Toukokuun Kuukauden positiivinen yllättäjä: nollatilanteen prinssi

Kuva: Kuvankaappaus Ruutu / Elmeri Koivusalmi meni kentälle kauden ensimmäisellä lyönnillään, eikä ole arkaillut yhtään sen jälkeen.

Kuva: Kuvankaappaus Ruutu / Elmeri Koivusalmi meni kentälle kauden ensimmäisellä lyönnillään, eikä ole arkaillut yhtään sen jälkeen.

Uusi pesiskausi on alkanut varsin positiivisissa merkeissä. Koska me Supervuoron toimituksessa haluamme myös nostaa esille positiivisia puolia alkaneesta Superpesis-kaudesta, valitsemme kauden jokaisena kuukautena Supervuoron Kuukauden positiivisen yllättäjän.

Toukokuun osalta löimme viisaahkot päämme yhteen ja Supervuoron toimitusvastaava Matti Liljaniemi ja toimittajat Joonas Kauppinen ja Aki-Petteri Pulkkinen pohtivat yhdessä läpi kuka ensimmäisen yllättäjävalinnan on eniten ansainnut.

Matti Liljaniemi: Positiivista on ollut tasainen ja yllätyksellinen alkukausi. Kun sarjataulukossa yksi Veto ei ole kaikilta karussa, näyttää esimerkiksi pudotuspelien kotietupaikoista olevan kehkeytymässä todella mielenkiintoinen kisa.

Samoin jos kausi jatkuu tähän malliin, on kilpailua niin viimeisistä pudotuspelipaikoista kuin karsintaviivalla.

Joonas Kauppinen: Niin, tasaista on ollut, mutta hieman eritasoiset ovat olleet kärkijoukkueiden ohjelmat, eikä todellista kuvaa tasoeroista vielä saa. Kymmenen kierrosta kun odotellaan, Sotkamo on jo kaukana muista ja Mikko Kuosmasen ylivoima odotetun kaltainen.

ML: Tuo voi hyvin pitää paikkansa, mutta pidetään nyt kiinni pienistä toivonrippeistä ja valonsäteistä, kun niitä ainakin vielä on näkyvissä!

Aki-Petteri Pulkkinen: Yksi positiivisimmista yllättäjistä joukkueiden osalta löytyy runkosarjan kärjestä: Kempeleen Kiri. My god.

Siitäkin huolimatta, että Jymy on pelannut ottelun vähemmän ja kainuulaisten sisä- ja ulkopelin suhde on ollut mykistävä, KeKin meno on yllättänyt ainakin minut. Tuomas Jussilan vaikutuksen kyllä osasi arvata, mutta että joukkue on yltänyt nähdyn kaltaiseen lentoon puutteista huolimatta.

Puutteilla tarkoitan tietysti epätasaisuutta, jota joukkueesta löytyy. Erityisesti koppariosasto ansaitsee aplodit. On kestänyt avauskierrokset mahtavasti.

JK: Tämä on kyllä mielenkiintoinen. Materiaalihan on juuri tuota luokkaa, mitä sarjataulukkokin kertoo. Olemmeko siis positiivisesti yllättyneitä siitä, että joukkueen akilleen kantapäät eivät olekaan vielä epäonnistuneet.

ML: Kempele on oikein mukava sekin nähdä sarjan kärjessä, mutta en itsekään laske sitä miksikään jättiyllätykseksi. Propsit siis Sarkkirantaan ja Sami Salorannalle, mutta tuonnehan te kuuluttekin!

Häntäpään nuoret varsat kirmaavat kaikilta karkuun

ML: Nuoret peräpään joukkueiden kärkietenijät Mikael Mäkelä ja Elmeri Koivusalmi taas ovat olleet aivan sarjan eliittiä. Loistavilla prosenteilla kentälle ja eteneminen niin pesäväleillä kuin kotitaipaleella ollut molemmilta erinomaista.

Niin PattU kuin Ankkurit saavat olla onnellisia, kun kummallakin on tämän luokan ykkönen jengissään. Molempien potentiaali oli toki tiedossa, mutta en ihan ensimmäisenä heitä koko Superin kärkipaikoille olisi asetellut.

JK: Mainitsemiesi kavereiden tulisi olla jo nyt saletteja Itä-Länsi-nimiä. Lisään listaan vielä molempien joukkueiden lukkarit: Pattijoen Topi Stillin sekä Alajärven Elmeri Iivosen. Molemmat ovat ehdottomasti tulevaisuuden isoja nimiä, joilla löytyy potentiaalia myös sisäpelin avainrooleihin.

Molemmilla on ollut omat hidasteensa kauden alla, mutta nyt peli alkaa rullata jo todella hyvin.

ML: Olen samaa mieltä tuosta, mitä Stillistä ja Iivosesta kirjoitit. Toisaalta en ole heidän pelissään havainnut mitään yllätyksellistä tai vielä erityistä tason nostoa. Lukkareilla on tietysti myös iso tulosvastuu ja toistaiseksi niitä voittoja ei ole kertynyt.

Hyviä poikia yhtä kaikki, mutta kuukauden kunnianimityksiin heillä ei minusta ole asiaa – olisi kyllä upeaa, jos heidän nimensä myöhemmin kesällä päästäisiin uudelleen mainitsemaan.

Löytyykö yllättäviä lautasmaestroja?

ML: Tahko taas on napsinut kentällä voittoja, vaikka taustoilla on kuohunut. Petteri Alanen lautasella on suurin yksittäinen syy siihen, että Hyvinkään peli kulkee. Loistavaa lukkarointia ja nyt voi jo sanoa Alasen sementoineen asemansa Superin top5-lukkarina. Tätä vauhtia tuota numeroa voi vielä pienentää kauden aikana.

JK: Alanen kuuluu ehdottomasti sarjan parhaimmistoon! Toivottavasti joku uskottava kärkijoukkue nappaa siitä syksyllä itselleen lukkarin.

ML: Toivottavasti se uskottava kärkijoukkue olisi Tahko ja meillä olisi yksi sellainen lisää sarjassa!

JK: Yksi positiivinen yllättäjä löytyy Kouvolan Pallonlyöjistä, myöskin lukkari, Aleksi Vainio. Koko Kouvolan kausi tuomittiin heti, kun ykköslukkari Elias Pitkänen joutui asettumaan sivuun loukkaantumisen myötä.

Vainion siirtyminen lavalle ei kuitenkaan ole hidastanut menoa yhtään. Erityisesti nolla-tilanteessa lukkaritulokas on ollut sarjan parhaita ja Kouvola on hienosti onnistunut rakentamaan ulkopelinsä hänen vahvuuksien ympärille.

Koplan kohdalla ei voida enää puhua suuresta mestarikandidaatista, mutta ehdottomasti vaikeasta vastuksesta syksyn kylmille keleille.

ML: Vainio on itsenikin yllättänyt, vaikka toisaalta kummoisia odotuksia tai näkemyksiä miehen pelistä ei ennakkoon ollutkaan. Itse ajattelin, noh, “se on siinä” koko Koplan kaudesta, kun tieto Pitkäsen kauden päättymisestä tuli. Kolmanneksi vähiten päästettyjä juoksuja tässä kohdin (ja Jymyn ulkopeli tuntuu pelaavan jotain ihan eri lajia…) on kova näyttö, missä Vainiolla iso osa.

JK: Haluan nostaa esiin myös Vimpelin Vedosta Juho Heikkalan. Heikkalan veljeksistä nuorempi on nostanut tasoaan talven aikana valtavasti, puhutaan tällä hetkellä yhdestä sarjan parhaista pelaajista. Täydellinen keskipalkin mahdollistava pelaaja, joka lukeutuu myös sarjan laadukkaimpiin ulkopelaajiin

ML: Nuoremmalta Heikkalalta tosiaan mainio startti kauteen. Itse vain ajattelen, että kun Juho on supertähtiä pullollaan olevan Vedon ehkä 7. tärkein pelaaja, ja parannus ei ole täysin maata järisyttävä, on häntä hankala nostaa esille. Menee vähän reunoilla kikkailuksi.

A-P: Olen tismalleen samaa mieltä, mitä olette jo aikaisemmin keskustelleet. Erityisesti Juho Heikkalasta. Isoveljeään lahjakkaampi pesäpalloilija on iskenyt tällä kaudella lajin eliittiin kovaa. Samanlainen nousu kuin Aleksi Lassilalta viime kaudella, eli voisi sanoa että täysin puskista.

Toki Matin pointti on relevantti, ettei nouse niin suureen arvoon, kun pelaa juurikin Vedossa.

ML: Mihinkäs me nyt sitten päädymme?

A-P: Mielestäni ainakin Koivusalmi tulisi nostaa yhdeksi kuukauden yllättäjäksi. Alajärven yllättävänkin pirteän alkukauden ruumiillistuma. Ankkurit voi sisäpelissä luottaa pelin jatkuvuuteen, kun kärki menee luotettavasti kentälle. Kentällemenoprosentti sarjan paras numeroista yksi ja nollatilanteen onnistumisten määrässä kakkonen heti Teemu Nurmion jälkeen.

JK: Kyllä me Koivusalmi laitetaan kuukauden isoimmaksi yllättäjäksi!

Supervuoron toukokuun positiivinen yllättäjä

Elmeri Koivusalmi, Alajärven Ankkurit
35 kentällemenoa nollatilanteessa 83 % onnistumisella
seitsemän tuotua juoksua ja yksi lyöty

Kunniamaininnat
Tasainen ja viihdyttävä alkukausi
Sarjataulukon ykkönen Kempeleen Kiri
Hyvinkään Tahkon nuori lukkaritähti Petteri Alanen