Supervuoro

Kellojen siirrosta luopuminen

"Kuka jaksaisi kaivaa/tehdä tilaston ottelun keskimääräisestä kestosta? Muistelen joskus sellaisen nähneeni ja muistaakseni aika harvinaisia ne yli kolmen tunnin ottelut ovat. "

Tässä tilasto keskimääräisistä kestoista eri vuosina keskellä juttua:

Kestääkö pesäpallo-ottelu liian kauan? - Pelimies.com

Eli pelit kestävät "normaalisti" 2 h 7 min - 2 h 24 min, supervuoron kera 2 h 21 min - 2 h 38 min (otteluita keskimäärin 23 - 51) ja kotareilla 2 h 22 min - 2 h 53 min (otteluita keskimäärin 12 - 34). Pisimmät pelit ovat kestäneet siinä 3 h 30 min.

Edelleen kaipaan niitä ehdotuksia, miten pelin pituuden ongelmattomana näkevät ratkaisisivat normaaliajan mukanaan tuomat ongelmat arkiotteluille. Oleellista on todellakin toteamus: " haetaanko tässä nyt ratkaisuja ottelun "tylsyyteen" vai kesäajan mahdolliseen poistumiseen?" Itse olen hakenut ratkaisuja kesäajan mahdolliseen postumiseen, mutta pitkien otteluiden kannattajat vääntävät keskustelun ihan muuksi.
 
Viestejä
4,729
Mainio haku, kiitos. Itse toki olisin kaivannut myös hajontaa tuohon, vaikka silläkään ei taida olla väliä.

Pesiksen luonteeseen vain kuuluu, että ottelun kestoa ei pysty täysin kontrolloimaan. Jos kerran elokuun lopussa/syyskuussa pitää pelata niin pelataan sit viikonloppuisin. Ja lyhennetään niitä pudotuspelisarjojen ottelumääriä paras kolmesta riittää ihan hyvin. Jos niitä pudotuspelejä siis pitää pelata.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
1,217
Jos kestolle ei tehdä mitään ja normaaliajasta tulee pysyvä, se tarkoittaa varmuudella useiden otteluiden keskeyttämistä pimeyden takia joka kausi.
Aika varmasti alkukaudesta ja aikaisemmin loppukaudesta pelataan vain viikonloppuisin. Ehkä myös otteluiden alku siirtyy puoli tuntia aikaisemmaksi. Todennäköisesti näin tulee käymään.

Mutta toistaiseksi päätöstä kellojen siirtelyn lopettamiseksi ei ole. Eikä luonnollisestikaan myös Suomen valitsemasta ajasta. Ainakaan ensi kaudeksi mitään sääntömuutoksia tuskin tulee, josko ollenkaan.
 
Toivottavasti puolen tunnin aikaistus riittää.

Pari vuotta sitten oli se rehvakas yritys tehdä sääntömuutoksia, joka päättyi lajinsisäiseen paskahalvaukseen, eikä hankkeesta ole sittemmin kuulunut mitään.
 
Pari konstia ottelun lyhentämiseksi:
- Viimeisen lyöjän sääntö uusiksi. Esimerkiksi, että aina olisi kuusi lyöjää aikaa tehdä juoksu tai vuoronvaihto. Loppuisi uudelleen kärjen haku ja kopittelu perään kun kärki alussa tekee kaksi peräkkäistä juoksua. Vastuuta sisäpeliin tulisi myös laajemmin. Vaihtoehto voisi olla, että kierroksen jälkeen jos tuli kaksi juoksua on aina neljä lyöjää aikaa tehdä juoksu. Kaikkiaan siis ylipitkät vuorot vähenisivät.
- Tauko lyhyemmäksi 12 tai 10 min.
- Turpakäräjät pois. Tuomari tekee päätöksen ja varoituksia nopeammin jos pulina jatkuu.
 
Kuten ketjun otsikkokin kertoo, keskustelu on lähtenyt siitä liikkeelle, koska todennäköisesti jatkossa eletään pelkkää normaaliaikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ottelut täytyy joko aloittaa aiemmin tai lyhentää niiden kestoa. Jos nyt siis unohdetaan haihatukset siitä, että jokaisella pesisstadionille tulisi puolen miljoonan valot.

Jos ottelut aloitettaisiin tuntia aiemmin, ei siihen tarvita mitään tutkimustietoa, kun voi ihan varmuudella sanoa sen vähentävän yleisömääriä. Puoli tuntia voisi olla vielä siedettävämpi ja vaikutuksiltaan vähäisempi.

Kun pesistä tullaan katsomaan, halutaan katsoa peliä. Sen sijaan kukaan ei halua nähdä ei-peliä. Ei-peliä ovat vuoronvaihdot, tuomarikärhämät, videotarkistukset, peräpään kopitukset ym.

Supervuorot ja kotarit taas ovat otteluiden jännittävintä ja parasta antia. Ei silloin kukaan lähde katsomosta pois tai toivo, että olisipa peleissä vähemmän niitä kaikkein parhaita hetkiä. En siis oikein ymmärrä ehdotuksia, missä nämä haluttaisiin poistaa. Sehän heikentäisi peliä ja niiden kiinnostavuutta selvästi.

Sen sijaan helposti aikaa olisi säästettävissä ainakin vuoronvaihdoissa. Sekuntikello käyntiin viimeisestä palosta, eikä mitään katoksessa miniaikalisiä ja koppareiden kävelyä tai hidasta hölkkää. Monta muutakin pientä muutosta olisi sellaisia, millä ei olisi mitään negatiivisia vaikutuksia kenellekään tai itse pelille, mutta ne lyhentäisivät koko tapahtuman kestoa.
Yleensä ne kestää 5 tuntia ja jengi on aika tuubassa kun peli loppuu. Mutu tuntumalla meiillä peli kestää yleensä 2h15min, ei paha.
Höpö höpö. Kesto on keskimäärin kolme tuntia, suunta on lyhyemmäksi ja aktiivisesti haluavat lyhentää pelejä. Siellä vain tuosta kolmesta tunnista n. 50 minuuttia on mainoskatkoja, mistä olisi leikattavissa suoraan puolet - mutta raha puhuu tietysti tuolta osin.
 
Viestejä
4,729
No kuka pitää mistäkin.

On selviö, että jos pelataan pudotuspelejä niin tarvitaan tapa ratkaista voittaja ilman että ottelu venyy paljon tai muussa tapauksessamsyskysin ei arki-iltapudotuspelejä pelata ja viikonloppuisinkin aloitettaisiin lähenpänä perinteistä vimpeliläistä alkuaikaa. Joten josmonmpudotuspelit niin on supervuoro ja kotiutuskisa.

Mutta tarvitseeko runkosarjan ottelun päättyä toisen voittoon on minusta hyvä kysymys. Sinusta tarvitsee minusta ei. Itselleni kotiutustilanne on vain pieni osa pesäpallopelin kiinnostavuutta ja koen kotiutuskisan kaikkea muuta kuin kiinnostavana. Syy miksi en lähde pois on tietty se, että en ylipäätään lähde pois ja toisalta se muutama minuutti lisää ei paljoa hetkauta. Mutta ei se mitenkään parasta antia minulle ole. Supervuoro sentään sisältää kaikki pesäpallopelin elementit joten on vähän siedettävämpi.

Hataran muistini mukaan ei Vallikentällä tai KSS-Areenalla yleisö runkosarjassa mitenkään ihastuksesta huokaise jos peli menee kotareihin vaan asenne on että toivottavasti ratkeaa yhdessä sarjassa.

Mutta voi olla että ne katsomonosat missä minä olen ovat mielipiteeltään vähemmistössä.
 
Kukaan oikeasti lajia rakastava ja aidosti sydämellä mukana elävä tuskin voi sanoa toivovansa lyhyempiä pelejä ja pelejä ilman superia/kotaria. "Loppuun asti" menevä pelihän tarkoittaa usein mahtavaa trilleriä ja herkkua mahan täydeltä!!

Sen sijaan voisi keskittyä esimerkiksi siihen, miten pelitapahtumaa voisi muuten kehittää mielekkäämmäksi. Hyvinkäällä tehtiin menneellä kaudella hienoja uudistuksia ja toivottavasti tämä trendi leviää muuallekkin.
 
Kukaan oikeasti lajia rakastava ja aidosti sydämellä mukana elävä tuskin voi sanoa toivovansa lyhyempiä pelejä ja pelejä ilman superia/kotaria.
Ei siis voi olla erilaisia mielipiteitä ja vain yhdellä mielipiteellä todistaa rakastavansa lajia?

(No en toisaalta ymmärrä myöskään sitä kohua, että Fazerin suklaakaramellirasiassa on 44 makeisen sijasta 37. Määrä tuntuu suomalaisilla menevän usein laadun edelle.)
 
Ylös