotehtävästä. Jokainen juoksu siis jaetaan kahdeksaan osa-alueeseen ja pelaajia hyvitetään siinä suhteessa, kun ovat syntynyttä juoksua olleet rakentamassa.

Esimerkiksi Vimpelin kauden 2017 1. juoksu syntyi Seinäjokea vastaan siten, että
Olli Heikkala meni kentälle omalla lyönnillään, Henri Puputti vaihtoi hänet kakkoselle, Janne Mäkelä kolmoselle ja Matias Rinta-aho löi hänet kotiin.

Tästä pisteet jaetaan:
Heikkala 0,625 (4 kpl etenemisiä ja 1 siirtäminen (omalla lyönnillä ykköselle meneminen)).
Puputti 0,125 (1 vaihtolyönti)
Mäkelä 0,125 (1 vaihtolyönti)
Rinta-aho 0,125 (1 vaihtolyönti)

Vapaataipaleella tai harhaheitolla edetyistä pesäväleistä ei hyvitetä pelaajia.

Kunnarista saa kunnarin lyönyt pelaaja itselleen koko juoksun (niin kuin kuuluukin) ja tuplajuoksussa olen päätynyt ratkaisuun, että se tulkitaan niin kuin pelaaja olisi lyönyt itsensä kolmoselle (eli vaihtanut 3 ja edennyt 3 pesänväliä). Tämän lisäksi hän etenee kotiin, josta vielä yksi pesäväli. Näin ollen tuplajuoksun tuonut saa tästä juoksusta 7/8 eli 0,875 pistettä ja tuplajuoksun lyönyt 0,125 pistettä.

Runkosarjan (tähän lasken mukaan 26 ensimmäistä kierrosta, jonka jälkeen siirryttiin jatkosarjavaiheeseen) jälkeen Vedon juoksupisteet olivat:
1. Henri Puputti 35,750
2. Sami Haapakoski 35,500
3. Mikko Kanala 30,250
4. Olli Heikkala 27,750
5. Mäkelä Janne 24,000
6. Rinta-aho Matias 21,875
7. Saukko Jere 21,250
8. Lönnmark Tuomo 18,125
9. Isoketo Teemu 15,500
10. Ruuska Perttu 12,500
11. Haukkala Mikko 10,375
12. Lassila Severi 7,125
13. Heimonen Janne 4,375
14. Ruuska Arttu 4,125
Harhaheitoilla 10,500
Vapaataipaleilla 7,000
Yhteensä 286 juoksua.

Tämä on mielestäni jollakin tavalla luonnollinen sisäpelitilasto. Oikeastaan ihmettelen, ettei sitä olla "virallisesti" käyttöön otettu. Se kumminkin aika yksiselitteisesti mittaa siitä, kuinka suurella painoarvolla kukin pelaaja on joukkueen juoksuja ollut tekemässä.

Tuodut juoksut ja varsinkaan lyödyt juoksut eivät kerro kuin pienen osan koko totuudesta. Ne jättävät huomioimatta ison osan pelisuorituksista, jotka ovat olleet juoksun syntymistä edesauttamassa. Kärkilyöntitilasto tai onnistumisprosenttitilasto taas eivät varsinaisesti millään tavalla mittaa pelaajan panosta juoksujen syntymisessä.

Toivoisin todella, että tällainen Juoksupiste-tilasto otettaisiin laajalti käyttöön. Kauden juoksupistetilaston voitto olisi minusta ilman muuta palkinnon arvoinen suoritus. Se on mielestäni suurempi ansio kuin lyöjätilaston tai etenijätilaston voitto. Se mittaa aika lailla pelaajan monipuolisuutta sisäpelaajana. Ei auta, jos osaa vain lyödä pelaajan kolmoselta kotiin. Eikä se, että osaa vain edetä. Pitää hallita molempia ja niiden lisäksi vielä kyetä keräämään pisteitä onnistuneista vaihdoistakin.
Itse olen miettitnyt että mihin suuntaan pitäisi sähköistä pöytäkirjaa kehittää että JP:n kuvailema tilasto olisi mahdollisimman helppo hyödyntää. Tai kaikenlaiset muutkin tilastot. Pöytäkirjan pito kai aika standardia? Olisiko sitä helppo laajentaa johonkin suuntaan?
 
Viestejä
5,332
#2
Vs: Pesis ja tilastot

No sisäpelin suhteen pitäisi varmaan saada lyöntivuoro/peliteko tilastoitua ja välistäjätöt/mitätöinnit sittenhän siinä olisi kait aikalailla kaikki. Tietomallia tuntematta aika mahdoton arvioida olisiko helppo muutos vai tartteeko koko ohjelman uudelleenkirjoitusta. Jos käyttöliittymä tehdään hyvin niin oletettavasti kirjanpito/käyttö onnistuisi samalla väellä kuin nykyinen.

Tämän jälkeen kyse olisi vain mielekkäiden tunnuslukujen luonnista.

ulkopelin tilastoimisen ideointiin tarvittaisiin jotakuta ennakkoluulotonta ideoiaa - oma ajatus ei ole tuottanut mitään järjellistä ideaa.
 
Viestejä
15
#3
Nykypäivän otteluiden kirjurointi ihmetyttää ja vähän jopa suututtaa. Kirjurointihan vaikuttaa suuresti sisäpelitilastoihin (tietysti). Olen nyt alkukaudesta ihmetellyt, kuin järjestään kärpäset merkitään kärkipaloiksi ja sitä myöten lyöjän epäonnistumisiksi. En pysty kuvittelemaan, että kovinkaan montaa kertaa lyöjä olisi tapahtumaan pystynyt vaikuttamaan. Ehkäpä joskus, jos on jättänyt lyömättä lentomerkattuun väärään. Kyllä nämä ennen ohjeistettiin merkkaamaan paloiksi kärjen takana. Onpa vastaan tullut tapauksia, joissa harhaheitolla tullut palokin on merkattu lyöjälle epäonnistuneeksi kärkilyönniksi. Puhumattakaan taktisesta palosta, väärä lyöjä, kärkipalona oikeasti lyöntivuorossa olevalle.
 
Ylös