Supervuoro Verkkolehti »

Hyvinkään Tahko 2021

Viestejä
6
Ei nyt Iivoseen ainakaan kaatunut..jos superin pelaaja ei pysty parempia heittoja toimittamaan kotipesään ei tarvitse olettaa että ykkösestä haalittu lukkari ne napsii..enemmän pompoteltiin kentällä siitä räpylästä palloa...toki eilen oltiin surkeissa olosuhteissa mikä vaikeutti Kaikkien tekemistä..
 
Viestejä
1,152
Puretaanpa hieman joukkueen suorittamista tällä kaudella:

Realistinen tavoite runkosarjassa on kuuden parhaan joukkoon (on yhtä kuin 6. sija, jos kovimmat joukkueet ei alisuorita).

Tahko on tällä hetkellä sarjassa sijalla 8, pistekeskiarvolla 1,37. Edellä IPV pistekeskiarvolla 1,38 ja tämän edellä Pattijoki pistekeskiarvolla 1,44. JoMa on sijalla 5 pistekeskiarvolla 1,55. Sijoilla 1-4 olevat joukkueet on menneet jo menojaan.

Jos Tahko voittaa seuraavan pelinsä suoraan kahdessa jaksossa on pistekeskiarvo 1,45, mikä tarkoittaisi kuudetta sijaa, mikäli Pattijoki ja IPV eivät voittaisi seuraavia pelejään.

Hieman yksinkertaistettua, mutta tarkoitus oli osoittaa, ettei voida loukkaantumiset ym. huomioon ottaen sanoa, että Tahko olisi tähän mennessä ainakaan merkittävästi alisuorittanut. Tahkolla on runsaasti laatupelaajia, mutta kärkijoukkueisiin verrattuna ehkä laadultaan hieman kapeahko joukkue (lue: ei kestä määräänsä enempää loukkaantumisia, jos aiotaan pelata ns. omalla tasolla). Kun loukkaantumisia on ollut, on luonnollista, että haasteita on välillä ollut.

En sitä kiistä, etteikö parannettavaa olisi. Vieraspelit on olleet välillä todella vaikeita (esim. SiiPe) ja erityisesti ulkopelissä tarvitaan lisää huolellisuutta. Sisällä Tahko on lyönyt sarjan neljänneksi eniten juoksuja. Päästetyissä juoksuissa taas sarjassa viidenneksi heikoin.

Minusta on hyvä suoritus, jos Tahko selvittää itsensä pleijareihin siten, että Alanen ja Nikkanen ovat poissa kokoonpanosta tai vahvasti puolikuntoisia.

Otteluohjelma Tahkolla ei kuitenkaan ole ihan helppo; viimeisestä kahdeksasta pelistä kaikki neljä kärkijoukkuetta vastassa + tällä hetkellä se ”pahin kilpailija” eli JymyJussit. Uskon kuitenkin, että neljä voittoa riittää ja Pihkalassa pelataan pleijareita Mansea tai Vimpeliä vastaan.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
1,470
Minusta on hyvä suoritus, jos Tahko selvittää itsensä pleijareihin siten, että Alanen ja Nikkanen ovat poissa kokoonpanosta tai vahvasti puolikuntoisia.

Otteluohjelma Tahkolla ei kuitenkaan ole ihan helppo; viimeisestä kahdeksasta pelistä kaikki neljä kärkijoukkuetta vastassa + tällä hetkellä se ”pahin kilpailija” eli JymyJussit. Uskon kuitenkin, että neljä voittoa riittää ja Pihkalassa pelataan pleijareita Mansea tai Vimpeliä vastaan.

Kiikun kaakun homma on. Pleijareihin pääsy on haastavaa.
 

Elk

Viestejä
887
Pelejä on jäljellä lähes kymmenen, joten on vain hyvä sarjan kannalta, että jatkopaikat eivät ole varmoja, sen enempää kuin kärkijoukkueiden järjestys eikä loppupäässä karsimaan joutuvat. Kauden ennakoinneissa sijoista 6-11 odotettiinkin tiukkaa kisaa, ja niin myös käy. Ehkä sillä poikkeuksella, että sija 5kin roikkuu vielä tuossa haarukassa ja vastaavasti sija 11 saattaa olla haarukan ulkopuolella. Luulen, että jokaisen nyt sijoilla 6-11 olevan joukkueen kannattajat olisivat toivoneet, että juuri se meidän joukkue olisi se varma ja paras jatkaja pudotuspeleihin, mutta tuota iloa ei ole kenellekään suotu. Tahkon kannalta on sekin hyvä muistaa, että useimmissa kauden ennakoinneissa esimerkiksi Kempele oli sijoitettu Tahkon edelle.

