Supervuoro Verkkolehti »

Hyvinkään Tahko 2019

Viestejä
39
Kommentoin yleisellä tasolla, tietämättä ko. tapausta sen kummemmin.
Lukkarille huuteluun on toki jonkinlaiset raamit olemassa ja lähtökohtaisesti törkeydet ja "paineistaminen" on kielletty. Hölmöähän se on joka tapauksessa, eikä missään muussa lajissa oikeastaan tälläista tehdä. Tulis kyllä esim. pilkut fudiksessa mielenkiintoisemmiksi vielä kun joku naputtas laukaisijan korvanjuuressa + vittuilisi pää punaisena epäonnistuneen pilkun jälkeen. Toki pientä kuittailua lukkarille kuten muillekin pelaajille pitää antaa ja kuuluu lajin henkeen.
 
Viestejä
3,509
Ja @Tilastoniilo, säkälle toinen, ehkä paremmin kuvaava nimi on sattuma.
Vielä kerran, vaikka ei pitäisi:giggle:. Tätähän olen huonosti yrittänyt sanoa ja sitä juurikin olen miettinyt. Asioita sattuu isoilla todennäköisyyksillä ja pienillä todennäköisyyksillä. Pienten todennäköisyyksien asioita voi sattua sarjana, joiden yhteenlaskettu todennäköisyys on vieläkin pienempi eli hyvin pieni. Mutta siitä huolimatta niitä voi sattua myös monta peräjälkeen. Näin se mielestäni menee: Pelien lopputuloksiin ja sarjasijoitukseen vaikuttaa ratkaisevasti, mitä pelaajat ja koko joukkue ja muiden joukkueiden vastaavat tekevät. Yksittäisessä suorituksessa voi sattua sitä ja tätä, samoin jaksossa, pelissä ja koko sarjassa. Mitä pitemmästä ajanjaksosta puhutaan sitä paremmin erilaisten postiivisten ja negatiivisten sattumien vaikutukset joukkueiden menestykseen tasoittuvat. Kuitenkin on niin, että 3 -4 kuukauden ja 32 ottelun putkessa joillekin joukkueille sattuu suotuisia tapahtumia keskimääräistä useammin ja joillekin sitten vastaavasti huonoja sattumuksia samoin.
 
Viestejä
845
Jos Atte pelaa tänään Kouvolassa erinomaisen pelin, niin sanon, että olipa Koplalla huonoa säkää, että Kossu ratkaisi lukkariongelmansa tällä tavoin juuri Koplapeliin.:D;)
Totta tosiaan, Atte pelaa jo tänään Kouvolassa. Ajattelin tänään aiemmin että en jaksa tuota peliä katsoa mutta tulihan hyvä syy tämän myötä :D
 
Viestejä
449
@Tilastoniilo alkuperäinen pohdintasi sisälsi mm. seuraavaa:

- Kävikö Tahkolla (taas) säkä, kun tapahtuu sellaista minkä todennäköisyys on pieni

Vastaus: Ei käynyt. KossUlla on ollut joukkueessa kolme lukkaria ennen Toivolaa. Heistä jokaisella on ollut kammoa. Lisäksi Tahko on molemmissa KossUa vastaan käydyissä otteluissa murtanut lukkarin. Ei voi puhua tuurista, vaan loistavasta kaaripelistä. Jos kaari huutaa mieluummin oikean vääräksi kuin jättää väärän huutamatta, aiheuttaa se lukkarille painetta. Ja tuossa KossUn tilanteessa myös joukkueessa tehdään jotain väärin, vaikka toki osiltaan muutenkin alavireinen suorittaminen tuo lisäpainetta. 99% mentaalipuolen ongelmaa, 1% sattumaa

- Hyvän säkän ja huonon säkän joukkueen välillä saattaa olla helposti sellaiset 10 pistettä.

Vastaus: Tuollaisessa ~30 pelin sarjassa se tarkoittaa yli kolmen suoran voiton eroa. Puhumattakaan jos siirretään keskustelu jaksovoittoihin. Yksikään järkevä joukkue ei selitä kymmentä sarjapistettä huonolla tuurilla. Ehkä lähimmäs tässä kohtaa pääsee Kouvola, jonka loukkaantumissuma samaan syssyyn oli ikävää. Mutta oikeastaan loukkaantumiset olivat myös odotettavissa, kun Kouvola kuormittaa samoja pelaajia todella paljon sekä sisällä että ulkona. Lammilan sairaskohtaus oli huonoa tuuria, mutta ihan samaa loukkaantumissumaa on nähty aikaisempina vuosina esimerkiksi Vimpelissä, joka ylikuormitti tiettyjä pelaajia. Sielläkin joku Haapakosken flunssa finaaleissa on huonoa tuuria, mutta siinäkin osansa on sillä, että ylikuormitettu elimistö on alttiimpi bakteereille ja viruksille

- On olemassa pieni mahdollisuus, että jollakin joukkueella käy näissä käyrissä sellainen säkä, että vastustajalla on juuri ottelupäivänä päällä tämä huonompi vire. Sellaisten tapahtumien todennäköisyys, että jokaisen vastustajan kauden huonoin vire sattuu juuri saman joukkueen kohdalle on paljon suurempi kuin lottovoiton.

Vastaus: Tämän väitteen todistaminen nyt on aika vaikeaa. Ensin pitäisi pystyä määrittämään "kauden huonoin vire" - kuinka monen ottelun otannalla, huonouden määritteleminen (pelillinen vai tuloksellinen) jne. Ja siihen päälle viellä, että kuinka paljon suurempi kuin lottovoitto. En pidä kuitenkaan itsestään selvyytenä, että todennäköisyys on paljon suurempi kuin lottovoiton.

- Pienten todennäköisyyksien asioita voi sattua sarjana, joiden yhteenlaskettu todennäköisyys on vieläkin pienempi eli hyvin pieni. Mutta siitä huolimatta niitä voi sattua myös monta peräjälkeen.

Vastaus: Tästä olen sinänsä ihan samaa mieltä. Kuitenkin haluaisin nostaa esiin sattuman merkityksen yhdessä suorituksessa. Jos puhutaan esimerkiksi lyöntisuorituksesta, sattuman osuus on minun määritelmillä aika pieni. Sattumaa ei ole, jos lyönti ei osu keskipalloon. Se ei ole edes oletuksena, siksi lyöntivalinnat ovat usein sellaisia, että lyönti voi onnistua vaikka osuisi vähän sivupalloon. Virhepomput, mailan hajoamiset (paitsi tällä kaudella), ehkä jotku todella pahasti epäonnistuneet lyönnit (joissa tapahtuu jotain täysin poikkeuksellista, ei esimerkiksi epäonnistunut kopinnosto, joka putoaa väliin) ovat sattumaa. Heittosuorituksessa sattumaksi en laske oikeastaan mitään, ellei sitten joku pulu lennä pallon eteen tai sammakko tartu vauhdissa palloon ennen heittoa. Kaikki muu on teknistä suorittamista.

Ymmärrän kyllä mitä haet takaa, mutta urheilun parissa kuulee jatkuvasti käytettävän sattumaa syinä sille ja tälle. Käytän itsekin sanaa tuuri, enkä näe sitä muutenkaan sinänsä ongelmana puhuttaessa lyhyestä otannasta (esim. jaksosta), mutta jos ruvetaan puhumaan 10 pisteen eroista yhden kauden aikana ja käytetään tuuria selityksenä, niin tekee mieli keskustella aiheesta.

Mutta tämä nyt oli osaltani tässä ketjussa tässä. Liittyihän tämä nyt Tahkoonkin, kun en näe tuurilla juurikaan tekemistä Tahkon hyvän vireen kanssa, vaan nousseella suoritustasolla.
 

LBC

Viestejä
3,633
en näe tuurilla juurikaan tekemistä Tahkon hyvän vireen kanssa

Tahkolla on toiseksi eniten kolmen pisteen otteluita! aika saavutus.
Tahkosta alaspäin niiden määrä sitten laskeekin, oikeastaan 5 joukkuetta on noita ylipäätään napsinut. Noihin määriin ei tosiaan tuurilla päästä.

Tosin: kaksi kuukautta pelattu, reilu 1kk jäljellä, mutta melkein puolet otteluista. paljon ehtii tapahtuakin. Todellakin toivon, että Hyvinkään vire kestää, toisi lisäväriä ja katseltavaa loppukauteen kummasti.
 
Viestejä
895
Toiset hakee vastausta matematiikasta kaikkeen, toisia se ei kiinnosta lainkaan. Ihmiset ovat erilaisia. Ei siitä sen enempää. Loppukaneettina sanoisin vielä, että jos kaikki menisi täysin ennusteiden mukaan, joka oli ilmeisesti syy miksi tästä alettiin keskustella, niin olisihan urheilusta taika pois. Toisaalta, lyhempien pelien perään huutelivat olisivat tyytyväisiä, kun ei pelejä tarvitsisi lainkaan pelata, kyseltäisiin vaan pelinjohtajien ja vedonlyöntitoimistojen ranking, ja sitten jaettaisiin pystit.

Itse en oikein ymmärrä tätä keskustelun syytä nyt. Mutta en olekaan matemaattinen ihminen.
 
Viestejä
3,509
En tästä enempää väittele. Korjaan vain (ehkä?) väärinkäsityksen:

Hyvän säkän ja huonon säkän joukkueen välillä saattaa olla helposti sellaiset 10 pistettä.

Vastaus: Tuollaisessa ~30 pelin sarjassa se tarkoittaa yli kolmen suoran voiton eroa.

Kymmenen pisteen ero tulee siitä, että joku joukkue saa sattumien kautta ylimääräistä hyvää viisi pistettä ja joku toinen häviää niitä saman verran. Jaksopeleissä sattumien merkitys korostuu. Voi käydä tuuri (siis joskus voittoa selittää osin tuuri, vaikka ei läheskään aina), että voittaa toisen jakson jopa etukäteen parempaa joukkuetta vastaan ja pääsee jatkopalloille ja voittaa siellä vielä pisteen lisää. Aika usea käyttää supervuorojen ja kotareiden yhteydessä termiä voiton arpominen. Kun tehdään kolmen palon ja noin 8 - 10 minuutin aikana suorituksia kotareista puhumattakaan, sattumien merkitys korostuu. Kahden muutoin samanveroisen joukkueen ero säkän suhteen voi siis olla jopa kymmenen pistettä. Pisteet olen vetäissyt tietenkin hatusta ja ainoastaan kuvaamaan sitä, miten pienten todennäköisyyksien sattumat voivat vaikuttaa sarjasijoituksiin. Mutta ei todellakaan tarvitse hyväksyä näitä päätelmiäni. Se on nyt tullut selväksi.
 
Viestejä
1,480
Aion seurata ottelua ja Aten otteita. Aten rooli Tahkossa on jäänyt pieneksi ja hyvä, että Atte pääsee nyt pelaamaan superpesistasolla.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös