Supervuoro Verkkolehti »

Eduskuntavaalit 2023

Viestejä
2,838
Tiedostustilaisuushan oli suomeksi suomalaisille tiedotusvälineille ja suunnattu siis Suomeen. Kommentti tuli kohdassa, jossa STT(?) kysyi mikä on tilanne hävittäjien suhteen Ukrainan tukijamaiden kesken. Ja pääministerin vastaus oli, että asia vaatii kansainvälistä yhteistyötä + jokainen maa varmaan tahollaan pohtii ja Suomessa on tilanne, että kun tiedetään korvaavaa kalustoa olevan tulossa tulossa niin pitäisi keskustella olisiko mahdollista. + ne maininnat oma turvallisuus ensin jne.

Minusta pitkä matka lupaukseen. Lienee kaikille päivänselvää, että Ukraina tulee tarvitsemaan apua ja tukea pitkään - myös sotilaallista - vaikka sota loppuisi tänään ja Venäjä vetäytyisi heti kaikilta miehittämiltään alueilta. 2026 tulee paljon ennen kuin tuon avun tarve loppuu.



Kaikki apupaketit Ukrainaan niin humanitaariset kuin sotilaalliset on päättänyt Suomen hallitus. Yllämainituista on yksi valtioneuvoston jäsen. Valmistelussa nuo kaikki tahot tai heidän organisaationsa ovat mukana. Utvan puheenjohtaja on pääministeri ja ymmärtääkseni siitä riippumatta osallistuuko tasavallan presidentti kokoukseen vai ei. Niin kauan kun päätöksissä ei ole kyse puolustusvalmiuden keskeisistä muutoksista niin TP:llä ei ole omaa päätäntävaltaa enkä ole ihan varma miten paljon edes silloin. Puolustusvoimain komentaja on tässä puhtaasti virkamies eikä Suomessa virkamiehet normaalioloissa osallistu poliittiseen päätöksentekoon muuten kuin mahdollisena esittelijänä tai valmistelijana.

En usko että Utva/TP Utva on tehnyt yhtään riitaista avustuspäätöstä Ukrainaan - ainakaan sellaista, että TP tai pääministeri olisivat olleet keskenään eri mieltä. Kaikkosen kommentista näkee, että kun häneltä on kysytty kommenttia Marinin lausuntoon, niin hän ei ole ollut asiasta lainkaan tietoinen, uskon että lausunto olisi ollut hieman eri asennossa jos olisi tiennyt pääministerin sisällön, viesti olisi silti saattanut olla sama. Marin pelasi avauksellaan eduskuntavaaleja ja saattoi vetää väärän ässän hihastaan, aika näyttää.
Tottakai puolustusvoimain komentaja ja puolustusministeri arvioi mitä ja kuinka paljon pitää lähettää. Ja niillä horneteilla on merkitystä, koska tarvitsemme sitä omaan puolustukseen. Ja meillä uudet hävittäjät ne tulee vasta monen vuoden päästä. Ja emme voi tietää missä asennossa hänen kommentti olisi ollut. Kaikkonen kertoi aika selkeästi siinä, että hänelle ei ole kerrottu ja olisi topuutellut häntä.

Ja nää hävittäjät on pikkuisen eriasia kun aiempi asepaketti. Hävittäjät vaatii huoltoa ja jne muuta.

Tässä nyt on kyse meidän puolustuksestamme. Ja me niitä hävittäjiä tarvitsemme omaan puolustukseen. Ja presidentti on myös mukana päätöksissä, koska johtaa suomen ulkopolitiikkaa. Ja tällä hetkellä hävittäjiä tatvitsemme omaan puolustukseen, koska uudet tulee vuosien päästä. Joten olisi voinut vaikka miettiä, koska moni voi tulkita maailmalla monenlaisena päätöksenä.

Keskustelua voi käydä, mutta siitä on aika pitkä matka. Koska meidän on arvoitava oma puolutuksemme.

Ja siinä olet oikeassa, että Marin pelasi vaaleja. Kun pääsee tuolla maailmalla huseeraamaan, ja olemaan esillä hautajaisissa. Näin vaalien alla.
 
Viestejä
11,773
Yritän vielä kerran kannustaa kuuntelemaan se tiedotustilaisuus jos asia kerta kiinnostaa. Koko juttu 18 min aseista puhuttiin kohdasta 7,5 min eteenpäin ihan suomeksi, ei mikään ylivoimaisen pitkä pätkä siis. Jos aika,om tiukassa niin hävittäjistä aletaan puhua kohdassa 14:20 tms eli viimeisen kolmen minuutin kohdalla. Jos aika ei riitä siihenkään niin Ilta Sanomat on litteroinut ko kohdan sanasta sanaan:

Kysymys: ”On esitetty, että Ukrainalle pitäisi tässä vaiheessa antaa tehokkaampaa aseistusta, kuten hävittäjiä, ja että niissä viivyttely maksaa ihmishenkiä. Mikä on sinun kantasi asiaan?”
Marinin vastaus: ”Itse näen, että hävittäjistä varmasti tullaan keskustelemaan. Eri maat puntaroivat ja arvioivat sitten omia kykyjänsä tämän kaltaista aseapua toimittaa. Mielestäni myös Suomessa tätä keskustelua voidaan käydä. Me tiedämme, että me olemme tehneet päätöksiä uusista hävittäjistä jo aiemmin. Me tiedämme meidän tulevien hävittäjien aikataulun, millä saamme niitä Suomeen, ja kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, olisiko mahdollista Ukrainaan luovuttaa, minkälaista koulutusta se kenties tarvitsisi rinnalle, sitten että Suomi voisi osaltaan tässä auttaa – mutta mitään päätöksiä ei ole tehty.
Keskustelut ovat vasta hyvin alkuvaiheessa, ja totta kai kun keskustelemme esimerkiksi hävittäjäkysymyksestä, se vaatii mittavaa kansainvälistä yhteistyötä, yhteistyötä eri maiden kanssa.
Mielestäni Suomi on tässä kiinnostavassa asemassa, juuri sen vuoksi, että me olemme tehneet päätökset uudesta hankinnasta ja meillä on olemassa olevaa kalustoa ja me voimme totta kai arvioida tuon kaluston käyttöä.
Tietenkin samalla pitää huomioida Suomen sijainti, geopoliittinen sijainti, se että meidän pitää huolehtia omasta maanpuolustuksestamme kaikissa tilanteissa.”


Jos tuo on lupaus Hornettien antamiseen tässä ja nyt niin olkoon sitten niin, minusta se ei ole. Jos haluaa ymmärtää asiayhteyden niin kannattaa ehkä katsoa koko tiedotustilaisuus


Asekeskustelun - noin 7:40 aluksi Mainittiin että seuraava apupaketti tulee kohta ja kun sisältöä kysyttiin vastattiin, että Suomi ei kommentoi sisältöjä etukäteen ja jälkikäteenkin vain haluamassaan laajuudessa ja että paketteja tulee tulevaisuudessa lisää.

Jos kerta ei kommentoida etukäteen niin ei kait hetkeä myöhemmin voida luvatakaan mitään?

Kuten jo aiemmin sanoin, minusta Marin pelasi tässä eduskuntavaaleja - koska avasi keskustelun ilman hallituksessa keskustelua - ja ilmeisemmin ei kovin onnistuneesti koska tuollaisen lausunnon voi ymmärtää niin monin tavoin. Mitä enemmin joudut kommentoimaan lausuntosi kommenntteja sen hyhmäisemmäksi asia muuttuu. Lausuntohan on jo muuntunut monta kertaa sisältöään suuremmaksi joten voi olla että ne hornetit eivät lähde sinne Ukrainaan edes 2030 vaikka tarve saattaisi ollakin.

Ilmavoimien komentaja on mitä ilmeisemmin ko tiedotustilaisuuden katsonut ja saanut samankaltaisen suomenkielen opetuksen kuin minä koska lausuu näin:

”Käsittääkseni pääministeri myös tarkoitti asian mahdollista myöhempää tarkastelua, kun Hornetit ovat poistumassa.”

 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
1,477
Hornetit on mielenkiintoinen kysymys. Pääministeri olisi valmis luovuttamaan niitä ukrainaan, mutta puolutusministeri mielestä ne on omaan puolustukseen. Eikä tiennyt presidentti. Pääministeri antaa jo kateettomia lupauksia.
Mielestäni Marinin puheet olivat holtittomia ja tarpeettomia, etenkin Ukrainassa annettuna. Eihän Marin mitään luvannut, mutta paikka tuollaiselle avaukselle oli mielestäni väärä, kun puhutaan noin merkittävästä uudenlaisesta tukimuodosta. Vaikka sitten ihan mietiskelyn tasolla. Vielä kun Suomella ei oikein ole kalustoakaan annettavaksi, jos nyt lännessä innostuttaisiin hävittäjäkolehtia keräämään.

Kilpailevat suomalaiset päiväpolitiikan nimet eivät näin lähellä vaalien alla todellakaan jää nauttimaan hyvistä löylyistä, vaan vettä tai mitä vaan käsien ulottuville sattuvaa nestettä heitetään kiukaalle. Eli mielestäni, ihan ymmärrettävästi kylläkin, tuosta lausunnosta on vedetty aika mielikuvituksellisia johtopäätöksiä.
 

LBC

Viestejä
3,624
Todellakin hyvä esimerkki, kun kysytään jotain, tai kun keskustelu menee jonnekin suuntaan, niin mitä kommentoit ollessasi isossa asemassa. Ei mennyt ihan putkeen tuo, vaikkakin:

Voisi olla Ukraina-langan asia, mutta hävittäjät olisivat iso asia siellä. Onko Puola ainoa maa, joka on tosissaan väläytellyt asiaa F16 - tuon ilmasodankäynnin Toyotan - osalta.
 
Viestejä
2,838
Jos maailmalta otetaan, niin hävittäjistä keskustellaan jossain kohtaa. Maailmalla ainakin jotkut pelkää sodan eskalaatiota, ainakaa usa on haluton lähettämään. millä venäjä uhkaili jo sodan alkuvaiheella jos lähettävät hävittäjiä. Jos niitä annetaan, niiden on pysyttävä ukrainan ilmatilassa, eivätkä saa ylittää venäjän rajaa.

Ja ainakin slovakia on puhunut hävittäjien lähettämisestä.

Mitä tulee Suomeen tarvitsemme niitä itse, kun emme ole Naton jäseniä ja pitkäraja venäjän kanssa. Ja tarvitsemme niitä itsellä. Ja mitä tulee tohon Marinin hävittäjä kommenttiin, niin kyllä oli vastuuton kommentti. Hän astuu toimivaltuuden ulkopuolelle. Ulkopolitiikkaa johtaa presidentti ja viime kädessä myös puolutusministeri.

Ja kuten nyt kaikki huomaa, myös täällä herättää mielipiteitä ja selvästi olemme ermieltä asiasta. Mutta omasta mielestä ne on meidän puolustukseen tarkoitettu, ja uudet tulee vasta vuosien päästä. Lähtökohtaisesti ukrainalla on pula ammuksista, ja niitä varmaan pitäis lähettää.
 

LBC

Viestejä
3,624
Tulee mieleen tässä aikoinaan Matti Vanhasen hiihtoretken jäljiltä täysin älytön möläytys eläkeiän nostamisesta, joka lytättiin täysin, ja hienoa kun niin ei ikinä tapahtunut.

En ole ihan varma, missä Horneteista olisi tällä hetkellä hyötyä, mutta ehkä tosiaan niiden kanssa pitää tarkkaan harkita. Ja harkiten kommentoidakin, totta se.

Pitkällä aikavalillä, mene tiedä. En usko, että ne ihan niin ruosteessakaan ovat, kun miettii, millä tuolla sota-aluella nyt toimitaan.
 
Viestejä
2,807
Tulee mieleen tässä aikoinaan Matti Vanhasen hiihtoretken jäljiltä täysin älytön möläytys eläkeiän nostamisesta, joka lytättiin täysin, ja hienoa kun niin ei ikinä tapahtunut.

En ole ihan varma, missä Horneteista olisi tällä hetkellä hyötyä, mutta ehkä tosiaan niiden kanssa pitää tarkkaan harkita. Ja harkiten kommentoidakin, totta se.

Pitkällä aikavalillä, mene tiedä. En usko, että ne ihan niin ruosteessakaan ovat, kun miettii, millä tuolla sota-aluella nyt toimitaan.
Eläkeiän nostaminen oli ministeri Kataisen idea. Eläkeiän nostaminen siirrettiin sitten lopulta työmarkkinajärjestöjen päätettäväksi ja heidän tekemänsä sopimuksen mukaisesti myös eläkeikää nostettiin Suomessa portaittain.


 

LBC

Viestejä
3,624
Jaa Katainen toi sen julki, en huomannutkaan.
Järjetön Katainen siis, joka näin järjetöntä meni esittämään.
 
Viestejä
1,477
Tulokset näyttävät muodostuvan aika odotetunlaisiksi. Vähän yllättävän suuriksi suuret paisuvat, ja menneen kauden keskisuuret puolueet ottavat aika rumasti kuokkaan.

Keskustan toinen suuri tappio peräjälkeen varmaan vie suurimmat hallitusinnot, mutta toisaalta Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kanssa muodostettu hallitus voisi toteuttaa enemmän Keskustankin näköistä politiikkaa, eikä tällä kertaa olisi pääministerivastuuta. Hallituksen arvostelussa huomio todennäköisesti kohdistuisi pääosin kahteen selvästi suurimpaan, ja Keskusta voisi mahdollisesti selvitä seuraavasta vahtivuorosta kuivin jaloin.

Ilman Keskustaakin on mahdollista Orpon saada hallitus aikaan Perussuomalaisten kanssa, mutta siinä ei ihan helppo tie ole edessä.

SDP:n kanssa yhteinen hallitus on aika epätodennäköinen, muttei ihan mahdoton. Tuo hallitus tuskin toteuttaisi Kokoomuksen makuun riittävän tiukkaa talouspolitiikkaa.
 
Viestejä
995
Kepu ja PS ovat vaihtaneet paikkoja, koska nykypolitiikassa PS on paljon lähempänä maalaisliittoa kuin City-kepu.

Vihreitten murskatappio lämmittää. :)

Mutta sitten se päivän paras uutinen: Sanna Marin ei ole Suomen seuraavan hallituksen pääministeri!
 
Viestejä
2,838
Uus porvarihallitus on kok, ps, rkp, kd, jos ei kd nii kepu. Mut hankalat neuvottelut tulee kun ps maahanmuutto politiikka on aika kova, joten varmaa kestää päästä yksimielisyyteen. Tosin jussi Halla-Aho vahvisti tällä tuloksella persujen olevan valmis hallitukseen.

Rkp Henriksson myönsi olevansa valmis kokoomuksen hallitukseen, no tää ei oo yllätys rkp kelpaa kaikki, kunhan saavat oikeusministerin salkun.

Keskusta ois sikäli hyvä vaihtoehto, että pääsis tekemään omaa politiikaa, mutta Honkonen mainitsi maahanmuutto kysymysten olevan hallitusta muodostaessa hankala kysymys.

Sanna Marin tappioksi koitui tuo hävittäjä kommentit ja bilekohut, uniber säätö, liian tiukat korona rajoitukset. Sannalle tekee hyvää päästää irti vallasta, on kuitenkin omaa mainetta nakertanut sillä.

Mielestäni suomi saa orposta uuden hyvän pääministerin, joka kasasi itsensä viime vaalien jälkeen.

Maria ohisalo pilasi puolueensa mahdollisuudet lokeroimalla ja jankuttamalla ilmastonmuutoksesta. Olisi hyvä jos olisi muitakin kantaa ottavia asioita.

Mutta tekee hyvää saada vaihtelua aikaan, kun nykyinen hallitus vaihtuu.
 
Viestejä
1,290
SDP:hän oli yksi vaalivoittaja, kannatus kasvoi 2,2% ja paikkaluku 3. Pääministeripuolueelle Suomen poliittisessa historiassa harvinainen suoritus. Ainoa suuri voittaja oli kokoomus (+3,8% / +10p).

Keskusta ilmoitti äsken, että ei lähde kenenkään kanssa hallitukseen, ja RKP on kertonut, ettei halua hallitukseen, jossa tehdään perussuomalaista politiikkaa.
 
Viestejä
2,838
Rkp on ilmoittanut ettei suostu tekemään persu politiikkaa jos persut on ykkönen. Suostuvat jos kokoomus voittaa hallitusyhteistyöhön.

Ja tosiaan saarikko ilmoitti keskustan olevan oppositiossa. Eli tuleva hallitus on kok, ps, rkp, kd. Ei tuu enemmistöä mutta hallitus kasaan sillä saadaan. Kaikki joutuu tekee kompromisseja, samoin ps ja joten eiköhän rkp hallituksessa nähdä.
 
Viestejä
2,838
108 on kyllä enemmistö, ja ihan riittäväkin. Kepu ei joka asiassa porvarihallitusta ole kaatamassa.
109 on kyllä enemmistö. No joo onhan se. Keskusta on turha puhua, heitä ei hallituksessa nähdä.

Mutta tiukat ja pitkät neuvottelut tulee. Riippuu nyt siitä, tuleeko ps vastaan maahanmuutto politiikassa ja eu kriitisyysessä ja ilmastonmuutoksessa. Ja rkp kertoi myös kaksikielisyydeessä. Tässä on nyt se, mitkä vastaukset Riikka purra antaa petteri orpolle. Eli neuvotteleeko Purra itsensä pihalle vai sittenkin hallitukseen, mikä vaatii purran ja muiden venymistä. Sdp Mäkynen ei sulje sinipunaa pois, puolueen hyvän vaalituloksen takia ja sdp on valmis hallitukseen, ja Mäkynen sano puolueiden talouskysymykset ajattelee eritavalla kokoomuksen kanssa. Ja enemmistö ratkeaa myös sinipunalla kok, sdp, rkp, kd. Muut hallituspuolueet jää oppositioon siis edellisestä.

Mutta tiukat niistä tulee, ja jos nyt miettii ei sinipuna mahdottomuus oo, mutta se vaatii sdp joustoa, joka tarkoittaa ettei Marin hallitukseen lähde vaan Lindtman.

Mielenkiintoista seurata.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
1,290
RKP toisti tänään, että se voi lähteä hallitukseen, joka ei tee perussuomalaista politiikkaa. Siinä hallituksessa ei sitten ehkä olisi perussuomalaisia, koska he todennäköisesti haluavat tehdä perussuomalaista politiikkaa.
 
Viestejä
958
109 on kyllä enemmistö. No joo onhan se. Keskusta on turha puhua, heitä ei hallituksessa nähdä.

Mutta tiukat ja pitkät neuvottelut tulee. Riippuu nyt siitä, tuleeko ps vastaan maahanmuutto politiikassa ja eu kriitisyysessä ja ilmastonmuutoksessa. Ja rkp kertoi myös kaksikielisyydeessä. Tässä on nyt se, mitkä vastaukset Riikka purra antaa petteri orpolle. Eli neuvotteleeko Purra itsensä pihalle vai sittenkin hallitukseen, mikä vaatii purran ja muiden venymistä. Sdp Mäkynen ei sulje sinipunaa pois, puolueen hyvän vaalituloksen takia ja sdp on valmis hallitukseen, ja Mäkynen sano puolueiden talouskysymykset ajattelee eritavalla kokoomuksen kanssa. Ja enemmistö ratkeaa myös sinipunalla kok, sdp, rkp, kd. Muut hallituspuolueet jää oppositioon siis edellisestä.

Mutta tiukat niistä tulee, ja jos nyt miettii ei sinipuna mahdottomuus oo, mutta se vaatii sdp joustoa, joka tarkoittaa ettei Marin hallitukseen lähde vaan Lindtman.

Mielenkiintoista seurata.
Tässä on ihan hyviä huomioita. En malta olla mainitsematta sitä kenties teoreettista mutta siltikin mahdollista hallituskokoonpanoa jonka muodostaisivat Kok, PS ja SDP. Tämä vaatisi vähintäänkin mainittua Marinin korvaamista Lindtmanilla ja sittenkään homma ei muodostu mitenkään helposti. Mutta on mahdollisesti ainakin pelotteena pienemmille puolueille jotka kenties ajattelevat että voivat lähteä neuvotteluihin omien painavien ehtojensa kanssa. Kyseinen hallitus olisi myöskin nyrkinisku suoraan Vihreiden ja Vasemmistoliiton vatsaan: ensin menettivät eduskuntapaikkoja lähinnä SDP:n blokkipuheiden takia ja perään huomaisivat että demarit menivätkin hallitukseen pahimpien vihollistensa kanssa.

Tässähän Kokoomus on kuskin pukilla. Vähintäänkin toinen kaksikosta PS, SDP on saatava mukaan ja molemmilla on omissa kuvioissaan kohtia jotka ei Kokoomukselle maistu. Oma asiansa on se että miten ehdoton Saarikon oppositiopuhe lopulta on. Jos sitä ei voida pitää täysin varmana, homma vaikuttaa RKP:hen sikäli että jos he omalla ehdottomuudellaan jäävät PS-hallituksen ulkopuolelle, joutuvat jatkossa ehkä seuraamaan oppositiosta tilannetta jossa Kok-PS-Kesk (tai Kok-PS-SDP) hallitus poistaa pakkoruotsin.

Käsittääkseni Kokoomuksen kenttä näkee persut mieluisempana hallituskumppanina kuin demarit jolloin SDP-hallituksen muodostaessaan Orpo joutuisi kuuntelemaan voimakasta murinaa omiensa joukosta. Arvelen Purran tajuavan tämän ja laskevan aika paljon sen varaan.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös