Supervuoro Verkkolehti »

Superpesiksen yleisömäärien pudotuksen syyt

Viestejä
3,179
Mutta eihän niitä joutolyöjiä ole, jos ne jätetään välistä? En kertakaikkiaan ole ymmärtänyt näkökulmaa, jossa kaikkien pitäisi pystyä tekemään kaikkea, eikä erikoistumista (oli se sitten räpylään tai mailaan) saisi hyväksyä. Erikoistumista tapahtuu aivan luonnostaan, kaikissa joukkuelajeissa ja elämässä yleensä. Sitten käytetään sitä henkilöä ja vahvuutta, mikä milloinkin on joukkueelle eniten eduksi. Mikä siinä mailassa on niin maaginen asia, että kaikkien pitäisi osata sillä rallatella minne vaan?

Sinä et Janski huomaa sitä, että nämä nykyiset pesäpallon säännöt eivät ole aina olleet olemassa. Niitä on muutettu historian aikana kymmeniä kertoja, viimeisten vuosikymmenten aikana koko ajan huonompaan suuntaan. Muutosten myötä on tullut jokerit, välistäjättö, kahden juoksun sääntö ym. Tämä roolipeli on vasta 90-luvulla keksitty juttu ja kaikki edellä mainitut säännöt tukevat roolipelin pelaamista. Sen jälkeen pesäpallo on mennyt takapakkia niin pelin kiinnostavuuden, pelaajien monipuolisuuden kuin (yllätys, yllätys) katsojamäärien osalta. Eilen Roope Korhonen löi 9 juoksua ja voitti Kempeleen, kun saa aina tulla valmiiseen pöytään. Tätähän tämä pesis nykyään on. Riittää, kun joku osaa lyödä. Oikeilla pesäpallon säännöillä :D Sotkamo laittaisi Roopen ilman muuta koppariksi ja hän pärjäisi ulkonakin erinomaisesti, koska hän on monipuolinen pelaaja. Pystyy myös etenemään ja olisi pitänyt nopeuttaan yllä, jos olisi tarvinnut, mutta ei tarvitse, koska roolitus. Useat joukkueiden lyöjä-/etenijäjokerit on aivan totaalisen yksipuolisia pelaajia eivätkä ansaitsisi pelata superissa, jos säännöt eivät olisi niin hölmöt. Nyt nämä samat veijarit ovat joukkueilleen korvaamattomia staroja, vaikka rostereissa on monia paljon parempia pesäpalloilijoita.
 
Viestejä
1,290
Siinä on totuuden siementä, että roolipeli on tehnyt pesäpallosta tylsempää. Ajatus yleispelaajista lienee kuitenkin nykymaailmassa epärealistinen. Mutta säännöt elävät yhä yleispelaajien aikakaudella, oletuksella että kaikki lyömään asettuvat ovat tasavertaisesti yrittämässä jotain. Kopittelut ja välistäjätöt todistavat, että säännöt eivät vastaa todellisuutta. On kai se lajin kiinnostavuuden kannalta ongelma, jos säännöt pakottavat tekemään suorituksia, joilla ei ole mitään merkitystä.
 
Viestejä
139
Niitä on muutettu historian aikana kymmeniä kertoja, viimeisten vuosikymmenten aikana koko ajan huonompaan suuntaan. Muutosten myötä on tullut jokerit, välistäjättö, kahden juoksun sääntö ym. Tämä roolipeli on vasta 90-luvulla keksitty juttu ja kaikki edellä mainitut säännöt tukevat roolipelin pelaamista..

Tärkeä pointti! jokerisääntö otettiin kuitenkin aikanaan hyvin vastaan ja toihan se aivan uuden mausteen otteluun. Toisen jokerin mukaantulo oli hyvin ristiriitainen sääntömuutos ja hyvin pian tämän jälkeen jostain syystä myös kolmas jokeri lisättiin.

Ongelmat alkoivat siitä. Välistäjättö ja kahden juoksun sääntö eivät tässä tilanteessa olleet huonoja muutokisa. Niitä tarvittiin paikkaamaan edes osittain kolmen jokerin säännön tuomia ongelmia.

Viestiketjun aiheena on kuitenkin yleisömäärien putoaminen. Lisääntyvä muu viihdetarjonta ja ottelukeston hankala ennustettavuus ovat tähän varmasti paljon suurempia syitä, kun kolmen jokerin aiheuttamat ongelmat.
 
Viestejä
273
Kun näitä viestiketjuja yleisökadosta ja pesäpallon sääntömuutoksista lukee, niin tulee sellainen käsitys että kirjoittajilla on usko, että tekemällä yhden tai kaksi sääntömuutoksen, yleisörynnii pesäpallokatsomoon. Ei se taida niin olla, jos saat yhden katsojan lisää niin toinen häipyy.
 
Viestejä
4,096
Kun näitä viestiketjuja yleisökadosta ja pesäpallon sääntömuutoksista lukee, niin tulee sellainen käsitys että kirjoittajilla on usko, että tekemällä yhden tai kaksi sääntömuutoksen, yleisörynnii pesäpallokatsomoon. Ei se taida niin olla, jos saat yhden katsojan lisää niin toinen häipyy.

Olen kyllä myös edelleen sitä mieltä että sääntöviilaukset ovat turhia yleisömäärien kannalta isossa kaavassa, uusia nuoria katsojia pitäisi houkutella eikä joku "vähensimme jokerien määrää nyt tää on jännää tulkaa katsomaan" kerro niille yhtään mitään. Markkinointi, markkinointi ja markkinointi puhuu.

Kouvolassa, Sotkamossa ja Vimpelissä on satsattu brändiin ja se näkyy katsomossakin. Se on sijoitus siinä missä muukin, ei yrityksetkään usein kasva ilman panostuksia ja riskejä.
 
Viestejä
147
Olen kyllä myös edelleen sitä mieltä että sääntöviilaukset ovat turhia yleisömäärien kannalta isossa kaavassa, uusia nuoria katsojia pitäisi houkutella eikä joku "vähensimme jokerien määrää nyt tää on jännää tulkaa katsomaan" kerro niille yhtään mitään. Markkinointi, markkinointi ja markkinointi puhuu.

Kouvolassa, Sotkamossa ja Vimpelissä on satsattu brändiin ja se näkyy katsomossakin. Se on sijoitus siinä missä muukin, ei yrityksetkään usein kasva ilman panostuksia ja riskejä.

Siinä se olisi kolmeen samaan sanaan aika hyvin tiivistettynä, missä se suurin syy yleisömäärien vähenemiseen on. Kesällä näkyvyydestä kilpaileva Veikkausliiga hoitaa sarjana oman somensa niin pahasti päin viineriä, että mikäs tuossa olisi Superpesiksen ottaa jalansijaa sosiaalisen median puolelta. Kuten aiemmin tässä ketjussa totesin, Mestis oli viime talvena Twitterin ja muutenkin somen puolella aivan kunkku. Miten kävi yleisömäärien osalta? No sehän kasvoi ensi kertaa sitten kauden 2013-2014. Tarkentuneella laskemisella keskiarvo 762 --> 771. Tässä taustalla taisi olla se, että aiemmilla kausilla kaikki kausikorttilaiset laskettiin peliin saapuneiksi, menneellä kaudella taas ei. Puhutaan siis oikeasti varsin kovasta suorituksesta.

Ja markkinointia on toki muutakin kuin somessa. Näkisin kuitenkin, että ensimmäinen askel voisi olla vieläkin huolellisempi sosiaalisen median käyttö ja hyödyntäminen sarjan osalta, jossa @ Superpesis hilaisi itseään vaikkapa tuon mainitsemani @ Mestis suuntaan, jonka lisäksi sarjan seuroille vedettäisiin jonkunlaiset vähimmäisstandardit sosiaalisen median hoitamiseen. Ei näillä katsojamääriä nyt mihinkään räjäytettäisi, mutta tässä voisi olla hyvä alku. Mestis toimii tästä todella hyvänä esimerkkinä.
 
Viestejä
3,179
Minä taas uskon yleisömäärissä tuotteen laatuun. Kun se paranee, väki löytää tiensä hiljalleen (n. 3-5 vuodessa) katsomoihin. Nopeita muutoksia on tietenkin turha odottaa. Tuotteen laatu paranee tästä kuitenkin olennaisesti vain muuttamalla pelin sisältöä. Markkinointiin seuroilla on määrällisesti ja laadullisesti valitettavan huonot resurssit ja niukasti rahaa käytössä.
 
Viestejä
273
Minä ajattelen katsojamääräkehitystä pitemmällä aika välillä. Superpesis saavutti katsojahuipun vuonna 1990. Siitä lähtien suunta on ollut laskeva. On ollut suurempia dippejä ja korjausliikettä ylös, mutta yleissuunta on ollut alaspäin. Veikkausliiga ei välttämättä kilpaile samoista katsojista. Seinäjoki on ainut paikkakunta mistä on joukkue miesten superissa ja Veikkausliigassa.
 
Viestejä
86
Tähän keskusteluun tullakseni:
Nyt huomautus itse olen ollut pesäpallo katsomoiden ulkopuolelta pitkään ja nyt hieman paluuta parin kauden aikana tehnyt (joo enimmäkseen tulee valitettavasti seurattua Ruudusta otteluita tämä johtuu
A itselläni noin hieman yli 100km lähimpään miesten Superpesis paikkakuntaan
B valitettavasti aika ei myöskään anna täyttä mahdollista periksi yms muita tekosyitä voi keksiä
.... Toki myös paikan päällä käyn ja yritänkin kovasti mutta.....

Sitten asiaan tuohon yleisö määriin tosiaan jääkiekko menettää tällä hetkellä katsojia syy luultavasti on lippujen hinnat tämä on käsittääkseni (myös oma kohtaista kokemusta on) kunnossa eli 10-15+€ on hyvä hinta

MUTTA helposti saisi porukkaa lisää jos hieman panostusta tuoho some maailmaan (oma suosikki joukkueeni jätän tässä sen mainitsematta ihan tarkoituksella) miesten puolella ei oikein käyttä tuota hyväkseen kun taas naisten suosikkijoukkueeni pitää melkein joka päivä tulee jotakin eli HELPPOA HALPAA ja kyllä tavoittaa porukkaa. Myös Super pesiksen puolella olisi paljon parannettavaa tässä esimerkki pientä videoita (esimerkiksi "turpakäräjistä" hienoista kopeista... Lyönneistä ja ehkäpä myös "epäonnistumisista" ja mukaan vielä jotkut tuomarointi keskustelut niin ihmiset alkavat katsella ja voipa joku ilmestyä katsomoonkin.
Eli Some kuntoon

- Toinen minua ihmetyttää ainakaan niissä otteluissa joissa olen käynyt ei näy "vieras" kannattajia (osalla paikkakunnilla on välimatkat lyhyet voisiko tässä ottaa jotenkin hommaa haltuun vaikkapa tarjota (koska yleensä tilaa on) jotain "porkkanaa" kun tulevat otteluun (esimerkiksi 1/2 tarjous....). Samalla saataisiin väriä katsomoon.

- itse pelin ja ottelu kun on kunnossa (ja minusta on näin) ei ole väliä kestääkö ottelu vaikka sen 3h (tietenkin tarvittavat oheis palvelut pitää toimia) eli en lähtisi noita sääntöjä muuttamaan.

- Ja ehkäpä myös niillä faneilla on oma juttunsa (itse olen erään joukkueen huutosakissa jääkiekon puolella ja paljon jalkapalloa kulutan myös katsomon puolella) esimerkiksi innolla odotan että eräs suomalainen joukkue pääsisi 2 kierrokselle euro peleissä jolloin vastaan tulisi todellinen HC fani ryhmä (en kylläkään kuulu tämän suomalaisen joukkueen fani ryhmään) mutta väriä ja tunnelmaa katsomoon. Tätä on vaikea pukea sanoiksi mitä haen tällä..
Samaan liittyen jokainen kannustaa "omalla" tavallaan olen kuullut esimerkiksi ettei vastustajan hyville suorituksille voi osoittaa kannatusta minusta voi ja jopa pitääkin välillä (voi silti olla fani) eräällä paikkakunnalla kuului selän takaa "kokeneiden" herrasmiesten kommenttia älkää nyt noille taputtako (Kyllähän taputan jos aihetta on!!!) eli eloa ja väriä katsomoon ja voi myös esimerkiksi siellä 2 puolella myös osoittaa kannatusta vieraille... Tietenkin psyykkaus on erikseen tätä kannatan (esimerkiksi kopin nostossa yms 👍👍) ei aina tarvitse etsiä sitä negatiivista vastustajan puolelta vaan voiko kannustaa omiaan 😂😂.

Tässäpä tämä toivottavasti kukaan ei pahoittanut mieltään ja joku ymmärsi edes jotain näistä 😂👍🐵😋.



-
 
Viestejä
446
Täysin hatusta heitettynä, niin olisi ehkä mielenkiintoinen kokeilu, jos kaikkien pitäisi lyödä ja kopinnosto taktisena aseena estettäisiin. Esim. tyyliin vuoroon saisi tulla kuusi paloa ja koppiin päättynyt lyöntivuoro on palon arvoinen. Jokaisella sisävuorolla kaikki pääsevät lyömään kerran, myös jokerit, mutta jos tulee se kuusi paloa, niin seuraava sisävuoro alkaisi siitä, jos tulee koko kierroksen aikana vain 3 paloa, niin silti sisävuoro katkeaa kierroksen tullessa täyteen.

Voi olla, että on tyhmin ajatus ikinä koskaan pesäpalloilussa, mutta toisaalta näin pakotettaisiin kaikki osallistumaan peliin, eikä vain ainoastaan haeta sitä kärkeä. Kun paloja saa olla useampia, kuin nykyinen kolme, niin se pakottaisi käyttämään kaikkia pelaajia myös sisäpelissä. Lyhyimmät vuorot jäisivät pois, mutta myös pisimmät, joissa kaikki lyövät kaksi kertaa, osa jopa kolmesti.

Tuo kopittelu ainakin vähenisi, mikä on äärimmäisen tylsää. Taktisia kuvioita tulisi myös lisää. En uskalla väittää puolesta tai vastaan, ajatus vain syntyi, ehkä kuolleena.

Ottelutapahtumiin olisi mielenkiintoista, jos saisi mukaan pari kolme näyttöä, mikäli niihin pystyisi saamaan riittävän laadukasta materiaalia uusinnoista esim. kotipesän tiukoista tiukoista tilanteista. Samoin mikrofonit ainakin päätuomarille ja pesätuomarille, sieltä voisi kuulla yleisö tietyissä tilanteissa suorana tuomarien kommentointia.

Vain ajatuksia, mutta ottelutapahtumia tulisi uudistaa ja nykyaikaistaa.
 
Viestejä
1,290
Minä taas uskon yleisömäärissä tuotteen laatuun. Kun se paranee, väki löytää tiensä hiljalleen (n. 3-5 vuodessa) katsomoihin. Nopeita muutoksia on tietenkin turha odottaa. Tuotteen laatu paranee tästä kuitenkin olennaisesti vain muuttamalla pelin sisältöä. Markkinointiin seuroilla on määrällisesti ja laadullisesti valitettavan huonot resurssit ja niukasti rahaa käytössä.
Samaa mieltä. Markkinoinnilla voi tehdä jotain, mutta mitä mainostetaan, jos tuote on tylsä. Tule jännäämään, nouseeko koppi ja saammeko lyöntijärjestyksen hyvään kohtaan, aloitamme vetkuttelun kello 18 ja kotiin pääset klo 20 tai ehkä 21.30. Ei katettua katsomoa. Jauhomakkara 2€, sinappipullossa rippeet jäljellä. Hyvä näin.
 
Viestejä
446
Samaa mieltä. Markkinoinnilla voi tehdä jotain, mutta mitä mainostetaan, jos tuote on tylsä. Tule jännäämään, nouseeko koppi ja saammeko lyöntijärjestyksen hyvään kohtaan, aloitamme vetkuttelun kello 18 ja kotiin pääset klo 20 tai ehkä 21.30. Ei katettua katsomoa. Jauhomakkara 2€, sinappipullossa rippeet jäljellä. Hyvä näin.

Sinappipullossa voi olla rippeet, mutta kun se pullokin on väärinpäin, niin ei sieltä saa puristettua niitä rippeitä jaksojen välisen tauon aikana.
 
Viestejä
273
M
Täysin hatusta heitettynä, niin olisi ehkä mielenkiintoinen kokeilu, jos kaikkien pitäisi lyödä ja kopinnosto taktisena aseena estettäisiin. Esim. tyyliin vuoroon saisi tulla kuusi paloa ja koppiin päättynyt lyöntivuoro on palon arvoinen. Jokaisella sisävuorolla kaikki pääsevät lyömään kerran, myös jokerit, mutta jos tulee se kuusi paloa, niin seuraava sisävuoro alkaisi siitä, jos tulee koko kierroksen aikana vain 3 paloa, niin silti sisävuoro katkeaa kierroksen tullessa täyteen.

Voi olla, että on tyhmin ajatus ikinä koskaan pesäpalloilussa, mutta toisaalta näin pakotettaisiin kaikki osallistumaan peliin, eikä vain ainoastaan haeta sitä kärkeä. Kun paloja saa olla useampia, kuin nykyinen kolme, niin se pakottaisi käyttämään kaikkia pelaajia myös sisäpelissä. Lyhyimmät vuorot jäisivät pois, mutta myös pisimmät, joissa kaikki lyövät kaksi kertaa, osa jopa kolmesti.

Tuo kopittelu ainakin vähenisi, mikä on äärimmäisen tylsää. Taktisia kuvioita tulisi myös lisää. En uskalla väittää puolesta tai vastaan, ajatus vain syntyi, ehkä kuolleena.

Ottelutapahtumiin olisi mielenkiintoista, jos saisi mukaan pari kolme näyttöä, mikäli niihin pystyisi saamaan riittävän laadukasta materiaalia uusinnoista esim. kotipesän tiukoista tiukoista tilanteista. Samoin mikrofonit ainakin päätuomarille ja pesätuomarille, sieltä voisi kuulla yleisö tietyissä tilanteissa suorana tuomarien kommentointia.

Vain ajatuksia, mutta ottelutapahtumia tulisi uudistaa ja nykyaikaistaa.

Eikö tälläiset 6 paloa/vuoro ja kopista palo, ole aika kuolleena syntyneitä ajatuksia. Nehän muuttaa pelin luonnetta niin paljon että katsojakato on varma. 25 vuotta on pelattu jaksopeliä eikä nekään, jotka sen takia jäivät pois katsomosta ole palanneet.
 
Viestejä
485
M

Eikö tälläiset 6 paloa/vuoro ja kopista palo, ole aika kuolleena syntyneitä ajatuksia. Nehän muuttaa pelin luonnetta niin paljon että katsojakato on varma. 25 vuotta on pelattu jaksopeliä eikä nekään, jotka sen takia jäivät pois katsomosta ole palanneet.

En usko, että jaksopelillä on mitään tekemistä katsojakadon kanssa, päinvastoin. 25 vuodessa on moni muu asia yhteiskunnassa muuttunut.

Lukkarin ideat eivät varmasti ihan sellaisenaan ole toteutettavissa, mutta jotain tuon tyyppistä joskus voisi kokeilla ja hän ansaitsee joka tapauksessa pointsit ennakkoluulottomista ja tuoreista ajatuksista.
 
Viestejä
446
Kuten kirjoitin, niin voi olla kuolleena syntynyt ajatus. Se mitä haen on, että lopetettaisiin tuo kopittelu ja siirryttäisiin enemmän malliin, jossa kaikilla lyönneillä on merkitystä. Nyt usein on tilanne, että jos lyönnit lähtevät numerosta viisi, niin sitten odotellaan sitä numeroa yksi. Ei varmaan motivoi myöskään pelaajia numeroilla 5-9.
 
Viestejä
100
Minun mielestäni kaikenlaiset koppisäännöt ja niiden rajoittamiset on väärä tie jos halutaan aktivoittaa peliä. Lyöjiä vähemmäksi on minusta se lääke mikä toimisi parhaiten ja se ei muutenkaan muuttaisi pelin luonnetta liikaa. Toki tiedostan senki vaaran, että alettaisin vielä varovaisemmin pelaamaan lyöntijärjestystä niin, että se varmasti ei jäisi ainakaan keskipalkkiin.
 
Viestejä
880
Mahdolliset muutokset täytyy tehdä seurojen tarpeista, ei netissä huutoäänestämällä. Kun jotain isoa sääntömuutoskeskustelua viimeksi käytiin ennen tätä kautta niin että se päätyi ihan iltapäivälehden sivulle, Ojaniemi totesi, että jos ehdotettu asia x toteutetaan, kyseessä ei ole enää pesäpallo, vaan joku muu laji. Olisiko tuolloin ollut kyse paloista luopumisesta, en muista.

Jokaisella on toki oikeus ideoida, mutta hyvä jos edes 2% tästä kaikesta olisi millään muotoa toteutettavissa.

Ja vaikka olen nähnyt kaikkia isoja murroksia jokerilyöjistä jaksopellin ja sopupeliin ja yhä edelleen lajia rakastan, jos säännöistä otetaan taktiikkaa pois niin että tyhmempikin katsoja voi samaistua lajiin, niin en pidä mitenkään mahdottomana, että se olen minä joka sieltä katsomosta poistuu sen jälkeen.

Sen verran piti vielä lopuksi kirjoittaa, että nyt kun jotkut ovat niin huolissaan näiden kakkoskärjen hihanumerolla pelaavien motivaatiosta, onko kukaan koskaan edes kysynyt, haittaako se pelaajia, ettei välttämättä pääse siihen ajolähtöön lyömään? Joku voi viihtyä aivan hyvin hanska kädessä ulkokentällä, vaikka lyöntivuoron osuisi vaan kerran pelissä kohdalle.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
147
Nyt tuli @-Janski- :lta sellainen statement, joka niputtaa omatkin ajatukseni aika mallikkaasti yhteen. Jotenkin uskomatonta, mihin suuntaan tämä keskustelu on lähtenyt vellomaan. Tämän lukeminen on saanut itsenikin ajattelemaan, että eikö pesäpallossa todella ole enää mitään hyvää, mielenkiintoista ja markkinoimisen arvoista.

Pesäpallo on kuitenkin yhä edelleen mielenkiintoinen ja taktinen laji. Nuo lajin parhaat puolet pitäisi saada entistä paremmin näytille ja tehdä lajista ulospäin yhtä puoleensa vetävä, mitä se on laji-ihmisille. Pesäpallon pitää kehittyä (ottelutapahtumasta show, fanikulttuuri jne.) , mutta sääntöjen remppaamisella tuskin saadaan mitään mullistavia positiivisia vaikutuksia aikaan. Onneksi muitakin keinoja pitäisi olla.
 
Viestejä
94
En ole juurikaan seurannut yleisömääriä ja muutenkin pesäpallo on jäänyt vähemmälle Tampereella puuhastelujen ym juttujen takia mutta nyt alkaa taas innostus herään 1990 luvun tapaan jolloin Kaupissa pelattiin miesten Superia edellisen kerran.

Itse lähtisin siitä näkökulmasta että viitsiikö vaivautua paikan päälle. Lätkästä hyvä esimerkki sellaiselle joka on seurannut lajia yli 10v niin joku tiistai illan Tappara-Jukurit ei hirveämmin nappaa kun peli on tylsää ja olut maksaa 8€.

Pesiksessä nyt kun Mansee olen seurannut niin dejavu tuli kun Kaupissa kävin niin ainoo päivitys lienee että nyt on tuotu jo siirrettävä huussi kentän taakse. Aiemmin muistaakseni joutu käymään kauempana. Haminaa vastaan eilen sakkia oli melkein 1400 joka ykköspesikseen on kelpo lukema.

Kyllä väkeä peleihin tulee jos on kiinnostava ottelu/tuote. Ja ulkoilmalajista kun on kyse niin sään merkitys on hyvinkin 35% suuntaan jos toiseen tietyillä paikkakunnilla.

Itseä olis kiinnostava tietää kuinka paljon Mansen mahdollinen Superiin paluu kiinnostaa esim Sotkamossa, Vimpelissä, Seinäjoella ja Joensuussa?
 
Viestejä
3,179
Tuskin Mansen nousulla olis kovinkaan suurta merkitystä em. paikkakunnilla. Menee kiinnostuksessa samaan sarjaan kuin SiiPe, AA, KaMa, Imatra ym. Hyvät joukkueet kiinnostavat eikä Mansessa ole tästä näkökulmasta mitään erityistä hohtoa, ellei hommaa heti kärkeen puoli joukkuetta pelimiehiä.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös