Supervuoro

Tyhmät kysymykset pesäpallosta

Viestejä
828
Tai no, olin kyllä liian pessimistinen. Ahkeralla itseopiskelulla ja hidastettujen videoiden katselulla pääsee jo tosi pitkälle! Tuo sivusto on tosi havainnollinen. Vasta hidastetussa näkee, mitä lyönnissä oikeasti tapahtuu. Tosielämässä tilanteet on usein niin nopeita, niissä on niin paljon erilaisia juttuja käynnissä päällekäin, ja koko ajan tulee uusia tilanteita, että jää tosi monet peruskäsitteetkin epämääräisiksi! Koulussa ei kahvanäppejä tunnettu, siis pesiserämaa-Helsingissä. Mutta pelattiin me sentään joka syksy, siis säälittävää "pesis"höntsää. Lyöminen oli kivaa, heittäminen piinallisen epätoivoista, ja aina ehti hitaampikin kotiin, jos joku vain palloon osui, koska ulkokenttä ei juuri palloja kiinni saanut ja heittäminenkin oli aikamoista sähellystä. Ensimmäisessä oikeassa pesismatsissa olin sitten hölmistynyt ja mietin, miten toi eteneminen muka on niin hankalaa?:)
 
Viestejä
7,034
TKoulussa ei kahvanäppejä tunnettu, siis pesiserämaa-Helsingissä. Mutta pelattiin me sentään joka syksy, siis säälittävää "pesis"höntsää. Lyöminen oli kivaa, heittäminen piinallisen epätoivoista, ja aina ehti hitaampikin kotiin, jos joku vain palloon osui, koska ulkokenttä ei juuri palloja kiinni saanut ja heittäminenkin oli aikamoista sähellystä.
Onneksi sitä säälittävää pesishöntsää on ollut koulussa - Helsingissäkin. Anteeksi epähieno vihjaus mutta toivottavasti on nykykouluissakin. Höntsälajeilla on uskoakseni paremmat mahkut kestää lajikilpailussa mukana. Ennen oli melkein joka kylässä jonkinnnäköinen hyppyrimäki Etelä-Suomessakin - ei ole enää, mutta eipä ole juuri mäkihyppääjiäkään.
 
Viestejä
828
Laatusanalla säälittävä kuvailin toki meidän taitotasoa ja sillä saavutettavia strategisia ja taktisia tasoja ja pelin käsitteellisten hienouksien haltuunottoa vain, vaikka toki varmasti tuli selväksikin. Niin kyllä, minä voin sentään hesalaisena ylpeillä siitä, että meillä edes pesistä pelattiin. Ihan vilpittömästi! Tosin kyllä Helsingissä pihapesistä pelataan aika paljonkin havaintojeni mukaan, mm. Johanneksen kentällä kantakaupungissa kokoontuu kiva vapaamuotoinen pesisjengi ihan säännöllisesti. Toivoa siis on, älä lannistu Mievix!
Ps. En tullut selkeästi sanoneeksi, että kivaahan pesishöntsämme oli koulussakin! Taisin kai ajatella, että se tällä palstalla sanottuna olisi jo itsestäänselvyys, mutta aina hyviä juttuja on paikallaan tarkentaa :)
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
828
Sekin pitää sanoa, että aina kun helsinkiläisille kaverille tai tutuille olen kertonut hurahtaneeni Joensuussa toivottomasti pesikseen, kommentti on useimmiten joku "se oli kyllä kiva laji pelata koulussa, siitä mä tykkäsin."
Sen sijaan olen havainnut, että ystäväni, joka kävi Tampereella urheilulukiota jossain Kaupin kentän tuntumassa kahdeksankytluvulla, on ihan koulupohjalta paremmin perillä taktisista jutuista ja sääntöhienouksista kuin minä, mutta ehkä laittaisin sen kuitenkin urheilulukion piikkiin...
 
Viestejä
7,034
Musta koululiikunta ei juuri koskaan säälittävää, etenkään jos oppilaat pelaavat sitä ilolla. Silloin ollaan jotenkin onnistuttu hyvin. Jos joku ei osaa lajin kaikkia teknisiä hienouksia niin ei sekään ole minusta säälittävää, siinähän on vain tilaa oppimiselle jos on vain halu oppia. Harva osaa kaikkea luonnostaan.

Mun koulun alaluokilla ei pesäpalloa erityisen paljon liikuntatunneilla pelattu vaikka luokanopettajani olikin suomenmestari ja koulussa oli muitakin sm-mitalisteja osalla jopa useampia. Koulujen välisiä yms kyllä pelattiin, mutta määräänsä enempää pesäpalloa ei kuitenkaan pelattu. Mentiin varmaan opetussuunnitelman - kai niitä oli kansakouluissakin ja ekoina peruskoulun vuosina - mukaan.
 
Viestejä
828
Musta koululiikunta ei juuri koskaan säälittävää, etenkään jos oppilaat pelaavat sitä ilolla. Silloin ollaan jotenkin onnistuttu hyvin. Jos joku ei osaa lajin kaikkia teknisiä hienouksia niin ei sekään ole minusta säälittävää, siinähän on vain tilaa oppimiselle jos on vain halu oppia. Harva osaa kaikkea luonnostaan.
Viisasta puhetta toki!
Mun koulun alaluokilla ei pesäpalloa erityisen paljon liikuntatunneilla pelattu vaikka luokanopettajani olikin suomenmestari ja koulussa oli muitakin sm-mitalisteja osalla jopa useampia. Koulujen välisiä yms kyllä pelattiin,
Vau, jännää!
 
Viestejä
353
Minua vaivaa yksi asia pesäpallossa ainakin jossakin määrin. Ei niin paljon että hylkäisin lajin, se asia on vaivannut oikeastaan aika kauan mutta se ei ole haitannut kyllin paljon ja toisaalta taas en ole keksinyt siihen ratkaisua.

Ongelman voisi vaikka nimetä koppilyönniksi. Koppilyönti on paljolti "turvalyönti" ja sen säännöillä on syynsä mutta on johtanut siihen että joukkueet käyttää sisäpelissä vain noin puolia pelaajistaan. Kun pesäpallo keksittiin, koppisääntö taisi olla jokseenkin samanlainen kuin se on nytkin joskaan sääntöä ei "hyödynnetty" samaan tapaan kuin nykyisin tehdään eli kärjistetysti sanoen osalle pelaajia ei anneta vastuuta sisäpelissä. Voi kuinka hienoa olisikaan jos jokainen pelaaja saisi vuorollaan yrittää "tosissaan" vieden joukkueensa sisäpeliä eteenpäin, riippuen siitä millaiseen tilanteeseen hän tulee lyömään.

Tästä asiasta on puhuttu tämän foorumin "edeltäjäfoorumeilla" paljonkin ja tiedän että suuri osa kirjoittajista on sitä mieltä että nykykäytäntö on ok. Hyvä niin, ei minulla mielipiteet häiritse mutta oma mielipiteeni on myöskin ymmärrettävä? Asioissa tapaa olla niin - myös pesäpallossa - että kun lähdetään korjaamaan jotakin "ongelmaa" saadaan tulokseksi vielä suurempi ongelma. Minä ajattelin joskus niin että jos pesäpallosääntöjä muutettaisiin siten että vasta lyöntivuoron kolmannella lyönnillä koppilyönti tuomittaisiin kuten se tuomitaan nytkin ja ekalla ja tokalla lyönnillä koppilyönti tuomittaisiin "laittomaksi" lyönniksi? Jos vielä välistäjättösääntö poistettaisiin, normaalisti ilman sisäpeliroolia jäävä pelaaja saisi nyt kaksi lyöntiä yrittää jotakin "todellista" ja oikeastaan olisi lievä pakkokin yrittää koska ei voi luottaa siihen että koppi onnistuu kun siihen on vain yksi lyönti. Ja siinähän olisi paikka yrittää kun "turvalyönti" tuomittaisiin laittomaksi kahdella ensimmäisellä yrityksellä.

Mutta tokihan tästä seuraisi uusia ongelmia. Niissä "oikeissa" tilanteissa, sanotaan nyt vaikka ajolähtö ja pääkotiuttaja lyömässä, voisi huoletta yrittää kumuraa kahdella ekalla: kukaan ei palaisi, kukaan ei haavoittuisi, hienot ulkopelisuoritukset jäisivät vaille palkintoa kun kopin tulos olisi vain laiton ja uusi yritys.

Minä haluaisin että pesäpallo on peli jossa kaikki saisivat sisäpelivastuuta mutta tätä tilannetta ei liene mahdollista järjestää, ei vaikka mitä tehtäisiin. Kaikkea sitä näin joulun alla ajatteleekin ja kirjoittelee.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös