Pihkalan komeat yleisömäärät sytyttävät Jarkko Pokelaa: ”Antanut meille mahdollisuuden voittaa”

Kuva: Antti Haapasalo / Naisten superin kolminkertainen mestari Jarkko Pokela myöntää, että miesten peliin sopeutuminen ottaa aikansa.

Kuva: Antti Haapasalo / Naisten superin kolminkertainen mestari Jarkko Pokela myöntää, että miesten peliin sopeutuminen ottaa aikansa.

Porin Pesäkarhujen mestaripelinjohtaja Jarkko Pokela vaihtoi täksi kaudeksi naisten Superpesiksestä miehiin. Sopeutuminen uuteen sarjaan ottaa aikansa, mutta työ on alkukaudesta palkittu Pihkalassa komeilla yleisömäärillä.

Ennakkoon kärkiseurojen kovaksi haastajaksi miesten Superpesiksessä kaavailtu Hyvinkään Tahko on pelannut vaihtelevan alkukauden. Tasaisessa sarjataulukossa sijoitus löytyy tällä hetkellä kuudennelta sijalta. Tälle kaudelle joukkueen pelinjohtajaksi saapunut Jarkko Pokela myöntää, että joukkueen pelaamisessa on vielä paljon parannettavaa.

– Isossa kuvassa alkukausi on ollut vaihteleva. Pelin taso on muuttunut pelin sisälläkin useassa pelissä aika paljon. Sellainen kliininen tasaisuus on loistanut poissaolollaan tähän mennessä, Pokela toteaa.

Osaltaan kliinisyyden puutetta selittävät kokoonpanomuutokset.

– Onhan meillä ollut myös vähän rauhatonta, kun kokoonpano on elänyt alkukaudesta. Se on saattanut näkyä vähän myös tuloksessakin, Pokela arvioi.

Osasta otteluista sivussa on ollut Teemu Nurmion ja Iiro Kuosan kaltaisia tärkeitä palasia. Kuosa on joukkueen vahvuuteen jo palannutkin, mutta Nurmion paluuta tositoimiin joukkue joutuu vielä odottamaan.

– Terveystilanne on paranemaan päin, ja valoa näkyy tunnelin päässä. Nurmio on varmaan toivottavasti ainut, joka on Itä–Lännen jälkeen poissa riveistä. Hänenkin kohdallaan toivottavasti mennään päivä kerrallaan tai maksimissaan viikko kerrallaan, Pokela jatkaa.

Kärjessä hurjan tasaista

Miesten Superpesiksessä runkosarja on ylittänyt puolenvälin hyvä tovi sitten. Kärkijoukkueiden osalta tilanne on erittäin tasainen: kuuden kärki mahtuu kahdeksan pisteen sisään, neljän kärki puolestaan neljän pisteen sisään.

Kuitenkin Pokelan mukaan huippujoukkueidenkin otteista on vielä ainakin tähän asti paistanut tasaisuuden puute.

– Kyllähän siellä kärkipäässä on hurja vääntö menossa. Jos jokaiselta kärkijoukkueen pelinjohtajalta kysyy, niin kyllä sieltä varmaan sana vaihteleva nousee esiin, kun mietitään peliesityksiä.

Hyvän kokonaisen pelin kanssa on hakemista yhdellä sun toisella kärkiporukallakin, Pokela näkee.

– Kaikilla on ollut vähän vaikeuksia sen ehjän ”kaksijaksoisen” pelin kanssa. Yksittäinen huono vuoro saattaa helposti kääntyä tappioksi.

Toisaalta Pokela antaa tunnustusta myös kaksijakoisen sarjan heikommalle puoliskolle.

– Toinen iso homma on myös se, että peräpään joukkueet pelaa hyvää pesistä. Kyllä joka ilta pisteiden eteen pitää tehdä valtavasti töitä. Isot murskapelit on oikeastaan loistanut poissaolollaan. Yksittäisiä isoja jaksoja on toki tullut, Pokela sanoo.

– Kärjen joukkueet ehkä hakevat vielä omaa muottiaan, ja peräpään jengit puolestaan pelaa mukiinmenevää pesistä, hän lisää.

”Paljon on vielä oppimista”

Alajärveltä kotoisin oleva 39-vuotias Pokela saapui täksi kaudeksi Tahkon pelinjohtajaksi naisten Superpesiksen puolelta. Naisissa hän johdatti Manse PP:n mestaruuteen vuonna 2017 sekä Porin Pesäkarhut vuosina 2021 ja 2023. Pokela myöntää, että vaihto sarjasta toiseen ei ole ollut helppo.

– Kyllä peli on erilaista. Pelin aikana reagoidaan voimakkaammin ja pelataan vähän naisia enemmän sitä peliä. Siinä on ehkä isoin ero, Pokela toteaa ja jatkaa:

– Naisissa mennään enemmän lajitehokkuuden, kliinisyyden ja toisteisuuden kautta. Miehissä se on enemmän hetkessä elämistä.

Pokela sanoo suoraan, että hänen sopeutumisensa miesten Superpesikseen on vielä kesken.

– Tällä hetkellä tuntuu, että siitä tavallaan selviää. Mutta vielä ei ole sellainen olo, että peliä pystyy joka hetkessä viemään sinne mihin haluaa. Paljon on vielä oppimista, Pokela toteaa.

Oman joukkueensa pelaamisesta Pokela löytää yhden selkeän kehityskohdan, jota pitää parantaa kohti syksyn ratkaisupelejä. Vaikka sarjataulukossa Tahkon sijoitus löytyy kärkikuusikosta, sen juoksuero (90–96) on miinuksen puolella.

– Meidän pitää löytää sisäpeliin hyvä virtaus ja tukitoimia siihen, jotka parantavat sitä virtausta. Meillä on vielä vähän etsinnässä se tapa, millä halutaan sisäpeliä pelata. Pieni ajatusnäkymä siihen on, mutta ei olla vielä siihen päästy, Pokela pohtii.

Koko sarjan yleisömagneetti

Yksi asia, josta Hyvinkäällä voidaan olla ylpeitä, on kotiotteluiden yleisömäärä. Tahko on houkutellut kotiotteluihinsa keskimäärin 2057 katsojaa ja on sarjan ainut joukkue, joka yltää yli 2000 katsojan keskiarvoon. Toisena oleva Sotkamon Jymy on yli 300 katsojaa perässä 1729 silmäparin keskiarvollaan.

Joukkueet kohtasivat tiistaina Pihkalassa, jolloin katsojia oli peräti 3100. Kotiyleisön harmiksi pisteet lähtivät kuitenkin Sotkamoon lukemin 1–0.

– Kyllä Pihkalassa on ollut mahtava pelata. Se on antanut meille mahdollisuuden voittaa. Kauttaaltaan se on meille tärkeä tuki. Harmittavasti on pelattu siellä muutama peli huonosti, mutta on siellä hienoja voittojakin alkukaudesta. Totta kai se on iso juttu joukkueelle ja seuralle.

Joukkueen ja yhteisön lisäksi hyvistä kävijämääristä kiittää myös seuran kassa.

– Kilpaurheilussa myös talouspuoli pitää aina muistaa. Myös sille puolelle yleisömäärät on todella iso asia, Pokela kertoo.