Supervuoro

Välieräsarja 2018 - MansePP - Puijon Pesis

Viestejä
64
#21
Kyllähän ainakin tämänpäiväisen ottelun ylivoimainen hahmo oli Puijon veteraanilukkari Mikko Lahtinen, joka sekoitti Tampereen sisäpeliä ja johti PuPen ulkopeliä suvereenilla otteella. Hän on tuonut selvästi Puijon peliin rauhallisuutta ja järkeä - aiemman kauden hölmöily ja hermoilu olivat ainakin tämän päivän ottelusta poissa tykkänään. (Sen sijaan Mansen ulkokenttä haparoi pallon kanssa yhtenään ja tilanteita tuli lähes ilmaiseksi.) Sisällä Laken rooli on tietysti pienempi kuin aikaisemmin ja juokseminen näyttää kovin vaivalloiselta, liekö jotain kremppaa, mutta lautasen äärellä hän olisi superpesiksessäkin vielä ihan parasta a-ryhmää. Enkä tarkoita etteikö Puijon joukkueessa olisi ollut muitakin onnistujia, Vuorela, Asunmaa, Hämäläinen, Nissinen ym. Jämäkkä esitys.
 
Viestejä
14
#22
No niin.... Kun muutama kuukausi sitten kommentoin toisella palstalla Puijon senhetkistä tilannetta, en olisi ikimaailmassa uskonut että oltaisiin tässä ja nyt, voiton päässä superpesikseen karsimassa.
Mutta, pallo on pyöreä ja siksi kaikki on mahdollista, jopa Puijon pojat nousemassa superpesikseen!

Mutta, ei mennä asioiden edelle. Eräs herra, Nimeltään Lahtinen, Mikko Lahtinen, ilmestyi takaisin puijon vaihtopenkin tuntumaan. En herroittele Mikkoa sen enempää kuin ketään muutakaan kuin ainoastaan Hänen kunniakkaan uransa ja sen palon vuoksi, joka hänessä edelleen roihuaa, sanokoon kuka mitä tahansa muuta!

Joka tapauksessa siitä alkoi muutos ja joukkueeksi kasvaminen. Taisin mainita ryhmäksi taitavia yksilöitä silloisen kokoonpanon, joukkueeksi sitä oli vaikea tituuleerata, senverran yksilöurheilulta se näytti.

Mutta, entä tänään? missä ollaan? Oli ilo olla osa sitä joukkoa joka todella innoissaan kannusti joukkuetta, joka pelasi joukkueena ja joukkueelle!
Olen epäillyt, voisiko Kuopio olla oikea pesäpallokaupunki, mutta en epäile enää, se on sitä jo.

Mutta, kävi miten kävi tämän kauden loppupeleissä, tavoitteet on saavutettu ja pelattu nousujohteista pesäpalloa! Elämä on ihmisen parasta aikaa, sanoi Matti aikanaan. Tämän kun jokainen sisäistää ja muistaa että kaikki tehdään kuitenkin elämää, ei suinkaan mitään tikkupalloa varten, lainaan tämän viimeisen viisauden, muistaakseni Lönnmarkilta!
 
#23
Ensimmäinen jakso Manselle 2-0. Se oli kyllä täydellinen ohijakso PuPelta. 1 kolmostilanne koko jaksolla ja mm. Nissinen piti käyttää koko jakson vaihtotilanteissa. Eipä ollut Mansellakaan kuin 4 kolmostilannetta. Noh, onneksi on jaksopeli.
 
#24
Kolmanteen otteluun roolit vaihtui aika lailla täydellisesti. Aivan järkyttävä ottelu PuPelta mailan varressa. 7 ensimmäiseen vuoroon 28 onnistunutta kärkilyöntiä. Edes kolmoselle kärkkärit 4/8. Harvinaisen täydellinen ohipeli. Saa nähdä, mitä Kuopiossa tiistaina tapahtuu.
 
#25
Tuossa edellä se olikin jo hyvin tiivistetty, roolit vaihtuivat täydellisesti. Manse oli selvästi päättänyt voittaa, tunnetila oli oikea ja onnistumisia tuli heti alkuun. PuPe oli tullut katselemaan Tampereelle, josko saisi ilmaiseksi kolmannenkin voiton. Ei saanut. Manse oli vaihtanut Torpan ykkösestä jokeripaitaan Ammesmäen tilalle ja Piispasen takaisin ykköseksi sekä Ilkon kolmoseksi. Homma näytti ainakin päällisin puolin toimivan.

Ensimmäinen jakso tarjosi Puijolle kokonaisen yhden kolmostilanteen. Mansellakin vain neljä mutta niistä kaksi kunnon kotiutusta ja jaksovoitto plakkariin. Puijo joutui käyttämään Nissistä paljon jo ykköstilanteessa mikä söi sitten koko peliä. Ratkaiseva jakson kannalta oli kolmannen vuoron ajo josta Nissinen kopitti kentän ja otti yhden palon lyömällä riskillä suoraan linjapelaajan käsiin.

Toiselle jaksolle Manse sai hyvän alun tekemällä kaksi juoksua eikä luopunut kuskin paikasta koko jakson aikana. Puijo sai ensimmäisen juoksunsa lahjana kakkospesän ohi menneellä harhalla ja toisen juoksunsa viimeisessä vuorossa Mansen puolustaessa läpilyöntiä Nivalan oltua viimeinen lyöjä. Mansen jokainen juoksu oli toisellakin jaksolla tehty eikä ulkokentän pupellus. Jakson erikoisuuksiin kuului Ilkon lyönti kakkosrajaan josta pallo kimposi ulkopelaajan jalasta rajoitusalueelle (eli katsomoon). Tilanne aiheutti kalabaliikkia koska sääntötulkinnasta ei tässä tapauksessa ( = palloa ei heitetty rajoitusalueelle) kenelläkään tuntunut olevan täyttä varmuutta pelituomari Ojalaa myöten. Siitäkin selvittiin ja nyt edessä on mielenkiintoinen neljäs otatus tiistaina Kuopiossa. Tänään Manse oli niin ylivoimainen kuin olisi saattanut jo runkosarjan perusteella kuvitella.

Näin sivustaseuraajan näkökulmasta vaihtaisin edelleen Ilkon pois ykköskärjestä ja tilalle vaikka sitten Tuomiston. Muutoin peli oli tasapainoista ja tunnettakin oli mukana. Lahtisen tekemisistäkin oli opittu ja hänet (sekä Ronkainen seiskana) tiputettiin aina kentälle jolloin saatiin kulutettua yleensä Koskelainen pois jokeripaidasta. Lisäksi sisäpelin osalta ei taidettu pelata lentomerkillä juuri lainkaan jolloin Lahtisen taktiset väärät jäivät melko hyödyttömiksi.
 
#26
Se oli aika yksipuolinen peli. Pelkästään tuon pelin näkemällä voisi luulla, että Manse oli voittamassa pystyyn 3-0. Ulkopeli oli pitävää, Virtolla oli kova vire päällä heti alusta alkaen. Sisäpeliin jäi vielä varmaan hieman petraamisen varaa, mutta ei siitäkään nyt suurta valitusta.

Peli oli itsessään vähän tuskaista, kun ihan poikkeuksetta kummallakin lähtivät sisävuorot käyntiin väärästä kohtaa järjestystä niin ekalla kuin toisellakin jaksolla. Ilman mitään juoksujuhlaa, erikoisia tapauksia tai supervuoroa kesti ottelu 2h40m tästä johtuen.

Turha kuitenkaan Mansen leijua yhtään. Vaikka nyt oltiinkin selvästi Puijoa parempia, on tiistain vieraspeli paha paikka.
 
#27
Jakson erikoisuuksiin kuului Ilkon lyönti kakkosrajaan josta pallo kimposi ulkopelaajan jalasta rajoitusalueelle (eli katsomoon). Tilanne aiheutti kalabaliikkia koska sääntötulkinnasta ei tässä tapauksessa ( = palloa ei heitetty rajoitusalueelle) kenelläkään tuntunut olevan täyttä varmuutta pelituomari Ojalaa myöten.
Mikäs oli tuomio? Sääntökirjahan toki sanoo selvästi mitä tehdään. Eli eteneminen sallittu yhden pesän yli.

"Etenemisrajoitus on voimassa, kun pallo on rajoitusalueella. Jos pallo on joutunut heitosta rajoitusalueelle, sisäpelaajat saavat edetä yhden kenttäpesän yli siitä hetkestä, kun pallo joutui rajoitusalueelle. Jos pallo on joutunut lyönnistä rajoitusalueelle, sisäpelaajat saavat edetä lähtötilanteesta (syöttöhetkestä) yhden kenttäpesän yli seuraavalle pesälle."

Peli oli itsessään vähän tuskaista, kun ihan poikkeuksetta kummallakin lähtivät sisävuorot käyntiin väärästä kohtaa järjestystä niin ekalla kuin toisellakin jaksolla. Ilman mitään juoksujuhlaa, erikoisia tapauksia tai supervuoroa kesti ottelu 2h40m tästä johtuen.
Siinäpä taas hyvä referenssi keskusteluun sääntömuutoksista.
 
Viestejä
171
#28
Manse sai ulkopelinsä toimimaan ja nyt se näytti siltä, miltä sen Kuopion tasoista vastusta vastaan pitääkin. Nyt ei päästetty Nissistä takomaan miestä kotiin mielin määrin. Sisäpeli ei juuri parantunut, mutta sekin rullaa paremmin kun ei koko ajan tarvi olla takaa-ajajana. Hotakainenkin sai kahden onnettoman pelin jälkeen onnistumisia ja Paloniemi jatkoi mihin jäi Kuopiossa. Ammesmäen vaihtaminen etenijäjokeriin oli fiksu veto, samoin kuin yksi yllätysvaihto kolmoselle 0-2 tilanteessa. Muuten Kulmalalta taas tasaisen tyhmää peluutusta. Yritin vähän seurailla, kuka Mansella oli mailamiehenä, Hakala vissiin?

Jatkossa sarja ratkeaa siihen, saako Manse pidettyä ulkopelin tiiviinä edelleen. Taas 20 kolmostilannetta Kuopiolle niin tämä sarja menee poikki jo tiistaina. Yksi syy näiden pelien venymiseen on Lahtinen, joka hidastaa peliä niin paljon kun vaan pystyy.
 
Viestejä
1,372
#29
Mitä siellä oikein tapahtuu, miten Tampere onnistunut sössimään noin pahoin. Oliko se enne se täysin yllättävä kotitappio runkosarjan lopussa heikolle Ylivieskan Kuulalle?
 
#31
PuPe pelasi katastrofaalisen alkukauden jälkeen ihan mukiinmenevästi ja ja nousujohteisesti, vaikka kolmen pisteen voittoja ei juuri tullutkaan. Samaan aikaan Manse paini lukkariongelmien ja ehkä muidenkin ongelmien kanssa, niin ei ero voimasuhteissa nyt niin suuri oikeasti ollut, mitä sarjataulukko osoittaa. Toki Manse oli suosikki sarjaan lähdettäessä.
 
#34
Näkyy kahden edellisen pelin trendi jatkuvan Tampereella. Jaksopeli tietysti luo PuPelle vielä mahdollisuuden, mutta melkein voi jo toivottaa Manselle onnea Alajärveä vastaan. Ehkä se on oikeus ja kohtuus, että Manse sinne pääsee.
 
#36
Huh, niin se vain karsintapaikka sieltä lopulta aukesi.

Nyt Manse iski heti avausjakson ekaan sisävuoroon kovan pöytään. Samalla Puijon ulkopeli oli aivan karmeaa: jokainen rähmittävä pallo rähmittiin, polttoheitot kolme metriä yli pesistä jne. Sitten neljännessä kuitenkin vieraat iskivät palloa komeasti, ja toisaalta Manse taisi varoa liiaksi. Siihen nähden kuinka yksipuoliselta avausjakso tuntui, pääsi Puijo pelottavan lähelle.

Toisella jaksolla sitten oli paljon tarkempaa molemmin puolin. Manse sai tarvittavat juoksut lyötyä ja ulkopeli piti silloin, kun piti nollat laittaa taululle.

Niin koville Puijo Mansen laittoi kuin vain mahdollista. Nissiseltä huimia matseja, ei vaan voinut tulla jokaista kotiutusta ja takavaihtoa lyömään. Lahtinen oli koko sarjassa myös erittäin hyvä, mutta ehkä vanhan miehen virta ihan vähän hiipui loppua kohden.

Manse ei helpolla päässyt, mutta ehkä se on ihan hyväkin Ankkureita vastaan lähdettäessä. Nyt on ainakin oltu selkä seinää vasten ja tiukoissa paikoissa, ja niistä myös osoitettu pystyvän nousemaan.
 
#38
Mitäpä tähän sanoisi. Hienoa että päästiin karsintaan vaikka vaikeimman kautta tuli. Kolmeen viimeiseen peliin löytyi sopiva permanentti ja jos nyt joku loukkaantuu tai muuta niin toivottavasti ensimmäinen paikkaaja on Aalto koska kuitenkin silloin onnistunut kun on vastuuta saanut. Tuomisto on kyllä tullut hienosti mukaan erityisesti vahvan ulkopelin osalta.

AA toki luokkaa 85-15 ennakkosuosikki mutta pallo on pyöreä ja alun onnistuminen selkä seinää vasten pelaavia Ankkureita vastaan voi kantaa yllättävän pitkälle. Kannustuksesta tuskin jää kiinni, tänään Kaupissa yli 1000 katsojaa.
 
Ylös