Eikös suomi-brändillä ollut palloja joskus 15 v. sitten? Muistini mukaan olivat merkittävästi kimmoisempia kuin karhut. Vai muistanko omiani.
Jos eri merkkiset pallot poikkeavat merkittävästi toisistaan ja toista merkkiä käyttää vain harva seura niin kait käyttäjät saavat etua kotipeliin mutta toisaalta vieraspelit sitten vakeampia. Mutta kai pallojen normit pitävät huolta että pallot ovat ominaisuuksiltaan lähellä toisiaan joten tuskin niistä merkittävästi pelillistä etua saa. Jos ne kestävät paremmin niin saa treeneihin parempia palloja mutta saako kuuta etua. Eikös yläsarjoissa pidä olla uusia palloja per peli aika paljon?
Takavuosina Suomipalloilla oli maine, että ne pomppaavat paremmin kuin Karhun pallot. Tällaista tietoa löysin mm. Wikipediasta:
Pesäpallon kehittäjä
Lauri Pihkala julkaisi vuonna 1916 ensimmäiset pallonteko-ohjeet, mutta varhaisimmat pallot eivät olleet kovinkaan kestäviä. Tämän jälkeen palloja on jatkuvasti kehitetty, ja uusimmat standardit ovat vuodelta 2005. Samalla myös pallon painoa on kasvatettu hiljalleen alkuperäisestä 110–120 grammasta, jotta se lentäisi pidemmälle. Pallon ympärysmitta ei sen sijaan ole muuttunut.
Pesäpallon säännöissä määritellään kolme pallokokoa, miesten pallo painaa 160–165 grammaa, naisten pallo 135–140 grammaa ja tenavapallo 95–100 grammaa. Kaikkien pallojen ympärysmitta on 21,60–22,20 senttimetriä.
[1]
Pesäpallo-otteluissa käytetään palloja, jotka ovat vuoden 2005 standardien mukaisia.
[2] Standardit ovat vuonna 2000 aloitetun tutkimustyön tulosta. Tutkimukseen osallistuivat Pesäpalloliiton lisäksi
Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus,
Superpesis ja välinevalmistajat. Vuoden 2005 standardi määrittelee pesäpallon vaatimuksiksi:
[3]
- Miesten pallo
- uuden pallon kimmoisuusprosentin (160 km/h) on oltava 44–45,5 %
- käytetyn pallon (70 kertaa/160 km/h) kimmoisuusprosentin on oltava yli 40 %
- Naisten pallo
- uuden pallon kimmoisuusprosentin (130 km/h) on oltava 44,5–46 %
- käytetyn pallon (100 kertaa/130 km/h) kimmoisuusprosentin on oltava yli 43 %.
- Tenavapallon kimmoisuusprosentin (60 km/h) on uutena oltava 46–49 %.
Suomessa virallisia pesäpalloja valmistavat
L-Tec Sport ja Suomipesis.
[4] L-Tec Sport myy palloja
Karhu-tuotemerkin alla.
[5]
Pesäpallon valmistuksessa on monta vaihetta. Sen ydin on tiiviiksi puristettua
trasselia, jonka päälle kääritään lankaa. Langan päällä on kumiliuskakerros, joka tehdään käsin. Pintakerros liimataan, ja pallo saa muotonsa teräsmuotissa uunissa, jossa kuuma seos
vulkanoituu. Valmis pallo punnitaan, koepomputetaan ja leimataan.
[4]