Supervuoro Verkkolehti »

Käsipallo

psQ

Viestejä
111
Urheiluun liittyy aina vaaroja, mutta elämä on vaarallista. Sandra Toft spinnasi autolla 2009, mursi molemmat kätensä ja niskansa. Sandran ensimmäinen kysymys lääkärille oli, voiko hän vielä joskus pelata käsipalloa. Lääkäri ei vastannut. Sandra valittiin maailman parhaaksi naiskäsipalloilijaksi 2021.

Sandra 2009

Sandra Toft on Tanskan käsipallomaajoukkueen maalivahti, jolla on ollut useita pieniä ja yksi vakava aivotärähdys. Pelitilanteessa heittomatka voi olla vain metri, kun hyökkääjä hyppää eteenpäin ja maalivahti tulee samalla vastaan. 2015 hän sai osuman kasvoihinsa romanialaisen Christina Neagun heitosta. Neagun 7 metrin heitosta on mitattu tutkalla jopa 129 km/h. Sandran kasvoihin osunut heitto lähti noin kahdeksasta metristä. Sandra jatkoi pelaamista muutaman minuutin kuluttua, mutta pelin jälkeen aivotärähdyksen jälkeiset oireet jatkuivat kuukausia. Maalivahdiksi palattuaan Sandra käytti jonkin aikaa päänsuojusta.

Kohtalokas pelitilanne
Sandra & kypärä

Sandra Toftin kertomus urastaan on liikuttava. Matka maailman parhaaksi ei ole ollut helppo.

Sandran tarina
 

psQ

Viestejä
111
Althea Reinhardt on myös Tanskan käsipallomaajoukkueen maalivahti. MM-kisojen välierässä 2021 hän sai ranskalaisen Alicia Toublancin noin neljän metrin päästä heittämän pallon kasvoihinsa ja valokuvaaja onnistui ikuistamaan osuman.

74960512.jpg

Lähde

Althea ei saanut osumasta vakavia vammoja ja kommentoi kuvaa: "I would say it’s a beautiful picture. She (the photographer) managed to take a good picture. Of course there is something special about seeing yourself and the ball almost eats up your face, but that’s the way it is."

Pelitilanne
 

psQ

Viestejä
111
Huippukäsipalloa voi katsoa ilmaiseksi suorana tai hyvälaatuisista tallenteista rekisteröitymällä osoitteessa Watch Free Live Handball Games.

EHFtv tarjoaa mm. naisten ja miesten Mestarien liigan, Eurooppaliigan ja EM-kisojen ottelut.

Ottelut ovat pääosin selostamattomia, mutta joukkoon mahtuu myös lähinnä englanniksi selostettuja otteluita.

Otteluista ei puutu fyysisyyttä, vauhtia ja tilanteita. Tottumatonta säännöt saattavat aluksi oudoksuttaa, kun esimerkiksi maalivahdin torjuessa pallon päätyrajan yli pallo jää puolustuvalle joukkueelle.
 

psQ

Viestejä
111
Käsittelin kahdessa ensimmäisessä viestissäni käsipallon pääosumia. Pääosumat voivat aiheuttaa aivotärähdyksiä ja niihin on otettu tiukka linja. Pääosumista tuomitaan yleensä 2-minuuttisia tai eritasoisia punaisia kortteja, joista osa aiheuttaa pelikieltoja. Tämän viestin videolla on yksi tuoreimmista, kun mestarien liigan avauskierroksella Kristiansand Vipersin Anna Vyakhirevan (13) löysä veto löytää tiensä Ikastin maalivahdin Irma Schöttin käsien välistä hänen kasvoihinsa. Anna selviää vahingostaan 2-minuuttisella.Taikurimainen taituri ja pelinrakentaja Anna on suosikkipelaajani naisten käsipallossa. Olympiavoittaja ja kauden 2022/23 mestarien liigan voittaja ei loista vielä kauden ensimmäisessä ottelussa, mutta hänellä mvp-valinta kaksista edellisistä olympialaisista ja kauden 2022/23 mestarien liigasta, joten hänellä on kyky häikäistä kaikista tiukimmissa paikoissa. Voisin verrata pienikokoista Annaa toisen lajin virtuoosiin, mutta ei tehdä kirpulle kahta persusta.

Annan isä Viktor Vyakhirev oli käsipallovalmentaja, ja Annan isosisko, Polina Kuznetsova, on käsipallon olympiavoittaja ja maailmanmestari. Vasempana laiturina pelaavalla Polinalla All Stars -valintoja on neljä: MM-kisoista, EM-kisoista ja kaksista olympialaisista. Polina pelaa Venäjän Superliigaa Rostov Donin joukkueessa, jossa hän on pelannut tänä syksynä viidessä ottelussa 164 minuuttia maalaustehoilla 13/18 (72 %).
 

psQ

Viestejä
111
Kuinka ollakaan, Anna Vyakhirevan (А́нна Вя́хирева) lempinimi on Messi. Kirpulla on kaksi persusta.

Anna syntyi Volgogradissa ja muutti perheen kanssa Volgan rantaa seuraten pohjoiseen Togliattiin, jossa Anna aloitti käsipallon 6-vuotiaana isä Viktorin toimiessa Ladan juniorivalmentajana. Isä vaihtoi Annan kätisyyden oikeasta vasempaan. Vasenkätisiä pelaajia arvostetaan suuresti käsipallopiireissä, mutta pääsyy lienee ollut, ettei Viktor halunnut tyttäriensä Annan ja Polinan kilpailevan samoista pelipaikoista. Todellisuudessa Anna on perimästään ja oppimastaan johtuen täysin kaksikätinen, mikä on yksi hänen virtuositeettinsa peruspilareista. Kaksikätiseksi opiskelu oli kovaa työtä. Siihen kuului mm. tuntikausia kestäviä harjoituksia, joissa kannettiin juosten kiviä joen rannasta jyrkkää rinnettä ylös törmälle, josta ne heitettiin vasemmalla kädellä takaisin joen rantaan - Volgan mutkassa, näpit jäässä syksyn koleudessa.

Urheilun ohessa Anna hakeutui Astrakhanin yliopistoon opiskelemaan psykologiaa ja pedagogiikkaa. Hän suoritti ylemmän yliopistotutkinnon 2018. Tutkinto soveltuu hyvin tueksi esimerkiksi valmentajaksi aikovalle. Lopputyö käsitteli urheilujoukkueen sisäisen ilmapiirin rakentumista.

Rion 2016 olympiavoitto ja mvp-valinta tulivat 21-vuotiaana, mutta toki Anna oli pelannut tällöin käsipalloa jo 15 vuotta. Tokion olympialaisissa 2021 Venäjä (ROC) hävisi finaalissa Ranskalle, mutta Anna valittiin jälleen kisojen mvp:ksi. Tokion jälkeen Anna oli fyysisesti rikki ja henkisesti uupunut, joten hän vetäytyi kokonaan käsipallosta 26-vuotiaana. Annan mukaan päätös ei johtunut motivaation tai voitonnälän hiipumisesta. Myös Darja Dmitrieva, toinen Venäjän joukkuetta kannatelleista supervoimista, teki Tokion jälkeen saman päätöksen. Anna ja Darja ovat 28-vuotiaita, ja he molemmat aloittivat käsipallon Ladassa.

Anna kertoo ajastaan ilman käsipalloa ennen kauden 2022/23 alkamista: "Aion olla brutaalin rehellinen: En kaivannut käsipalloa yhtään, enkä katunut päätöstäni. Oli mukavaa levätä ja antaa kehon palata kilpailemisessa vaadittavalle tasolle. Oli myös kivaa olla jouten.”

Anna ei osallistunut Mestarien liigaan 2021/22, vaikka hänen nimensä oli Rostov Donin pelaajalistalla. Helmikuussa 2022 venäläiset seurat Rostov Don ja Moskovan CSKA suljettiin sodan takia pois Mestarien liigasta. Anna palasi Venäjän Superliigaan 15.3.2022, oli häviämässä Venäjän Cupin finaalia, mutta voitti Superliigan mestaruuden. Finaaleissa vastassa oli Moskovan CSKA ja Darja Dmitrieva, joka oli palannut Venäjän Superliigaan jo 23.12.2021 ja Mestarien liigaan 9.1.2022. Molemmilla oli halu jatkaa huipulla Mestarien liigasta sulkemisesta huolimatta, joten Anna siirtyi kaudeksi 2022/23 Norjaan Kristiansand Vipersiin ja Darja Sloveniaan Krim Mercatoriin.

"Mutta kun olin lopulta takaisin pelikentällä, tajusin rakastavani käsipalloa, elämää sen ympärillä ja olevani valmis tekemään täyden paluun", Anna kertoi kauden 2022/23 alla, ja viittasi ilmeisesti Venäjän superliigan otteluihin keväällä 2022. Annan kauteen 2022/23 Vipersissa kuului sopeutumista erilaiseen kulttuuriin ja uusiin asenteisiin, mutta tuloksellisesti kausi oli loistava: Vipers voitti Mestarien liigan ja Anna valittiin mvp:ksi.

Anna jatkaa Vipersissa tällä kaudella. Vipersin kolmeen perättäiseen Mestarien liigan voittoon johdattanut Ole Gustav Gjekstad vaihtoi Odenseen, joten joukkueella on edessä uusia haasteita. Uusi päävalmentaja, slovakialainen Tomáš Hlavatý on Annalle tuttu Rostov Donista, josta hän siirtyi Annan kanssa samaan aikaan Vipersiin apuvalmentajaksi. Hlavatý toimii nyt ensimmäistä kauttaan päävalmentajana huipputasolla.
 

psQ

Viestejä
111
Anna kertoo ajastaan ilman käsipalloa ennen kauden 2022/23 alkamista: "Aion olla brutaalin rehellinen: En kaivannut käsipalloa yhtään, enkä katunut päätöstäni. Oli mukavaa levätä ja antaa kehon palata kilpailemisessa vaadittavalle tasolle. Oli myös kivaa olla jouten.”
Anna Vyakhireva katkaisi komean uransa heti Tokion olympialaisten jälkeen. Rion kulta vaihtui hopeaan, mutta se ei ollut syy ennalta määrittelemättömän pituiseen taukoon. Toipumisloma kesti lopulta kahdeksan kuukautta.

- Motivaationi on pohjaton. Olen ihminen, joka antaa aina kaikkensa tekemäänsä miettimättä omaa jaksamistaan. Olen aina ajatellut vain, mitä kaikkea voin tehdä päästäkseni tavoitteisiini. Luultavasti jossain vaiheessa eksyin omalta reitiltäni, aloin tehdä asioita, joita minun odotettiin tekevän, vaikka en itse niitä juurikaan halunnut tehdä. Mietin pitkään ennen olympialaisia jatkoani niiden jälkeen. Edellinen kausi oli vaikea ja repaleinen, koska oman kehoni sisäiset suojamekanismit toimivat niin. Nyt haluan tehdä kaiken oikein, ja ajatella edes vähän itseäni.

Annan oli siis jatkettava suuren tavoitteensa takia, vaikka keho ilmoitteli jatkuvasti ylikuormituksesta ja pakotti hänet tekemään lyhyitä varikkopysähdyksiä. Älykkäänä ihmisenä ja urheilupsykologina hän ilmeisesti pystyi hahmottamaan omaa tilaansa ja kontrolloimaan sitä ajamatta täysillä seinään.
 
Viimeksi muokattu:
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös