Supertiukka finaali kääntyi millien pelinä Pesäkarhuille

Kuva: Antti Haapasalo / Pesäkarhuilla on mahdollisuus juhlia mestaruutta kotikentällä sunnuntaina.

Kuva: Antti Haapasalo / Pesäkarhuilla on mahdollisuus juhlia mestaruutta kotikentällä sunnuntaina.

Mansen Virpi Hukka yritti huimaa syöksykoppia kolmannen loppuottelun supervuorossa, mutta Emilia Linnan hurja siivu ei tarttunut tamperelaiskopparin räpylään. Porin Pesäkarhut on huomenna sunnuntaina suomenmestaruudessa kiinni, kun sarja on porilaisille katkolle 2-1-voitoin.

Pesäkarhut ja pelinjohtaja Jarkko Pokela saivat jälleen ottelun, molemmat jaksot ja supervuoron kutistettua yhden juoksun peliksi – missä joukkue on vahvimmillaan. Kolmaskin ottelu oli mahdottoman tiukka otatus, missä marginaalit voiton ja tappion, onnistumisen ja epäonnistumisen välillä mitattiin milleissä.

Supervuorossa Manse sai kärjestään palottoman ajolähdön, mutta ei taaskaan edes sitä yhtä juoksua aikaiseksi. Siri Eskolan kumura putosi Annika Linnan eteen, mutta tämän onnistui polttaa huippunopea Saaga-Angelia Raudasoja. Hetkeä myöhemmin Henna Juka suolasi puolestaan Virpi Hukan.

Pesäkarhujen supervuoro oli nihkeämpi, mutta lopulta Eveliina Tuominen oli kolmospesällä ja Linnan sisaruksista Emilia mailan varressa. Upea siivu takakentälle merkistä tiesi voittojuoksua ja porilaisille 2-1-etulyöntiasemaa, kun finaalisarjaa siirtyy sunnuntaina Poriin.

– Taas ovat tunteet ja sykkeet menneet ihan ylös-alas. Kiitos Jarkolle luotosta ja oli kyllä itseenikin ihan täysi luottamus. Kun sain sen paikan, tiesin, että laitan täysillä keskiosuman keskisaumaan, ja se tuottaa meille tuloksen, Linna kertoi Ylen tv-haastattelussa.

Tiukkaakin tiukempaa

Pesäkarhut voitti avausjakson 1-0, kun Raudasoja ei kotipesässä saanut palloa kiinni ja Juka kirmasi kotiin. Mansen loistavan pelin jälleen pelannut lukkari Venla Tanhua lähti Silja Syrjälän lyhyen yrityksen perään, ja tilanteesta olisi tuloksena ollut selvä palo, jos polttoheitto olisi Raudasojan räpylään jäänyt.

Toisella jaksolla taas Manse piti avaussisävuorossaan saamastaan etumatkasta kiinni ja otti 3-2-numeroin voiton. Raudasojan kunnari tahditti Mansen jakson käyntiin ja hetkeä myöhemmin sama nainen toi tuplajuoksun Eskolan lyömänä.

Manse näytti kolmannen lopettavalla myös tehneen neljännen juoksun, kun Sara-Ella Kemppainen kurotti kotipesään. Vaikka videotarkastuksen perusteella tilanne vaikutti juoksulta, pelituomari Waltteri Uurasjärvi ei pistettä taululle suostunut merkitsemään.

Kun Pesäkarhujen päättävä sisävuoro jäi todella vaisuksi, ei puuttuvalla juoksulla kuitenkaan ollut merkitystä.

Koko ottelun kolmostilanteet olivat tasan 10-10, mikä kuvasti hyvin pelin luonnetta. Ulkopeli oli selvästi etevämpää molemmilla joukkueilla, ja puolestaan sisäpelissä tuli välillä karkeitakin virheitä.

Erityisesti Manse jatkoi virhesumaansa, vaikka peli olikin tällä kertaa avausviikonloppua sentään asteen terävämpää. Tamperelaiset tekivät turhia takapaloja, kopinnostopaloja, hölmöjä ykköselle yrityksiä – ja usein ampuivat omaa sisävuoroaan jalkaan näillä suorituksilla.

– Olen pettynyt meidän sisäpelissämme, että me teimme ihan hirveän määrän niitä takapaloja ja ykköskuolemia. Emme päässeet kunnolla peliä pyörittämään, emmekä tarpeeksi tilanteita aikaiseksi meidän pääkotiuttajille, Mansen pelinjohtaja Antti Vihtkari kertoi Ylelle.

Pesäkarhujen parhaita onnistujia olivat täydellisesti (9/9) kärkenä kentälle mennyt Juka, häntä hyvin vaihtanut (5/7) ja myös ulkopelissä mainio Emilia Itävalo. Emilia Linna on ollut porilaisten tärkein kotiuttaja, eikä ole hätkähtänyt finaalisarjan painetta.

Mansen ryhmästä Raudasoja pelasi käsittämättömän kovan ottelun niin sisällä kuin erityisesti ulkona, mutta avausjakson ratkaisujuoksun räpylästä putoaminen tuo tietysti pitkän miinuksen tilille. Muuten lähes koko Vihtkarin ryhmälle jäi sisäpelissä vielä petrattavaa.

Vihtkari myös kokeili lyöntijärjestyksen muutosta, kun ensimmäisellä jaksolla Ella Korpela oli pudotettu numerolle seitsemän. Nollan juoksun suorituksen jälkeen Mansen pelinjohtaja palasi tuttuun rytmiin, Korpela nousi taas ykköseksi ja joukkueen peli ainakin pyöri hieman paremmin.

Epäonnistujaksi täytyy laskea myös Ruudun ottelun televisiointi. Hapuileva ja sekava kuvaustyö ja ohjaus ei todellakaan ollut finaalin vaatimalla tasolla – eikä olisi ollut hyväksyttävää edes toukokuussa, puhumattakaan loppuottelusta.

Neljäs ja mahdollisesti ratkaiseva loppuottelu pelataan Porissa sunnuntaina klo 12.30. Erku Areenan viimeinenkin paikka tullee myydyksi, kuten Kaupissa lauantaina Mansen kotiottelu oli loppuunmyyty (2580 katsojaa) ja seuran naisten yleisöennätys.

Katso Ruudun ottelukooste