Supervuoro Verkkolehti »

Sääntöehdotus

Viestejä
17
Kovaa näyttää olevan vastustus muutoksille. Pitäisikö palata 9 vuoroparin peliin? Ei. Joku täällä nautiskeli 7 tunnin baseball-matsista. Minä en. Pelejä pitää lyhentää. Vertaus jalkapalloon tai lätkän 5 min. lisäaikaan on aivan höpötystä. Näin se käy:

1. Supervuorosta luovutaan, suoraan kotareihin.
2. Joukkueilla oikeus aloittaa kärjestä eka vp:n jälkeen kerran/jakso
3. Ekan jakson hävinnyt aloittaa toisen vp:n sisällä.

Eivät ole isoja tai vallankumouksellisia muutoksia, mutta tekevät pelitapahtumasta intensiivisemmän. Tauon kestoa voisi myös säädellä: jos paikalla on 600 henkeä, he ehtivät kyllä ostaa makkaransa jo vartissa tai allekin. Sitten, kun väkeä on enemmän, tauko voisi olla nykyisen kestoinen.
 
Viestejä
4,349
Ensinnäkin tuota mitä on ehdotettu Ekan jakson hävinnyt aloittaa toisen jakson. Mielestäni ei. Sillä kyllä täytyy tulla vähintään 7 sisävuoroa kumpaisellekin joukkueelle, tuohan vääristäisi myös tilastoja kun niin eri määrän sisävuoroja pelaisivat.
 
Viestejä
1,512
Ei ottelutapahtumaa mihinkään tarvi lyhentää. Jos joku ottelu kestää 3 tuntia niin sitten kestää. Todennäköisesti pituus johtuu juoksujen määrästä, joten viihdettä myöskin riittänyt ☝🏼
 
Viestejä
11,744
Kyseisillä vaateilla taso laskee, halutaanko sitä? Eihän missään muussakaan kilpaurheilussa tähän pyritä.

Nyt mennään tasoon - eria asia siksi vastaus :) mutta kuitenkin toinen threadi. Ei ehkä oikea mutta parempi kuin Kopla thread

Kuten sanoin, mä olen pesisromantikko. Mä haluan että jokainen lyöntivuoronumeroa kantava joutuu suorittamaan myös sisällä.

En ymmärrä väitettä tason laskemisesta ellet tarkoita tason laskemista siinä sääntö- ja tavoitekontekstissa jota itse ajattelet.

Tämähän riipuu täysin siitä miten määrittelee tason. Musta tasokas pelaaja pystyy pelaamaan sekä sisällä, että ulkona. Sinulle taso ilmeisesti tarkoittaa jonkun pesäpallon osa-alueen maksimaalista suorittamista.

Kysymys tyyliin. Oliko Sami Joukainen 2000-luvulla huippupesäpalloilija vai huippukotiuttajajokeri? Minusta Sami oli huippukotiuttajajokeri. Minä en halua että pesäpallojoukkue on kuin Suomen yleisurheilumaajoukkue Ruotsi-ottelussa jossa Noora-Lotta Neziri on kyllä kova luu naisten 100 aidoissa mutta tuskin pärjäisi naisten 3000 m esteissä vaan siihen on specialist. Kaikki ovat yleisurheilijoita joo kyllä, mutta heidän suorituksensa ei ole yleisurheilua vaan esim se 100 m aidat. @Vince ymmärrätkö mitä ajan takaa?

Mulle pesäpallo on ennemmin miesten 10-ottelu tai naisten 7-ottelua jossa monipuoliset urheilijat ovat niitä tasokkaita

Isoa yleisöä tämä nykymeno ei houkuttele, aivan liian monimutkainen on tämä meidän laji ja vaatii vallatonta paneutumista että pääsee edes perusjuttuihin kiinni.

Onko väitteesi tutkittua faktaa vai valistunut arvaus vai vain mutua? Musta JeFu on suhteellisen monimutkaista etenkin jos pitää ymmärtää milloin käytetään ketäkin pelaajaa ja silti yleisöä on ihan hillittömästi. Futis taas on melko simppeliä ja yleisöä on pilvin pimein. Jääpallo taas on melko simppeliä eikä juuri kukaan käy seuraamassa - mä esim en käynyt viime talvena kertaakaan. toissa talvena kuitenkin neljä viisi peliä. Eli en usko pelin monimutkaisuuden olevan ainut yleisön kiinnostusta selittävä tekijä.

Jostain syystä kun pesäpallon säännöt olivat tosi simppelit, ei ollut välistäjättöjä, ei ollut jokereita niin yleisöä oli Töölönlahden rannalla tuhansia. Ajat olivat toki toiset mutta en ole yhtään varma, että vapaa välistäjättö yksinkertaistaisi peliä ja tekisi siitä helpommin ymmärrettävän. Saati että se tekisi siitä tasokkaamman. Ja silti musta jaksopeli on parasta mitä pesikselle on niiden Töölänlahden aikojen jälkeen tapahtunut.

Jos me oikeasti halutaan erikoistua pesäpallossa ja jos me oikeasti olemme sitä mieltä että erikoistuminen nostaa tasoa niin tehdään vaikka seuraavaa:
  1. Pelataan samanlaista jaksopeliä kuin nyt
  2. Joukkueeseen saa ilmoittaa 25 pelaajaa
  3. Ulos saa laittaa kerrallaan yhdeksän pelaajaa
  4. Ulkopelaajia saa vaihtaa aina kun pallo on lukkarilla kotipesässä
  5. Polttaa ei voi jos kentän sisäpuolella on yli yhdeksän ulkopelaajaa
  6. Vapaa lyöntijärjestys kaikista 25 pelaajasta.
  7. Aina kahdesta lyödystä juoksusta saa 9 lyöjää lisää
  8. Sama lyöjä saa käydä lyömässä niin monta kertaa kuin halutaan. Vaikka sitten 9 kertaa koppi
  9. Sisävuro loppuu kolmeen paloon tai lyöjien loppumiseen
Jos teoriasi tason nousemisesta erikoistumisen myötä pitää paikkansa niin saamme:
  • Tasokkaampaa peliä kuin ennen
  • Enemmin väkeä katsomoon kun peli on yksinkertaista
Mä voin olla vääräss mutta minusta välistäjättö ei nosta pelin tasoa vaan mahdollistaa syvemmän erikoistumisen joka on pesäpallon perimmäisen olemuksen vastaista.
 
Viestejä
27
Minun mielestä turhat kopittelut ja välistäjätöt saadaan pois yhdellä yksinkertaisella sääntömuutoksella, eli joukkueeseen kuuluu 12 pelaajaa, joista 3 on sisäpelijokereita ja 3 ulkopelijokereita, eli on 3 jokeria jotka pelaavat vain sisäpeliä (kuten nytkin) ja 3 jokeria, jotka pelaavat vain ulkopelivuorot. Näin helpolla pelit saataisiin sujumaan kuin silloin ennen vanhaan aikaan ja varmasti tulisivat mielenkiintoisemmiksikin.
 
Viestejä
11,744
No sääntömuutokset ketjut lienevät paikka visioinnille. Itse ajattelen äärimmäisyyteen viennin olevan hyvä happotesti kehitysidealle. Täydelliset ideat kestävät täysin holtittomuuksiin viennin mutta suurin osa toki ei.

Musta välistäjättöä, etenijä- lyöjä ja ulkopeli(aina koppi sisällä)jokereita pitäisi tarkastella yhtenä pakettina. Mihin suuntaan me haluamme pesiksen menevän? Kolme joleria lyömään per vuoro mahdollistaa puhtaat sisä- ja ulkopelijokerit ja jos täysi välistäjättö sallitaan niin se vain lisää eriytymistä. Löytyykö pelaajia jotka ovat valmiita tähän? Ja mikä vielä tärkeämpää, sitäkö haluamme katsoa?
 
Viestejä
995
Kertokaapa joukkue, joka jättäisi 4-5 pelaajaa vuoron alkuun välistä 1. jakson toisessa vuorossa, kun vuoro lähtee numerosta 5 tai 6. Uskon, ettei löytyisi sitä ensimmäistäkään. Vapaa välistäjättö vain mahdollistaisi turhan kopittelun sellaisissa ratkaisevissa vuoroissa, joissa on selvää jo ennen vuoron alkua, että kaikki paukut laitetaan ykköskärjen varaan. Eli näin vältettäisiin vuorot: 6. koppi, 7. välistä, 8. koppi, 9. välistä.

Henkilökohtaisesti nykysäännössä ei ole mitään ongelmaa, mutta mielestäni tämä olisi helpoin tapa, jolla peliä saataisiin nopeutettua ja lajin viihdearvoa tältä osin parannettua. Toki tämä muutos ei mahdollistaisi tilanteita, jossa 8 ja 9 voitaisiin pudottaa kärjen eteen kentälle.
 
Viestejä
3,179
Mikäli minulta kysyään, peliä pitää viedä siihen suuntaan, että nroilla 8 ja 9 kannattaa myös pelata tosissaan. Ellei jopa ole pakko. Sitten tästä tulee taas todella mielenkiintoista, vaikka kyllähän tuota läpsyttelyä nytkin katselee, välillä jopa mielellään. Toki minulta ei kysytä. Seuraavaksi joku alkaa inistä, että "eihän jääkiekossakaan neloskenttää laiteta ylivoimaan". Vaikka voihan sitä ajatella, että lentopallossakin kaikkien kuuden miehen pitää pelata koko ajan täysillä ja osallistua sekä hyökkäys- että puolustuspeliin. Nämä lajivertailut ontuvat aina ja aina voi valita omaan agendaansa sopivimman lajin. :D
 
Viestejä
995
Tässä tullaan nyt siihen asiaan, mikä tekee kilpaurheilusta niin hienoa. Vaikka nyt puhutaankin joukkuelajista, jokaisella huippujoukkueella on ne pari kolme huippuyksilöä lajissa kuin lajissa, jotka mahdollistavat kirkkaimmalla huipulla pelaamisen. Joukkue voi olla täynnä hyviä tasaisen varmoja pelaajia, mutta ilman huippuyksilöitä tuollainen joukkue pelaa sijoista ynnä muut. Tällainen kaikki pelaa -systeemi sopii paljon paremmin esimerkiksi koululiikuntaan. Pesäpallo on siitä hyvä laji, että myös heikko sisäpelaaja voi olla joukkueelle äärimmäisen tärkeä palanen ulkopelissä.

Kilpaurheilun, jota myös pesäpallon pääsarjataso edustaa, perimmäinen tarkoitus on VOITTAA. Ja ainakaan itseäni urheilun seuraamisessa ei ole ikinä mikään muu kuin voittaminen kiinnostanut. Jo vanha ala-asteen opettajanikin sen tokaisi: tärkeintä ei ole voitto, vaan murskavoitto.
 
Viestejä
4,349
Eniten vituttaa tuo, että lyöntikierros on vedetty loppuun sillä kahdella vaaditulla ja sitten ei edes ole todellista yritystä kärjellä ja sitten kuitenkin se voi kuukahtaa huonoon asemaan omalla tyrimisellä.
 
Viestejä
27
Aika pahalle laukalle nyt kyllä lähdettiin...
Miten niin pahalle laukalle, eikös tässä ole ollut puhe siitä, että turhat kopittelut ja välistäjätöt saataisiin pois. Nythän nämä "ulkopelijokerit" jätetetään välistä pois tai sitten ne käyvät lyömässä kopin ja kansa hurraa. Eiköhän olisi parempi, että "ulkopelijokerit" saisivat keskittyä vain siihen ulkopeliin, kuten "sisäpelijokerit" keskittyvät nytkin vain sisäpeliin.
 
Viestejä
3,498
Miten niin pahalle laukalle, eikös tässä ole ollut puhe siitä, että turhat kopittelut ja välistäjätöt saataisiin pois. Nythän nämä "ulkopelijokerit" jätetetään välistä pois tai sitten ne käyvät lyömässä kopin ja kansa hurraa. Eiköhän olisi parempi, että "ulkopelijokerit" saisivat keskittyä vain siihen ulkopeliin, kuten "sisäpelijokerit" keskittyvät nytkin vain sisäpeliin.
Lähinnä nyt tarkoitin Mievaan vapaata leikkimielistä visiointia. Osan mielestä kopittelu on turhaa, ei kaikkien. Osan mielestä välistäjättö on yleensäkin väärin, puhumattakaan että se olisi vapaata. Oma kantani on, ettei peliä saa yhtään monimutkaistaa ja että on tarve vähentää ns. kuolleita, tylsiä hetkiä ja nopeuttaa peliä. Toki tylsyys on katsojasta kiinni. Nyt sisäpelissä on mahdollisuus käyttää - ellei tule kahta juoksua - 12 pelaajaa, joista kolmea vapaasti ja tyhjään kenttään saa jättää yhden pelaajan välistä. En näe huonona asiana, että pakkopeluuttamista vähennetään. Pakkoa on, jos jokaista on vuorollaan käytettävä lyöjänä, ellei satu olemaan tyhjä kenttä. Eikö se saisi olla osa joukkueen pelitapaa ja taktiikkaa, kuinka montaa pelaaja haluaa näistä 12:sta käyttää? Vapaa välistäjättö lisäisi siis toisaalta taktisia mahdollisuuksia ja toisaalta kaventaisi käytössä olevia lyöntejä. Vapaa välistä jättö mahdollistaisi lyöntijärjestyksen uudelleen ajattelua. Nopeita miehiä voisi laittaa esim. joka toiseksi tai joka kolmanneksi, samoin kovia lyöjiä, vaihtajia jne. Jos "sattuu" ajo etenijälle, jolla ei ole lyöntivoimaa, on kaksi paloa ja lyöjiä jäljellä 3, joista se paras on viimeinen, pj jättää kaksi välistä ja menee suoraan siihen viimeiseen lyöjään. Minusta tällainen tekisi pelistä entistä mielenkiintoisempaa ja mikä tärkeintä, nopeampaa.
 
Viestejä
11,744
No leIkkimielistä ja leikkimielistä. Jos ottelua on oikeasti tarve lyhentää niin ulkojoukkueellehan tässä pitäisi antaa lisää eväitä eikä sisäjoukkueelle.

Esimerkiksi
  • Vain kaksi jokeria per vuoro ja mahdollisesti jokeri korvaisi lyöntivuoroisen lyöjän niinkuin alunperin teki
  • Välistäjättö pois
  • Kolme juoksua lyöntivuoron jatkamiseen
Väitän että ottelu lyhynee. Ehkä jopa jos mitkä tahansa kaksi noista toteutetaan.
 
Viestejä
3,498
Mitä enemmän alan miettiä ehdotusta vapaasta välistä jätöstä ja sen merkityksestä pelille sitä enemmän siitä pidän. Itse tekisin pelinjohtajana, jos olisi käytettävänä 5 - 6 nopeaa, 2 - 3 hyvää vaihtolyöjää ja 3 - 4 hyvää lyöjää, esim. näin: kärkeen numeroille 1 - 4 joukkueen nopeimmat jalat. Numeroilla 3 - 4 voisi olla myös taitoa vaihtaa. Numeroille 5 - 9 parhaat lyöjät, vaihtolyöjät kärjessä. Jokereina voisi sitten olla esim. yksi etenijä ja pari lyöjää. Jokaisessa vuorossa olisi mahdollisuus nopeilla yrittää vuoronperään kentälle. Joku kuudesta päässee. Sen jälkeen lyöjäksi laitettaisiin ensimmäinen sellainen numerojärjestyksestä, joka pystyy vaihtamaan. Heti kun on saatu ajo tai etupesät täyteen, siirtyisin lyöntijärjestyksessä riittävän hyvään lyöjään. Positiiviseksi ongelmaksi tulisi esim., olisiko paras numerolla kotiuttava järkevintä laittaa kuudenneksi, seitsemänneksi, kahdeksanneksi vai peräti viimeiseksi. Pj:llä olisi iso haaste yrittää käyttää kaikkia hyväkseen optimaalisella tavalla ja samalla välttää lyöjien loppumista ennen kahta juoksua. Jokaiseen lyöntivuoroon olisi tehtävä päätös: lyökö seuraava, sitä seuraava ja vieläkin myöhempi järjestyksestä. Päätös pitäisi tehdä heti eli sinä aikana, kun lukkari kysyy. Pelistä tulisi tosi mielenkiintoista ja se myös nopeutuisi huomattavasti. Roolipelaaminen sisällä vahvistusi entisestään ja kaikki eivät siitä välttämättä pidä. Itse en näe sitä ongelmana.
 
Viestejä
1,290
Siihen suuntaan pitäisi mennä, että kaikki pelitapahtumat sisältävät merkityksen. Otteluissa on liikaa vaiheita, joissa ei yritetä mitään. Lyömässä käy lyöjiä vain, koska säännöt määräävät. Ja kahden liian nopeasti tulleen palon jälkeen voi olla reilusti yli puolet lyöjistä käyttämättä, mutta keskitytään vain turvaamaaan seuraavan sisävuoron aloittamista kärjestä. Tympeää katseltavaa. Erityisesti tuo lyömässä käyminen vain, koska lyöntijärjestys, on suorastaan epäurheilullista ja aika vierasta muille joukkuepeleille.
 
Viestejä
11,744
Siihen suuntaan pitäisi mennä, että kaikki pelitapahtumat sisältävät merkityksen. Otteluissa on liikaa vaiheita, joissa ei yritetä mitään.

...

Tympeää katseltavaa. Erityisesti tuo lyömässä käyminen vain, koska lyöntijärjestys, on suorastaan epäurheilullista ja aika vierasta muille joukkuepeleille.

No mikä on yrittämistä. Joskus maalipeleissä pyritään vain puolustamaan johtoa maalinteon yrittämisen sijaan ...

Pesäpallon lyöntitapahtuman vertaaminen muihin kuin sisarlajien lyöntitapahtumaan on ehkä vaikeaa kun se on ominainen vain tuolle lajiperheelle.

Baseballissa on lyöntijärjestys, käsittääkseni ainoastaan syöttäjän saa korvata etukäteen nimetyllä lyöjällä.

Kriketissäkin käsittääkseni on lyöntijärjestys vaikkakaan sillä ei kyllä taktisesti taida olla suurta merkitystä kun lyömässä on aina kerrallaan kaksi lyöjää eikä muita etenijöitä voi olla. Innings päättyy kun lyöjistä on tehty 11 paloa eli kun kaikki 12 pelaajaa ovat käyneet lyömässä. Tai hmm varmaan se huonoin lyöjä nyt ainakin kannattaa laittaa viimeiseksi.

Saa oikoa vajavaisia tietojani sisalajeista.

Mutta eihän nimetty lyöntijärjestys ole mikään kiveen hakattu. Muutettavissa oleva asia mutta minusta vapaa lyöntijärjestys veisi peliä epäedulliseen suuntaan.
 
Viestejä
995
En nyt enää ole aivan varma ymmärtävätkö kaikki tätä vapaata välistä jättöä samoin kuin minä.

Pelaajan väliin jättäminen on aina vaatinut tyhjän kentän eli tällä muutoksella vain palattaisiin nykyistä edeltäneeseen sääntöön, jolloin joukkue pystyi jättämään haluamansa pelaajamäärän välistä nollatilanteessa. Nämä välistä jätetyt pelaajat olisivat tietysti sisävuoron osalta jo käytetty ellei kahta juoksua synny ennen uuden kierroksen alkua. Eli tältä osin ei voi sisäpelijoukkueen ainakaan nähdä hyötyvän pelaajien välistä jättämisestä. Tämä vain nopeuttaisi peliä ja turha kopittelu jäisi pois vuoroista, joissa on alusta asti selvää, että kaikki paukut laitetaan ykköskärjen varaan. Näin olen itse ainakin tämän säännön nähnyt koko ajan.

Alunperinhän jokerisäännön tultua lajiin taisi sääntönä tuolloin olla, että jokeri korvaa numerolla olevan pelaajan. Eli lyöntijärjestys oli esim. 1 2 3 J 5.

Mitä lajiin ja jokereihin tulee, urheilullisimmillaan tämä laji olisi 9 miehen joukkue kuten ennen vanhaan. Kaikki pelaisivat sisä- ja ulkopeliä. Varamiehet vain loukkaantumisen varalle.

Ennalta määritetty lyöntijärjestys on oleellinen osa pesäpallon taktiikkaa, joten tuolta osin tullaan tuskin koskaan näkemään muutosta sääntöihin. Ja on aika absurdia ajatella, että aikaisemmin esitetyn tyyppisiä pelaajien yli hyppimisiä tilanteessa kuin tilateessa tai täysin vapaan lyöntijärjestyksen tuomista pesäpalloon, oltaisiin tuomassa sääntöihin, kun tällä hetkellä voidaan hypätä yhden pelaajan yli nollatilanteessa. Olisi meinaan "melko" radikaalista muutoksesta kyse.

Ja tuo lyöntijärjestyksen peluutus sopivaan paikkaan seuraavaa vuoroa ajatellen on yksi pesäpallon tärkeimmistä taktisista osa-alueista. Tällä mitataan oikeasti kenen kantti kestää kovassa paikassa ja kenen materiaali riittää pelaamaan myös vuoron alkaessa epäedullisesta kohdasta lyöntijärjestystä. Tällä siis osittain erotellaan hyvät joukkueet heikoista joukkueista. Kilpaurheilun luonteeseen ei kuulu vasemmiston kaltainen ajattelumalli, että pelin joka osa-alueesta pitää tehdä mahdollisimman paljon heikkoja suosivia. Kyllä sen parhaan joukkueen kuuluu voittaa ja huonomman hävitä.
 
Viestejä
3,498
"minusta vapaa lyöntijärjestys veisi peliä epäedulliseen suuntaan." Vapaa lyöntijärjestys ja vapaa välistäjättö ovat kaksi eri asiaa. En kannata vapaata lyöntijärjestystä. Vapaa välistäjättö perustuu aina ennalta ilmoitettuun lyöntijärjestykseen. Pelaajan tai useammankin yli saisi siis hypätä myös silloin, kun kentällä on etenijöitä. Jos nyt käytetään vuoroa kohden 9 - 12 lyöjää (?), niin vapaassa välistäjätössä ehkä 6 - 9. Peli nopeutuisi jaksoa kohden ehkä 10 minuuttia. Mutta kyllä nykyiselläkin systeemillä voi pärjätä. Itse kuitenkin muuttaisin sitä vähintään niin, että tyhjässä kentässä saa hypätä niin monen ylitse kuin haluaa.
 
Viestejä
11,744
Tarkoitin kyllä vapaata välistäjättöä mutta kirjoitin mitä sattuu.

Pidän 10 min nopeutumista optimistisena, koska kyllä niistä nollatilanteen kopinnostajista yllättävän usein palokin tulee joka on sitten sen kopinnnoston jälkeisestä sisäpelistä pois. Käytännössä tuo tarkoittaisi, että sisäjoukkue pääsisi käytännössä aina kärjellä palottomaan nollatilanteeseen

10 min sääntö tarkoittaisi että joka lyöntivuorossa joukkueella olisi yksi tilanne jossa ensinnäkin on kenttä tyhjä ja toisekseen olisi tarve jättää vähintään kaksi pelaajaa väliin ja kun tuossa säästettäisiin yleensä yksi lyöjä niin siihen koppilyöntivuoroon menee hmm 75 sekuntia? Toi 75 on varmaan jossain tilastoitu mutta lienee lähellä.

Edelleen antaisin pelin lyhentämisen ollessa tavoitteena ulkojoukkueelle uusia aseita, en sisäjoukkueelle. Vapaasta välistäjätöstä hyötyy sisäjoukkue.

Muistaako kukaan miksi moisesta aikanaan luovuttiin?
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös