Supervuoro

Juhlia takana ja edessä

#1
Nyt katosi tuoli "mediavastaavalta" ja sankari putosi pöydän alle! Eikö ketään muuta hävetä! Äärettömän surullista, että media-ammattilainen ei kykene toimimaan kuin ammattilainen.

Kyse on siis pesismestareiden puhelinsoitosta radion suoraan lähetykseen kesken juhlien [tavoiteltiinko siinä jotakin "suuren maailman tyyliä"; joka tapauksessa se oli vertaansa vailla oleva rimanalitus].

Eikö Suomessa nykyisin vallitse laaja yksimielisyys siitä, että humalaisten syyntakeisuus on merkittävästi alentunut olivatpa he sitten missä tahansa; kaupassa, liikenteessä tai muulla julkisella paikalla. Alentuneesta syyntakeisuudesta huolimatta tuo ei ole hyväksyttävää.

"Anna mä se-se-se-selitän yhen jutun..." Sen kun juhlitte aivan niin kuin mielitte, mutta älkää, arvoisat huippu-urheilua [=pesistä] seuraavan kansanosan esikuvat, tulko radioon sammaltamaan - mitään!
 
#2
Olen jo kerran lähestynyt Pesäpalloliittoa tässä asiassa, ja sieltä tuli kohtelias kiitos, niin kuin ilmeisesti asiaan kuuluu. Jos muistan oikein, niin tällekin sivustolle aiheesta haasteen rustasin, joskaan se ei tainnut liiemmin intohimoja herättää.

Vuonna 2022, siis vajaan neljän vuoden päästä, pesäpallo - pesis - lajina täyttää 100 vuotta. Eikö ole korkea aika saada palkintopatsaalle oikea nimi? Miksi apinoida jääkiekkoliiton "Poika"-patsasta? Eikö tällä hienolla lajilla voisi olla jotain ihan omaa?

Eikö pesäpallon historiasta löydy joku riittävän ansioitunut ja arvovaltainen henkilö - Lauri Pihkalaa lukuun ottamatta - jonka mukaan patsas voitaisiin nimetä? Lauri Pihkalan nimi on jo ikuistettu sekä pesäpalloseuran että sen kotikentän nimissä, joten levätköön Lauri rauhassa. Voitaisiin järjestää nimikilpailu, jossa etsitään joko olemassaolevaa miehen nimeä tai jotakin uudisnimeä, jota ei kalenterista löydy.

Minulle tuli mieleen, että liian kauan pelikenttää on hallinnut Kyösti Kakkonen - siispä jalkeille on saatava Kyösti Ykkonen eli Kyösti. Jos löytyy parempia ehdotuksia, en hirtä itseäni Kyöstiin. Vaihtoehtoina voisivat olla myös Eikka tai Topi tai Leo.

Kenttä on tyhjä; ei kun näpyllä ykköselle!
 

Kaakkoisrajaleikkuri

#3
Vuonna 2022 pesis täyttää lajina 100 vuotta. Miten pesiksen pitäisi tuona juhlavuonna näkyä? Minkälainen tiedotusvyöry pitäisi järjestää, jotta kenellekään suomalaiselle - ainakaan urheilusta kiinnostuneelle - ei jäisi epäselväksi, mikä on juhlimisen aihe? Onko tavallisella pesisforumrahvaalla mitään keinoja tehdä mitään?

Entä miten korjata pesikseen kohdistuvat väärät uskomukset, joita ihmiset pitävät yllä joko tietämättömyydestä, pahantahtoisuudesta tai silkasta kateudesta?

Ehdotan, että pesäpalloa ja pesistä ei käytettäisi synonyymeina, siis samaa tarkoittavina, vaan nimitys pesäpallo jätettäisiin alkuperäiselle yhdeksän vuoroparin pelille, ja jaksopelin kutsumanimi poikkeuksetta olisi "pesis". Nimellä myös otettaisiin etäisyyttä ämerikalaiseen pikkuserkkuun, joka on ihan eri laji - jotkut tosin eivät edelleenkään sitä ymmärrä.

Jaksopeli on monella tavalla jännittävämpi, kiinnostavampi, nykyaikaisempi kuin yhdeksän vp:n kyläjuhla, jossa juoksuja mäiskittiin kuin olisi oltu sikaa tappamassa. Juuri yhdeksän vp:n pelistä on peräisin se alkukantaisen ja suoraviivaisen [yksinuottisen] maaliaisurheilun maine, josta on vuosikymmeniä yritetty pyristellä irti. Edelleen monet pitävät pesistä "junttilajina", mitä se sitten tarkoittaakin.

Tekeekö pesiksesta junttilajin se, että ylimmällä sarjatasolla pelaa Ilmajoen Kotiseutu-urheilijoiden kaltaisia pikkukylien ja -kaupunkien joukkueita? Tätä älköön ymmärrettäkö kunniakkaan historian omaavan pesäpalloseuran halventamisena. Totean vain, että "Urheilijat" pesisseuran nimessä [Viinijärven U., Pöytyän U., Pattijoen U., Koskenkorvan U.] on peräisin juuri sieltä lannalta haisevasta maalaiskylästä - enkä ollenkaan väheksy tuota biopolttoaineeksi soveltuvaa raaka-ainetta.

Pesisseuralle on saatava menevämpi/mehevämpi nimi, joka ilmentää lajin nopeutta ja nopean oivaltamisen vaatimusta, jännittävyyttä yms. "Ainahan meillä on tällä nimellä pelattu." Niinpä. Mutta jos halutaan eroon junttimaineesta, se lähtee nimestä - vaikka sitten jouduttaisiin ottamaan etäisyyttä koskemattomina pidettyihin perinteisiin. Nykymaailmassa pesisjoukkue ei enää voi olla minkään urheilun yleisseuran alajaosto. Pesisseuran on oltava yhteen lajiin keskittyvä ja siihen panostava erikoisseura.

Tämän maineen palautuksen/kohotuksen pesis totisesti ansaitsee!
 

Kaakkoisrajaleikkuri

#5
BC Koskenkorva ja pesis on pelastettu
Ja mistäköhän sanoista kirjaimet B ja C mahtavat tulla? Muutamia vuosia sitten Pesäpalloliitto "markkinoi" tai yritti lanseerata pesäpallon kansainvälistä muotoa sloganilla: It´s pesis, you know. Kysehän on kuitenkin SUOMALAISESTA lajista; pidetään se myös suomalaisena - huolimatta siitä, että Intiassa yrittävät pykätä sarjan toimimaan.
 

Kaakkoisrajaleikkuri

#7
Löytyisikö jotain mielikuvituksellisempaa ehdotusta? Mutta kysehän ei ole pelkästään "Viinamäen Urheilijoista". Nimen virtaviivaistaminen on vain lähtökohta, mutta muutakin pitää tehdä, jotta lannan hajun saa peitettyä.
 
Ylös