”Valtava pettymyshän se on” – HP:n alkukausi shokkihoitoa, mutta aurinko pilkahtelee Haminassa

Kuva: Antti Haapasalo / Juha Toikan HP ei ole Superpesis-kaudella liiemmin päässyt tuulettelemaan.

Kuva: Antti Haapasalo / Juha Toikan HP ei ole Superpesis-kaudella liiemmin päässyt tuulettelemaan.

Haminan Palloilijoiden alkukausi miesten Superpesiksessä on ollut odotetun hankala. Pelillisen vastatuulen lisäksi Vallikentällä käy vähemmän yleisöä kuin vuosi sitten Ykköspesiksessä. Usko ei seurassa horju: seuraava koetinkivi on perjantain revanssimahdollisuus IPV:stä.

Viime kauden päätteeksi takaisin Superpesikseen nousseelle Haminan Palloilijoille ei ennakoitu kovin ruusuista kautta, ja joukkueen alkukausi on myös ollut sen mukainen. Kymmenessä pelatussa ottelussa pistepotti on karttunut viidellä pisteellä, ja joukkue on sarjataulukon hännillä.

HP:n puolustukseksi on toki sanottava, että myös joukkueen otteluohjelma alkukaudesta on ollut kova. Siitä huolimatta alkukausi on ollut pettymys myös pelinjohtaja Eerik Häkämiehen mielestä. Kausi lähti väärille urille jo Helsingissä, jossa Töölön jalkapallostadionilla vastaan asettui Sotkamon Jymy.

– Itse tapahtuma oli hieno, mutta kyllä siinä saatiin hallitsevalta mestarilta aikamoista shokkihoitoa. Onneksi toinen peli siellä oli sitten huomattavasti parempaa, Häkämies sanoo.

Jälkimmäisestä Jymy-ottelusta ja Manse-kotipelistä HP:lla oli Häkämiehen näkökulmasta mahdollisuus ottaa yksi jaksovoitto, muttei joukkueesta ollut vielä sen ottajaksi.

– Sitten oli jo pakko voittaa Seinäjoki. Se onneksi onnistuttiin voittamaan, ja siitä saatiin vähän tuulta siipien alle, Häkämies kertaa.

Loppukevään peleihin on myös mahtunut muutama rimanalitus. Sellaiseksi kehkeytyi tappio toukokuussa Imatralla, jossa joukkue päästi peräti 22 juoksua.

– Päävastustaja kylvetti meitä ihan mennen tullen. Tulos oli erittäin negatiivinen, mutta se toimi myös viimeisenä herätyskellona meille. Sen jälkeen on vähän pelipaikat muuttuneet ja omat juniorit ovat vastanneet pelinjohtajan huutoon. Nyt meillä on suuntaviivat ylöspäin, Häkämies pohtii.

Junioreita kokoonpanoon onkin virrannut. Paikkansa ryhmityksessä ovat tällä kaudella vakiinnuttaneet muun muassa 18-vuotiaat Akseli Toikka ja Perttu Toikka sekä 21-vuotias Elmo Peltonen.

Perjantaina HP:lla on edessä revanssin paikka, kun IPV saapuu Haminaan. Tuolloin pelataan jo todella isoista pisteistä, vaikka pelataankin vasta alkukautta. Sen tiedostaa myös Häkämies:

– Ei nyt pakkovoitosta puhuta, mutta todella isosta pelistä kuitenkin. Eiköhän lehtereille vihdoin ja viimein saavu hyvin yleisöä, kun Hamina-legenda Vesa Toikka johdattaa IPV:n niin sanotusti omalle kotikentälleen Vallikentälle. Tulee varmaan kaikin puolin hieno, tunnerikas ja kova peli, Häkämies ennakoi.

Superissa tiedetään, mihin HP:n ulkokentässä isketään

Haminan alkukauden suurimmat ongelmat liittyvät kokoonpanon vaihtelevuuteen sekä heikkoon ulkopeliin. Joukkue on päästänyt peräti 114 juoksua kymmenessä pelaamassaan ottelussa, mikä on ylivoimaisesti eniten kaikista joukkueista. Eroa toiseksi huonoimpaan Jymyjusseihin on peräti 17 juoksua. Sisäpelikään ei toisaalta ole ollut vielä kovin kummoista: joukkue on myös siinä tilastossa sarjan hännillä 39:llä lyödyllä juoksulla.

Häkämies kuitenkin arvioi, ettei peruspelaamisessa ole suurempia ongelmia. Sellaisiin joudutaan, koska HP päästää vastustajan usein todella helposti johtoon etenkin vieraspelien alussa, hän tuumii.

– Sen jälkeen me ollaan oltu vähän sellainen kerrannaisjoukkue. Ensimmäinen äijä kun päästää pallon räpylän alta pallon niin sitten alkaa kolista vähän joka paikasta. Pelien alut on meille merkittäviä, että saataisiin niitä voittavia suorituksia. Siitä se itseluottamus sitten nousee.

Kuva: Antti Haapasalo / Elmo Peltonen kuuluu HP:n nuorempaan kaartiin.
Kuva: Antti Haapasalo / Elmo Peltonen kuuluu HP:n nuorempaan kaartiin.

HP nousi täksi kaudeksi takaisin Superpesikseen. Se on nostanut vaatimustasoa niin pelinjohtajalle kuin useille pelaajillekin. Pelkät Talvisuperin kokemukset eivät ole kantaneet pois peränpitäjän paikalta.

– Aika hyvin ne paikat on katsottu vastustajan toimesta, mihin iskevät meidän ulkokentällä. Siinä on meillä ison opin paikka, että pystytään paremmin valmistautumaan vielä peleihin ja tunnistamaan omat kipukohdat. Niitä pitää yrittää parantaa, Häkämies arvioi.

Varsinkin kauden ensimmäisissä peleissä joukkueen kokoonpano vaihteli pelien välillä suuresti. Oranssipaidassa onkin tällä kaudella nähty jo 17 pelaajaa, joista vain kahdeksan on pelannut joukkueen kaikissa peleissä. He ovat Lauri Rönkkö, Juha Leskinen, Antti Kortteenperä, Teemu Rouhiainen, Elias Lahti, Henri Heikkilä, Juho Hacklin ja Waltteri Hämäläinen.

Häkämies myöntääkin, että laajalla ringillä on ollut vaikutusta joukkueen pelaamiseen. Jo Talvisuperissa kokoonpano eli runsaasti pelistä toiseen loukkaantumisista johtuen.

– Nyt niitä ei ole onneksi paljon ollut, mutta talvella ei päästy oikein viemään peliä niin pitkälle kuin olisi haluttu. Vaikka nyt ei enää tehdäkään kokeiluja, niin on silti joutunut vähän pyörittämään kokoonpanoa ja hakemaan parasta koostumusta ulkopeliin. Nyt se on löydetty ja tähän luotetaan, Häkämies toteaa.

Heikosta alkukaudesta huolimatta Haminassa kuitenkin riittää vielä uskoa, että kurssi saadaan käännettyä. Yksi yksittäinen ottelu, josta joukkue sai itseluottamusta tekemiseensä, oli toukokuun lopussa napattu kotivoitto Joensuun Mailasta. Tunnelma joukkueessa on hyvä, Häkämies vakuuttaa.

– Meillä on paljon kokeneita kavereita. Ei ole varmasti elämän ensimmäiset pettymykset niin sanotusti, mitä on koettu kentällä ja sen ulkopuolellakin. Ollaan ihan hyvällä ilmeellä oltu koko ajan, Häkämies sanoo.

Jos JoMan kaato toi kaivatun itseluottamuspiikin, tuore tappio Pattijoesta kirpaisi sitäkin kirpeämmin.

– Siitä olisi pitänyt voitto ottaa. Mutta myös tavallaan nähtiin, että samalla viivalla ollaan näiden joukkueiden kanssa. Pitää vain uskoa omaan hommaan ja ratkaista pari sisäpelillistä lukkoa, niin uskon että HP:n loppukausi tulee olemaan erittäin positiivinen, Häkämies näkee.

Yleisömäärä mataa, yritysmyynti keulii

Myös Haminan Palloilijoiden toiminnanjohtaja Marko Hovi on pettynyt miesten edustusjoukkueen alkukauteen.

– Eihän se pelillisesti ole vielä ollut sitä, mitä ollaan ajateltu. Paljon pitää vielä parantaa, mutta toki tavoitteetkin on aika maltilliset edelleenkin, Hovi toteaa.

Hovin mukaan pisteitä joutaisi olla enemmän ja peli voisi näyttää paremmalta. Toisaalta hän huomauttaa, että sarjan tyvipää on hyvin tasainen ja erot vielä pieniä.

– Yhdellä tai kahdella voitolla tilanne näyttää jo paljon paremmalta. Paljon pitää parantaa, mutta en vielä kovin huolissani ole.

Mainitut maltilliset tavoitteet tarkoittavat käytännössä sarjapaikan uusimista ja toiminnan kehittämistä.

– Sanaa ”pakko” ei kuitenkaan ole käytetty. Peli ja kausi näyttää, että päästäänkö siihen. Ehdottomasti se on kuitenkin seuran ja joukkueen tavoite, että sarjapaikka säilytetään. Toimenpiteet tehdään sitten syksyllä sen mukaan mikä tilanne on ja siihen reagoidaan, Hovi avaa.

Tulokset eivät ole olleet seuran ainoa pettymys, sillä myös kotipelien yleisömäärät ovat olleet alkukaudesta todella heikkoja. Haminassa pelattujen kamppailujen katsojakeskiarvo on alkukauden osalta 798. Ainoastaan Seinäjoella lukema on pienempi.

Katsojia on Vallikentälle löytänyt tiensä selvästi vähemmän kuin HP kirjautti viime kaudella sarjaporrasta alempana Ykköspesiksessä (913). Kesällä 2021, Haminan edellisellä Superpesis-kaudella, katsojakeskiarvo runkosarjassa oli 997. Hovi ei kiertele mietteitään yleisömäärän suhteen.

– Valtava pettymyshän se on.

Siinä missä silmäpareja ei ole saatu Vallikentälle kehuttavasti, yritysmyynti on ollut Hovin mukaan kaikkien aikojen kovinta.

– Siinä onnistuttiin erinomaisesti: on saatu paljon uusia yrityksiä mukaan. Se on pitänyt meitä taloudellisesti tässä vähän hengissä, Hovi toteaa.

HP ja IPV kohtaavat Vallikentällä perjantaina klo 18.