Supervuoro Verkkolehti »

Oulun Lippo 2024

Viestejä
2,673
Piti Kekikin vetää tähän keskusteluun mukaan? Itsekin olen huolissani Kekin juniorituotannosta. Tällä kaudella jokeripaidassa kävi muutama juniori kokeilemassa, ja hyvä että koppia saatiin lyödyksi. Kaikki alueen pesisseuraajat tietänevät, että Lipon junioritoiminta on paremmissa kantimissa kuin Kekin.

Jos Kekiä ja Lippoa on pakko vertailla, niin tuskin Lippokaan noilla omilla pojilla pelaisi Superissa mitaleista. Taasen yhtä hyvin varmaan Kekikin voisi omilla pojilla pelata Ykkösen ynnä muut sijoista. Seuroilla on tällä hetkellä hyvinkin eri tavoitteet, ja mielestäni niiden keskinäinen vertailu ei ole millään tavalla tarpeellista, saatika hedelmällistä. Toki jos vänkäämisen ilosta haluaa vängätä, niin sitten toki.

Eikö ole Lipolla ole kautta vuosien ollut aina hyvä menestys poikajunioreissa? Silti hyvin vähän on tullut pelaajia Superin kärkeen tai Superiin ollenkaan. Onko hieman sama homma kuin KaMalla aikanaan, että hyvin pärjäävät junnuissa, mutta huippuyksilöt loistavat poissaolollaan? Jos (ja kun) täällä on Lipon junioritoiminnassa mukana olleita, niin mistä moinen mahtaa johtua? Ihan siis asiallisesti kysyn, ja koetan herättää keskustelua. Ilman minkäänlaista ivallisuutta.
Jos otetaan A-pojat (poikien vanhempi super) menestyksen mittariksi, niin kaudella 2005 tuli mestaruus ja kaudella 2018 hopeaa. Ei se ihan jokavuotista ole tuo vanhempien poikajunnujen menestys. Laitan tuohon oheen molempien joukkueiden nimilistan, kai niissä joku superyksilökin on. Lipon edutusjoukkueet eivät aina ole pystyneet tarjoamaan pelipaikkoja superin tasolla, tunnetuista syistä.


 
Viestejä
67
Kateus Kempeleen ja Lipon välillä kannattais lopettaa. Kempeleen etu olis myös että Lippo pelais Superissa.Katsomot pullistelis väkeä ja alueelle saatais hyvä pesisbuumi. Pelaajia kyllä riittää molemmille joukkueille taistella hyvistä sijoituksista ylimmällä tasolla.
Se miksi Lipon nuoret otti askeleita viime kaudella eteenpäin johtuu huippuvalmennuksesta.Ja miksi taas aikaisempina vuosina on ollut vaisumpaa johtuu siitä että osaamis- ja vaatimustaso ei ole ollut seurassa riittävällä tasolla.
Nyt on oikeat miehet puikoissa ja tulosta tulee.
 
Viestejä
474
Rautiaisen Immon haastattelusta luen itse rivien välistä, että joukkueen kasaamisessa ja taloudenpidossa tähdätään pidemmälle kuin seuraavaan kauteen. Kaudella 2024 nouseminen superiin on vaikeaa, joten C-poikien suomenmestareita on nostettu rinkiin treenaamaan ja Niskalalle tehtiin valmiiksi parivuotinen sopimus. Veikkaan Lipolla olevan jo alustava masterplan joukkueen suhteen kaudelle 2025.
Vuonna 2025 aikoo/toivoo nousua superiin aika moni. Tulossa silloin(kin) raaka kausi jossa jokainen jakso ja matsi merkitsee. Toivottavasti katsojat ja niiden mukana sponsorit lähtevät mukaan ettei jää "melkein nousseita" talousraunioita...
 
Viestejä
2,673
Vuonna 2025 aikoo/toivoo nousua superiin aika moni. Tulossa silloin(kin) raaka kausi jossa jokainen jakso ja matsi merkitsee. Toivottavasti katsojat ja niiden mukana sponsorit lähtevät mukaan ettei jää "melkein nousseita" talousraunioita...
En minä tarkoittanut Lipon yrittävän mitään "pakkonousua" vuonna 2025. Talous ja organisaatio ensin kuntoon, sitten voi miettiä superia joukkueeseen tehtävien satsausten kautta. Onko se Immon ja muiden Lipon taustavoimien mielestä järkevää vuonna 2026 vai 2028, jää nähtäväksi. Nyt päättynyt kausi näytti hyviä merkkejä valmennuksen ja joukkueenjohdon onnistumisesta.
 
Viestejä
512
Kyllä kaikkien Oulun seudun pesäpallokatsojan etu olisi että Lippo ja Kempele pelaisivat superissa. Siinä olisi buumin paikka kun paikallispelit vetäisivät varmasti väkeä ja uusia katsojia tulisi mukaan.

Lippo julkaisi 2024 joukkueen josta puuttuvat Kokko,Kasperi Salmela ja Lepistö. Uusia muualta tulevia ei ainakaan vielä ole.
Tilanne on se että ensi vuonna Lipon on hyvin vaikea kuvitella nousevan superiin kun karsinnoissa pitää pudottaa superpesisjoukkue. Joten siinä mielessä ostolinjalle ei kannata lähteä.
Pitää kuitenkin muistuttaa esimerkki tästä kaudesta. Kesällä Lippo ja Simo olivat samoissa pisteissä. Lippo sai kuitenkin hyvän draivin päälle ja putoamiskarsinnat vältettiin selvästi. Simo sensijaan joutui putoamiskarsintoihin ja vältti putoamisen todella täpärästi. Siihen tarvittiin Alavuden kopparin raaka arviointivirhe kun lähti ottamaan koppia 5 metriä laittomasta lyönnistä. Räpylästä kimmonneesta pallosta Simo sai juoksun. Jos koppari olisi antanut pallon tippua laittomaksi niin lähes 100% varmasti Simo pelaisi Suomensarjassa nyt.
Eli jotta 2025 Lippo tähyäisi nousua niin ensi kaudesta pitää selvitä ettei vahinkoa tapahdu kuten Simolle meinasi käydä. Eli Lipon joukkue ja siihen nostetut juniorit eivät välttämättä riitä jos Kokko, K. Salmela ja Lepistö poistuvat.
 
Viestejä
902
Eikö viime syksynä puhuttu, että viiden vuoden päästä haetaan nousua vai muistanko aivan väärin? Nyt puhutaan noususta ensi kaudella tai vähintäänkin kesällä - 25. Lähdetäänkö taas hakemaan pikavoittoja? Vai huomattiinko vaan, että parhaimpien pelaajien pitäminen on vaikeaa, mikäli noususta ei puhuta jo nyt. Juurikin yllä mainittu Kokko taisi kehittyä Lipon näkökulmasta hieman liian nopeasti. Tähyää Superiin ilmeisesti ansaitusti, eli Ykköspesis tuli pelattua läpi viime kaudella?

Salmela taasen on hyvä pelaaja Ykköseen, mutta veikkaan ettei esimerkiksi olisi vahvistus edes Superin keskipalkin/säälipleijari joukkueisiin. Eikä miehestä voitane kuitenkaan puhua enää minään nuorena lupauksenakaan. En ihmettelisi vaikka jatkaisikin Lipossa.

Tästäpä päästäänkin siihen, millä Lippo saisi houkuteltua pelaajia Ouluun, kun sikäli jos noususta ei edes puhuttaisi. Palkkaa ei ole varaa maksaa eivätkä talviharjoitteluolosuhteetkaan ole kaksiset Oulussa (vaikka Ouluhalliin olisikin varaa). Omat kasvatithan pelaa toki ilmaiseksi, mutta noustaanko pelkästään niillä Superiin?
Voin itsekin muistaa väärin mutta mielestäni puhuttiin 3-5 vuodesta. Näistähän yksi on mennyt mutta jos nousu sattuisi tapahtumaan aiemmin niin tokkopa sitä oltaisiin estämässä. En tiedä kehittyikö Kokko "liian nopeasti", minusta hän ei edes ollut Lipon viime kauden paras pelaaja jos tällaista edes voi nimetä ja tokkopa hänelle löytyisi pelipaikkaa myöskään KeKi:stä. Lankiselle ehkä löytyisi, kellekään muulle Lippo-pelaajalle tuskin.

Asia toimii aina kahteen suuntaan. Vain omilla kasvateilla on hankala nousta ja jos se onnistuu, joukkuetta vahvistetaan "täsmähankinnoilla" eli juuri nousun varmistaneista pelaajista osa ei saisi palkintoa eli paikkaa Superpesisporukassa. Näin tuppaa olemaan aina, joukkueesta riippumatta.

Minusta olisi hieno ajatus jos Lippo pelaisi nimenomaan noilla omilla kasvateilla. Olipa se sitten Ykköspesistä jos taso ei ylemmäs riitä taikka Superia ja siellä pelattaisiin niistä sijoista johon omat kasvatit pystyisivät. Homma ei vaan mene noin ikinä missään, eipä juuri mikään joukkue pysy samana vuodesta toiseen vaan pelaajia lähtee pois kuka mistäkin syystä ja joitakin myös tulee.
 
Viestejä
512
Sotkamon kultajuhlia kun tuossa katselin tuli väkisin mieleen että Oulussa on mestaruus voitettu viimeksi jo 25 vuotta sitten eli vuonna 1998. Tuolloin loppuottelussa Raksilassa kaatui Kaisaniemen Tiikerit yli 6 600 :n katsojan edessä. Tuo mestaruus koettiin paikan päällä kuten myös kultaisen 90-luvun toinen mestaruus v.1994. Tulipa aikanaan koettua myös Lipon kultavuodet vuosina 1971 ja 1972.
Nyt ollaan rakentamassa Lipon uutta nousua oman kylä pojista. Siis eri taktiikalla mitä nyt tässä muutamana viime vuotena. Ostolinjalle ei olla lähdetty. Itse koen Jimin puheista että 2025 voisi olla se vuosi jolloin nousua jo yritetään tosissaan kun ykköspesiksen voittaja nousee suoraan superiin.
Ja tässä kuitenkin pitää olla varovainen ensi vuoden suhteen ettei vahikoputoamista alaspäin tapahdu.
 
Viestejä
512
Viesti sisältää muistelua...

Tämä nykyinen Lipon toimintamalli oman kylän pojat ja kovan luokan valmennus alkaa tuntua yhä paremmalta vaikka talvitauko on taas edessä. Jimi toiminnanjohtajana on tehnyt todella hyvää ja pyyteetöntä työtä. Lipon talous on nyt hyvissä käsissä. Samaa mieltä hänen kanssaan voi olla siitä että elokuussa voisi olla enemmän pelejä ja miksei syyskuussakin siten että sarjat eivät mene kahdesta voitosta poikki.Näissä peleissä sitä yleisöä voi riittää ja seuran kassaan rahaa.
Lajivalmentaja Immo Rautiainen on kovan luokan vahvistus ja toivottavasti jatkaa vielä ainakin pari vuotta. Kokemus pelaajana Suomen mestarina ja erotuomarina ovat Lipolle todella tärkeitä. Pelinjohtaja Riku Tolonen hoiti tehtävänsä hyvin ja käynnisti kesän kuluessa Lipon mahtinousun aina välieriin asti. Superiin nousija Hamina koki pudotuspelien ainoan tappionsa Lipolle Oulussa.

Kun tätä Lipon toimintaa nyt ajattelee niin tulee entistä parempi mieli. Nimittäin lähimenneisyydestä löytyy Lipon oma esimerkki siitä mihin huono talous voi johtaa. 25.11.2010 Oulu Lippo ry hakeutui konkurssiin ja ilmoitti luopuvansa miesten Superpesis paikastaan. Syynä olivat toiminnanjohtaja Hannu Laitisen mukaan 740 000 euron velat (Kaleva). Selvää on että tällainen päätös kirpaisi pahasti kaikkia Lipon kannattajia mutta muuta mahdollisuutta ei ollut.
Lipon toiminta jatkui kuitenkin vuonna 2011 Ykköspesiksessä Lippo Pesis nimisellä joukkueella. Joten Lipon pelit kuitenkin jatkuivat. Maltillinen toiminta johti v 2015 Superpesikseen nousuun josta kuitenkin v 2018 pudottiin Ykköspesikseen ja sillä tiellä ollaan. Kova ja nimivahva Lippo oli useampaan kertaan lähellä nousua mutta ei aivan riittänyt vaikka pelaamisessa oli pakkonousun leima.

Nyt sitten pelataan ilman nousupaineita ja peli-ilo oli varsinkin loppukesällä selvästi havaittavissa. Kyllä tästä vielä hyvä tulee ja on jo tullutkin!
 
Viestejä
83
Jeps nyt ollaan selkeesti asian päällä ja edetään suunnitelmallisesti kohti superia. Jimi esikuntineen hoitanee homman jollain aika välillä ja nousu tulee sitten kun aika on siihen oikea.
 
Viestejä
2,809
En jaksa tähän uskoa. Treenaa talven Jymyn mukana, ja jos Jymyssä ei isompia loukkaantumissumia tule, niin vuokrataan keväällä toiseen Superin seuraan. Kokko on ns. pelannut Ykköspesiksen läpi.
Ei Kokko nyt niin ylivoimainen pelaaja ole kuitenkaan? 🤔 Voi toki mahtua jonkin superin joukkueen kokoonpanoon, jos saa hyvän harjoituskauden alle.
 
Viestejä
352
Mukava että tämä ottelu oli löytänyt tiensä Youtubeen. Tuosta aikaa neljännesvuosisata. Yksittäisiä hetkiä jäänyt mieleen, mm Vainionpään kahden juoksun arvoinen lyönti.
Erään tunnetun valmentajan sanoin kuitenkin näin jatketaan:
Learn from the past, don't live in the past. Make every day a masterpiece. Ovi eiliseen on kiinni. Tee tämän päivän työt hyvin niin sinulla on töitä myös huomenna.
 
Viestejä
146

Liitteet

  • Screenshot_20231003-093113.jpg
    Screenshot_20231003-093113.jpg
    443.6 KB · kertaa luettu: 513
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös