Vihtkari odottaa ikimuistoista päivää – ”Meidän naiset ovat nyt osoittaneet väkevyytensä”

Kuva: Kiia Salminen / Antti Vihtkari haluaa Mansen säilyttävän tämän tunnetilan, mitä lukkari Venla Tanhua näytti sunnuntaina.

Kuva: Kiia Salminen / Antti Vihtkari haluaa Mansen säilyttävän tämän tunnetilan, mitä lukkari Venla Tanhua näytti sunnuntaina.

Mansen ja Porin Pesäkarhujen loppuottelusarja on tarjonnut superjännittävää pesäpalloa jo neljän pelin ajan, ja finaalit huipentuvat lauantaina loppuunmyydyn Kaupin ja suuren tv-yleisön silmien edessä.

Joukkueiden neljä aiempaa kamppailua ovat olleet äärimmäisen tiukkoja vääntöjä, joissa hallinnan tunne on vaihdellut jatkuvasti.

Tällä hetkellä se tunne näyttäisi olevan lauantain kotijoukkueen, Manse PP:n puolella. Pesäkarhut oli viime sunnuntaina jo jaksovoiton päässä mestaruuden voittamisesta kotikentällään, ja lopulta yhden juoksun tai palon päässä siitä supervuorossa ja kotiutuslyöntikisan kolmella kierroksella.

Manse tuli Porissa toiselle jaksolle tiikerinsilmällä, missä pelikentällä pistettiin kaikki likoon. Varsinkin tamperelaisten supervuoron ulkovuoro oli jykevää suorittamista, missä palot tehtiin riittävällä määrällä kiukkua. Kotiutuskisassa taas mitattiin pääkopan kestoa, ja Manse oli juuri sen yhden juoksun verran etevämpi siinä hetkessä.

Tavoitimme Mansen pelinjohtajan Antti Vihtkarin finaaliviikon kiireiltään. Miehen ääni oli vielä hieman painoksissa viikonlopun kamppailuista, mutta se tietenkin kertoo vain siitä, että pelikentällä on huudettu ja ohjeistettu.

Miltä joukkueen meno viikonloppuna näytti? Erityisesti sunnuntain matsissa Manselta nähtiin hienoa venymistä aivan viimeisellä mahdollisella hetkellä.

– Täytyy pelaajille hattua nostaa, he laittoivat itsensä likoon. Parempaan suuntaan olemme koko ajan menossa. Kyllä minä lauantailta odotan kokonaisuudessaan parasta peliä.

– Vaatii kovaa päätä, että tuollaisessa paikassa kestää sitä painetta. Täytyy ottaa huomioon, että siinä on mukana myös ensikertalaisia, kova suoritus.

Väliviikko tähtää tunnetilan säilyttämiseen

Loppuottelusarjan kaavaan kuuluvat pitkät tauot pelien välillä. Nyt jäljellä on enää se yksi ainoa ottelu, missä mestari kaivetaan esiin.

Odottavan aika on finaaliviikolla pitkä. Minkälaisia tarkennuksia nyt viikolla tehdään vai odotellaanko vain lauantaita ja lähdetään suorittamaan?

– Kyllä meidän täytyy saada pidettyä tuo tunnetila, mikä tuolla saatiin aikaiseksi. En tarkoita sitä, että lähdetään liian hyvällä ololla lauantaihin, mutta tunnetila ja rentous pitää säilyttää.

– Ainoastaan pieniä tarkennuksia tehdään nyt viikon aikana, mitä nyt noista viikonlopun peleistä saadaan vielä irti. Sellaisia pikkuasioita, mihin pystymme vaikuttamaan: miten pelataan tiettyjä pelaajia vastaan tai minkälaisia syöttöjä Venla [Tanhua] syöttää. Pieniä viilauksia.

Millä merkillä mennään?

Mansen iso pulma loppuotteluissa on ollut suuri virheiden määrä. Suosikkina sarjaan lähtenyt joukkue on tehnyt sisäpelissään kopinnostopaloja, merkkivirheitä, etenemisvirheitä, lukemattomia laittomia, erityisesti näpeissä ja oikeastaan koko täyden litanian, mitä sisäpelijoukkue voi mokata heikoimmillaan.

Kun sarja on edennyt, Mansen virheiden saldo on pienentynyt dramaattisesti, kun joukkueen huippupelaajat ovat ryhdistäytyneet ja nostaneet omaa pelin tasoaan. Mutta tamperelaisten merkkipeli on yhä ollut vaikeaa. Sunnuntain neljännessä ottelussakin Manse teki kaksi merkkivirhettä, joista välittömänä seurauksena oli kaksi paloa.

Kuva: Kiia Salminen / Vihtkari lupaa merkin toimivan lauantaina.
Kuva: Kiia Salminen / Vihtkari lupaa merkin toimivan lauantaina.

Luonnollisesti merkin osalta katseet ovat kääntyneet viuhkassa kiinni olevaan mieheen kaarella. Miten tuossa merkkipelissä on nyt tullut noin paljon sakkauksia tälle syksylle, joudutaanko sitä kertaamaan?

– Se on sellainen meidän koko joukkueen yhteinen erhe. Minulla se vastuu on siitä, ettei se homma ole toiminut. Oli jo Lapua-sarjassa merkkejä siitä, että tilannetta pitäisi tarkentaa ja olisi pitänyt jo silloin reagoida.

– Nyt siihen on olemassa ratkaisu, miten se homma toimii, joten ei tarvitse sitä enää jännittää, Vihtkari kertoi.

Ottelusarja on ollut äärimmäisen tasainen ja pienin marginaalein on edetty ottelusta toiseen. Minkä uskot ratkaisevan tämän viimeisen kamppailun?

– Uskon, että meidän naiset ovat nyt osoittaneet väkevyytensä ja ovat vain yksinkertaisesti niin kovia. He eivät toista kertaa suostu kotikentällä häviämään. Se heidän henkinen kovuutensa tässä vaiheessa ratkaisee, osaamista löytyy kuitenkin molemmilta joukkueilta.

Kaupin liput vietiin käsistä

Kun sunnuntain peli kääntyi Mansen voitoksi ja ratkaiseva viides ottelu varmistui, laittoivat tamperelaiset liput pian myyntiin ottelun päättymisen jälkeen. Ryntäys seuran lippukauppaan oli sellainen, että järjestelmä natisi liitoksistaan.

Lopulta Kauppi myytiin loppuun alta aikayksikön, vieläpä korotetuilla hinnoilla. Tulijoita olisi paljon enemmänkin, ja Mansen toiminnanjohtaja Tero Rantalainen on kertonut yrittävänsä haalia lisäkatsomoita paikalle. Minkälaiset fiilikset tuollainen kiinnostuksesta?

– Aivan huippua, että kiinnostaa noin paljon ja nopeasti. Se oli kyllä aikamoinen ylläri! Tiesin, että porukkaa tulee, mutta en ajatellut, että ihan hetkessä koko stadion myydään. Ikimuistoinen päivää tulee kaikille osallistujille.

– Sinne oli jo neljä lisäkatsomoa tuotu. Pyritään siihen, että peliin saataisiin kaikki ketkä sinne haluavat.

Lauantain ratkaisevaa finaalia pääset seuraamaan sekä Ylen että Ruudun tuotantoina. Ottelu vihelletään käyntiin kello 14.00, ennakkostudioiden spekuloinnit starttaavat varttia aiemmin.

Mikäli olet tosifani, eikä yksi kamppailu riitä, finaalitunnelmaan pääset jo aamutuimaan, kun Manse PP kohtaa Poikien Superpesiksen ensimmäisessä finaalissa Sotkamon Jymyn. Tämä ottelu lämmittelee Kauppia klo 9.30 alkaen.