Itä-Lännen ensikertalainen Topi Still nauttii isosta vastuustaan: ”Eräänlainen unelma käy toteen”

Kuva: Antti Haapasalo / Topi Stillin lukkarointi toi Pattijoen Urheilijoiden pelurille uran ensimmäisen Itä-Länsi-valinnan.

Kuva: Antti Haapasalo / Topi Stillin lukkarointi toi Pattijoen Urheilijoiden pelurille uran ensimmäisen Itä-Länsi-valinnan.

Uransa ensimmäiseen Itä-Länsi-tapahtumaan valittu 20-vuotias Topi Still on pelannut mainion alkukauden Pattijoen Urheilijoiden väreissä. Rovaniemeltä kotoisin oleva huippulupaus on päässyt tällä kaudella pelaamaan myös pikkuveljensä kanssa samassa joukkueessa.

Lukkari Topi Still on noussut alkukaudesta isoon rooliin joukkueensa sisäpelissä. Vielä viime lupaavalla nuorukaisella paikka sisäpelissä löytyi kakkoskärjestä, mutta viime otteluissa hihassa on ollut numero kolme. Hyvät otteet ovat näkyneet vastuun kasvamisena mailan varressa.

– Ominta roolia en oikein vielä osaa sanoa. Ykköstilanteen purkaja tai kakkostilanteen purkaja, molemmat käy. Ihan hyvin on mennyt mailan varressa.

Kun vielä viime kaudella Stillin hihassa numerona oli yhdeksän tai seitsemän, nyt paikka näyttäisi vakiintuneen ykköskärkeen. Kolmosvaihtojen yrityksiä on jo tässä vaiheessa melkein enemmän kuin kahdella edellisellä kaudella yhteensä ja onnistumisprosentti 68 on varsin kelvollinen.

– On löytynyt sellaista rauhaa omaan pelaamiseen, kun on tietynlainen pelikirja löytynyt. Paljon on tehty hommia ja annettu hyviä näyttöjä, niin varmaan siksi on noussut oma rooli. Ja varmaan myös osittain loukkaantumisista johtuen, Still pohtii.

Jatkaminen Pattijoella oli helppo päätös

Rovaniemeltä kotoisin oleva lukkarilupaus teki viime kauden alkaessa kahden vuoden jatkosopimuksen Pattijoelle. Vaikka kysyntää oli muuallekin, päätös oli lopulta helppo. Nykyään sopimuksia tehdään jo todella aikaisessa vaiheessa ja Still näkee sen asian haastavana varsinkin nuorille pelaajille.

– Viime vuonna oli helppo tehdä jatkosopimus, kun muutin Ouluun opiskelemaan ja Pattijoki on siinä lähellä. Meillä on hyvä porukka, henki ja valmennus. Olen kyllä tykännyt olla täällä. Pari vuotta sitten aloitettiin uusi projekti, kun joukkue nuoreni paljon.

Kuten miesten Superpesiksessä on nykyisin tapana, vaikka Stillillä on sopimus tulevastakin kaudesta pattijokisten kanssa, tiedustelijoita riittää jo kauden 2026 osalta. Nuorukainen onkin varmasti yksi siirtomarkkinoiden kuumimmista nimistä, sillä Itä-Länsi-tason lukkareita ei kasva joka oksalla.

– Onhan kyselyjä tullut muualta jo pidemmällekin ajalle ensi vuoden yli. Mutta vaikea on lähteä sitoutumaan yhtään mihinkään noin pitkän ajan päähän. Nuorena kun ei tiedä yhtään, että miltä elämä sitten näyttää.

Topi ei ole Stillin perheen ainoa pääsarjatason pesäpalloilija, sillä samasta joukkueesta löytyy myös hänen pikkuveljensä Vili Still. Vasta 18-vuotias Vili debytoi Superpesiksessä 9. kesäkuuta Haminan Palloilijoita vastaan.

Nuoremman Stillin alku Superissa on ollut räväkkä, sillä kolmeen otteluun jokerina pelaava nuorukainen on lyönyt yhtä monta juoksua. Myös kärkilyöntiprosentti on huikea (91,67). Topille pikkuveljen menestys tuo hymyn kasvoille.

– Onhan se ollut mahtavaa pelata taas parin vuoden tauon jälkeen yhdessä. Junnuvuodet pelasimme yhdessä. On ollut hienoa nähdä, että hän nousee Superiin pelaamaan. Ja näyttävästi on tullut sisään tähän sarjaan ja se lupaa hyvää, isoveli hehkuttaa.

Kaikki lähti käyntiin Lapista

Stillin veljekset ovat kotoisin Rovaniemeltä, josta ei hirveästi vuosien saatossa ole tullut pesäpalloilijoita pääsarjoihin. Topin mukaan päätös pesäpalloon panostamisesta syntyi ylä-asteella. Sitä ennen hän ehti harrastaa monipuolisesti eri lajeja.

– Pesäpalloon päädyin alun perin isän kautta, kun hän veti juniorijoukkueita ja pesiskoulua. Joskus 5-6-vuotiaana aloitin. Koko ala-asteen ajan harrastin tosi montaa eri lajia. Oli jalkapalloa, jääkiekkoa, lentopalloa, salibandya, telinevoimistelua ja yleisurheilua. Melkein kaikki Rovaniemellä olevat päälajit tuli kokeiltua.

– Pesäpallo oikeastaan valikoitui päälajiksi silloin ylä-asteelle mentäessä. Pisimpään mukana kulkenut jääkiekko tipahti pois, kun ei saanut kiekkoa kohoamaan, kun muut pojat sai, Still vitsailee.

Kuva: Antti Haapasalo / Stillillä on ollut aihetta hymyyn.
Kuva: Antti Haapasalo / Stillillä on ollut aihetta hymyyn.

Pattijoen Urheilijat kertoi vajaa pari viikkoa sitten seuran hankalasta taloustilanteesta. Vaarana oli jopa, että kausi jäisi kesken. Johtokunta kuitenkin päätti tarttua rahoitukseen, joka turvaa kauden läpiviemisen.

Stillin mukaan seuran taloustilanne ei ole kuitenkaan vaikuttanut joukkueen tekemiseen.

– Kyllä me kaikki tiedostetaan tilanne. Ollaan otettu yhteinen linja, ettei aleta synkistelemään. Pelataan ja muut ihmiset hoitaa talousasiat.

– Meille kyllä kerrotaan sitten asioista, kun sen aika on. Iso luotto kyllä on, että hommat saadaan hoidettua. Positiivista signaalia ollaan saatu, eikä se ole vaikuttanut joukkueen ilmapiiriin.

Ensimmäinen Itä-Länsi ei jääne viimeiseksi

Stillin vahva alkukausi saa tietynlaisen kruunun, kun hänet valittiin viikonloppuna Jyväskylässä pelattavaan uransa ensimmäiseen Itä-Länsi-tapahtumaan. Still valittiin Lännen toiseksi lukkariksi Hyvinkään Tahkon Petteri Alasen aisapariksi.

Lännen yleisöäänestyksessä Alanen päihitti niin Stillin kuin Mansen Juha Puhtimäen, mutta valitsijan ainoa ääni kääntyi moninkertaisen Itä-Länsi-veteraanin sijaan tulokkaalle.

Täysin puskista valinta arvo-otteluun ei Stillille itselleen lopulta tullut.

– Sinällään yllätti ja sinällään ei, kun olin kuitenkin yleisöäänestyksessä mukana. Se oli jo erittäin hieno homma. Mutta tuli se kuitenkin vähän yllätyksenä, että pääsin kuitenkin toisena lukkarina mukaan.

– Kyllä se merkkaa paljon. Eräänlainen unelma käy toteen. Kyllä sinne on halunnut päästä pelaamaan, Still toteaa.

Miesten Itä-Länsi-ottelu Jyväskylässä pelataan sunnuntaina klo 15 alkaen. Still nähdään varsinaisen pelin lisäksi myös Tähtien Kisassa yhdessä Alasen ja Aapo Komulaisen kanssa kisaamassa korkeimmasta laillisesta tolppasyötöstä.