Tomi Niskanen: ”Nyt on sen aika, että kirjoitetaan historiaa”

Kuva: Antti Haapasalo / Löytyykö Tomi Niskaselta temput, joilla Veto tekisi historiallisen nousun.

Kuva: Antti Haapasalo / Löytyykö Tomi Niskaselta temput, joilla Veto tekisi historiallisen nousun.

Vimpelin Veto on 0-2-tappiolla miesten Superpesiksen loppuottelusarjassa, kun Sotkamon Jymy nappasi molemmat voitot edellisenä viikonloppuna. Vedon pelinjohtaja Tomi Niskanen uskoo siihen, että hänen joukkueensa on valmis tekemään historiaa ja nousemaan yhä mestariksi.

Sotkamolaiset tarjosivat hallitseville mestareille shokkihoitoa viikko sitten, kun Jymy ensin haki vierasryöstön Saarikentältä lauantaina ja asetti veitsen vimpeliläisten kurkulle voittamalla sunnuntain ottelun kotikentällään.

Kaksi ensimmäistä finaalia olivat tuloksellisesti äärimmäisen tasaisia. Molemmat ottelut päättyivät Jymyn eduksi jaksoin 1-0, ja voittojaksot ratkesivat yhden juoksun erolla.

Vaikka Veto pelaa selkä seinää vasten koko loppukauden, vimpeliläisten pelinjohtaja, herra ja hidalgo Niskanen ei ole huolissaan tilanteesta.

– Viimeksi, kun otimme kaksi tappiota putkeen, sitä taisi seurata 22 voittoa. Tällä porukalla kaikki on mahdollista, se on selvä. Nyt jos saamme kaikki sylinterit käyttöön, meillä on paljon varastossa vielä.

– Uskoakseni vastustajan taso menee tuossa, jossa se oli viime viikonloppuna. Voittaminen on hienoa, mutta historian kirjoittaminen olisi vielä hienompaa, Niskanen kommentoi.

Vedon pääkäskijä avasi näkemyksiään avausviikonlopun annista, eli kahdesta ääritiukasta finaalista.

– Molemmat tiukkoja pelejä. Eka peli oli meiltä hermostunutta. Ei päästy riittävästi takatilanteeseen. Toisessa ottelussa saatiin hyvin tilannetta, mutta ei ihan ylletty parhaimpaamme. Ei saatu ihan koko rosterin leveydeltä käytettyä sylintereitä.

– Pelasimme vähän Sotkamon kanssa samalla tavalla, eli viisi lyöjää plus jokerit. Siten meidän vaarallisuus tippuu. Se on sitten pomppu sinne, pomppu tänne. Vastustajalla on tietysti omat taktiset elementtinsä vaikeuttamassa. Toinen ottelu olisi varmasti pitänyt pystyä kääntämään.

Historiallinen nousu haussa

Jymy johtaa kenties jopa yllättäen finaalisarjaa jo 2-0. Erityisesti ryöstö Saarikentältä, josta on vuosien saatossa tullut yksi vaikeimmista vieraspelipaikoista, oli kova temppu Jymyltä.

Mikä Vedolla on mennyt vikaan?

– Toisessa pelissä oli erittäin hyvä lataus. Koko joukkue oli sitä mieltä, että halu on niin kova, että yritetään väkisellään tehdä asioita. Nyt pyrkimys on päästä mukaan omaan tekemiseen ja mentaliteettiin. Pikkuisen rennompi Vimpelin Veto nähdään uskoakseni tänä viikonloppuna, Niskanen pohti.

Joukkue on miettinyt kutkuttavaa tilannetta pitkät tovit otteluiden jälkeen sekä viikolla ennen kolmatta finaalia.

– Pelien jälkeen ja viikolla on keskusteltu siitä, että miten ja kuinka meidän pitää saada siitä omasta perussuorittamisesta kiinni, eikä päästää väkisin puskemiseksi. Meillä on sylintereitä verrattuna vastustajaan aika paljon käyttämättä. Kaikilla osa-alueilla ei olla onnistuttu. Kakkoskärjen onnistumiset ovat olleet vähissä, mikä on tukkoistanut peliä.

Niskasen paljon peräänkuuluttama potentiaali pitää kuitenkin saada ensin käyttöön.

– Se on tietysti minun tehtäväni – ja myös joukkueen – saada se potentiaali käyttöön. Jos sitä ei saada käyttöön, sittenhän tämä on ihan löpinää vain. Minulla on vahva luotto, että olemme löytäneet keinoja, joilla saadaan käännettyä etua meille.

Kolmanteen loppuotteluun valmistautuminen ei ole Niskasen mukaan poikennut mitenkään tavallisesta ottelusta. Samaa peruskaurapuuroa on vedetty kuin aikaisemminkin.

– Ei ekstraa. Pitää mennä normirutiineilla, kun yritetään päästä omaan parhaaseen kiinni. Ainut tehtävä on nyt keskittyä omaan juttuun, jolla on pärjätty tähänkin asti.

Miesten Superpesiksen loppuotteluiden historiassa yksikään joukkue ei ole koskaan noussut 0-2-tappioasemasta mestaruuteen. Onko nyt sen aika?

– Nyt on sen aika, että kirjoitetaan historiaa. Siihen kuuluu aina joku tarina, ja minä uskon, että se tarina lähtee lauantaina syntymään.

Kolmas finaaliottelu Vimpelin Saarikentällä nähdään lauantaina kello 15 alkaen. Ottelu on katsottavissa niin Ruudun päälähetyksenä kuin Ylen kanavilla.

Lue myös: Mikko Kuosmanen vannoo ulkopelin uskalluksen ja voittavien suoritusten nimeen