Se mitä olisi toivonut, olisi että nuo em. sijoista kamppailevat joukkueet olisivat pystyneet kuromaan eroa kärkijoukkueisiin kiinni, mutta näin ei ole tapahtunut. Tai no, JoMaan kyllä. Tahkon osalta luulen kyllä, että parhaimpina päivinään ja parhaimmalla kokoonpanollaan se kykenisi edelleen haastamaan tiukastikin noita kärkijoukkueita, kuten aiemmin kaudella on tapahtunutkin.
 
Viestejä
449
Eilen Iivonen pelasi ehdottomasti paremmin kuin aiemmat pelit. Hyvä parannus!

Elisen käsittämättömimmät oli supervuorossa Vikströmin kaksi vaihtoa pystäreillä... kaksi paloa. Erikoinen ison riskin lyöntiratkaisu, joka nyt kyllä karusti kostautui.
 
Viestejä
743
Kyllähän tuossa eilen tuli totaalinen turhautuminen oman suosikkijoukkkueen otteisiin. Tässä on tullut seurattua ja fanitettua Tahkoa sanoisin että aika pitkään. Joka kauden alussa on aina odotukset, että jos vaikka tänä vuonna olisi Tahkon vuoro napata jotain kaulaansa, mutta aina viimeistään kauden lopussa on jäänyt tyhjä arpa käteen. Onko sitten syynä, että ei ole Hyvinkäällä ollut riittävästi vetovoimaa huippupelaajajien houkuttelemiseksi vai mikä?

Useissa pelissä ollaan tällä kaudella oltu ainakin jaksovoiton syrjässä kiinni, mutta sitten kaveri on ratkaissut pelin läpilyönnillä tai muuten vain hyvällä flowlla itselleen, Manse (v), IPV (v), KPL (k), JymyJussit (v), Pattu (v). Vaikeita ovat olleet myös nämä kaksi pohjoisen kiertuetta, yksi piste kahdestatoista jaossa olevasta. Toki mukaan mahtuu aina myös tähtihetkiä, tupla voitot JoMa:sta ja kotona Vimpelistä.

Ongelmia on ollut saada etenijä 3-pesälle asti (tai pesiä täyteen), kovin usein se on onnistunut vain muutamassa vuoroparissa per ottelu. Katselin tuossa myös heinäkuun kotiutuksia, koko joukkueen onnistumisprosentti on 51% (86/157), jota nostaa toki muutama kunnari. Korhosen prosentti heinäkuussa on 42% (25/60), mukana kolme huippupeliä (yli 50%), mutta sitten myös neljä 0-25%:n peliä. Toki siinäkin voisi olla petrattavaa.

Tahkolla on vielä 8 ottelua jäljellä (Kossu k, KPL v, Manse k, SoJy k, ViVe v, SiiPe k, Jymyjusit k, ja KaMa v.) ja niinkuin Elk toteaa ovat sijoitukset 6-11 ovat auki niin ennakoissa kuin nykyhetkelläkin. Aika näyttää miten käy, mutta jos Alanen ja Nikkanen puuttuvat jatkopeleistä, niin kyllä yllätys mahdollisuudét ovat aika vähissä.

Tässä vielä se varsinainen turhautumisen aihe, eli Tahkon sijoitukset 2007 mestaruudesta alkaen, sijoitus runkosarjassa ja loppusijoitus sarjassa. Kovin ovat hyvät sijoitukset kiertäneet Tahkoa.

2007 4. 1.
2008 6. 7.
2009 8. 8.
2010 5. 5.
2011 7. 7.
2012 4. 5.
2013 5. 5.
2014 5. 4.
2015 7. 7.
2016 7. 7.
2017 7. 7.
2018 11.11.
2019 5. 5.
2020 6. 6.

Kiitos ja anteeksi.
 
Viestejä
260
Jeps...
Hyvät sijoitukset ovat kiertäneet Tahkoa jo pitkään.
Joka vuosi on se vuosi jolloin tulosta pitää alkaa tulemaan, ja joka vuosi tuloksena on vain karmea pettymys. Syyt vaihtelevat, mutta tulos on aina sama.
Jos ja kun hyviä pelaajia kehittyy joukkueessa, niin ei aikaakaan kun ne pelaavat Kouvolassa, Joensuussa, Vimpelissä ja milloin missäkin, ja taas aletaan rakentamaan alusta, vain jotta isot seurat keräävät sitten potin.

Tiedän, ettei asia ole todellisuudessa noin yksioikoinen, mutta tuollainen mielikuva syntyy, ja mielikuvilla on merkitystä.
Itselläni on Tahkon otteluiden katsominen romahtanut viimeisen muutaman vuoden aikana. Usko alkaa loppumaan, ja suhteellisen kalliin lipun ostaminen, jotta pääsee nieleksimään kotimatkalla pettymystä, on ison kynnyksen takana. Ja sitten vielä huippupelien, eli todennäköisten tappio-otteluiden, lipun hintoja nostetaan.

En tiedä olenko minä muuttunut, vai Tahkon tuote muuttunut, mutta kun vielä 2007 ja ennen sitä tulin suoraan töistäkin katsomoon vaikka kesken pelin, niin viime vuosina ei ole tullut lähdettyä edes vapaaputkien aikana kuin satunnaisesti paikanpäälle. Otteluiden tuloksia toki seuranut tiiviisti, mutta jotain sellaista puuttuu mikä saa lähtemään Pihkalaan. Osaksi se on turhautuminen ikuiseen odotukseen, että joko olisi Tahkon vuosi - jota ei koskaan tule, osaksi tuntuu kuin tunnelma kentällä olisi laskenut.
Nyt on kuitenkin tähän todettava, että tämän kauden selostaja otteluissa luo hyvin tunnelmaa. Se on tärkeää varsinkin, kun katsomossa ei väkeä juurikaan ole.
Kaipaan vanhoja hyviä aikoja, jolloin pelattiin vielä siitä kuka tekee eniten juoksuja, ja alle 1200 katsojaa runkosarjan pelissä oli huono lukema, mutta aika entinen ei koskaan enää palaa, vai miten se meni.

Onneksi pääsin näkemään Tahkon mestaruuden 2007 paikan päällä, samoin kuin aikoinaan Tiikereiden nöyryyttämisen. Tulipa oltua paikalla silloinkin kun Tahko voitti Siipen 52-5. (Jos muistan tuloksen väärin, niin tilastonikkarit varmaan korjaavat...).

Tälle kaudelle minulla oli hyvä kutina Tahkon joukkueesta, mutta toisin kävi. Loukkaantumisille ei kukaan voi mitään, mutta pistekeskiarvoon perustuva sijoitus on hieman epäreilu niille jotka ehtivät hävitä Imatralle, mutta menettivät mahdollisuuden kuitata tappionsa kotonaan. Tuo syö hieman makua sarjataulukon tutkimisesta. Ja toisaalta, vaikka Tahkon sijoitus on ehkä sitä luokkaa mitä odotettiinkin, niin yksittäiset onnistumiset esimerkiksi Joensuuta ja Vimpeliä vastaan osoittavat, että joukkueessa olisi potentiaalia, mutta sitä ei saada ulos, ja sitten mähelletään sijoitukset konttaamalla vieraskentällä lähes jokaista joukkuetta vastaan joka vain saa kokoonpanon marssitettua kentälle.

Eli lyhyesti: Tahkosta on muodostunut ikuinen "vähän vaille hyvä" joukkue, joka on aina läpimurron kynnyksellä, mutta ei koskaan pääse sinne, ja se näkyy ainakin omalla kohdallani turhautumisena, joka taas heijastuu siinä ettei otteluihin tule enää lähdettyä. Mutta ehkä se into vielä jossain kohtaa tulee, tai sitten siirryn vain katsomaan naisten pesistä, jossa Tahko on mielestäni ylittänyt odotukset.
 

Elk

Viestejä
887
Itselläni on Tahkon otteluiden katsominen romahtanut viimeisen muutaman vuoden aikana. Usko alkaa loppumaan, ja suhteellisen kalliin lipun ostaminen, jotta pääsee nieleksimään kotimatkalla pettymystä, on ison kynnyksen takana.
—-

En tiedä olenko minä muuttunut, vai Tahkon tuote muuttunut…

…Kaipaan vanhoja hyviä aikoja, jolloin pelattiin vielä siitä kuka tekee eniten juoksuja, ja alle 1200 katsojaa runkosarjan pelissä oli huono lukema, mutta aika entinen ei koskaan enää palaa, vai miten se meni.

Tahkon kotipelit tällä kaudella toistaiseksi 6 voittoa, 2 tappiota, joten aika vähän on tarvinnut Pihkalasta lähtiessä pettymystä tulosten valossa nieleskellä.

Lipun kalleus voi olla enemmän mielikuva kuin todellisuutta. Veikkaan, että nykyisin on halvempi kuin joskus aiemmin. Tuon voisi tarkistaa, jos tietäisi mihin aikaan verrata ja sitten tarkistaisi ottaen huomioon rahan arvon muuttumisen.

Aikojen muuttumista voi kyllä nieleskellä, jos sille tielle lähtee. Olympialaisissakin näkyy olevan kaikenlaisia lajeja, joita siellä ei ennen ollut ja joista ei tiedetty mitään. Noin niin kuin esimerkiksi.

Ja luulen, että sinäkin olet muuttunut. Todennäköisesti aikojen muutos ja sinun muutoksesi menevät eri suuntiin.
 
Viestejä
309
Tulipa oltua paikalla silloinkin kun Tahko voitti Siipen 52-5. (Jos muistan tuloksen väärin, niin tilastonikkarit varmaan korjaavat...).
Oikea tulos oli 51-5. Veikkaajassa oli tuolloin raportti tuosta ottelusta ja Siipen silloisesta tarpomisesta yleensä. Lehti on toivon mukaan vielä tallella...pitäisi joskus skannata se talteen.
 
Viestejä
1,470
Tahkohan on hyvä keskikastin joukkue, ei mikään pahnan pohjimmainen. Kaikki sijoitukset vuoden 2007 jälkeen omat kymmenen paremmalla puolella lukuunottamatta vuotta 2018. Se mikä Tahkolta puuttuu on mitali, joka antaisi uskoa ja puhtia yleisölle ja organisaatiolle. Tänä vuonna joukkue vahvistui Nurmiolla ja Alasella, mutta vieraspelien huono menestys on ollut negatiivinen yllätys.

Se, mikä Tahkolta puuttuu on huippupelinjohtaja(t). En tarkoita, että Miika&Meriläinen olisivat huonoja, mutta ovatko he valtakunnan eliittiä? Miten he vertautuvat esimerkiksi JoMa:n Doksa Korhoseen?
 
Viestejä
527
Ehkä sitä Tahkonkin fanittamista voi tehdä kevyemmällä otteella, missä iloitaan siitä että joka kauteen sattuu hyviä pelejä ja huonoissakin peleissä on hyviä suorituksia. Mestaruudet ja mitalit ovat sitten bonusta, joka tulee silloin kun on tullakseen.
Ja tosiaan, Tahkolla on myös joka kausi eteenpäin menevä naisten joukkue. Leideille mitali on ihan realismia jo lähivuosina, vaikka naisten sarjassakin on neljän kärkiseuran muodostama "tulppa" muille. Rohkeasti vaan tutustumaan naisten peleihin, liputkin ovat halvempia!
 
Viestejä
11,785
Se, mikä Tahkolta puuttuu on huippupelinjohtaja(t). En tarkoita, että Miika&Meriläinen olisivat huonoja, mutta ovatko he valtakunnan eliittiä? Miten he vertautuvat esimerkiksi JoMa:n Doksa Korhoseen?

Olihan Tahkolla pelinjohdossa Haimi hmm 2018-2019 tosin osa peleistä taisi jäädä selkävaivojen vuoksi väliin.

2020 Haimi oli sitten Koplassa ja Kopla finaalissa. Muuttuiko Haimi valtakunnan eliittiin kuuluvaksi pelinjohtajaksi siirron yhteydessä tai sen jälkeen vai eikö hän ole sitä vieläkään? Jos taas Haimi oli jo eliittiä Tahkossa niin miten se vaikutti Tahkon peliin ja sijoitukseen - runkosarjan sijoitukset taisivat olla 11 ja 5?

Vai onko niin, että 2018-2019 Tahkossa oli muita heikkouksia joka selittää sijoitukset pelinjohdosta huolimatta? Vai onko lopunperin kyse vain kokonaisuudesta ja osaoptimoinnilla ei välttämättä saadakkaan parasta lopputulemaa?
 
Viimeksi muokattu:

Elk

Viestejä
887
Olihan Tahkolla pelinjohdossa Haimi hmm 2018-2019 tosin osa peleistä taisi jäädä selkävaivojen vuoksi väliin.

2020 Haimi oli sitten Koplassa ja Kopla finaalissa. Muuttuiko Haimi valtakunnan eliittiin kuuluvaksi pelinjohtajaksi siirron yhteydessä tai sen jälkeen vai eikö hän ole sktä vieläkään? Jos taas Haimi oli jo eliittiä Tahkossa niin miten se vaikutti Tahkon peliin ja sijoitukseen - runkosarjan sijoitukset taisivat olla 11 ja 5?

Vai onko niin, että 2018-2019 Tahkossa oli muita heikkouksia joka selittää sijoitukset pelinjohdosta huolimatta? Vai onko lopunperin kyse vain kokonaisuudesta ja osaoptimoinnilla ei välttämättä saadakkaan parasta lopputulemaa?

En ole itse pesistä erityisemmin pelannut, mutta katsonut sitäkin intensiivisemmin aika pitkään ja paljon. Luulen oppineeni ymmärtämään ja näkemään aika hyvin pelaajien osaamis- ja suorituseroja, mutta pelinjohtajien vastaavista en uskalla väittää yhtään mitään varmaa. Kuka on hyvä pelinjohtaja ja kuka ei? Kyllä nuo aika usein ns. asiantuntijoidenkin arvioissa menevät sen mukaan, millainen joukkue on johdettavana. Jos on hyvä joukkue, kehutaan myös pelinjohtajaa. Haimi on tästä aika tavanomainen esimerkki ja @MieVaan kysymykset hyvin relevantteja. Pelaajissa tapahtuu joskus kyllä selvääkin kehitystä vuodesta seuraavaan, mutta tapahtuuko pelinjohtajissa. Jos Haimin kohdalla näin olisi, niin ”yllättäen” se näyttäisi osuneen siihen, kun siirtyi materiaaliltaan ja muilta edellytyksiltään parempaan joukkueeseen. Ja kyllähän nuo Haminastakin tutut pelinjohtajapotkut ja niiden vaikutukset joukkueen pelaamiseen osoittavat, että kovin kummoista, jos mitään, vaikutusta niillä on joukkueen menestykseen.

Sama ilmiö on tuttu esim. huippujalkapallostakin. Ns. huippuvalmentajia palkataan jättipalkkioilla menestyviin joukkueisiin, sitten annetaan potkuja ja palkataan seuraaviin joukkueisiin, joista ne edelliset huippuvalmentajat ovat saaneet potkut. Sirkusta tuo noissa kuvioissa lähinnä muistuttaa.

Enkä siis väitä, etteikö voisi olla parempia ja huonompia pelinjohtajia/valmentajia, mutta osaako joku kertoa kriteerit sellaisille, ja siten että ne pätevät riippumatta siitä, minkä tasoinen on se joukkue, joka on johdettavana.
 
Viestejä
1,470
En ole itse pesistä erityisemmin pelannut, mutta katsonut sitäkin intensiivisemmin aika pitkään ja paljon. Luulen oppineeni ymmärtämään ja näkemään aika hyvin pelaajien osaamis- ja suorituseroja, mutta pelinjohtajien vastaavista en uskalla väittää yhtään mitään varmaa. Kuka on hyvä pelinjohtaja ja kuka ei? Kyllä nuo aika usein ns. asiantuntijoidenkin arvioissa menevät sen mukaan, millainen joukkue on johdettavana. Jos on hyvä joukkue, kehutaan myös pelinjohtajaa. Haimi on tästä aika tavanomainen esimerkki ja @MieVaan kysymykset hyvin relevantteja. Pelaajissa tapahtuu joskus kyllä selvääkin kehitystä vuodesta seuraavaan, mutta tapahtuuko pelinjohtajissa. Jos Haimin kohdalla näin olisi, niin ”yllättäen” se näyttäisi osuneen siihen, kun siirtyi materiaaliltaan ja muilta edellytyksiltään parempaan joukkueeseen. Ja kyllähän nuo Haminastakin tutut pelinjohtajapotkut ja niiden vaikutukset joukkueen pelaamiseen osoittavat, että kovin kummoista, jos mitään, vaikutusta niillä on joukkueen menestykseen.

Sama ilmiö on tuttu esim. huippujalkapallostakin. Ns. huippuvalmentajia palkataan jättipalkkioilla menestyviin joukkueisiin, sitten annetaan potkuja ja palkataan seuraaviin joukkueisiin, joista ne edelliset huippuvalmentajat ovat saaneet potkut. Sirkusta tuo noissa kuvioissa lähinnä muistuttaa.

Enkä siis väitä, etteikö voisi olla parempia ja huonompia pelinjohtajia/valmentajia, mutta osaako joku kertoa kriteerit sellaisille, ja siten että ne pätevät riippumatta siitä, minkä tasoinen on se joukkue, joka on johdettavana.

MieVaan ja Elkin kommentit ovat ihan relevantteja enkä itsekään usko pystyväni pelinjohtajien taitoja arvioimaan. Halusin vain herättää keskustelua asiasta. Kyllä Miika&Meriläinen varmasti pelinjohdon hallitsee. Mielestäni voisivat kuitenkin ehkä enemmän sisäpelissä lyöjiä ohjeistaa ja neuvoa.

BTW, minkälaista peliä odotatte huomisen Kossu-ottelusta? Uskon, että lyöntijärjestystä ei muuteta. Hakomäki on erinomainen lukkari joten haastetta sisäpelissä on. Varmasti ennen ottelua käydään läpi Hakomäen ja Kossun ulkokentän tapaa pelata ja mietitään mihin iskeä. Normaalit kuviot.

Voitto Kossu-ottelusta olisi kyllä erittäin tärkeä ajatellen tappelua pleijaripaikasta lähinnä JymyJussien kanssa.
 
Viestejä
1,470
Haluaisin vielä lisätä edelliseen, että hyvällä pelinjohdolla ON mielestäni suuri merkitys. Eli miten pelaajia valmennetaan ja motivoidaan harjoituskaudella ja miten heitä peluutetaan pelitilanteissa. Ulkopuolisen on kuitenkin vaikea arvioida tätä.
 
Viestejä
449
Pelinjohtajien arviointihan on miljoonan asian summa, eikä siinäkään aina ole mitään absoluuttista oikeaa vastausta akselilla hyvä-huono. Minä kritisoin Haimia Tahkon aikana paljon, enkä ole edelleenkään eri mieltä asiasta. Sanoin myös heti Haimin lähdettyä, että Koplaan Haamu on varmasti loistava match, kun joukkueen runko oli loistavassa kunnossa ja Kopla oli jo aiemmin pelannut Haimille läheisempää prosenttipesistä. Eli Koplan ja Haimin yhtälö vaan toimi jo paperilla paremmin. Jääkiekon puolella on rutkasti esimerkkejä siitä, kun joku pikkujoukkueen valmentaja ylisuorittaa ajokoirakiekolla, mutta sitten suurjoukkueissa homma ei lähde toimimaan alkuunkaan.

Toinen huomioitava asia on, että pelinjohtajat eivät lähde muuttamaan uudessa seurassa toimivaa konseptia ylösalaisin, vaan voisin kuvitella että esimerkiksi Haimi on tehnyt lähinnä pieniä viilauksia omaan suuntaansa. Ja nuoret pelinjohtajat - kuten Haimi - saavat tuollaisesta huippuorganisaatiosta myös itse todella paljon tietoa omaan pankkiinsa. Ugin opit ovat täysin tahkolaisia. Tai eivät täysin tahkolaisia, mutta niistä muualla vietetyistä pj-vuosista on jo niin pitkä aika, että peli on kehittynyt jo ulos niistä kengistä. Paljon voi oppia seuraamalla lajia ja opiskelemalla muiden joukkueiden pelitapoja, mutta mikään ei korvaa sitä että saat nähdä läheltä päivittäistä tekemistä joukkueiden taustalla.

Voisin kuvitella, että esimerkiksi Korhosen vuosi Kouvolassa ja Vikströmin/Huuskon kokemukset Kainuun kultajunasta ovat tuoneet erittäin paljon myös Tahkon pelaamiseen. Muutenkin oma käsitys on sellainen, että pesäpallon puolella varsinkin ulkopelin johtaminen on paljon tiimityötä. Myös siinä on pelinjohtajalla mahdollinen sudenkuoppa, että pitää niistä palasista luoda se yksi iso visio ja sitouttaa pelaajat sitten siihen.

Samaten jos täällä joku kysyy yksittäisestä ottelusta pj:n onnistumista, niin yhden pelin otanta ei ikinä kerro pelinjohtamisesta ~mitään, kun isoon kuvaan onnistuneella/epäonnistuneella yllätysotolla tai muulla ratkaisulla ei ole mitään merkitystä. Muutenkin lähtökohtaisesti pyrin arvioimaan pelinjohdon ratkaisuja jo ennen loppuratkaisua - jälkiviisaus kun on maailman helpoin asia.

En sano, että ymmärrän pelinjohtamisesta riittävän paljoa, että pystyisin absoluuttisesti arvioimaan hyvyyttä tai huonoutta, mutta suhtaudun kuitenkin sen verran ylimielisesti, että pidätän oikeuden mielipiteeseen.
 
Viestejä
1
Sivusta keskustelua seuranneena ottaisin myös kantaa asiaan mistä en ole nähnyt puhuttavan ja olisi mielenkiintoista tietää onko siellä nykyisen valmennuksen ja tarkoitan fysiikkavalmennuksen aikana tapahtunut selkeää fyysistä kehitystä? Nuori joukkue niin luontainen kehitys nyt tapahtuisi varmasti muutenkin ainakin nuoriso-osastolla,mutta onko se "vanhempi" porukka kehittynyt,koska se enemmän kertoisi ollaanko oikeilla jäljillä nopeuden ja fyysisten ominaisuuksien osalta joita sitten pystyttäisiin parempina lajisuorituksina hyödyntämään.

Suurelta osin fysiikkavalmennus vaikuttaa myös vammoihin varsinkin jos lihasvammoista kyse ja se luo sen paketin millaisen ominaisuuden pelaajia pelinjohtajalla on käytössä vaikka toki pelitaidot on sit oma lukunsa ja niissä pelinjohtajalla ja muulla valmennuksella on osuutensa kehityksessä. Ja toki peliin liittyvät asiat on pelinjohdon vastuulla

Ollaanko miten lähellä muita joukkueita nopeuden ja fyysisten ominaisuuksien osalta? Itsellä ei pesäpalloilijoiden fyysisitä ominaisuuksista oo tietoa mitkä on kovia ja mitkä ei vaikka jotain oon kuullukkin tuloksista joskus ja ne kokisin ihan ok tasoksi ja niistä yksihän on tainnut hallita etenijätilastoa pari vuotta. Toki nopeustestit ei kerro välttämättä koko totuutta jos aletaan vertailemaan joukkueita kun sen voi niin eri tavalla tehdä ja vaikutuksen on useita sadasosia. Miten kaukaa viivaa lähtee niin siinäkin jo 10cm ero on useita sadaososia,miten korkealla kenno on niin vaikutus on myös sama useita sadasosia,mitä alempana niin periaatteessa sen kovempi aika ja siksi se "rehellinen" aika olisikin noin lantion korkeudella oleva kenno ja siks eri joukkueiden väliset nopeuden vertailut ei oo vertailukelpoisia.

Ja toki samaa vaikutusta on voimapuolella omassa kehonpainossa eli jos vaikka esimerkiksi 100kg kaveri nostaa 150 rinnalle niin se on ihan ok suoritus,mutta jos saman tekeekin noin 80kg kaveri niin ollaan kohtuu kovissa lukemissa teholajin urheilijalle(mitä lähempänä 2 kertaa oma paino sen kovempi ainakin kevyemmillä kavereilla,suhdeluku sit muutuu kun on painavampi) ja varmasti jalkakin kulkee eri tahtiin vaikka tuo liike nyt vaan on pieni esimerkki eikä ole yks yhteen juoksunopeuden kanssa.Ja tuossa lähinnä voisi puhua "aikuisista" ainakin reilu 20 vuotiaista,koska sitä nuoremmat ei vielä voi fyysisesti ihan niin kovalla tasolla olla. Ja näissä pitäisi kyetä vertailemaan suunnilleen oman painoluokan välisiä tuloksia,koska totta kai 10kg painavamman pitääkin vähintään sen painojen välisen erotuksen enemmän nostaa ellei jopa hieman enemmän kuin sen kevyemmän.Toki pesäpallo on muutakin kuin pelkkä teholaji ja vaatii kestävyyttäkin ja en pesäpalloilijoiden normi tasoja tiedä niin en ehkä ihan teholajin urheilijoiden tuloksiin voi vertailla kun toisen lajin suunnasta katselen ja vertailen vaikka etenijät laskenkin teholajin suorittajiksi koska se on heille erittäin oleellista juosta kovaa
 
Viestejä
449
@Nuori sossu pointteihin sen verran, että pelinjohdolla on merkitys ja suurin merkitys on, kuten sanoit, siellä harjoituskaudella. Kaikki jengit osaavat hallissa harjoitella pienten hakua ja kennotulosten maksimointia, ero tulee peliteknisistä ja -taktisista asioista.

Sen sijaan pelinaikainen lyöntiratkaisujen jatkuva korviin supattelu ei toimi. Pesäväleillä siellä on 1) merkki 2) lyöjän ja etenijän keskinäinen merkki 3) liikkuva ulkokenttä, niin managerointi vain sekoittaa helposti peliä. Kotiutuksissa taas tärkeintä on, että mailamies ja lyöjä ovat samalla kartalla.

Toki ennen lyöntivuoroa voi käydä nopeasti jonkun asian läpi, mutta jokaisella lyöjällä on omat parhaat lyöntinsä ja niihin pitää luottaa tiettyyn pisteeseen. Lisäksi siellä on merkki kertomassa mitä kannattaa tehdä. Jos laikassa lukee 1-2-tilanteessa, että molempia viedään, niin turhaa siinä on käydä aiheesta enää neuvonpitoa.
 

LBC

Viestejä
3,627
Aika samaa mieltä @Bout in kanssa, mutta tuohon pelitilanteiden soppaan lisäisin (kyllähän tää tiedetään) sen kuuluisan kaaripelin, jossa pelinjohtajallakin lienee osuutensa, ainakin ennalta asioista sopiminen, kuka tekee mitä ja miten.

Siinä luulisin tulevan myös sitä pelinaikaista ohjausta lyöjälle ja etenijöille aika lailla. Joskus kun on aikaa ja jos pesistä silloin vielä töllöstä näin näytetään, niin tähän olen ajatellut vähän perehtyäkin, nyt ei ole kuin aika ajoin havaintoja pelaajien käsien asennosta jne.

Ei mullakaan ole kaaripelistä paljon muuta kokemusta, kuin että vääriä ja pallon sijaintia huudetaan. Superin joukkueilla taitaa melkein kaikilla olevan joku homma, ja pelinjohtaja(t) varmaan pitää huolta, että homma hoituu.
 
Viestejä
11,785
Lajivalmentajakououtuksessa kaaripelaamisesta on tehty opinnäyte 2016. Jos aikoo asiaan perehtyä niin se kannattaa varmaan lukaista kun keittää kananmunaa aamiaiseksi tms - voi olla hyvä jos tykkää 3 min keittoajan kananmunista. Ton jälkeen ainakin taka-apujen rooli on käsittääkseni kasvanut.
 
Viimeksi muokattu:
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös