Supervuoro

Pesäpallon visio seuraavalle sadalle vuodelle

Viestejä
2,120
Kuuluuko Manse tuohon perse edellä-kategoriaan ja kuuluiko Oulu edellisillä kierroksilla?

Haluan vaan korostaa tätä visio -sanaa. Se ei ole viiden eikä kymmenenkään vuoden päässä, ja sen suhteen ehtisi samanlainen pesiksen nousu kyllä tapahtua ainakin jossain pesikselle uudessa suurkaupungissa, sehän voisi olla vaikka Vantaa tai mainittu Lahti.

Minulle piisaa hienosti nämä nykyiset joukkueet ja nykyiset kuviot, jos haluaa ajatella, että ei huolta tulevista sukupolvista. Tässä kohtaa ehkä niin voikin ajatella: jos ei kiinnosta niin ei kiinnosta, no harm. Kyllä Pesikselle sen verran suosiota vielä 15-25 vuotta riittää, että mun pesiksen seuranta saa jatkaa suunnilleen niin kauan kuin sitä itse jaksan suht täysillä hoksottimilla seurata.
Jos taustalta löytyy omaa pitkäikaista juniorityötä, tai yhteistyötä lähialueen laadukasta juniorityötä tekevien seurojen kanssa, niin puuhun voi kiivetä oikein päin. "Kannettu vesi ei kaivossa pysy".
 
Viestejä
98
Eiks noissa aiemmissa kirjoituksissa ja esim Helsinkiä puivassa langassa junnutuotannon merkitystä nostettu esille?
Juuri näin! Tietysti junioritoimintaa tarvitaan. Sehän on yhtenä tavoitteena, eli että niitä junioreita saataisiin myös sieltä, missä Suomen mittapuulla isot massat operoivat. Jos pesisjunioreita tulee vain hiipuvilta kirkonkyliltä, tyrehtyy pelaajatuotanto hyvin pian kokonaan. Eikä tässä puhuta vain aikuisten huipuista, vaan ylipäätään kaikentasoisista pelaajista. Sitä ei Vimpelissäkään enää laiteta edes G-ikäisiin vain oman kylän pojista koostuvaa joukkuetta kasaan, kun kunnassa syntyy alle 10 poikaa vuosittain.
 
Viestejä
98
Turha yrittää väkisin viedä lajia sinne, missä se ei kiinnosta, eikä olla valmiita tekemään sen eteen töitä, eli kaiken pohja koko pesisperheelle on vahva juniorityö.
Mikä siis on väkisin viemistä? Jos sellaiselle paikkakunnalle, missä ei nykyisellään pesäpallotoimintaa ole, perustetaan johonkin ikäluokkaan juniorijoukkue, onko siinä kyse lajin viemisestä "sinne, missä se ei kiinnosta"? Junioritoimintaa tarvitaan. Kysymys onkin siitä, kuinka niitä junioreita saadaan.
 
Viestejä
98
Pesäpallo on pieni kotimainen marginaalilaji ja sellaisena pysyy.
Pesäpallo on aina globaalisti pieni marginaalilaji. Nykyisellään Suomessa pesäpallo on ihan varteenotettava tekijä, eikä erityisen pieni laji. Kysymys on kuitenkin siitä, että pesis ei mitenkään itsestään "pysy" yhtään missään, vaan vaatii tuhottomasti työtä.

Suuriin kaupunkeihin ei saada mitään pysyvää pesäpallon saralla, jos pelkästään rahalla pystytetään ylimmän tason edustusjoukkue.
Onko joku esittänyt tällaista?

Pesäpallo joko nousee tai loppuu vapaaehtoisten toimijoitten mukana.
Näin tekee. Kuten jokainen urheilulaji ja aika moni muukin kulttuurituote tässä maassa. Samalla tavalla yhteiskunnallinen kehitys puree vapaaehtoisten määrään kuin kaikkeen muuhunkin. Miksi joku jaksaa lähteä E-junioreiden kanssa viikoksi nukkumaan koulun lattialle toiselle puolen Suomea tai myy makkaroita 30 asteen helteessä, kun voi käyttää aikansa vaikkapa puutarhanhoitovideoita YouTubesta katsoen tai Thaimaassa matkailuun. Kyllä näitä vapaaehtoisiakin on helpompi löytää kun pesäpallo kiinnostaa, siinä nähdään siinä jotain arvoa ja laji ylipäätään tunnetaan. Josta päästäänkin tähän:

"Kannettu vesi ei kaivossa pysy".
Jos tätä kaivometaforaa haluaa jatkaa, niin totta, kannettu vesi ei siellä pysy. Kyse onkin siitä, kuinka kalliopohjaveteen päästään käsiksi. Mitkä ovat oikeat keinot tässä? Mutta jollain ilveellä sitä vettä on löydettävä.

Minun on vaikea ymmärtää sitä, kuinka tilastojen valossa päivänselvän tavoitteen lausuminen ääneen herättää vastustusta. On täysin selvää, että pesäpallon on päästävä isoihin kaupunkeihin. Tosin, jos se kaupunki sanana jotenkin ahdistaa, niin sanotaan vaikka niin, että pesäpallon on päästävä sinne, missä ihmiset tulevaisuudessa ovat. Silti jo tästä päämäärästä ollaan erimielisiä. Eihän siinä ole vielä puhuttu siitä, kuinka sinne kaupunkiin pitäisi päästä. Olisi nyt edes yhteinen maali selvillä, pohditaan sitten taktiikkaa.
 

LBC

Viestejä
2,036
Tänään on nähty täälläkin forumilla harvinaista keskustelua Savon suunnalta. Josko sittenkin hynttyyt yhteen ja isompaan kaupunkiin. No, aika näyttää.
 
Viestejä
39
En tiedä onko sarjan yhtiöittäminen järkevää. Tai en tiedä mitä se hyödyttää, olisi mielenkiintoista kuulla tästä lisää. Superpesis taisi olla oma osakeyhtiönsä aiemmin, mutta siinä tehtävänä oli kuitenkin pääasiassa markkinointi. Tällaisessa yhtiöittämisessä on ainakin se vaara, että Superista tulee suljettu sarja, sillä jos sarjasta tulee osakeyhtiö jonka omistaa superpesiksen seurat, eivät he halua säilyttää tippumismahdollisuutta.
Hyviä pointteja tuosta yhtiöittämisestä eikä siihen kannata rynnistää ennenkuin suunnitelma selkeä ja eri vaihtoehtoja punnittu. Seuratasolla tuo yhtiöittäminen on mielestäni itsestäänselvyys lajin ammattilaistuessa kasvun myötä; arvolisäverot, eläke-, vakuutusmaksut jne tuntuisi luontevasti kuuluvan osakeyhtiö -ympäristöön eritoten kun liikevaihdotkin alkavat millin yli nousemaan. Osa seuroistahan on jo Oy -malliin menneet ja tuovat myös ulospäin yrityskumppaneilleen tiettyä uskottavuutta yhteistyöhön kun homma alkaa näyttämään ammattimaiselta.

SuperPesiksen yhtiöttäminen liittyy kanssa sarjan kehittämiseen. Sarjan avoimuuden kannalta olisi ehkä luontevaa sarjan omistuksen kuuluvan enneminkin pesäpalloliiton ry:lle kuin seuroille mutta tuo tulojako pitäisi miettiä rakentavasti Superin seurojen kanssa. Jos jääkiekossa Liiga Oy:n liikevaihto on media ja pääkumppanuuksien kautta siellä 25…30me kokoluokassa niin kyllä kesälajissa SuperPesiksessäkin sopivalla resurssoinnilla saa keskusorganisaation rakennettua ja yhteistyökumppaneita haalittavan.

Eritoten minusta sen tärkein steppi on tuo jälkimmäinen missä keskusorganisaatiolla olisi selkeä vahva operatiivinen kehittämisrooli. Tuota mandaattia ei olla oikein kyetty rakentamaan ja nythän tuo pesä taisikin tyhjentyä tässä syyskuun aikana. Ehkä tuo ei tuosta nouse ellei seuroja sitten oteta suoraan omistajiksi Superin Oy -rakenteeseen mutta siitäkin tulee uusia juttuja ratkottavaksi tms.

Mut joo, tällaista ääneen pohdiskelua eikä tuo lajin nykytilanne missään kriisissä oleva vaan vahvassa kasvussa.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös