Ylläpito
Ylläpidon jäsen
- Viestejä
- 3,705
Tällainenkin ketju on varmasti paikallaan ja se on varmasti hyvä alustaa Perttu Hautalan erinomaisella blogipostauksella aiheesta.
Juniorivalmentamisesta
Juniorivalmentamisesta
Näppituntumalta, liiton koulutusjärjestelmä on ollut olemassa ainakin 30 vuotta, luultavasti paljon pidempään. Aiemmin JPVT, NPVT, PLVT, nykyään tasot 1, 2, 3. Ja siitä sitten eteenpäin ammattivalmentajaksi.Millaisilla kantimilla liiton järjestelemä valmentajakoulutus on? Erityisesti junioripuolen koulutus kiinnostaa. Kävin sivuilla ihmettelemässä, ja ainakin koulutuspolkujen kuvaajat näyttävät aika kotikutoisilta, joskin oikeansuuntaisilta.
Täällä on varmasti jonkin verran tietoa ja kokemusta läsnä, ja näistä olisi mielenkiintoista kuulla vähän. Missä mennään ja miten pitkä historia liiton valmentajakoulutuksilla ylipäätään on?
Olen ainakin ollut sellaisessa käsityksessä, että aika pitkään mentiin lähinnä paikallisen perimätiedon varassa, eikä varsinaista vakioitua valtakunnallista perustasoa ollut. Olenko ollut ihan hakoteillä tämän ajatuksen kanssa?
Aivan hakoteillä siis olen ollut. Hyvä niin!Näppituntumalta, liiton koulutusjärjestelmä on ollut olemassa ainakin 30 vuotta, luultavasti paljon pidempään. Aiemmin JPVT, NPVT, PLVT, nykyään tasot 1, 2, 3. Ja siitä sitten eteenpäin ammattivalmentajaksi.
Onko ongelmat noin yleisiä ettei se herätä enää edes keskustelua tälläisellä foorumilla saati sitten oikeasti joku tekisi asialle jotain?
Viestisi sisälsi useita provokatiivisia väitteitä valmennuksen ongelmista eikä siihen pysty mitään järkevää vastaamaan. Tuli sellainen tunne, että suurin osa valmentajista ei osaa, ymmärrä, viitsi... hakevat gloriaa, omaa etua, toimivat epäasiallisesti, jopa rikollisesti... En mitenkään usko, että asia on noin huonolla tolalla valtakunnallisesti, vaikka teidän seurassa olisikin. Varmasti osaamisessa on paljon parannettavaa, sen varmaan asianomaisetkin allekirjoittavat ja haluavat oppia lisää. Kuitenkin valtaosalle valmentajista syyt mukana olemiseen ovat auttamisen halu, lajissa mukana oleminen, kiva porukka, harrastuksen tuoma mielihyvä, oman tietotaidon jakaminen, pelaajien kehittymisen edistäminen... Valtava ajankäyttö toisten hyväksi ilmaiseksi, ilman kiitosta. Yleisesti ottaen juniorivalmentajat ja muiden harrastusten vapaaehtoistoimijat ovat varmaan keskimäärin suomalaisen yhteiskunnan selkärankaisinta porukkaa.Onko ongelmat noin yleisiä ettei se herätä enää edes keskustelua tälläisellä foorumilla saati sitten oikeasti joku tekisi asialle jotain?
Pesäpalloliitolla on tässä nyt iso peiliin katsomisen paikka ja mietintä minkä takia tätä toimintaa tehdään?
Kiitos vastauksesta, olisit voinut osoittaa sen minulle suoraan vastaamalla viestiin. Kunnioitan mielipidettäsi. Itse olen monessa kohdassa niin eri linjoilla, ettei ole hedelmällistä jatkaa keskustelua."Viestisi sisälsi useita provokatiivisia väitteitä valmennuksen ongelmista eikä siihen pysty mitään järkevää vastaamaan."
Onko havaitut tosiasiat provokatiivisia väitteitä? Kaikki mainitsemani ongelmat ovat useammasta seurasta usean vuoden ajalta tehtyjä havaintoja jotka yhä ovat olemassa. Esiintyy ongelmat sitten yhden tai useamman seuratoimijan toimissa niin silti ne ovat koko seuran ongelma! Jos olet mukana seuratoiminnassa tai olet pelaavan nuoren vanhempi/isovanhempi niin käykää katsomassa harjoituksia, havainnoikaa millaistaa toimintaa siellä harjoitetaan. Esim. järkevää vastaamista on, että on/ei ole vastaavaa toimintaa havainnut.
"Tuli sellainen tunne, että suurin osa valmentajista ei osaa, ymmärrä, viitsi... "
Esim. yleisin valmentaja on talkoohengellä mukana oleva vanhempi joka alkaa toimimaan oman lapsen joukkueen valmentajana.
Millaiset valmiudet/ymmärrys hänellä on kaikista valmennuksen osa-alueista ja vastuusta, paljonko aikaa se vaatii.
Millainen on itse valmentajana(onkoi kaikki palkallisetkaan tätä koskaan miettineet), vaarallisinta on kuvitella olevansa hyvä ja kaikki tietävä!
Aluksi riittää, että on hyvä tyyppi ja tulee toimeen kaikkien kanssa, teknisiä/taktisia/fyysisiä/henkisiä taitoja voi kehittää toiminnan jatkuessa.
Antaako seura tähän kehitykseen tarpeeksi koulutusta/tukea, onko tarpeeksi valvontaa(että voidaan auttaa)?
"hakevat gloriaa, omaa etua, toimivat epäasiallisesti, jopa rikollisesti... Kuitenkin valtaosalle valmentajista syyt mukana olemiseen ovat auttamisen halu, lajissa mukana oleminen, kiva porukka, harrastuksen tuoma mielihyvä, oman tietotaidon jakaminen, pelaajien kehittymisen edistäminen..."
Onko syyt valmentamiseen oikeat, jos ne ovat lajissa mukana oleminen, kiva porukka, harrastuksen tuoma mielihyvä, omasta lapsesta pelaajan tekeminen(muut vähemmällä huomiolla)? Minun mielestä nuo ovat täysin vääriä syitä toimia valmentajana! Valmentajan tehtävä on kasvattaa "terveitä" ihmisiä tuli heistä sitten myöhemmin harrastaja/ammattiurheilijoita.
Valtava ajankäyttö toisten hyväksi ilmaiseksi, ilman kiitosta.
Keneltä kiitoksen pitäisi tulla? Ne pelaajat siinä joukkueessa antavat kiitoksen tehdystä työstä kun näet heidän kehittyvän, kasvavan ja voivan hyvin! Tarvitaanko ulkopuolista kiitosta? Valmentajalle tukea jos/kun vanhemmilta tai muilta ulkopuolisita tulee epäasiallista palautetta jota ei pysty syystä tai toisesta itse hoitamaan/käsittelemään.
Ilmaiseksi tekeminen ei saa poistaa vastuuta tekemisestä eikä ajan puute saa tehdä toiminnasta epäeettistä, siitä saatta kyllä tulla tehotonta!
Vapaaehtoisia talkoilla töitä tekeviä tarvitaan ja heille toiminnasta iso kiitos mutta se ei saa olla syy ettei asiota tehdä oikein!
En vastannut suoraan viestiisi koska halusin kommentoida vain osaan asioista joita aiemmista viesteistä nousi esiin, toki kaikki lainaukset olivat sinun viestistäsi.Kiitos vastauksesta, olisit voinut osoittaa sen minulle suoraan vastaamalla viestiin. Kunnioitan mielipidettäsi. Itse olen monessa kohdassa niin eri linjoilla, ettei ole hedelmällistä jatkaa keskustelua.
Missä seurassa tuollaista?Heippa
Minusta tuohon genreen omituisin asia on nepotismi. On 100% diibadaabaa kuvitella, että sukunimellä "Hitusvinkula" on paremmat pesisgeenit kuin jollain toisella.
Hitusvinkulat vaan vievät omaa ristoreettaansa määrätietoisesti ja niistä 11:ta välittämättä eteenpäin. Ja kun ollaan ohitettu se ihan kauhea D-vaihe, jossa porukkaa on kuin pipoa ja päästy läpi tuskainen c-vaihe, jossa se oma kukinto itsenäistyy, niin sitten aletaan politikointi ja kabinettipeli, jolla sitten ohitetaan muut haastajat.
Ja ollaan nuorten superissa, ykkösessä ja kohta superissa asti. On se Hitusvinkulan suku vaan ihmeellisen mahtavaa
Ei tuo varmaan seurakohtaista niinkään ole? Joskus pelaajan vanhemmalla joka toimii valmentaja/ pelinjohtajana saattaa hieman oman tenavan tason arvioiminen hämärtyä, mutta se ei toki ole mikään pesäpallon erityispiirre. Toisaalta ihan sitä samaa tapahtuu kyllä kentän laidalla olevien vanhempienkin riveissä, tekisi mieli melkein väittää että jopa enemmän.... Mutta pääosa pelinjohtajista joiden oma lapsi pelaa samassa joukkueessa suhtautuu asiaan niinkuin pitääkin ja on joukossa niitäkin jotka suhtautuu oman lapsen pelaamiseen "varmuuden vuoksi" vähän kriittisemmin kuin muiden.Missä seurassa tuollaista?
Itse väitän päinvastoin että varsinkin ex pelaaja pelaajan vanhempana ja pelinjohtajana vaatii omaltaan huomattavasti enemmän kuin muilta,ja on muutenkin kriittisempi omansa tekemisiin.useinhan näissä sitten se pojasta polvi paranee lausahdus usein toteutuukin.Ei tuo varmaan seurakohtaista niinkään ole? Joskus pelaajan vanhemmalla joka toimii valmentaja/ pelinjohtajana saattaa hieman oman tenavan tason arvioiminen hämärtyä, mutta se ei toki ole mikään pesäpallon erityispiirre. Toisaalta ihan sitä samaa tapahtuu kyllä kentän laidalla olevien vanhempienkin riveissä, tekisi mieli melkein väittää että jopa enemmän.... Mutta pääosa pelinjohtajista joiden oma lapsi pelaa samassa joukkueessa suhtautuu asiaan niinkuin pitääkin ja on joukossa niitäkin jotka suhtautuu oman lapsen pelaamiseen "varmuuden vuoksi" vähän kriittisemmin kuin muiden.
Nyt aletaan siis tarvita valmentajiksi todellisia pedagogiikan ammattilaisia, jotta taitoja opitaan eikä homma ole yhtä sekamelskaa. Rivivanhemmilla ei mitään palaa pärjätä jatkossa valmennushommissa. Valmentajan rooli kasvaa eksponentiaalisesti tässä mallissa.Seuraseminaari Jyväskylässä käynnissä ja vierustoveri osasi kertoa ett kahvanäppi ollaan kieltämässä d-ikäisiin asti, 2pj melamiehenä kielletään d-ikäisiin asti, pelinjohtaja saa huutaa vääriä c-junioreista lähtien ja jatkossa pelinjohtaja saa olla vaan uloimmalla kaarella eikä saa huutaa avuksi etenijöille. Ilmeisesti liitto pilotoimassa uudistuksia ensi kesänä, mielenkiintoisia uudistuksia!
Nuo muiden perusteet pystyy jotenkin hahmottamaan, mutta mikä olisi peruste kahvanäpin kieltämiselle?Seuraseminaari Jyväskylässä käynnissä ja vierustoveri osasi kertoa ett kahvanäppi ollaan kieltämässä d-ikäisiin asti, 2pj melamiehenä kielletään d-ikäisiin asti, pelinjohtaja saa huutaa vääriä c-junioreista lähtien ja jatkossa pelinjohtaja saa olla vaan uloimmalla kaarella eikä saa huutaa avuksi etenijöille. Ilmeisesti liitto pilotoimassa uudistuksia ensi kesänä, mielenkiintoisia uudistuksia!