- Viestejä
- 13,080
Tarkoitin sitä, että kun yritys maksaa erilaisia menoja, niiden pitää liittyä yrityksen liiketoimintaan yrityksen tulojen hankkimismenoina, jotta ne olisivat myös verotuksessa vähennyskelpoisia. Voi olla, ettei se ole ongelma, vaan kaikki maksetut palkat hyväksytään, liittyivätpä ne mihin hyvänsä. Palkkaa voisi siten maksaa esim. lapsille ja koko suvulle, erityisesti niille, joiden ansiot jäävät sen verran vähäisiksi, ettei niistä tarvitse maksaa veroa isolla prosentilla. Käsittääkseni näin ei ainakaan oman perheen kohdalla voi tehdä ilman työsuoritusta. Kuluja, jotka eivät liity yritystoimintaan, ei saa vähentää. Tällaisia ovat esim. perheen normaalit elämiseen liittyvät menot. Jos pesäpalloilija ei tee yrityksessä sen liiketoimintaan kuuluvaa työtä, voidaan ehkä katsoa, että hänelle maksettava palkka maksetaan pelaajan elantomenoihin. En tiedä, onko siinä mitään ongelmaa. Ehkä tiukan tulkinnan mukaan voisi olla. Seuralle maksettava sponsorointi on vähennyskelpoista silloin, kun sitä vastaan saadaan yrityksen liiketoimintaa edistäviä suoritteita. Ilmeisesti näin aina on tai sitä ei lähdetä kiistämään.
Siirsin tän keskustelun tänne yleisiin.
Hämärä muistikuvani on, että yritysmuoto vaikuttaa asiaan. Mutta mutulla mennään kuin ei ole tällä vuosituhannella olleet nämä ajankohtaisia.
Ajattelin kapeasti ja osakeyhtiön kautta, mutta urheiluseuroja tukee kyllä muutkin yritysmuodot. Tuo voiko sukulaiselle maksaa palkkaa ja pitää sitä yrityksen kuluna on rajoitettu kait ainakin toiminimessä ja oisko jossain muissakin yritysmuodoissa mutta ei kyllä mielestäni osakeyhtiöissä koska eihän ketään perheestä kannattaisi pitää töissä kun palkan vero- ja sivukulujen lisäksi joutuisi maksamaan vielä yhteisöveronkin.
Ja voisiko olla niin, että sponssi yms kulujenkin pitäisi liittyä toiminimessä jotenkin yrityksen toimintaan ja siksi,niitä mainoskylttejä siellä kentillä on?
Mutta jos osakeyhtiö palkkaa henkilön markkinoimaan itseään ja markkinointi tapahtuu pitämällä sellaista pelipaitaa jossa on yrityksen nimi niin tuskin verottajaa kiinnostaa ja tuskin edes tilintarkastajaa. Valtio saa palkan tuloveroina ja sivukuluina kokolailla saman siivun. Yhteisöverohan lienee nykyään 20%